Leder

Ideen om en nedlukning for de uvaccinerede er besnærende, men problematisk

Vi bør værne om de frihedsrettigheder, som er et fundament for vores samfund – også under en pandemi
Staminister Mette Frederiksen, har sagt, at man overvejer »yderligere initiativer«, som skal få flere til at tage vaccinen. Det må godt være mere besværligt at være uvaccineret, var pointen. Men tvang er ikke vejen frem.

Staminister Mette Frederiksen, har sagt, at man overvejer »yderligere initiativer«, som skal få flere til at tage vaccinen. Det må godt være mere besværligt at være uvaccineret, var pointen. Men tvang er ikke vejen frem.

Martin Lehmann

Indland
20. november 2021

I flere europæiske lande øger man i disse dage presset på de borgere, som ikke ønsker at lade sig vaccinere. I Østrig har man indført en nedlukning, som gør, at uvaccinerede kun må gå på gaden, hvis de har vigtige ærinder. I Tyskland vil man forbyde uvaccinerede at deltage i kultur- og sportsbegivenheder i de områder af landet, hvor flest er indlagt med COVID-19. I Frankrig skal man være vaccineret for at arbejde i sundhedsvæsenet – og de ældre, som ikke har fået en boostervaccine, må ikke gå på restaurant og til kulturarrangementer. Og herhjemme har statsministeren ændret sin retorik over for de uvaccinerede: På pressemødet den 8. november sagde hun, at hun overvejer »yderligere initiativer«, som skal få flere til at tage vaccinen. Det må godt være mere besværligt at være uvaccineret, var pointen.

Tanken om at indføre restriktioner og regler, som er direkte møntet på uvaccinerede, er besnærende. Ud fra det, som statsministeren kalder en »rimelighedsbetragtning«, kan man argumentere for at belønne dem, som har fulgt myndighedernes anbefalinger, og gøre livet surt for dem, som ikke har. Stemningen i befolkningen går også i den retning. I en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, svarer 40 procent af de adspurgte, at Danmark bør indføre den samme form for nedlukning for uvaccinerede, som vi ser i Østrig. Formentlig ud fra en forståelig frustration: Jeg har gjort mit, nu må andre gøre deres – eller tage konsekvensen af deres uetiske handling.

Østrigsk skrøbelig ordning

Ikke desto mindre bør det være en personlig beslutning, om man vil vaccineres eller ej. Med tiltag som de østrigske og franske nærmer man sig noget, som minder om tvang. Fredag meldte den østrigske kansler Alexander Schallenberg ud, at han ønsker at gøre vaccinen obligatorisk for alle voksne fra februar – og uddele bøder til dem, som stadig nægter. Vi bør holde fast i, at det er statens opgave at rådgive og oplyse borgerne om, hvad der er det videnskabeligt fornuftige og samfundsmæssigt solidariske valg at træffe. Men vi bliver også nødt til at acceptere, at der er mennesker, som af den ene eller den anden grund træffer et andet valg.

Da coronapasset i foråret blev indført i Danmark, var det en altafgørende forudsætning, at det netop ikke var et vaccinepas – og at man også kan få et grønt coronapas ved at have været smittet eller ved at lade sig teste. Rent smittemæssigt giver det god mening, og en negativ coronatest er et bedre bevis på, at man ikke er smittet i dag end en vaccine, som man fik for mange måneder siden. Derfor er de sundhedsfaglige argumenter for at indføre en ordning som den østrigske skrøbelige. Det lader til at være statens ønske om at stresse og udskamme de uvaccinerede i en grad, så de til sidst tilvælger vaccinen, der er den drivende faktor.

Vaccinepres virker ikke

Øget pres vil givetvis have en effekt – det er erfaringen fra blandt andet Frankrig. Herhjemme, hvor effekten vil være mindre på grund af den i forvejen store vaccinetilslutning, så man også en lille opblomstring i antallet af førstegangsvaccinerede efter pressemødet, hvor coronapasset blev genindført og retorikken skærpet.

Men som flere eksperter påpeger, er der også nogle grupper i samfundet, som man ikke kan nå med tiltagene, men som man derimod vil skubbe endnu længere væk fra både en coronavaccine – og fra myndighederne og samfundet generelt. Det kan få konsekvenser for tilslutningen til andre vacciner og myndighedernes gennemslagskraft fremover. Hvis man vitterligt er bange for langtidsbivirkninger, eller hvis man generelt har mistillid til myndighederne og føler, at de benytter pandemien til at indskrænke borgernes frihed, så vil et øget vaccinepres helt åbenlyst ikke virke. Over for de borgere vil restriktionerne i højere grad tilfredsstille de vaccinerede borgeres retfærdighedssans end have en reel positiv effekt på coronasmitten.

Hidtil har både regeringen og borgernes håndtering af vaccinespørgsmålet været eksemplarisk. Vi er kommet langt ad frivillighedens vej. Den store fortælling har været, at fordi tilliden til myndighederne er høj, har vaccinetilslutningen også været det. Derfor har vi kunnet undgå at indføre tvangslignende tiltag. Det er en imponerende præstation, som vi bør være stolte over. Derfor bør vi værne om tilliden og om de frihedsrettigheder, som er et fundament for vores samfund – også under en pandemi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

19/nov/2021

Kære Venner, således forstår jeg situationen:

1 En vaccine beskytter ikke en mod at blive smittet.
2 En vaccine styrker ens immun-forsvar således, at
immun-forsvaret bedre kan modvirke virussen ...
3 En vaccine forhindre ikke en i at give smitten videre.

Med venlig hilsen
Claus

Daniel Kennedy, Lasse Reinholt, Inger Pedersen, Esther Needham og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Selvfølge skal alle, der kan, vaccineres. Det 'videnskabelig fornuftige' er at fjerne den pool af uvaccinerede, hvor nye virusmutationer kan boltre og udvikle sig modstandsfrit. Fint først at presse dem indirekte ved at indskrænke deres bevægelser i det offentlige rum. Det er forhåbentlig tistrækkeligt. Og så drejer det sig jo kun om 8% af befolkningen. Tilstrækkelig stor til at forlænge pandemien unødigt med indlæggelser og dødsfald. Tilstrækkelig lille til at skærpelserne hurtigt virker.

Jan Fritsbøger, Palle Yndal-Olsen, Lars F. Jensen, sys jensen, Benno Hansen, Danny Hedegaard, Marianne Stockmarr, Ole Meyer, Svend-Erik Runberg og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Alle steder, i denne verden, har mennesker muligheden for, så nogen lunde, - at holde sig i live. (Det er umuligt, at forbyde selvmord.) Mere uforståeligt hvorfor mange, (rigtig mange,) ret ofte lader sig teste for covid 19, uden at have den mindste form for, bare skyggen af symptomer, på at være smittede. (Spild af penge og ulejlighed.) En undtagelse, er selvfølgelig, "at have været nær på en smittet person.") Men bortset fra det, så skal alle folk, efter eget valg, have muligheden for at "gå i hundene." Ligesom med narko, alkohol og tobak, - for livet er farligt, man kan dø af det. Det er bare så ubærligt, at komme til at smitte et andet menneske, (eller flere,) - inden man selv bliver kvalt. Så langt, er vaccine modstanderne ikke i stand, til at tænke, - for de tænker bare på sig selv.

Jan Fritsbøger, Anne-Marie Esmann og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Gunilla Kurdahl

Jeg har en let tendens til dødstrang og har ofte overvejelser over hvad i alverden jeg egentlig har gang i med at være i live og hvorfor jeg vil udsætte mig selv for det ubehag livet byder på.

Derudover er jeg særdeles velfungerende.

Jeg vil bogstavelig talt hellere dø end jeg vil have en corona-vaccine. For mig ville det være som at sige ja tak til en voldtægt. Bare lige så man kan forstå den følelsesmæssige karakter af min uvilje.

Bør jeg stadig for samfundets skyld tage vaccinen? Er det stadig en fornuftig ting at udsætte mig for lidt udskamning og pres for 'retfærdigheden' i det?

Per Dørup, John Andersen, jesper christensen, Lasse Reinholt og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Claus Bødtcher-Hansen

Det ved vi godt :)

Men din 3)'er mangler at få adderet ", men den reducerer sandsynligheden kraftigt i langt de fleste situationer"

// Jesper

Claus Bødtcher-Hansen, Rune Mariboe, uffe hellum, Verner Nielsen, William Zieler, Hanneh Christensen, Lars F. Jensen, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Gunilla Kurdahl
"Derudover er jeg særdeles velfungerende."

Undskyld mig, men det lyder måske ikke helt sådan. Hvorom jeg fuldt respektere dit valg, af ikke at ville tage en vaccine, skulle du måske tage en snak med nogen du stoler på.
Du lyder som en der trænger til en god snak om livet, universet og alt det der, og en 'krammer'.

Det gør vi alle sammen engang imellem, det er der ikke noget unormalt i :)

// Jesper

uffe hellum, Brian Andersen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Inge Lehmann og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

De er enormt egoistisk ikke at ville lade sig vaccinere, fordi det:

1) giver masser af kroppe til at udvikle mutationer i, og så længe vi ikke får begrænset den mulighed, bliver corona bare ved og ved - måske endda i endnu farligere udgaver, som rammer de mange

2) ikke giver de få, der ikke kan tåle vaccinationen, en god beskyttelse, da de ikke bliver beskyttet af resten af befolkningens vaccinationer (flokimmunitet).

Der hvor jeg så kan have min tvivl er, hvor effektive de vaccinationer, vi har fået er. Det er et problem, men ikke et problem, der overskygger det moralske forkastelige i at være ligeglad med andre.

Rune Mariboe, sys jensen, Per Kortegaard, Marianne Jespersen, Jan Fritsbøger, Jesper Sano Højdal, Lars F. Jensen, Henriette Bøhne, Rune Wingård, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Benno Hansen, Svend-Erik Runberg, Inge Lehmann, Bent Nørgaard, Danny Hedegaard, Niels Makholm og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Ulysten til at gøre det nødvendige har nu ført til, at sundhedssystemet er på kanten af sin kapacitet i Østrig og i mindst tre af Tysklands sydlige forbundslande. Der truer nye dødsfald og en stadigt mere omfattende nedlukning for at begrænse virusets udbredelse.

En hel del af dette kunne begrænses, hvis folk kunne tage sig sammen til at blive vaccineret, og kan de ikke det, så har politikerne allerede fået nogle temmelig kraftige opfordringer fra sundhedssystemet til at gennemtvinge det.

Information er derfor ikke helt på omgangshøjde med situationen. Det drejer sig ikke længere om nedlukning for ikke-vaccinerede, men om vaccineringspligt. Men det drejer sig også om politikere, der ikke har lysten og modet til at sige til vælgerne, at de må indføre vaccineringspligt, bl.a fordi det er et anliggende mellem konservative politikere og deres vælgere, og fordi emnet tydeligvis egner sig til at spænde for en frihedsideologi.

Rune Mariboe, Marianne Jespersen, Anders Thornvig Sørensen, Allan Forsberg, Lars F. Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Svend-Erik Runberg, Inge Lehmann, Danny Hedegaard og Niels Makholm anbefalede denne kommentar

Dét, der undrer mig, og jeg nok aldrig vil forstå, er at de personer, der ikke vil vaccineres, giver tydeligt udtryk for en holdning om at vaccination er værre end at blive syg – selv om alle data fra de seneste måneder viser, at det er langt, langt farligere at have COVID-19 end at blive vaccineret. Mange millioner mennesker er blevet smittet med COVID-19 og mange millioner er blevet vaccineret, og vi ved ganske meget om hvordan det er gået dem.

For mig er det også stødende og ubehageligt, at nogen i ramme alvor sammenligner indtagelse af medicin med voldtægt.

Den bedste analogi for mig er analogien med adfærd i trafikken; også dén er et fælles anliggende. Jeg kan opføre mig præcis som jeg gerne vil på privat grund, men mine adfærd i trafikken påvirker andre  – og omvendt. Vaccinemodstandere virker på mig som mennesker, der går ind for fri hastighed for dem selv.

Rune Mariboe, uffe hellum, Verner Nielsen, Preben Kristensen, Dan Mouritzsen, Per Kortegaard, Marianne Jespersen, Hannibal Knudsen, Jan Fritsbøger, Carsten Tjell, Jesper Sano Højdal, Søren Veje, Lars F. Jensen, Nanna Larsson, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Peter Høivang, sys jensen, Jørgen Larsen, Benno Hansen, Svend-Erik Runberg, Inge Lehmann, Inge ambrosius, Danny Hedegaard, Olaf Tehrani og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Dvs, at det nye er, at man ubetinget skal gøre, hvad man får ordre til? Nürnberg Kommisionen kom ellers frem til, at man skulle følge sin egen moralske overbevisning, ja at man havde pligt dertil. Man kan råbe ulven kommer et vist antal gange og jeg tror, at staten har brugt sin kvote op! Der er desforuden masser af validerede forskere, der advarer imod vaccinen, hvad er det, der gør, at deres ord ikke har nogen vægt?

Mads Aagaard, Vibeke Olsen, Jette Kjældgaard, Estermarie Mandelquist, Nicolaj Knudsen, ulrik mortensen, Lasse Reinholt, Flemming Berger, Michael Waterstradt, ingemaje lange, Tina Petersen, Lise Lotte Rahbek og Ulla Willumsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Det er jo værd at bemærke, at folk blev idømt fængselsstraffe efter krigen, for at have gjort, hvad regeringen tvang dem til! Burde Information, som gammel modstandsavis ikke være mere kritisk? Ja er der ikke en direkte forpligtigelse dertil?

Estermarie Mandelquist og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

@ Claus

1. Ikke korrekt. Vaccinen beskytter mod at blive smittet. Dog ikke alle, så man vil opleve at vaccinerede bliver smittet. Det er dog langt færre vaccinerede der bliver smittet end ikke vaccinerede.

2. Korrekt. Vaccinerede oplever færre symptomer, færre indlæggelser og færre sygedage end ikke vaccinerede.

3. Ikke korrekt. Da vaccinerede oplever færre symptomer og færre sygedage, vil de smitte betydeligt mindre end ikke vaccinerede.

Rune Mariboe, uffe hellum, Marianne Jespersen, Jan Fritsbøger, Hanneh Christensen, Jesper Sano Højdal, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Anne-Marie Esmann, Jørgen Larsen og Benno Hansen anbefalede denne kommentar

@jens christian jacobsen

"Og så drejer det sig jo kun om 8% af befolkningen."

Nah. ikke rigtig. Der er stadig ca. 22,8% af befolkningen som ikke er vaccineret, og hvor smitten kører på fuld skrue. Børnene er ikke vaccineret, og selvom de er søde, er der noget der tyder på at de er små omvandrende smittebomber.

Hvis jeg skruer tiden tilbage til starten af pandemien, så var vi fucked uden nedlukning. I modellerne arbejdede vi med at når man havde været smittet, så kunne man ikke blive smittet igen. Dengang skulle man op på en flokimmunitet på ca. 70% før smitten faldt igen. Det var før Delta varianten.

Så kom foråret i år, hvor vi begyndte at vaccinere. Det hjalp gevaldigt på at få flokimmuniteten op, men relativt hurtigt dukkede Delta varianten op, og den er en såkaldt gennembrudsvariant. Derudover er den langt mere smitsom.

I dag ser det ud til at situationen er at ca. 3/4 af befolkningen er ca. 3/4 beskyttet mod smitte. Det giver en reel "flokimmunitet" på ca. 50%, og den forsvinder gradvist igen efter 6 mdr uden booster shots. Vi er ikke i nærheden af flokimmunitet og vi kommer det med stor sandsynlighed aldrig.

Set fra den enkeltes perspektiv er det vigtigt at blive vaccineret (igen og igen), fordi vaccinen beskytter ca. 75% mod indlæggelse i tilfælde af smitte. For samfundet betyder højere flokimmunitet at man skal foretage mindre drastiske restriktioner.

I går læste jeg en kommentar på nettet, hvor en skrev noget ala: "Hvad så med det 4. og 5. stik? Det her kan simpelthen ikke være rigtigt!".

Til det kunne jeg svare, som man gjorde på Lorteøen i min ungdom: "Ja, og så vågnede du".

Pandemien er kommet for at blive, og det er ikke bare en "ny influenza". Alligevel gør alle som de plejer. Tror at hvis man ignorerer problemer så forsvinder de nok. Vi ligger formentlig smittemæssigt værre end vi gjorde før sidste "jul", og alligevel er supermarkedet fuldt af mennesker uden masker. De går gerne derned nogle stykker sammen, for det er så hyggeligt at købe ind sammen med familien. Ingen holder afstand og ingen kan finde ud af at hoste i ærmet.

Jeg har hele tiden sagt at pandemien er generalprøven på det som venter os de kommende årtier. I er sgu nødt til at komme lidt ind i kampen venner, og politikerne ville kunne drage fordel af at være lidt mere åbne om den reelle situation. Man fjerner ikke en lort ved at sovse den ind i positivisme. Den glider blot lettere ned for nogle mennesker, men det er stadig en lort.

Rune Mariboe, Mette Johansson, Hannibal Knudsen, Jan Fritsbøger, Finn Jakobsen, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Esmann, Svend-Erik Runberg og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Ligesom jeg finder det smagløst og upassende med sammenligninger mellem medicin og voldtægt, sådan finder jeg det også smagløst og upassende, at nogen nu begynder at sammenligne det at følge opfordringer til at lade sig vaccinationer under en pandemi med at sige ja til at begå krigsforbrydelser under nazismen.

Rune Mariboe, uffe hellum, Mette Johansson, Jette Steensen, Preben Kristensen, Dan Mouritzsen, William Zieler, Marianne Jespersen, Anders Thornvig Sørensen, Hannibal Knudsen, Jan Fritsbøger, Carsten Tjell, Carsten Bjerre, Brian Andersen, Hanneh Christensen, Jesper Sano Højdal, Niels Makholm, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Steffen Gliese, tove helbo, Inger Pedersen, Danny Hedegaard, Anne-Marie Esmann, Benno Hansen, Svend-Erik Runberg, Inge Lehmann, Jørgen Mathiasen, jens christian jacobsen, Peter Høivang, Bent Nørgaard, Olaf Tehrani og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Vi burde alle være enige om det ønskelige i, at COVID-19 blev bekæmpet.
Det bliver den, hvis R0-værdien er < 1.
Det er den ikke for øjeblikket.
Grundene er, at der stadig er for få vaccinerede, og at der på den baggrund stadig er for mange muligheder for transmissioner mennesker imellem.
Hvad gør man så?
Lukker ned eller lægger maksimalt pres på de uvaccinerede?

Rune Mariboe, Lillian Larsen, Steffen Gliese og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar

Coronaviruset, der spredte sig og blev til en verdensomspændende covid19 pandemi, er nu muteret til en intelligenstest. De fleste har bestået, men vi må forvente, at der vil være en restgruppe, der ikke har intellekt til at forstå hvad det handler om.

Selvfølgelig skal vi tage hensyn til folkesundheden, og med alle lovlige midler, enten udelukke restgruppen fra fællesskabet, eller tvinge dem til at lade sig vaccinere, med mindre individuelle helbredsforhold taler imod. Alt andet vil være uansvarligt.

Preben Kristensen, Jan Fritsbøger, Danny Hedegaard og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Morten Balling
Ja rigtigt. Tallet 8% er et estimat fra en Megafon- undersøgelse (dec. 2020) hvor ca 10% ikke ønskede at lade sig vaccinere. Jeg regner så med, at tallet - trods alt - er faldet siden.

Gunilla Kurdahl

@Jesper Frimann, jeg kan berolige dig med at jeg hele tiden får en krammer og ofte snakker om livet og universet med nære venner.

Men, du fik ikke svaret på mine spørgsmål: Er det godt at udskamme mig og udsætte mig for pres??

Lise Lotte Rahbek

Hvis frihedsrettighederne over egen krop kun skal tages alvorligt, når der ingen fare er, så kan man lige så godt sløjfe dem.

Hvis man ikke kan overbevise befolkningen om det anbefalelsesværdige i at lade sig vaccinere, så er det edderrystemig noget af en falliterklæring.
En regering bør under ingen omstændigheder have ret til at knægte individets ret over egen krop.
Nu ved jeg godt at jeg får hældt et antal skraldespande ud over mit syndige hoved.
Men jeg mener det stadigvæk. Også selvom jeg selv er vaccineret.

Hvis er din krop: Er det statens, myndighedernes, dine børns, industriens, din egen.. ?

Rune Mariboe, Steffen Rahdoust Boeskov, Tajs Køngerskov, Rune og Veronica Jacobsen, Mads Aagaard, Michael Waterstradt, Jeppe Bundgaard, Carsten Bjerre, Hanneh Christensen, Estermarie Mandelquist, Nicolaj Knudsen, Lasse Reinholt, Niels Peter Nielsen, Flemming Berger, Stig Nielsen og Tina Petersen anbefalede denne kommentar
Gunilla Kurdahl

Kære Hans
Jeg sammenligner ikke medicin og voldtægt. Jeg fortæller om mine følelser.

Er det virkelig den rigtige ting at gøre at udskamme og presse mig, når tanken om at jeg skulle blive vaccineret virker dybt grænseoverskridende og afskyvækkende?

Synes du jeg bør blive vaccineret, når det for mig er dybt grænseoverskridende og afskyvækkende?

Jeg har en anden oplevelse af vaccinetilbuddet end dig. Forstår du det?

Synes du jeg gør forkert i at fravælge vaccinen?

Mads Kjærgård

Jeg mener ikke, at det er upasende at henvise til de overordnede retsprincipper, der blev til i kølvandet på nazismen. Idet vort samfund i stor udstrækning blev baseret på de principper. Især i forhold til den kollektivisme vi så i Sovet og dets Vasalstater. Man dømmer jo potentielt mennesker til døden, skulle vaccinen fejle og på baggrund af en stat og myndigheder, der gentagne gange har løjet for os? Jo, jovist er der kemiske våben i Iraq og jovist er Sovjet en trussel! Jeg er opvokset og haft min ungdom i den liberale stat og jeg er squ bange for den kollektivisme folk bekender sig til nu.

Jeg finder det grænseoverskridende og afskyvækkende ikke at måtte køre så hurtigt, jeg vil. Alle opfattelser af trafiksikkerhed er lige gode – jeg skal nok sætte farten ned, hvis der kommer modkørende, men folk skal ikke råbe ad mig, bare fordi jeg kører stærkt. Det er min bil, ikke deres. Fartbøder er vor tids nazisme; det er ikke noget tilfælde, at dem, der udsteder dem, bærer uniform. Trafik er et privat anliggende, og det er godt at der er mange andre, der kører forsigtigt. Også jeg finder det gavnligt.

Rune Mariboe, uffe hellum, Preben Kristensen, Finn Jakobsen, Annette Santos, Lillian Larsen, Danny Hedegaard, Olaf Tehrani, Jørgen Larsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Jeg synes det, der er betegnende for mange vaccinemodstandere og dem, der understøtter dem: f.eks. information er manglen på proportionssans.

Corona er en alvorlig sygdom, der hvis ikke nok er vaccineret sammen med restriktioner lægger sundhedsvæsener ned og skader mennesker.

Men vaccinemodstanderne vil hverken vaccineres eller acceptere de tiltag, der så er nødvendigt af deres valg for at begrænse de skader de afstedkommer. Medier og politikere siger nej hvor er det synd for dem, at vi stiller krav til dem.

Normalt accepterer de fleste, der er begrænsninger for ens udfoldelse, for at vi alle kan være her.

De fleste accepterer, at man skal have kørekort og overholder færdselsloven for at køre bil.

De fleste accepterer, at man har bevist sine evner og bestået eksamener før man som læge må behandle andre mennesker.

De fleste accepterer, at det kun er autoriserede elektrikere, der må pille med de elektriske installationer.

De fleste accepterer også, at uautoriserede personer ikke må sælge gift som mad eller medicin, der skader eller slår tilfældige mennesker ihjel.

Øjensynligt er undtagelsen coronavaccinationsmodstandere, hvor kravene er antidemokratisk og sammenlignes med holocaust.

De har taget et valg, der kan skade andre mennesker og samfundet og nu klynker de over konsekvenserne.

Jeg går ikke ind for tvangsvaccinering, men at det er acceptabelt at stille krav som følge af valget.

Egon Stich, Rune Mariboe, Preben Kristensen, William Zieler, Per Kortegaard, Marianne Jespersen, Hannibal Knudsen, Carsten Bjerre, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Niels Makholm, tove helbo, Olaf Tehrani, Jørgen Mathiasen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Gunilla Kurdahl
"Jesper Frimann, jeg kan berolige dig med at jeg hele tiden får en krammer og ofte snakker om livet og universet med nære venner."

Det er jeg glad for at høre :)

"Men, du fik ikke svaret på mine spørgsmål: Er det godt at udskamme mig og udsætte mig for pres??"

Nej, det er ikke ok at udskamme dig.
Og nej, heller ikke pres.

Men hvis man vælger vaccine fra, så er det vel ok, at det også har nogle konsekvenser, som alle valg har. Altså konsekvenser ud fra en ren folkesundheds faglig betragtning, igen noget der bunder i faglig risikoanalyse og ikke i hetz, useriøsitet .

Personlig synes jeg, at sundhedsmyndighederne har været gode, og faglige ift. dette.
Politikerne knap så meget.

Om konsekvenserne så er ekstra corona test, eller maske i offentligt rum, eller bare en opfordring til at passe ekstra på sine medmennesker. Det kan man mene noget om, men det skal og bør være noget der bunder i en sundhedsfaglig objektiv tilgang til tingene.

// Jesper

Preben Kristensen, Rune Mariboe, Marianne Jespersen, Carsten Bjerre, Brian Andersen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Der desforuden det at sige til det her. Og det er kommer at det rammer skævt! De uddannede kan sikkert klare sig gennem det her ved at arbejde hjemmefra, mens de uuddannede, jamen de har typisk jobs, hvor de skal møde op. Jeg tænker, at det faktisk ville være bedre, at gøre det obligatorisk, så kunne man vel også få et bevis på, at man havde gjort det under tvang og ikke kunne holdes ansvarlig og at myndighederne havde erstatningsansvar. Det ville da være meget ok, men tilbage står der så det med Coronapasset og det kan ikke komme på tale. Det er et diktatur værdigt og et udtryk for fascisme. Jeg viser kun under tvang et Ausweis for at komme på arbejde. Og igen, at folk ikke forstår sammenligningen med nazismen, det er fordi, de forstår den som noget specielt, noget ahistorisk. Men det er jeg ikke sikker på er rigtigt. Hitler og Himler var flinke fyre og så det som en sur pligt, at henrette folk. Men derudover så har der jo været eksempler med hekse, protestanter, katolikker, kommunister, liberale, whatever, så længe de var i mindretal. Så stik piben venner og find jeres historiebøger frem!

Jeg vil også godt minde om at der kun døde 199 mennesker i trafikken i Danmark i 2019. Kan et så lavt antal døde virkelig begrunde den omfattende og meget restriktive færdselslov og alle de mange kameraer, der skal fange dem, der fravælger hastighedsbegrænsningerne? Der bør være langt større respekt om de af os, der er kritiske over for færdselsreglerne.

Rune Mariboe, uffe hellum, Preben Kristensen, Dan Mouritzsen, Per Kortegaard, Marianne Jespersen, Hannibal Knudsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anne-Marie Esmann, Jørgen Larsen, Inge Lehmann og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Ja, Gunilla, jeg synes, det er forkert af dig og jeg håber, at det pres, som samfundet lægger på dig, med tiden vil få dig til nålen:
Når din arbejdsplads ikke længere vil have dig ansat.
Når du ikke længere kan færdes i offentlig transport
Når du selv skal betale for din behandling af covid-19
Når du udskammes af dit lokalsamfund - og på grund af mange, mange andre restriktioner, som jeg end ikke har fantasi til at forestille mig.

Søren Veje, Allan Forsberg og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Kommentar til lederen: Der er ingen uproblematiske løsninger på dette problem.

Men jeg ser ingen principielle friheder bevaret ved, at man påtvinger en hel befolkning nedlukning af hensyn til et kræsent mindretal.

Rune Mariboe, Jette Steensen, Preben Kristensen, Hannibal Knudsen, Marianne Jespersen, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Olaf Tehrani, Svend-Erik Runberg, Inge Lehmann og Morten Balling anbefalede denne kommentar

@et kræsent mindretal ? 2- til 9-årige 'anti-vaxxere' ? Nogle er begyndt endda at tale om en samfundspligt til at COVID-vaccinere 5 mdr gamle spædbørn!

STOP jer selv!

ingemaje lange, Jette Kjældgaard, Estermarie Mandelquist, Niels Peter Nielsen, Michael Waterstradt og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Hvis nogen mener, at man stopper muligheden for at virus muterer, når man beder unge raske danskere om at vaccinere sig, alt imens, der rundt om i verden er millioner af ældre og sårbare, der endnu ikke har fået vaccinen, så ved jeg ikke, hvem det er, der er uoplyst.
Corona er relativt farlig for den ældre generation. Den er ikke farlig for den yngre generation. Da RS virus florerede tidligere på året og ramte dobbelt op af børn pga sidste års nedlukning, og dermed overbelastede børneafdelinger, sagde alle I "oplyste" mennesker ingenting. For det havde jo ikke noget med jer at gøre. Så langt rækker "samfundssindet".

Jette Kjældgaard og Niels Peter Nielsen anbefalede denne kommentar

Tina Petersen hvad galt er der nu i børnevaccinationsprogrammet?
Det har reddet mange børneliv, både fra handicap og død.

Vi har ikke vaccinationspligt i Danmark og hvorfor i alverden skal dem, der udtaler sig for vacciner stoppe sig selv? I har godt nok en syret opfattelse af demokrati.

Faktisk ville det være godt med en vaccine for de 0 til 2 årige, da forholdsvis mange af dem bliver indlagt.

Men det er der ikke, og derfor påhviler det os voksne, at beskytte dem med de redskaber vi har.

Rune Mariboe, Carsten Bjerre, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

Krænker det den personlige frihed,
- at man SKAL køre med sikkerhedssele og uden håndholdt telefon?
- at man SKAL have kørekort?
- at man for at deltage i et fælleskab SKAL købe medlemskort?

Rune Mariboe, Hannibal Knudsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Tina Petersen 20. november, 2021 - 13:54

Umyndige børn tæller ikke med, det siger sig selv.

Men det er en falliterklæring, hvis samfundet igen skal til at nedlukke skoler i stort antal, når man blot kunne have skåret gennem den blødsødne diskussion og indført børnevaccination.

Lise Lotte Rahbek

"En regering bør under ingen omstændigheder have ret til at knægte individets ret over egen krop."

Enig, men en regering har pligt til at beskytte de mennesker, der omgiver dig mod fare, og derfor skal du så nok acceptere, at der kommer konsekvenser af din manglende vaccinering.

En måske svag sammenligning, men alligevel, så har ikke-rygere jo også ret til at undgå de giftige dunster, der udåndes fra rygere. Det er, af samme årsag, ikke tilladt at ryge på mange offentlige steder.

Rune Mariboe, uffe hellum, Preben Kristensen, Svend-Erik Runberg, Steffen Gliese, jens christian jacobsen, Peter Høivang og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Esther Needham de lande der ikke vaccinerer, døjer både med mangel af penge og sjovt nok vaccinemodstand, hvis man tager Nigeria eller Tanzania som eksempler.

Pengene til vaccinerne til de lande, der ikke har råd selv, skal overraskende nok komme fra de rige lande.

Rige lande, der lige nu har sundhedsvæsener, der er ved at bryde sammen, fordi der ikke er nok vaccinerede og der er tale om en gennembrudsvariant.
Hvor skal pengene til vaccinerne komme fra, hvis dem der skal betale gildet, selv bryder sammen?

Man efterlader ikke sit eget hus brændende for at begynde, at slukke naboens hus. Selv Indien stoppede med, at slukke hos naboerne, da det brændte på hos dem.

Men resten af verden vacciner faktisk stille og roligt, med undtagelse af Afrika.
Der bliver produceret rigtig mange vaccinedoser nu.
Der findes afrikanske lande med økonomier, der ikke er værre end flere andre lande i verden, som vaccinerer.
Hvorfor vaccineres der ikke rigtigt i Afrika?

Jeg synes det tyder på andre faktorer end pengemangel, at de vaccineres så lidt.

Rune Mariboe, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Derfor bør vi værne om tilliden og om de frihedsrettigheder, som er et fundament for vores samfund – også under en pandemi.
Skulle der ikke have stået: "værne om mistilliden og om misbrug af de frihedsrettigheder, som er et fundament for vores samfund".

Marianne Jespersen, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Det her er sku en pandemi. Verdensomspændende. Det er der mange sygdomme der IKKE er. Det er uacceptabelt at nogen ikke vil lade sig vaccinere. Mennesker dør uden for Europa i hobetal fordi de ikke kan få vaccinerne. Igår var det kun godt 43% af verdens befolkning der er vaccineret.

Så fat det dog - vi bliver ikke af med Corona før vi alle er vaccineret. Det kan tage år. Da pesten og den spanske syge hærgede havde vi ingen vacciner. Folk døde i hobetal. Ønsker vi virkelig det?? Så bliv da vaccineret eller bliv derhjemme. Frihedsrettigheder min bare. Verden er i en pandemi og vi vil gerne ud af den og komme videre eller hvad??(

Egon Stich, Hannibal Knudsen, Svend-Erik Runberg, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Peter Høivang og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Rikke Nielsen
Du skriver:" derfor skal du så nok acceptere, at der kommer konsekvenser af din manglende vaccinering. "
Hvis du læser mit indlæg længere oppe igen, vil du kunne læse at jeg ER vaccineret.
Jeg taler om principperne bag individets rettigheder til egen krop og forsvarer folks rettigheder til at bestemme, om de vil vaccineres.
Ja, der vil være restriktioner, hvis man vælger at sige nej. Det er individets valg.
Regeringen kan gøre livet så umuligt for vaccine-fravælgerne, at det bliver et spørgsmål om at lade sig vaccinere eller lade sig udsætte for omfattende psykisk vold. Det er regeringens valg. Det vil dog ikke mindska skepsissen næste gang, de beder om befolkningens ubetingede tillid og underkastelse.

Jeg kan læse her, at mange er rede til at lade regeringen
(uanset hvilken regering)
og flertallet
bestemme suverænt over alle borgernes kroppe.
Det kan man så tænke om, hvad man vil. Jeg tænker mit.

Mads Aagaard, Jeppe Bundgaard, ingemaje lange, Anne-Marie Esmann, Jette Kjældgaard, Estermarie Mandelquist, Nicolaj Knudsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Når jeg ser de argumenter fra vaccine/ videnskabsfornægterne generelt og her efter de nu beviselige erfaringer med Corona.
Efter at der er blevet prøvet med faktabaserede oplysninger.

Vil jeg følge den velfunderede danske tradition med at kalde en spade for en spade.

Vaccine og restrikstionsmodstanderne er en samling af hystader, turbuegoister og fanatiske ideologer.

Og hvordan forventer de, at de vaccinerede, dem der tager hensyn og dem der følger fakta om corona vil reagere på, at man kalder dem mordere, forrædere, femtekollonnefolk, nazister m.m., samt den vold, der også udspringer fra miljøet.

Mon det ikke sammen med samfundsskaderne ligger til grund for, at folk nu mister tålmodigheden med vaccinemodstanderne?

Rune Mariboe, Marianne Jespersen, Anne-Marie Esmann og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar

Man skal måske nok foretage en nøje overvejelse af de særlige tiltag man vælger, da en øget splittelse i befolkningen i sig selv vil gøre problemet være.

Ikke desto mindre bør man slå fast, at det ikke vil være noget overgreb på de frihedsrettigheder som vores samfund bygger på, hvis man vedtager særlige restriktioner for de uvaccinerede. Med til vore rettigheder som borgere hører, at vi har love og regler, vedtaget på et demokratisk grundlag, som regulerer adfærden i henhold til almenvellets interesser. Jo mere disse interesser knytter sig til livsvigtige områder som sikkerhed og folkesundhed, og jo mere akut de optræder, desto mere markante indgreb kan man tillade sig.

Vi er for længst blevet vænnet til drastiske restriktioner for såvel hele nationen, som for særlige erhvervsområder og bestemte lokaliteter. Og at målrette indsatsen mod en bestemt, og særligt modvillig del af befolkningen, er ikke nogen stramning, men tværtimod en imødekommelse af befolkningen som helhed.

Enhver har retten til at bestemme over sin egen krop, og dermed til at afvise at blive vaccineret. Men tilsvarende har staten retten og pligten til, at prioritere almenvellets og befolkningens grundlæggende interesser. Og i denne sammenhæng begrænse bevægelsesfriheden for dem der modarbejder dette. Alternativt risikerer vi ellers mere generelle restriktioner. Og man kan spørge, om det trods alt ikke er mere rimeligt, med restriktioner der er målrettet det mindretal der ikke er samarbejdsvillige, fremfor også at skulle udbrede dem til størstedelen af befolkningen, som aktivt biddrager til at beskytte sig selv og andre?

Egon Stich, Rune Mariboe, Preben Kristensen, Dan Mouritzsen, Marianne Jespersen, Anne-Marie Esmann, Carsten Tjell, Carsten Bjerre, Brian Andersen, Annette Santos, Allan Forsberg, Steffen Gliese, Svend-Erik Runberg, Torben Larsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Det er en følelsesladet debat kan jeg se. Der er hverken tale om den sorte død eller ebola, men om en sygdom som ikke generelt er dødelig. Det er alt for drastisk med tvang i denne situation. Vi , som er halvgamle eller sårbare, har snart fået 3. stik og kan nok se frem til at blive regelmæssigt vaccineret. Alle der vil, kan blive det samme, og de der ikke vil, kan regne med at få selve sygdommen på et tidspunkt. Det bør være deres frie valg. De smitter jo så mere end vi andre, men vaccinerede bliver altså ikke særligt hårdt ramt og ej heller børn. Jeg tror på at der er nogenlunde styr på pandemien . Det er dog nok nødvendigt, at de der ikke vil vaccineres, må finde sig i nogle restriktioner . Men lad nu være med at udskamme 8% af befolkningen. Det kommer der ikke noget godt ud af.

ingemaje lange, Jette Kjældgaard, Nicolaj Knudsen, Esther Needham og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Alle må have ret til at afslå vaccination.

- men -

Ingen har ret til at smitte andre

Rune Mariboe, Heidi Larsen, Anne-Marie Esmann, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Torben Larsen vores sygehuse er igen nødt til at afvise ikke "akutte" behandlingskrævende patienter, fordi de smittede dræner alle ressourcerne.

Det er ikke harmløst og ikke rimeligt, når man har redskaber til, at forbygge det.

Det er ikke harmløst for alle børn og især ikke for dem, der har brikkerne til at forstå, at de driver smitten som så finder de sårbare, f.eks. en forælder eller bedsteforælder. Og for alle de børn der nu igen misser undervisning er det heller ikke harmløst.

Det er i særdeleshed ikke harmløst for dem der er immunokomprimerede, har blodkræft, ikke har fået 3 stik endnu eller får kræftbehandling.

Hvorfor skal disse mennesker udsættes for villet risiko på både det mentale og fysiske helbred?

På grund af den udbredte smitte er det russisk roulette for disse mennesker bare at gå til læge eller behandling, få hjemmehjælp eller bare være socialt.

Hvorfor er lige netop det, at man vælger ikke at blive vaccineret og dermed skulle bruge coronapas, så meget værre ?

Hvad gør, at lige netop vaccinemodstanderne er mere lige end alle andre mennesker?

Rune Mariboe, Preben Kristensen, William Zieler, sys jensen, Marianne Jespersen, Hannibal Knudsen, Anne-Marie Esmann, Svend-Erik Runberg, Carsten Bjerre, Finn Jakobsen, Annette Santos, Jesper Frimann Ljungberg, Olaf Tehrani, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Jeg begynder lige med under overskriften:

”Vi bør værne om de frihedsrettigheder”.

Nu er der ingen, som i absolut ingen , såkaldte frihedsrettigheder, der er hugget i granit, støbt i beton eller kommet ned fra bjerget med Moses.

Ret, eller rettigheder kræver nogle, der kan/vil håndhæve retten; og retten kræver love.
Ja, lovhjemmel. Og love vedtages i DK i folketinget med almindeligt flertal.

Så, hvis/når et folketingsflertal anser nødvendigt, for at beskytte samfundet, den enkelte, så har de både lov og ret til at vedtage, udmønte retten, til at værne flertallet, mod mindretallets animositet/frygt/uvidenhed eller sågar deres selvopfattede ”frihedsret”, til at vælge at gå rundt, som smittebærere med potentiel død i bagagen.

Og et sådant forslag overtræder ingen ”frihedsrettigheder” for de findes ikke;
hverken nationalt eller internationalt.

Lige for øjeblikket er vaccination en frivillig sag/afgørelse. Ikke en ”frihedsrettighed”.
Hvis et parlament ønsker at indføre vaccinationstvang/restriktioner for ikke vaccinerede, er det fuldt lovligt.

Og her er der ikke tale om udskamning af ikke vaccinerede. Der er tale om selvforsvar.
Forsvar imod uhæmmet smitte foranlediget af personer, som kunne minimere mulighederne for smitte, ligesom de, der taget vaccinationen, har gjort.
Og hvis man benægter at vaccination nytter noget, har betydning for smitte spredning, så lev med dine ”frihedsrettigheder” bliver indskrænket.

Ligesom det er lovligt at forbyde at tale i håndholdtmobil, mens man fører bil, skal bruge sikkerhedssele, at man ikke må slå sine børn, eller sin mand/kone, eller skal rydde sit fortov for sne. Osv. osv.
Alt sammen indgreb i den personlige frihed; begrundet med, at det har potentiel skadelige konsekvenser for andre borgere i samfundet.

Men vi ser næppe en leder i Information om ”frihedsretten” til at undlade at rydde fortovet for sne.

Lederskribentens opfattelse af ”frihedsrettigheder”, er lige så futil, som en teenagers opfattelse af ansvar for rengøren af eget værelse.

Rune Mariboe, Preben Kristensen, sys jensen, Inger Pedersen, Marianne Jespersen, Hannibal Knudsen, Svend-Erik Runberg, Anne-Marie Esmann, Carsten Bjerre, Finn Jakobsen, Peter Høivang, Søren Veje, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Jeg begynder lige med under overskriften:

”Vi bør værne om de frihedsrettigheder”.

Nu er der ingen, som i absolut ingen , såkaldte frihedsrettigheder, der er hugget i granit, støbt i beton eller kommet ned fra bjerget med Moses.

Ret, eller rettigheder kræver nogle, der kan/vil håndhæve retten; og retten kræver love.
Ja, lovhjemmel. Og love vedtages i DK i folketinget med almindeligt flertal.

Så, hvis/når et folketingsflertal anser nødvendigt, for at beskytte samfundet, den enkelte, så har de både lov og ret til at vedtage, udmønte retten, til at værne flertallet, mod mindretallets animositet/frygt/uvidenhed eller sågar deres selvopfattede ”frihedsret”, til at vælge at gå rundt, som smittebærere med potentiel død i bagagen.

Og et sådant forslag overtræder ingen ”frihedsrettigheder” for de findes ikke;
hverken nationalt eller internationalt.

Lige for øjeblikket er vaccination en frivillig sag/afgørelse. Ikke en ”frihedsrettighed”.
Hvis et parlament ønsker at indføre vaccinationstvang/restriktioner for ikke vaccinerede, er det fuldt lovligt.

Og her er der ikke tale om udskamning af ikke vaccinerede. Der er tale om selvforsvar.
Forsvar imod uhæmmet smitte foranlediget af personer, som kunne minimere mulighederne for smitte, ligesom de, der taget vaccinationen, har gjort.
Og hvis man benægter at vaccination nytter noget, har betydning for smitte spredning, så lev med dine ”frihedsrettigheder” bliver indskrænket.

Ligesom det er lovligt at forbyde at tale i håndholdtmobil, mens man fører bil, skal bruge sikkerhedssele, at man ikke må slå sine børn, eller sin mand/kone, eller skal rydde sit fortov for sne. Osv. osv.
Alt sammen indgreb i den personlige frihed; begrundet med, at det har potentiel skadelige konsekvenser for andre borgere i samfundet.

Men vi ser næppe en leder i Information om ”frihedsretten” til at undlade at rydde fortovet for sne.

Lederskribentens opfattelse af ”frihedsrettigheder”, er lige så futil, som en teenagers opfattelse af ansvar for rengøren af eget værelse.

Rune Mariboe, William Zieler, Erik Nissen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Et af argumenterne for ikke at indføre vaccinetvang i lederen er : "Vi bør holde fast i, at det er statens opgave at rådgive og oplyse borgerne om, hvad der er det videnskabeligt fornuftige og samfundsmæssigt solidariske valg at træffe. Men vi bliver også nødt til at acceptere, at der er mennesker, som af den ene eller den anden grund træffer et andet valg". Med det argument kan en meget stor del af lovgivningen afskaffes. Her i julefrokosttiden er der jo mange, der af den ene eller anden grund vælger at tage bilen hjem, selvom de har fået et par øl og en snaps. Det til trods for, at det hverken er fornuftigt eller samfundsmæssigt solidarisk.

Rune Mariboe, Preben Kristensen, Inger Pedersen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Svend-Erik Runberg, Brian Andersen, Bent Nørgaard, Peter Høivang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Inge Lehmann. Presset på sygehusene er et kronisk problem, som man ikke kan give de , som presser sidst skylden for. Det er politikernes bevidste valg, så de bærer derfor ansvaret. Du har ret i , at det er frygteligt synd for alle de, som ikke kan tåle at blive vaccineret, men husk at der prioriteres ikke bare af mig, men også af sundhedsmyndighederne. Er de så også skyldige når syge dør ? Jeg vægter den personlige frihed meget højt, og det betyder altså, at der er en ubehagelig konsekvens , som kan ramme alle. Jeg er ikke helt tryk ved at børn skal vaccineres og slet ikke ved at alle skal. Et aspekt som jeg ikke mener er belyst, er om en farlig variant kan opstå ved massevaccination. Her er analogien , at udbredt brug af antibiotika giver residens . Virus er dog ikke bakterier, men måske kan nogen give svar herpå .

ingemaje lange, Jette Kjældgaard og Nicolaj Knudsen anbefalede denne kommentar

Og så er der jo dem, som bruger uvaccinerede som syndebukke for, at virussen muterer. Det tvivler jeg faktisk på, er tilfældet.

Det er jo netop, når patogener møder tilpas modstand, at de de muterer. En uvaccineret smittes nemt med hvad som helst - og får i øvrigt også symptomer og ved, at han/hun skal isolere sig.

Hvad med en, som blev vaccineret sidste vinter og har et par procents resistens tilbage - vil mutationer ikke netop kunne udbrede sig her? I øvrigt i en person uden symptomer pg.a. vaccinen, som derfor går frit rundt og spreder smitte.

Vi bliver jo nok klogere en dag - jeg tvivler bare på, at politikerne gider at oplyse os, hvis de tog fejl. Tvivler også på, at pøblen interesserer sig for det til den tid. Folk er ikke så interesseret i at lære af historien hvis de selv tog fejl.

Enhver skal have ret til at vælge, men ethvert valg har konsekvenser, og dem må man acceptere som en del af sit valg.

Rune Mariboe, Heidi Larsen, Inger Pedersen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Carsten Bjerre, Bent Nørgaard og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Det er saftsusemig svært at være vaccinenægter, når ens hustru er sygeplejerske. For pokker.

Rune Mariboe, Marianne Jespersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Sider