Leder

Mere magtfulde end techgiganterne? Vaccinegiganter bruger bøllemetoder for at opnå verdensherredømme

To afsløringer viser, at især de amerikanske vaccineproducenter Pfizer og Moderna med bøllemetoder er ved at skabe sig en hidtil uset magtposition. Vi skal være glade for deres vacciner mod en sygdom, vi måske aldrig slipper af med, men deres magt er bekymrende
På grund af konkurrenceklausuler ved vi forsvindende lidt om, hvad Pfizer har taget for vaccine-doserne i de forskellige lande, men vi ved dog, at de indtil videre har solgt omkring 3,5 milliarder enheder, og at prisen kan nå 240 kroner per dosis.

På grund af konkurrenceklausuler ved vi forsvindende lidt om, hvad Pfizer har taget for vaccine-doserne i de forskellige lande, men vi ved dog, at de indtil videre har solgt omkring 3,5 milliarder enheder, og at prisen kan nå 240 kroner per dosis.

Jon Nazca

Indland
12. november 2021

Det er de store medicinalgiganter, der har trukket os op af coronamørket, langtidsvirkninger, nedlukninger og fællessang. Kloden var vingeskudt, vi var desperate, og nu kan vi så løfte blikket og se, hvem der har reddet os.

For et par uger siden afslørede den amerikanske forbrugerorganisation Public Citizen gennem lækkede dokumenter, at verdens største og første coronavaccineproducent, Pfizer, har »udnyttet sin magt til at kunne sikre sig minimale risici og maksimere sin profit«, brugt »bøllemetoder« og »vedvarende sat sine egne interesser over befolkningens sundhed«, som det stod beskrevet i The Washington Post.

På grund af konkurrenceklausuler ved vi forsvindende lidt om, hvilke krav der er stillet over for landene, og hvad Pfizer har taget for doserne i de forskellige lande, men vi ved dog, at de indtil videre har solgt omkring 3,5 milliarder enheder af deres vidundermiddel, og at prisen kan nå 240 kroner per dosis.

Onsdag i denne uge kom det så frem, at den anden store amerikanske vaccineproducent, Moderna, ligger i en bitter strid med den amerikanske sundhedsstyrelse, NIH, om patentet på centrale dele af dens vaccine.

Retten til at bestemme

Vaccinen blev i sin tid udviklet som et hyldet samarbejde mellem firmaet, der har specialiseret sig i at modificere RNA-molekyler (deraf navnet ModeRNA), og den amerikanske stat, der har bidraget med forskning og ti milliarder dollar (65.000.000.000 kroner eller mere end tre storebæltsbroer), men da patentansøgningen for nylig havnede hos patentkontoret, var NIH til stor forbløffelse ikke med på ansøgningen.

Går ansøgningen igennem, mister den amerikanske stat ikke bare milliarder i indtægt fra salg, men hvad der er endnu vigtigere, mister den også retten til at bestemme, hvor og af hvem den skal produceres, og retten til at bestemme, hvilke lande den skal sælges til og for hvad.

Moderna har vel at mærke været kritiseret for en modvilje mod at sælge vaccinen billigt til fattigere lande.

I dag står det klart, at vi nok aldrig slipper af med COVID-19 som en trussel mod verdenssundheden, økonomien og den globale infrastruktur. Det efterlader en hidtil uset magt i hænderne på meget få (hovedsageligt amerikanske) private medicinalaktører, der kan skabe sig et monopol, der er stærkere og mere truende end det, vi kender fra for eksempel techgiganterne. Det er ikke noget, forbrugerne kan modsætte sig – det er kun verdens ledere, der kan forhindre den udvikling.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christina Petterson

Vi tager den lige een gang til, ikk'. Verden er stoerre end USA og Europa, Australien og Ny Zealand, der er det primaere marked for Pfizer og Moderna. I RESTEN af verden bruges Sinovac, Sinofarm, Sputnik, Covaxin, Abdala, Soberana og formentlig flere andre (ved siden af de vestligt producerede vaciner).

Naja Abelsen, Lise Lotte Rahbek, Peter Beck-Lauritzen, Daniel Santos, Niels Peter Nielsen, Bent Nørgaard og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

240 kr. per stik er billigt ift. alternativet i et land som Danmark.

Men igen... det tog regeringen et år, at putte nogle penge i en Dansk vaccine, som det stadig ser ud som om vil virke bedre end de nuværende, og derfor ville have sparet os for meget bøvl.

// Jesper

Carsten Bjerre, Erik Tvedt, P.G. Olsen, Lise Lotte Rahbek, Torben Arendal, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Kent Bajer, Karen Grue, Arne Albatros Olsen, Ole Olesen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Niels Peter Nielsen

Læg lige mærke til, hvordan denne overskrift ville blive læst for et år siden.

Kære @Christina Petterson. Tak for input, men jeg er ikke sikker på jeg forstår indvedningen. Herhjemme findes der i øjeblikket kun to vacciner – Pfizer og Moderna. Også på verdensplan er de både kvantitativt og økonomisk de suverænt de største, og hvis du ser på hvilken rolle de lande de dominerer spiller for den globale økonomi, er jeg sikker på det tegner sig for endnu mere. Sinovac som du nævner er naturligvis også kvantitativt brugt i stort omfang (i Kina), men har en effektivitet på under 50 procent (Moderna og Pfizer er begge +90) og kommer næppe i brug i den vestlige verden. Det samme vil gælde for Gamaleya (Sputnik). Tilbage står at langt størstedelen af økonomien i verden aghænger af Pfizer, Moderna og til dels Johnson & Johnson, Novovax og AstraZeneca. Med undtagelse af AstraZenaca er de alle sammen amerikanske og jeg mener ikke der kan herske meget tvivl om at de firmaer bærer er kæmpe ansvar for vores hele verdens økonomi og fremtid, og besidder en ufatteligt magt selv om der også findes en vaccine som kineserne bruger (og som virker elendigt). Lederen forsøger først og fremmest at problematisere den magt de firmaer har – også i Danmark. Kh Lasse

Jan August, Lise Lotte Rahbek, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Inger Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Da Indonesien sidst blev ramt hårdt af corona, stillede over 800 fuldtvaccinerede af deres sundhedspersonale træskoene. De var vaccineret med en af de kinesiske vacciner.
Nu vaccinerer de primært med biontech og Astra zeneca vaccinen.

Det ville virkelig være rart, hvis de andre vacciner var lige fuldgyldige og give Pfizer og Moderna kan til hårene. Det er tiltrængt.

På Tagesschau kunne man læse, at millioner af doser står til destruktion, fordi Pfizer og Moderna har konstrueret kontrakterne sådan, at ubrugte vacciner ikke bare kan foræres videre.

Det er samfundsundergravende, hvis erhvervslivet får større rettigheder og beskyttelse end det enkelte menneske eller de samfund, der understøtter dem.

Naja Abelsen, Rolf Andersen, Jan August, Kim Houmøller, Kent Bajer, Lise Lotte Rahbek, Torben Arendal, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Karen Grue og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Og mon ikke at medicinalgiganterne allerede har verdensmagten. Prøv at kigge ind i vores finanslov for sundhedsvæsenet og se, hvor stor en del af det budget, der går til medicinalbranchen. Penge der kunne have været brugt på at opretholde et sundt sundhedsvæsen. Det kræver et internationalt samarbejde at få brudt den magt de har, og det er nødvendigt i høj grad.

Naja Abelsen, Carsten Bjerre, Jan August, Kent Bajer, Lise Lotte Rahbek, Torben Arendal, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Karen Grue, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Jørgen Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det er jo ikke tilfældigt at medico industrokomplekset er gigantisk, da dens produkter er direkte ansvarlig for at forlænge liv for kort sagt alle mennesker -

Men den er også kendetegnet ved gigantiske investeringer med ofte set lodret tab fra et nyt præparat.

Mange af danskerne er via pensionskasser parthavere i såvel tab som vinding i medico branchen, som enďda bruger olie baserede kemikalier.

Mon dog nogen melder sig ud og, sælger aktierne , eller opgiver ordinerede præparater efter at have læst denne artikels idealistiske jammer?
Næppe.

Vil man påstå at medico industrierne er hævet over lov og ret - nej dertil mangler den rygende pistol da vist.
Så det står tilbage et "fromt" ønske om en nationalisering eller så af sektoren, og så er vi vel ved sputnik og sinovac , som mangler effekt, ja er ringere.
.
Tech giganterne bærer den risiko for os alle , at den bruges til spionage og manipulation, Cambridge Analytica er super eksemplet herpå, som nær bragte verdens største og mægtigste demokratiet til fald og i hænderne på D.Trump.

Overskriften er forskruet, men måske undskyldelig i sin underforståede solidaritet med verdens mange underprivilligerede, som altså nok kommer til at nøjes med 2. Bedste vaccine fra autokratierne - Således bliver vaccine diplomatiet desværre nok tabt til Jinping og Putin.

Christina Petterson

Kære Lasse,
Tak fordi du tog dig tid til at svare min kommentar, som var formuleret flabet, undskyld. Jeg er helt enig med dig i at disse medicinal giganter tager nogle forkastelige metoder i brug for at sikre sig et overherredømme og lukrere på en sygdom der har kostet alt for mange mennesker livet.

Men! Propaganda krigen er en meget stor del af denne strategi og går bl.a. ud på at pege på andre vacciners ineffektivitet. Tilsynelanden sluger de vestlige medier det råt (og @Inge Lehmann, indtil igår modtog Indonesien DAGLIGT 4 millioner kinesiske vacciner, så de bliver skam stadig brugt). Pfizers effektivitet er dog dramatisk dalende, hvilket den nuværende bølge viser alt for tydeligt (og nej, jeg mener ikke man kan skyde skylden alene på de uvaccinerede). Jeg har længe undret mig over hvorfor man ikke bruger antistof prøver som i Asien, hvor antistof mængden er en del af coronapasset og en betydelig mere sikker vurdering af vaccinens effekt frem for de sociale eskperimenter og den resulterende katastrofe vi ser udfolde sig her i Europa. Men det kan jo være at det dukker op i klausulerne om 5 år.

Dertil kommer, at både Kina og Cuba har udviklet og bruger børnevacciner--vel at mærke vacciner der er produceret særligt med henblik på børn og ikke kun en halv dose Pfitzer. Men det hører vi ikke så meget om.

Så når vestlige medier gengiver medicinalindustriens propaganda, selv under dække af at afsløre imperialistiske metoder, så er vi lige vidt i oplysningen af verdens tilstand.
Med venlig hilsen, Christina

Naja Abelsen, Rolf Andersen, Anders Graae, Jan August, John Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

ja at pengemagten til enhver tid vil udnytte enhver chance maximalt for at få en større del af "kagen" burde være almindelig kendt, og vi accepterer det jo,
det sker i alle brancher som har stor betydning hele tiden, og lige nu er det altså covid19 som har potentiale til at forgylde en ejergruppe,
men det har da altid været betændt at være drevet af uendelig grådighed og have stor ( økonomisk ) magt, og udnytte den til at få mere økonomisk magt.

en anden branche som har travlt med at forgylde sig selv på hele menneskehedens bekostning er militærindustrien, og den har langt mere magt end medicinal-industrien nogensinde vil få,
og det eneste vi får ( nogensinde kan få ! ) derfra er krige og trusler om krig, efter min mening har verden altså langt mere brug for vacciner end for krigsmateriel,

at mange mennesker tror på løgnen om at militær beskytter os imod krig og "forsvarer" os når krigene alligevel bryder ud !
( bliver besluttet af grådige magthavere som har forberedt det længe, og vedvarende har travlt med at skabe de nødvendige fjendebilleder )
er årsagen til at en så tåbelig og ensidigt destruktiv industri stadig eksisterer,
men de bruger da godt nok også mange resurser på at vedligeholde den løgn,
godt hjulpet af medierne, af politikerne og af underholdnings-industrien,
og derfor tror mange mennesker ikke på fred uden militær, selv om det er smerteligt logisk at militær kun kan bruges til at føre krig og true andre lande med krig, ( det er en del af løgnen når militæret kaldes forsvaret )
og det mest bizarre er så at alle krige begrundes med truslen fra andre lande, med andre ord med at et land har militær og derfor er en trussel,
og vi "glemmer" at det militær vi har jo også er en trussel imod andre, militær er den eneste årsag til krige og der findes ingen bevæbnede freds-soldater.

Min information omkring hvilke vacciner, der bliver brugt, har jeg fra en ven, der stadig har familie der.

De får leveret 200 doser per dag til deres vaccinationssted. Du er tilknyttet et bestemt område og så står du ellers i kø og håber, du er heldigt. Især når man skal have andet stik, kan man ikke være sikkert, de har fået leveret samme vaccine den dag.

Informationen om det fuldtvaccinerede døde sundhedspersonale har jeg fra Guardian.
Indoneserne ønsker heller ikke, at få den kinesiske. Mon der ikke er en oplevet sammenhæng?

At en vaccine mister effektiviteten hurtigt er ikke specielt for BioNtech, Moderna eller Astra zeneca. Fald i deres effektivitet er faktisk offentliggjort og bliver nøje holdt øje med. Både gennem målinger, men også iagttagelse af vaccinens opførsel i en befolkning (Israel).

En influenzavaccine holder også kun i ca. 6 mdr.

Jeg tjekkede mit gamle vaccinationspas og det krævede 5 stik i de første 2,5 leveår, før 10 årstakten blev begyndt.

Det er nye vacciner, derfor kan man ikke endnu ikke sige noget om deres endelige holdbarhed. Det er en logisk konklusion og ikke nogen konspiration.

Hvordan tror du egentlig man normalt laver vacciner til børn?

Kun at se på antistoffer er ikke effektiv, da immunsystemet skifter modsvaret over på t-celler og hukommelsesceller.

Grunden til, at det kan gå så galt med deltavarianten er, at den er både luftbåren og en gennembrudsvariant.
Og selv der, viser vores erfaringer, fra vores egne sygehuse, at vaccinerne stadig beskytter.
Jeg stoler altså på vores sundhedspersonale.

Det er grumt nok, hvad selskaberne har gang i. Man behøver ikke, at tilføje ekstra spøgelser, hvor der ikke er nogen.

Hovsa det var stivkrampevaccinationen, jeg beskrev.

Gør jer selv en tjeneste og gennemse jeres vaccinationspas.

Snak med nogen fra de ældre generationer om deres oplevelser med epidemier i deres barndom.

Vacciner har været en velsignelse.

Og at lave effektive vacciner er svært nok, til det er ulogisk, at formode, de kan laves ineffektive nok, til at styre fortjeneste.

Arne Albatros Olsen

Magt er nok det allerfarligste stof i den verden, selvfølgelig støttet og muliggjort af penge. De 2 ting hænge uløselig sammen.

Men hvor er vaccinen her ?

Jan Fritsbøger

når overskriften skriver verdensherredømme så menes der sådan set bare at være størst ( monopol ) i branchen,
men lur mig om ikke mange læsere læser det som om de vil regere hele verden, altså overtage al magt og blive diktator for det hele og styre befolkningen som det passer dem,
og ja den slags ambitioner findes da iblandt magtmennesker, men det er heldigvis helt umuligt at opnå,
på den anden side er pengemagten allerede alt for dominerende, og bestemmer alt for meget,
og det vil den nok vedblive at kunne så længe så mange mennesker ser en plads i hamsterhjulet som en slags privilegie ?
mange er åbenbart ivrige efter at slave for den besiddende klasse og sikre den endnu flere besiddelser, og tror på løgnen om at det gør verden bedre.