Leder

Blodigt IS-angreb viser, at tragedien i Afghanistan ikke sluttede med Taleban

Den militante bevægelse har ikke tilvejebragt stabilitet i det plagede land, og udsigterne er dystre
Tirsdagens angreb på et militærhospital i Kabul kostede mindst 19 livet og sårede over 40.

Tirsdagens angreb på et militærhospital i Kabul kostede mindst 19 livet og sårede over 40.

STRINGER/Ritzau Scanpix

Indland
4. november 2021

Den afghanske tragedie synes at være uden udløbsdato, senest tirsdagens angreb på et militærhospital i Kabul med mindst 19 dræbt og over 40 sårede. Angrebets sofistikerede planlægning vidner om, at ISIS-K, akronym for Islamisk Stat-Khorasan, kan gøre, som det passer den.

ISIS-K, hvis K henviser til en afghansk provins, har egen pressetjeneste, der umiddelbart efter angrebet kunne meddele, at »fem militante udførte det koordinerede angreb«, hvor en selvmordsbombe blev fulgt op af »stormløb med håndvåben«. Ifølge Taleban blev de fem ISIS-angribere dræbt under ildkamp med Talebans antiterrorspecialstyrke, der også led tab.

Islamisk Stat-Khorasans oprindelse er en afskalning af Taleban, blot endnu mere religiøs-fundamentalistisk. En afgørende forskel er, at ISIS-K knytter an til en universelreligiøs salafisme, der går ud på at samle islam under én fane i et globalt kalifat, som foreskrevet af profeten i det syvende århundrede. Hvorimod Taleban håndhæver en form for national salafisme i Afghanistan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvem forsyner ISIS-K med penge og våben og hvorfra rekrutterer man krigere?

Ingen krig uden penge og ingen penge uden krig.