Leder

Tiden er inde til at tale med Taleban. Alternativet er for grumt

Vesten har indset, at uden akut nødhjælp vil Afghanistan gå i opløsning – tiden er inde til at tale med magthaverne i Kabul
En taleban-soldat patruljerer et marked i Kabul. Landet er på vej mod et sammenbrud, hvis hvis konsekvenser ingen kan være intereserede i, og derfor er det nødvendigt at indgå en dialog Taleban.

En taleban-soldat patruljerer et marked i Kabul. Landet er på vej mod et sammenbrud, hvis hvis konsekvenser ingen kan være intereserede i, og derfor er det nødvendigt at indgå en dialog Taleban.

Hoshang Hashimi/AFP

Indland
13. oktober 2021

De første sprækker i den afvisningsfront, USA og EU har praktiseret siden Talebans magtovertagelse den 15. august, der kæder anerkendelse af det nye afghanske regime sammen med indrømmelser til vestlig værdipolitik, er så småt ved at vise sig.

Søndag mødte amerikanske diplomater for første gang siden evakueringen af Kabul deres afghanske modparter i en ’åbenhjertig og professionel’ atmosfære, og tirsdag indkaldte Italiens premierminister, Mario Draghi, til en G20-videokonference med Afghanistan som eneste punkt på dagsordenen. Såvel i Doha som i Rom – Italien har for tiden formandskabet i G20-klubben af verdens rigeste lande – var afværgelse af Afghanistans akut humanitære katastrofe øverst på dagsordenen. Trods indsprøjtning af astronomiske summer – Afghanistan havde indtil forleden førstepladsen i global bistandshjælp – er landet løbet tør for kontanter. Offentligt ansatte får ingen løn, fødevarepriserne eksploderer, og børn opsøger hospitalerne med sultskader.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Er det ikke tankevækkende at vi angiveligt og snarligt kan tale med Taleban, men ikke med det syriske styre - som er sekulært og flere gange har opfordret til dialog og fredsaftaler? Information.dk kunne med fordel anlægge et tilsvarende syn på situationen i Syrien, hvor Vesten m.fl. i strid med Folkeretten o.a. besætter dele af landet og sanktionerer stenhårdt og fastholder landets deroute med folkesundhedskatastrofer, kriminalitet/selvtægt, fødemangel og en defekt infrastruktur m.m. - fordi man vil skifte regime på syrernes vegne.

Svend Erik Sokkelund og Kenneth Krabat anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

jo.

"Såvel USA som EU synes at være klar over, at uden omgående hjælp risikerer Afghanistan at fragmenteres i et sammenbrud, hvis konsekvenser ingen kan være interesserede i."

Men åbenbart er nogen stærkt interesserede i Syriens sammenbrud, hvor konsekvenserne allerede er eksorbitante, fragmenteringen en begyndende realitet og sammenbruddet uundgåeligt, såfremt nogen via fastholdelse af de nuværende politikker får gennemført deres hensigter. Ingen hemmelighed bør det i øvrigt være at i spidsen for nogen står EU, USA, Saudi-Arabien og Israel. Det er en køn samling.