Leder

Blodigt IS-angreb viser, at tragedien i Afghanistan ikke sluttede med Taleban

Den militante bevægelse har ikke tilvejebragt stabilitet i det plagede land, og udsigterne er dystre
Tirsdagens angreb på et militærhospital i Kabul kostede mindst 19 livet og sårede over 40.

Tirsdagens angreb på et militærhospital i Kabul kostede mindst 19 livet og sårede over 40.

STRINGER/Ritzau Scanpix

Indland
4. november 2021

Den afghanske tragedie synes at være uden udløbsdato, senest tirsdagens angreb på et militærhospital i Kabul med mindst 19 dræbt og over 40 sårede. Angrebets sofistikerede planlægning vidner om, at ISIS-K, akronym for Islamisk Stat-Khorasan, kan gøre, som det passer den.

ISIS-K, hvis K henviser til en afghansk provins, har egen pressetjeneste, der umiddelbart efter angrebet kunne meddele, at »fem militante udførte det koordinerede angreb«, hvor en selvmordsbombe blev fulgt op af »stormløb med håndvåben«. Ifølge Taleban blev de fem ISIS-angribere dræbt under ildkamp med Talebans antiterrorspecialstyrke, der også led tab.

Islamisk Stat-Khorasans oprindelse er en afskalning af Taleban, blot endnu mere religiøs-fundamentalistisk. En afgørende forskel er, at ISIS-K knytter an til en universelreligiøs salafisme, der går ud på at samle islam under én fane i et globalt kalifat, som foreskrevet af profeten i det syvende århundrede. Hvorimod Taleban håndhæver en form for national salafisme i Afghanistan.

Forskel på ISIS og Taleban

Denne afgørende forskel blev tydeliggjort i den famøse aftale mellem Taleban og Donald Trumps regering i februar 2020, hvor Taleban blev forpligtet til at deltage i nedkæmpelsen af ISIS og al-Qaeda. De har holdt aftalen for så vidt angår ISIS, men lod de gamle venner i al-Qaeda, der er knyttet til Taleban via ægteskaber og så videre, være i fred.

Det er således med belæg i formalia (om end ikke i realia), når ISIS anklager Taleban for at være i ledtog med »den fjerne fjende«, USA.

Men det korte af det lange er den triste kendsgerning, at Taleban har vist sig ude af stand til at levere på det løfte om sikkerhed og stabilitet, der banede vej for den relativt ublodige magtovertagelse, og som uden for Kabul blev hilst velkommen af befolkningen. Allerede den 26. august, 11 dage før Talebans endelige magtovertagelse, lagde ISIS-K et blodigt visitkort på 180 dræbte, heraf 12 amerikanske soldater, med et spektakulært angreb på Kabuls lufthavn.

Siden har ISIS-K gennemført en stribe angreb mod Taleban, fortrinsvis omkring byen Jalalabad, men også i andre provinser. I en sitution med mangel på medicin, COVID-19-pandemi og en truende  humanitær katastrofe med mangel på fødevarer, understreger tilstedeværelsen af ISIS-K, at tragedien i Afghanistan ikke sluttede med Taleban. Og taberne er som altid sagesløse civile.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvem forsyner ISIS-K med penge og våben og hvorfra rekrutterer man krigere?

Ingen krig uden penge og ingen penge uden krig.