Leder

B.T. og EB’s ’afsløring’ af Hækkerup er ikke journalistik, og det skader demokratiet

B.T. og Ekstra Bladet beklagede torsdag, at det gik for hurtigt på redaktionerne, da de bragte en falsk historie om justitsministeren. Men det var ikke bare en beklagelig skævert, det var en alvorlig fejl, som ikke alene skader tilliden til medierne, men også skaber ubegrundet mistillid til demokratiet
»Du skal ikke svare på det,« skrev både B.T. og Ekstra Bladet, at Nick Hækkerup hviskede til statsministeren under det omdiskuterede sms-pressemøde. Nu beklager begge medier.

»Du skal ikke svare på det,« skrev både B.T. og Ekstra Bladet, at Nick Hækkerup hviskede til statsministeren under det omdiskuterede sms-pressemøde. Nu beklager begge medier.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
6. november 2021

Den forhenværende TV 2-profil Anders Langballe udgav i år en bog om, hvordan Christiansborgs adrenalinsus steg ham til hovedet og endte som en »blodrus«. Sidste år sagde tidligere politisk journalist og kommende chefredaktør på Ekstra Bladet Knud Brix, at Christiansborg havde gjort ham »sindssygt kynisk og aggressiv«: »Jeg troede, de alle sammen løj,« sagde han til Fagbladet Journalisten. »Jeg havde hele tiden lyst til at trække bukserne ned på dem. Og jeg var egentlig ikke interesseret i substansen i politik, jeg ville bare demaskere deres løgne.«

Politisk journalistik er nødvendigt for demokratiet, og i sagen om aflivning af mink og sms’erne i Statsministeriet har Christiansborgs journalister bragt væsentlige afsløringer til torvs. Ikke mindst B.T. Torsdag eftermiddag kom avisen med endnu en opsigtsvækkende afsløring: »Vildt klip fra Mette Frederiksens krisemøde: Du skal ikke svare på det,« lød overskriften på en artikel, hvor man kunne læse – og se på et tekstet videoklip – at justitsminister Nick Hækkerup under onsdagens pressemøde havde hvisket statsminister Mette Frederiksen i øret, at hun ikke skulle svare på et spørgsmål fra journalisterne. »Du skal ikke svare på det!« stod der i underteksten, mens man kunne høre ham mumle nogle utydelige ord.

Ubegrundet mistillid

B.T. var altså på sporet af en historie, hvor landets justitsminister undergravede demokratiet og beordrede statsministeren til at tilbageholde information for offentligheden – foran rullende kameraer i primetime! I B.T.s artikel var der ikke nogen kilder, der kunne be- eller afkræfte ordlyden af justitsministerens hvisken. Nederst oplyste avisen bare, at den forsøgte at få en kommentar fra ham. B.T. havde heller ikke ulejliget sig med at ringe til nogen, der kunne vurdere lydklippets indhold. Avisen havde selv vurderet og tekstet videoen.

Ekstra Bladet fulgte trop med en tilsvarende artikel, men nogle timer senere skrev Nick Hækkerup på Facebook, at han altså havde sagt ordene: »Vi taler sammen«. Han vedlagde et andet klip fra episoden og opfordrede aviserne til at dementere.

Torsdag beklagede så både B.T. og Ekstra Bladet og afpublicerede de pågældende artikler. Chefredaktør på B.T. Michael Dyrbys forklaring var, at det gik for hurtigt. På Twitter lancerede Ekstra Bladets chefredaktør Henrik Qvortrup sin undskyldning med følgende ord: »I modsætning til statsministeren har Ekstra Bladet ingen problemer med at erkende fejl.«

Men her er hverken tale om en beklagelig fejl, eller at noget »gik for hurtigt«. Journalistik er at efterprøve, søge at dokumentere, høre alle sider af en sag og ikke mindst lade den kritiserede part komme til orde. Havde B.T. fået en ekspert til at rense lyden og fortælle, hvad der egentlig blev sagt – eller bare ventet på at høre, hvad ministeren selv sagde – kunne avisens journalister stille og roligt have lagt sagen ned.

Kritisk presse er nødvendigt i et demokrati. Men det, Ekstra Bladet og B.T. lancerede torsdag, var ikke journalistik, det var antijournalistik, der nåede at blive delt og spredt tusindvis af gange. Det svækker borgernes tillid til pressen, skaber ubegrundet mistillid til politikerne og skader dermed demokratiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Selv medierne kan være løgnagtige, og synes de kan klare det med et par kække bortforklaringer.

erik lund sørensen, Rolf Andersen, Helle Walther, Carsten Tjell, Frederikke Nielsen, Holger Nielsen, Hanneh Christensen, Inge Lehmann, Kirsten Lindemark og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det er langt mere skadeligt for demokratiet, at øgenavne som "Slette-Mette" accepteres.

Har vi intet lært af Jeanette Ottesen?

Frederikke Nielsen, Marie-Christine Poncelet, Dan Mouritzsen, Jørn-Erik Rasmussen, Inge ambrosius, erik lund sørensen, Steen K Petersen, Helle Walther, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Carsten Bjerre, Børge Jacobsen, Karen Grue, Karen Damgaard Sørensen, Holger Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Jane Jensen, Hanneh Christensen, Tina Petersen, ingemaje lange, jørgen djørup, Hans Larsen, Jørgen Larsen, David Zennaro, Inge Lehmann, Kirsten Lindemark, Marianne Stockmarr, Jan August og Jørgen Kuhlmann anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Hele denne her smædekampagne og hetz fra det blå svindlerholds side har intet med demokrati at gøre. Og da slet ikke ansvarlighed og ordenlighed, som det her blå svindlerhold bryster sig så meget af.

Aldrig om nogen på det blå svindlerhold vil få min stemme.

Egon Stich, Anders Graae, Mogens Holme, Benta Victoria Gunnlögsson, Steen K Petersen, Helle Walther, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Carsten Bjerre, Karen Grue, Holger Nielsen, Ole Frank, Hanneh Christensen, Jørgen Tryggestad, Dan Mouritzsen, Tina Petersen, Hans Larsen, David Zennaro, Peter Wulff, Inge Lehmann, Dan Jensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Det bliver nu virkelig spændende at se, om Danmarks public service TV station DR tager denne her "afsløring" op på TVA i aften. Eller om de er en del af løgnen.

Mogens Holme, erik lund sørensen, Holger Nielsen, uffe hellum, Hanneh Christensen, Jørgen Toftegaard, Inge Lehmann, Kirsten Lindemark og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Søren Høgsberg

Konspirationsteorier er velkendte. Især efter gøren og laden fra tiden med den tidligere præsident i USA.
At konspiration mod det danske demokrati også afstedkommer som følge af blandt andet mink-sagen, er naturligvis ikke kun utænkeligt og uanstændigt. Det er bekymrende. At B.T. og E.B. er frontløbere sammen med et ikke ubetydelig antal personer, som ikke bryder sig om coronahåndteringerne, bør give anledning til en stærkt kritisk tilgang til disse medier i almindelighed.

Mogens Holme, Steen K Petersen, Anne-sophie Hjort, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Carsten Bjerre, Carsten Munk, Karen Damgaard Sørensen, Holger Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Viggo Okholm, Peter Wulff, Inge Lehmann, Dan Jensen, Ole Olesen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Det bliver også spændende at se, om TV2 News på søndag sætter Michael Dyrby og Henrik Qvortrup i den offentlige gabestok i Presselogen og stiller dem til ansvar for at fabrikere konspirationsteorier og fake news.

Mogens Holme, Marie-Christine Poncelet, erik lund sørensen, Steen K Petersen, Lisbeth Glud, Birte Pedersen, Carsten Bjerre, Vibeke Hansen, Holger Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Jane Jensen, Ole Frank, Hanneh Christensen, Jørgen Tryggestad, ingemaje lange, jørgen djørup, Jørgen Toftegaard, Inge Lehmann og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar

Ad Ole Olesen - nu må du ikke have alt for store forhåbninger ! :-)

Sådan er det jo.

Der er en valgkamp, der skal vindes.

Nogen der kan huske BT og skattepapirerne og hvor let ministeren og hans embedsmand kom ud af den utidige indblanding.

Jeg fatter ikke at EB har ansat Henrik Qvortrup. Han henter vist inspiration fra Fox news. I denne tråd ser jeg at en ny chef redaktør Knud Brix tiltræder. Der er måske håb endnu for at EB kan tages alvorligt fremover.

Dennis Madsen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Dan Jensen, Carsten Bjerre, Rasmus Bang, Holger Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Kunne godt tænke mig lov/regel om at dementi er skal skiltes propertionalt med "nyheden". F.eks. stor forside overskrift kræver at dementi får præcis samme store forside overskrift osv.

Politik og journalistik lever i en symbiose og aller helst så jeg at man tog oplysnings-delen i den demokratiske tre-deling mere alvorligt. Når vi nu evner at have selvstændig domstol, hvorfor kan vi så ikke også lykkes med en selvstændig og penge-uafhængig journalist-institution. At gøre alvor af frasen om den fjerde statsmagt.

Mogens Holme, Gitte Loeyche, Inge Lehmann, Carsten Bjerre, Holger Nielsen, uffe hellum, Hanneh Christensen og Torben Larsen anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

Det er rystende, hvordan de borgerlige går i selvsving i deres smædekampagne. Ja, selv DR er med på holdet.

De er jo nærmest frådende. Ingen kan vel længere være i tvivl om, hvor DR står politisk. Den kører døgnet rundt.

Mogens Holme, Inge Lehmann, erik lund sørensen, Helle Walther, Ole Olesen, Holger Nielsen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

De blå har ikke ordentlig politik på hylderne og så prøver de at få vores opmærksomhed med dette ulidelige cirkus.

Jørgen Tryggestad, Benta Victoria Gunnlögsson, Jørn-Erik Rasmussen, Lisbeth Glud, Carsten Munk, jørgen djørup, Ole Olesen, Karen Damgaard Sørensen og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Ingen kan vel være blind for at Henrik Qvortrup har et personligt problem med Mette Frederiksen og har haft det gennem flere år. Nu sidder han så i en magtfuld position hvor han kan udsprede sit private had mod hende. Det er træls at høre på, og viser også, hvor bekymrende stor magt medierne har. For hvem ser medierne efter i sømmene?

Ole Olesen, Mogens Holme, Benta Victoria Gunnlögsson, Jens Christensen, Inge Lehmann, Inge ambrosius, Helle Walther, Lisbeth Glud, Stig Bøg, Carsten Bjerre og Rasmus Bang anbefalede denne kommentar

Det virker som om alle medier og alle journalister har aftalt en fælles linje og vinkel mht. Mette F og hendes håndtering af Covid 19 samt aflivning af alle mink, som var en fare for folkesundheden. Weekendavisens leder går endda så vidt ,at de vil have MF til at indrømme, det var en fejl , minkene som var syge blev aflivet, og de smittebærende også aflivet, fordi man frygtede et nyt Wahu. Nej det var ikke en fejl. De har aftalt Mette F er skyldig, i ???? at hun vidste der ikke var lovhjemmel, selv om både jurister var i tvivl i justitsministeriet, men bøjede sig for fødevarerministeriets jurist, som var meget stålsat. Imens har fire advokater nu har fundet beviser for at der var lovhjemmel. Er det virkelig sådan journalistik drives, man er skyldig fordi, borgelige aviser og kommentatorer mener det. Støjberg, er da ikke dømt i medierne endnu, det må de da vente på til rigsretten har talt. Det samme må man altså mht G. kommissionen.
Hun har ,MF sagt, jeg vidste det ikke i prime time på TV, hvad pokker forlanger de tågehoveder mere.

Carl S. Rasmussen

Det er ikke mærkeligt hvad den blå side prøver på i forhold til statsministeren, de har intet at byde ind med i corona bekæmpelses sammenhæng, de kan bare klynke på deres måde.
ivrigt flankeret af den tidligere straffede redaktør.
Jeg føler mig overbevist om at danskerne værtsætter en handlekratig statsminister, særlig når vi ser på antal dødsfald i landene rundt om os, eks. Sverige med fem gange så mange. Derovre ville de vist gerne havde haft en statsminister af Mette Frederiksens format.

Ole Olesen, Inge Lehmann, Benta Victoria Gunnlögsson, Helle Walther og Frederikke Nielsen anbefalede denne kommentar
erik lund sørensen

Erik Lund Sørensen
DR fremstår som et tillæg til DET Berlingske Hus. Næste hver aften i deadline kan vi se en journalist fra Berlinske være indkaldt som kommentator . I aftes var det Joe Biden der blev nedgjort af kvinden fra Berlingske, Hvor utroværdig hende og deadline fremstår i dag er slående .Joe Biden store plan er blevet vedtaget i begge kamre. Vel det største fremskridt for USA`s befolkning længe.

Ole Olesen, Mogens Holme, Helle Walther, Inge Lehmann og Jørn-Erik Rasmussen anbefalede denne kommentar
Jørn-Erik Rasmussen

Chefredaktør på B.T. Michael Dyrby og Ekstra Bladets chefredaktør Henrik Qvortrup skal efter usædvanlige upålidelige kilder ved et tilfælde være blevet opsnappet på en amatørvideooptagelse, som afslører, at der hviskes: "du skal bare sige, at det var en lille utilsigtet fejl i skyndingen".
Det forstår vi alle sammen sagtens kan ske for disse travle journalistikkens helte og demokratiets sande vogtere og garanter.

Jeg bliver mere bekymret, når jeg ser Bezzerwisserne, som dog er langt bedre end Tirsdagsanalysen, som jeg ikke kan udholde mere. Savner Jersild og spin. Et sidespring. I BZ. sidder der i denne uge, Noa Redington, Kuglestøderen, Lars T.M. og Jarl, egentlig var de rimelige i deres kommentarer om pressemødet, Joakim B. Olsen faktisk positiv, og så sagde han, men så så jeg jo, hvad man mente ellers og så....
altså på de andre medier osv osv......... Hvordan skulle det lige forstås??
Og med B.T. og EB. konspiratoriske udokumenterede postulater, så føj, de skal ikke komme mere og sige tør hvor andre tier. De burde skamme sig i stedet.

Per Kortegaard, Benta Victoria Gunnlögsson og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Re Ole Olesen, 17:55 :

Godt at se at dagens "Presselogen" i TV2 News gav 10-15 min. plads til denne vigtige og bekymrende historie som især handler om vore førende mediers troværdighed og borgernes tillid til pressen, og dermed også handler om borgernes tillid til en afgørende vigtig faktor i vores demokrati.

Og ja, Ekstra Bladets Henrik Qvortrup stilede op med en næsten uforbeholden undskyldning for at levere falske udokumenterede nyheder på forsiden af EB, BTs Michael Dyrby glimrede som forventet med sit fravær.

Jørn-Erik Rasmussen

"Qvortrup stilede op med en næsten uforbeholden undskyldning".
Tjah ..... Qvortrup er kold som en brøndgravers røv. Det giver jeg ikke meget for.

Denne sag demonstrerer, blandt talrige andre, at mainstreammedierne befinder sig på, og er medskabere af, et marked for nyhedsproduktion. Der er ikke tale om næringsdrivende journalistik eller uafhængigt engagement i at afdække fakta på så neutral vis som muligt - og sådan har det været længe. Som i længe.

Det er faktisk bekymrende at angiveligt oplyste og reflekterede danskere kan bekymre sig om 'pressens troværdighed' og 'tilliden til medierne', når utallige hændelser og afsløringer har demonstreret at vi meget ofte har fabrikerede fortællinger som klangbund for vore offentlige samtaler.

John Pilger tog i 'The war you don't see' fra 2011 en tur ned ad Memory Lane for at demonstrere at nyhedsproduktion er et historisk fænomen - provokeret af profithensyn, udbytningspolitikker, magt- og systembevarelse m.v.:
https://vimeo.com/67739294