Leder

Mette Frederiksen ligner mere og mere én, der har noget at skjule

Nye oplysninger om de slettede sms’er belaster statsministeren yderligere, imens hun stadig ikke har svaret på vigtige spørgsmål i sagen. Hvis hun havde gode svar, kunne hun frigøre sig selv fra mistanke. Derfor kan det undre, at hun viger udenom
Der er dukket nye oplysninger op i sagen, som bestyrker mistanken om, at statsminister Mette Frederiksen og hendes nærmeste rådgivere ikke har ønsket, at kommissionen fik sms’erne i hænde.

Der er dukket nye oplysninger op i sagen, som bestyrker mistanken om, at statsminister Mette Frederiksen og hendes nærmeste rådgivere ikke har ønsket, at kommissionen fik sms’erne i hænde.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
3. november 2021

Lige nu stiller alle, der interesserer sig for Minksagen, sig selv det samme spørgsmål:

Fremgår det af sms’er, som statsministeren og hendes nærmeste rådgivere har sat til at slette automatisk efter 30 dage, at de vidste, at der ikke var lovhjemmel til beslutningen om at aflive alle mink i Danmark?

I hvert fald er der dukket nye oplysninger op i sagen, som bestyrker mistanken om, at de har villet sikre sig, at kommissionen ikke fik sms’erne i hænde. Tirsdag afslørede B.T., at der gik 46 dage, fra Minkkommissionen bad om hjælp til at få gendannet sms’erne, til Statsministeriet svarede. Og det var først efter, at sagen rullede i medierne.

Indtil nu er der ikke kommet oplysninger frem i Minkkommissionen, som beviser, at statsministeren kendte til den manglende lovhjemmel – som er et af de centrale spørgsmål, kommissionen forsøger at få besvaret. Til gengæld har vidner tegnet et billede af, at statsministerens departementschef og altså Statsministeriet har været meget tæt på beslutningen og en drivende faktor bag den ordre, som viste sig at være ulovlig.

Centralisering af magten

Det er symptomatisk for den måde, Mette Frederiksen har sat sig på magten på, at flere beslutninger går igennem hende, og at hun ikke er bleg for at tilsidesætte sit embedsværks faglige vurderinger. Det så vi blandt andet under den første coronanedlukning.

På den ene side gør det hende til en handlekraftig statsminister. Og på den anden side gør det hende mere udsat for at begå fejl. Om det er tilfældet med minksagen, ved vi ikke endnu. Men det er en af årsagerne til, at sms’erne er yderst interessant materiale for Minkkommissionen – og offentligheden.

Og derfor har statsministeren lige nu en dårlig sag. For hvis hun ikke har noget at skjule, hvordan kan det så være, at hun taler uklart og uden om noget, som handler om selve hendes troværdighed som statsminister? Mette Frederiksen plejer netop at tale direkte, klart og med stor pathos.

Hvis hun ikke havde noget at skjule, kunne hun beordre dem, som rådgav hende til at slette sms’er af sikkerhedshensyn, til at forklare hvorfor.

Hun kunne gå ud og sige, præcis hvornår hun og hendes tætteste rådgivere satte deres telefoner til automatisk slettefunktion.

Og endelig kunne Statsministeriet, i det øjeblik Minkkommissionen bad om at få genoprettet sms’erne, have sat himmel og hav i bevægelse for at få dem tilbage.

Hvis Statsministeriet på nogen måde har forsøgt at komme af med bevismateriale til brug for en kommission, begynder det at ligne en skandale, som kan vælte præsidenter. At man overhovedet kan få den mistanke, er et problem.

Derfor må Statsministeriet gøre alt, hvad det kan, for at få sms’erne tilbage. Og Mette Frederiksen må begynde at agere som en statsminister, der godt selv kan se, at hun skylder danskerne en forklaring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det ikke d. 2.11.21 i dag. ? Jeg synes ikke Mette F virker ,som om hun skjuler noget, og justitsministeriet har siden juni arbejdet med kommissionen om at få oplyst de ting mht. sms de mangler. Jeg synes, hun virker opslugt at klimaproblemerne og arbejder sig træt der, men kommer hjem med gode resultater og alliancer. At nogle partier synes de skal lave rav i Laksegade for at flytte stemmer, tja der kommer en dag også for dem, hvor de kommer i mediemøllen, fordi sådan er politik. De burde stikke piben ind og afvende den redegørelse og svar som er på vej fra statsministeriet. hvis man virkelig havde dirty ting, så bruger man ikke sms, hvis man bare har lidt omløb i hovedet. Men ingen af de omtalte fire personer har noget motiv overhovedet til at skjule noget. Og alle ved, at slettede sms kan gendannes, så jeg må give Pernille Skipper ret. Der er intet motiv.

Else Marie Arevad, Birte Pedersen, John Poulsen, Martin Lau, sys jensen, Vibeke Hansen, David Zennaro, Mogens Holme, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Karen Grue, Torben K L Jensen, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Benta Victoria Gunnlögsson, Karina Nørgaard, Frederikke Nielsen, Jesper Sano Højdal, Søren Rehhoff, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Steffen Gliese og Henning Fryd Christensen anbefalede denne kommentar

Jeg mener at man uanset politisk standpunkt må kunne se at Mette Frederiksen står med et kæmpe forklaringsproblem i denne sag. Det samme med Barbara Bertelsen, Martin Justesen og Pelle Pape.

https://www.avisen.dk/partier-presser-regeringen-for-svar-om-mink-smser_...

Selv støttepartierne (som ofte fungerer som hendes rygklappere efter min mening ) vil have undersøgt dette nærmere.

Personligt har jeg fra starten støttet borgerforslaget om at dette bør have langt større konsekvenser for Mette Frederiksen og regeringen fordi jeg var overbevist at mere skulle granskes. ( så dette er ikke en holdning jeg pludselig har efter at presset på statsministeren er steget).
Jeg vil oprigtigt gerne høre om dem der forsvarer Mette Frederiksen ville lade samme tvivl komme Inger Støjberg til gode i sagen omkring de adskilte asylpar? - Jeg tillader mig at tvivle.
At Anders Fogh slipper alt for nemt med Irak krigen og at Venstre jo sjovt nok ikke vil undersøge det gør ikke Mette Frederiksens handlingere mere korrekte. Den ene fejl gør ikke den anden ok - selvom jeg mener Anders Fogh bliver dækket over af Venstre husk Løkke Med lukningen af Irak-kommissionen som det første som statsminister. Det gør bare ikke Mette Frederiksen ageren mere okay.

https://politiken.dk/debat/art8442891/Magten-har-typisk-en-rigtig-god-gr...
(godt nok bag paywall)

Som Anne Allarp meget rigtigt skriver så findes der ikke lovlige ulovligheder og hvis vi først begynder at gå ned af det spor så frygter jeg for demokratiet og politikerleden. Vil stadig vente på hvad kommissionen kommer frem til og derefter sige hvorvidt det var lovligt eller ej. Men det peger lige nu i retning af at de godt vidste at de potentielt var ulovligt.
Oppositionen opgave som jeg har skrevet før er altid at gå kritisk til en regering og i et velfungerede demokrati findes kritisk presse og opposition også selvom regeringen virker til gerne at ville glemme dette engang imellem.
Det er denne måde at autokratier opstår og hvordan kan vi kritisere andre lande hvis så mange danskere mener at Corona gør at målet helliger midlet? Hvis man selektivt kan blæse på landets love har vi ikke længere et velfungerende demokrati.

Jeg mener at det er konsekvensen af når man på den måde vil tage hele æren og stå i spidsen under corona at den logiske konsekvens så også er at det giver bagslag når skandalerne så rammer da meget jo peger på en meget stram styring fra statsministeren og statsministeriets side under hele pandemien.

Bertelsens SMSer kan slet ikke forsvares og det fremstår mildest talt usympatisk at lægge pres på at andre skal tage aben her.
Det kan godt være hun er meget dygtig fagligt, men her er et helt tydeligt gået all in for at beskytte sin egen chef og gøre alt for at den ikke kom over på Mette Frederiksen - Hun skrev jo direkte vist nok at regeringens liv stod på spil - Det indikerer mener jeg at selv dengang vidste hun godt at sagen kunne blive en potentiel bombe under regeringen.

Jeg frygter for en amerikanisering her hvor embedsværket agerer ud fra politikerners ordre som man ser når embedsmænd skiftes ud ved valg i USA. Håber aldrig at vi kommer derhen i DK, og det ser jeg Barbara Bertelsen ageren som en spæd start på en øget politisering af embedsværket lidt ala USA.

René Arestrup, Gert Friis Christiansen, Bjarne Andersen, Per Klüver, Per Torbensen, Poul Søren Kjærsgaard, Claus Aaen, Christian de Thurah, Bjørn Høj Jakobsen, Estermarie Mandelquist, Laust Søndergaard, Niels K. Nielsen, Holger Nielsen, jan sørensen, Søren Knudsen, Peter Meyling, Rolf Andersen, Dylan Storm, Ib Christensen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

Og jeg har ingen præference for eller mod Mette Frederiksen og hendes håndførte ministre. Og jeg ved ikke, om hun har noget at skjule.

Jeg er bare optaget af, at gældende love skal holdes og overholdes af alle - også den vigtigste lov, grundloven er er en forfatning. Og hvis det giver logiske problemer for lovgivere at overholde gældende love, må man jo arbejde for en ændring på demokratisk måde.

I hvert fald skal lovene overholdes - ikke mindst af landets lovgivere. Og er der noget at komme efter, må der efter min opfattelse, udskrives valg.

Else Marie Arevad, Jesper Sano Højdal, Bjarne Andersen, Per Klüver, Poul Søren Kjærsgaard, Estermarie Mandelquist, Laust Søndergaard, Erik Fuglsang, Niels K. Nielsen, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Peter Meyling, Rolf Andersen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Allerede i juni måned 2021 har justitsministeriet meddelt minkkommissionen, at der kan være SMS'er, som kommisionen evt. ønsker udleveret, som er slettet. Justitsministeriet har jævnligt været i kontakt med minkkommissionen. Også om de udfordringer de slettede SMS beskeder kan give.

Mette Frederiksen har ligeledes meddelt, at den automatiske sletning af SMS blev i værksat kort efter hendes tiltræden i 2019. Og at det er sket af sikkerhedsmæssige årsager - At SMS beskeder ikke er en sikker kommunikationsform i cyberspace er vist alle bekendt med. Så der er ikke et eller andet komplot rettet mod minkkommissionen med tilbageholdelse af oplysninger.

sys jensen, Vibeke Hansen, Helle Walther, Mogens Holme, Tina Petersen, William Mannicke, Holger Nielsen, Kristian Spangsbo, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Benta Victoria Gunnlögsson, Nike Forsander Lorentsen, Hanne Ribens og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

man bør snarere se på den fuldkommen fladpandede forklaring fra Fødevareministeriet om, hvorfor der ikke skulle være lovhjemmel til at beordre minkene aflivede: 'det hedder lov om hold af dyr, og så er det jo klart, at det ikke handler om mennesker'.

Jan Fritsbøger, Tina Petersen, jørgen djørup, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Jens Christensen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Hele denne her historie viser med al tydelighed, hvorfor det politisk er komplet umuligt, at styre verden væk fra den kapitalistiske overforbrugs model. En hver politisk handling skyder sig selv i foden i denne komplekse verden - Uanset det fornuftige eller nødvendige i at handle politisk.

På den måde begraver demokratiet sig selv gennem ivrighed efter magtens tinde og personlig vinding som det eneste mål med at blive og være politiker i de her "moderne" egomane tider. Koste hvad det vil.

En sand katastrofe for folkestyret, som fejler total i en verden, hvor samarbejde og tilsidesættelse af personlige interesser ALDRIG har været vigtigere.

Verden bevæger sig i alt for små sko, hvor kun egoisme og egomanisk narcissisme og egen vinding har nogen som helst betydning. Og det vil kun blive være i en verden, hvor de unge er opdraget til at kun de alene, som individ, er verdens navle. Alt andet end en selv eksistere ikke.

Carsten Munk, johnny volke, Steen Bahnsen, Estermarie Mandelquist, Tina Petersen, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Wulff og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Børge Jacobsen.

"Mette Frederiksen har ligeledes meddelt, at den automatiske sletning af SMS blev iværksat kort efter hendes tiltræden i 2019", skriver du.

Lyder forkert- for få dage siden ville hun ikke oplyse om en slettedato til TV 2 og andre medier.

Rune Stilling, Per Klüver, Laust Søndergaard, Troels Zacho, Morten Wieth, Peter Meyling og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar

Nu kan alle i det offentlige i princippet frit slette alle de elektroniske kommunikationer, som de har haft. - Også lovgivere.

Dette er måske, som her, ganske upraktisk, men det er faktisk ikke ulovligt. Men uanset hvad man gør, er Lov nr 606 af 12/06/2013 altså gældende. Og det er så grundlæggende, at det ved alle i den offentlige sektor.

Og Lov nr 606 af 12/06/2013 pålægger alle i den offentlige sektor - også ministre en journalpligt. Altså at alle kontakter og kommunikationer kan følges, så man senere præcis ved, hvad der er foregået.

Her har man altså ikke blot en statsminister, der - bevidst eller ubevidst - har overtrådt denne lov, men det har også 2 meget højtstående embedsmænd gjort. Og rent statistisk virker det underligt, at man overholder loven til punkt og prikke, men at hele 3 personer i dette ikke har gjort det.

Og det virker endnu mere underligt (læs mistænkeligt), at landets justitsminister har problemer med at bede politiet om at genskabe disse SMS.

Per Klüver, Poul Søren Kjærsgaard, Holger Nielsen, Peter Meyling, Rolf Andersen, John Damm Sørensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Forbyd offentligt ansatte at meddele sig via sms. Stil krav om, at der altid benyttes e-mail, når der sendes meddelelser, både internt og eksternt.

Det vil sætte tempoet ned og give tid til at formulere sig fornuftigt så vi undgår BBB-sproget og de små emojis, som hører hjemme i det private og absolut ikke i offentlig regi.

Er der behov for hurtig kommunikation så kan man bruge telefonen.

Per Klüver, Per Torbensen, Kent Bajer, Holger Nielsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

"Lyder forkert- for få dage siden ville hun ikke oplyse om en slettedato til TV 2 og andre medier"

Men det er rigtigt.

Mads Bech Madsen, Helle Walther og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

En anden ting er så, er der overhovedet nogen som helst, der har interesseret sig for, hvordan reglerne for behandling og brug af SMS beskeder er for folketinget og ministrene? Også omkring journalisering af disse? Hvis der overhovedet findes nogen sådanne regler. Og hvordan har resten af folketinget behandlet deres SMS beskeder? Herunder ikke mindst Venstre og Konservative.

Nej, det er der ingen, som har gjort i de her sjubang sensations journalistiske tider, hvor den gode historie tæller mere end faktualiteter.

I må kalde mig Mads, hvis nogen overhovedet har journaliseret SMS beskeder systematisk.

Jan Fritsbøger, Carsten Sperling, Erik Nielsen, Holger Nielsen, Sven Elming, Helle Walther, Mogens Holme, Tina Petersen, Steffen Gliese, Inge Lehmann og Frederikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Nu ved jeg ikke om der er anvendt iPhones eller Android telefoner. Men hvis de er tilknyttet en brugerkonto, og det er alle for at kunne fungere brugbart, så ligger der en kopi af alle beskeder på de respektive konti. De bruges f.eks., hvis din telefon bliver ødelagt og du får en ny. Så genskabes de gamle data på den ny telefon som du så kan fortsætte med at bruge.

Så måske Apple eller Google ligger inde med alle "statshemmeligheder" :-)

Frederikke Nielsen

"Fremgår det af sms’er, som statsministeren og hendes nærmeste rådgivere har sat til at slette automatisk efter 30 dage, at de vidste, at der ikke var lovhjemmel til beslutningen om at aflive alle mink i Danmark?"

Er det da afgjort, at der ikke var lovhjemmel ti lat aflive alle mink i Danmark?

Jan Fritsbøger, Holger Nielsen, Vibeke Hansen, Steffen Gliese, William Mannicke, John Damm Sørensen, Erik Nielsen, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, lars pedersen og Børge Jacobsen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

"Mette Frederiksen rejste til klimatopmøde i militærfly: Nu svarer hun på hvorfor"

Lyder en overskrift på Jyllands-Posten lige nu sat op med et billede af Norges statsminister Jonas Gahr Støre ved siden af FN’s generalsekretær, António Guterres i et KLM-rutefly fra Amsterdam til Glasgow.

Det her er ikke længere korrekt journalistik. Det er en medie hetz og shitstorm mod Danmarks statsminister. En lynch justits ført an af de blå medier.

Jan Fritsbøger, Carsten Sperling, ingemaje lange, Holger Nielsen, Vibeke Hansen, Helle Walther, Carsten Munk, Nike Forsander Lorentsen, Jan August, Steffen Gliese, Inge Lehmann og Karina Nørgaard anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Det er jo nærmest journalistik, når det er værst. Hvorfor al den ulidelige utålmodighed? Mogens Jensen og finansminster Nicolaj Wammen afhøres først senere i november, og senere endnu kommer flere andre fra bl.a. statsministeriet, herunder Mette Frederiksen 9. december. De er i deres fulde og gode ret til at vente med at udtale sig, og i betragtning af, hvordan alt synes at blive forvredet, er det sikkert helt på sin rette plads foreløbig at ville tie stille. Men utålmodigheden er der da godt nok i nærmest barnlig stil.

Jan Fritsbøger, Holger Nielsen, Vibeke Hansen, Helle Walther, Carsten Munk, Tina Petersen, jørgen djørup, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Samira Nawa (R) er blevet interviewet i Kristeligt Dagblad. Her svarer hun til dette spørgsmål:

”Du køber ikke Mette Frederiksens forklaring om, at de blev slettet af sikkerhedshensyn?”

… således:

”Hvis det er rigtigt, så er jeg i hvert fyld nysgerrig på, hvilke sikkerhedshensyn, der gør sig gældende her, som ikke har været gældende under tidligere statsministre og som ikke gælder forsvarsministeren, justitsministeren og udenrigsministeren, der ikke sletter deres sms’er systematisk. Og hvis det er rigtigt, så stiller jeg mig uforstående overfor, at de ikke er gemt på en sikker server, så de netop kunne gendannes, hvis det gik op for dem, at de skulle journaliseres eller bruges i en kommission.”

Spot on! Eller, hvis man foretræker den danske verion: Lige i øjet!

Jamen er det ikke normalt, at slette smser?

Jeg mindes, at Søren Pind omtalte en sms til Lars Løkke Rasmussen angående Inger Støjberg, som de desværre havde slettet.

Hvad med smserne, mails og deslige i tibetsagen. De var da også slettet i de højere ansvarlige lag, så kun to fodsoldater blev straffet.

Siden mørklægningsloven har alle politikere og embedsmænd fået ret så dårlige vaner omkring, at mene offentligheden ikke har ret til de demokratiske udvekslinger mere, så hvorfor belaste sig selv med notatpligt.

Så da de fleste renser deres telefon jævnligt for beskeder kombineret med ovennævnte holdninger er det vist helt normalt at slette smser.

Er der nogen, der har undersøgt hvad alle andre politikere i forrige egeringer har lavet?

Har de vitterlig aldrig slettet nogle af deres sms'er?

Kan man tilgå tidligere regeringers sms'er er de noteret og gemt?

Men unset hvad, skal der ikke udveksles sensitive ting på mobiltelefoner, da alle siden Merkel ved de bliver aflyttet.

Erik Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Mads Bech Madsen, Holger Nielsen, Kristian Spangsbo, jørgen djørup, Steffen Gliese, William Mannicke, Viggo Okholm og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Uanset alle forsøg på at retfærdiggøre eller miskreditere regeringens handlinger i denne sag, så mangler nogen stadig at forklare, hvorfor en minister (Mogens Jensen) skulle ofres, og hvorfor statsministeren skulle lægge sig ned og rulle sig , hvis intet var fejet under gulvtæppet og der ikke var noget at komme efter.

Holger Nielsen, Christian de Thurah og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Birgitte Simonsen

Inge Lehmann, Hokus pokus Mette ud af fokus.
Statsministerens ageren bliver ikke mere rigtig af at andre har gjort det samme. Og lige nu handler det om minksagen.

Holger Nielsen, Kent Bajer, Niels K. Nielsen og Nicolaj Ottsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det var fødevarer og miljøministeriet, som Mogens Jensen var minister for, der var sagens ministeriet og derfor dem der skulle se om der var lovhjelm. Flere i ministeriet mente ikke at der var lovhjelmen - men efter de afhøringerne, der er foretaget, så var det ikke omtalt på ministermøderne hvor beslutningen blev taget.

Når ikke der direkte siges, at et forslag/lov/osv ikke har lovhjelmen, så opfattes det som, at det har det - da det er en opgave for embedsværket. Det er vel grunden til, at MJ måtte forlade sin ministerpost.

Holger Nielsen, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Kristian Spangsbo

@Gert Romme
Forestil dig, at du kører ud af en vej og du passerer et skilt med teksten: "Det er forbudt at sænke farten". Nu får du øje på en dreng lidt længere fremme, som står i vejsiden med en bold. Om et sekund er det for sent at sænke farten, så hvis drengen løber ud på kørebanen, slår du ham til plukfisk... Hvad gør du..?
I øvrigt, så er der indtil nu, ingen i denne sag som har afgjort om det der skilt, faktisk findes... Det synes jeg, er besynderligt...

Jan Fritsbøger, Mads Bech Madsen, Holger Nielsen, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Birgitte Simonsen det viser kun, at der ikke er noget odiøs i at slette smser.

Sletningen er ikke et fordømmende bevis, det er alt.

Og med udviklingen af overvågningen er det også logisk, at der kan være sket en udvikling i anbefalingen til ministre om at holde telefonen ren af sikkerhedsgrunde.

Så vidt jeg ved bliver telefoner og iPads nu udleveret til politiet.

Gid der var så meget tilgængelig i Støjbergsagen og samme vilje til at undersøge, da Søren Pind sendte en sms, hvor han mente håndteringen var ulovligt.

Jan Fritsbøger, Holger Nielsen, Kristian Spangsbo og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Uanset hvad det her ender med, så er det spild af gode kræfter og gift for vores videre samarbejde i dette rige land for menneskets skyld.
Tænk at en aflivning af mink, som alligevel snart skulle dø, kan få så mange op af stolen!
Nu vel afgørelsen og beslutningen bag, er/var nok på kanten, men ingen skal bilde mig ind at det blev gjort for sjov velvidende at det ville koste kæmpeerstatninger.

Herdis Weins, Carsten Munk, sys jensen, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Mogens Holme, jørgen djørup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
William Mannicke

At kalde denne leder en analyse et vist at skyde over målet.
En hypotese er måske mere korrekt.

Og en endda en hypotese, der antager at visse hypoteser er ”kendsgerninger”:
” en drivende faktor bag den ordre, som viste sig at være ulovlig.”

Det jo overhovedet ikke sikkert at der ikke var lovhjemmel.

Det kan godt være at visse embedsmænd eller andre mente det, og fik overbevist MF med flere om at det var tilfældet, men adskillige jurister påpegede allerede på det tidspunkt at loven fra 2019 gav hjemmel.

Men i denne såkaldte analyse er det en kendsgerning, at det var ulovligt;
det jo allerede mere end mink kommissionen har konkluderet på nuværende tidspunkt.

Og ”analysen” fortsætter med hvis og hvis osv.

Og når man allerede fra begyndelsen af regeringsperioden af sikkerhedshensyn har indstillet til at slette efter 30 dage, hvordan kan man så gengive/sige, hvad man har skrevet i en slettet sms?

Og det allerførste MF sagde i begyndelsen af epidemien, var: Der vil blive lavet fejl”.
Og det er helt sikker ikke kønt, hvad der foregik i ministerierne i disse november dage, men hvad skulle motivet være til at undgå lovhjemmel?

Motivet for de borgerlige politikere og den borgerlige presse, samt dens hovedløse medløbere, burde, selv uden ”analyse” være klart.
Lovhjemmel eller ej

Det er mega dårlig ”analyse” og journalistik på leder plads

Jan Fritsbøger, lars pedersen, Erik Nielsen, Eva Schwanenflügel, sys jensen, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Karsten Nielsen, Egon Stich, Mogens Holme, Tina Petersen, Jan August, jørgen djørup, Viggo Okholm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

@Børge Jacobsen: "I må kalde mig Mads, hvis nogen overhovedet har journaliseret SMS beskeder systematisk."

Skulle Mette Frederiksen så, mens hun sidder med en fedtet makrelmad, sortere SMSer, der skal journaliseres?

Det lyder ikke særligt sandsynligt for mig. Mon ikke det forholder sig således at alle SMSer bliver sendt i kopi til en central server, hvorfra sekretæren kan sidde og udvælge SMSer til journalisering?
At justitsminister Hækkerup indblander Politiet i opklaringen ligner for mig et enormt cover up.

Arne Albatros Olsen

Jeg mener , at den simpleste logik i denne sag selvfølgelig indikere , at hun vidste besked.

Hvorfor skulle Mogens ellers agere som syndebuk ?

Og hun er jo ikke ligefrem en rollemodel mht. den demokratiske dialog med med medierne, når hun ikke er i stand til at svare direkte på de helt klare og enkle spørgsmål , hun er blevet stillet den sidste tid.

Hele granskningen er ved at udarte sig til en stor absurd komedie.

Arne Albatros:
Komedie? ja måske, men desværre rent magtkomedie til skade for alt andet.
Uanset visse fejl ska vi være lykkelige for som land at hun Mette er og var vores statsminister på dette tidspunkt.
Alternativet tør jeg slet ikke tænke på.
Og nej jeg stemte ikke på partiet.

Jan Fritsbøger, lars pedersen, Hannibal Knudsen, Lillian Larsen, Holger Nielsen, Vibeke Hansen, Inge Lehmann, Carsten Munk, Steffen Gliese, Mogens Holme og Tina Petersen anbefalede denne kommentar
Mathias Kvolsgaard

Ift. om der var lovhjemmel eller ej.

-Regeringen selv har erkendt der ikke var lovhjemmel
-Statsministeriet har erkendt der ikke var lovhjemmel
-Fødevareministeriet har erkendt der ikke var lovhjemmel
-Sundhedsministeriet har erkendt der ikke var lovhjemmel

Givet hvordan der ser ud for alle ovennævnte, så tror jeg sgu nok der var hevet en gyldig paragraf op på verdens største powerpoint, hvis der fandtes en sådan paragraf.

Laust Søndergaard

Hvem i alverden sletter deres SMS'er?
Kun utro ægtemænd, narkohandlere og andre kriminelle gør det!

Iøvrigt er det underholdende at læse hvad uvidenhed om teknikken kan få folk til at skrive. De involverede personer anvendte formentlig allesammen Iphones ligesom statsministeren - derved er der ikke tale om almindelige SMS'er, men om Imessages - "de blå" for de indviede.
Imessages kører ikke gennem teleselskabernes SMS-servere, men håndteres af Apple som ikke har en central lagring. Istedet lagres de på telefonerne og på ICloud. De lagres evt dobbelt hvis brugeren også har sat telefonen til at lave backup. Politiet har formentlig alene det håb om genskabelse at de 4 involverede ikke kender Apple's systemer. Hvis de kender bare lidt til systemerne, eller har modtaget rådgivning, er alt de har behøvet at gøre, at sikre der kun foreligger backup incidenser fra efter den periode efterforskningen interesserer sig for.
Så kan man sige de har samarbejdet, men desværre ..

Hvis man skriver statshemmeligheder og andre sikkerhedsmæssigt vigtige beskeder på SMS, så tager man naturligvis en back-up på en sikker server .. PET eller Statministeriet kan sikkert levere sådan en service til de mennesker, der arbejder med sådanne oplysninger, og bruger sms til kommunikation. Bare det, at slette disse beskeder automatisk efter 30 dage, er u-proffessionelt.

At man ikke har statshemmeligheder liggende på en mobil-telefon, som man jo kan tabe eller få stjålet, er en selvfølgelighed ... men at man ikke har en back-up af disse vigtige beskeder er .. nåeja .. ansvarspådragende.

Med andre ord: Er disse sms'er sikkerhedsmæssigt vigtige, eller er de bare bedskeder om, "Jeg bliver altså lidt forsinket til vores møde. S-toget er aflyst."

På den anden side, så kunne sådan en sms, jo være en form for dokumentation for, at et møde mellem "A" og "B" rent fakttisk havde fundet sted den pågældende torsdag.

Dorte Sørensen

Hørte lige Sophie Løhde i P1-morgen være ude at sige, at regeringen skjuler noget, når ikke en eneste sms'er er blevet journaliseret, osv...... Den får ikke så lidt - og så fra et parti der ikke ønskede grundlaget for krigsdeltagelse i Irak-krigen undersøgt.

Forklaringen kan være simpel, at ikke en eneste sms'er var journaliseringsværdig - men så er der jo intet at kritiserer - og det er jo en skam ikke SL.

Jan Fritsbøger, Kim Houmøller, Erik Nielsen, John Poulsen, Peter Wulff, Michael Gudnæs, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Helle Walther og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Bjørn Høj Jakobsen

1. Offentlig sagsbehandling skal efterlade et journal spor.
2. Anvendte kommunikations medier skal opnå en positiv sikkerhedsvurdering.

Disse basale krav er tilsidesat imod bedre vidende, idet ingen undskyldninger er gode på dette niveau i samfundet.

Konsekvensen er op til de organer, der vogter demokratiet.

Dorte Sørensen

Ja der skal føres journaler og det er embedsværkes opgave at dette bliver gjort.
Men der er ikke klare regler for hvilke telefonsamtaler, sms'er. osv, der skal journaliseres - så det er godt at det nu ser ud til at blive udarbejdet sådanne regler.

For at bruge det gl. ordsprog - intet er så galt at det ikke er godt for noget.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Ja, Lars Lykke og Fog var bedre til det. At skjule.... :-)

jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, John Poulsen, Lillian Larsen, Peter Wulff, Holger Nielsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Jeg sletter sms og har gjort det altid. En mobiltelefon er ikke sikker, og derfor skal man aldrig sms vigtige ting, sms kontakt mig omgående, men ikke noget som kan misbruges af andre. Men tyv tror jo hver mand stjæler ikke Sofie Løhde.

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, John Poulsen, Carsten Nielsen, Holger Nielsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Tja jeg sletter også sms'er og WhatsApp beskeder jævnligt og har ikke slået funktionen til der gemmer dem.

Men så må jeg da vist være utro ægtemand, narkohandler eller anden kriminel. Velkommen i klubben Helle Walther.

Forøvrigt gætter/gættede jeg på, at Mogens blev fyret af politisk opportunistiske grunde, for at skabe ro til at kunne håndtere coronasituationen, med den hysteri der var i de blå medier angående minksituationen.

Helle Walther, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og John Poulsen anbefalede denne kommentar

Man kan kun ryste på hovedet over de mange der fortsat forsvarer regeringen i denne sag.
Nej de blå er ikke et hak bedre, men intet kan forsvare den opførsel vi har set fra denne regering.
Statsministeren snakker udenom og det samme gør ordføreren helt åbenlyst, det er simpelthen bare grimt at se på.
De demokratiske spillerregler skal overholdes, længere er den ikke.
Jeg håber snart at støttepartierne træder i karakter.

Gert Friis Christiansen, Arne Albatros Olsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

“ Mette Frederiksen plejer netop at tale direkte, klart og med stor pathos.” jeg kan ikke være andet end uenig i dette, bortset fra at hun forsøger at retorisk at virke følelsesladet. Det virker påtaget og minder mig om Elizabeth Holmes fra Theranos.

Uanset om Mette Fredriksen har handlet i modstrid med loven i minksagen, så har hun handlet som en kirurg i en yderst kritisk situation. Man må redde patientens liv! Det er ikke altid, at der er tid til at følge alle procedurer til punkt og prikke. I en tid fuld af konspirationer, så er det vel ikke usansynlig, at i forlængelse af at de danske mink var blevet udset til at være et potentielt reservoir for corona-virus, at de danske svin også skulle få dette prædikat. Hvis dette skulle have hændt, ville det have fået ekstreme konsekvenser! Hvad kunne ikke være sket med den danske svineeksport? Mette Fredriksen fortjener ikke denne hårde kritik. Danmark i lighed med Norge har håndteret corono-krisen overordentlig vel. Mette Fredriksen har været handlingskraftig i modsætning til ledelsen i Sverige, hvilket har haft sine konsekvenser. Brutalt sagt, de der byggede det svenske folkhemmet blev ofret. Det blev ikke tilfældet hverken i Danmark eller Norge. Jeg skriver dette som pensjoneret overlæge, dr.med. fra Sverige og Norge

Helle Walther, jørgen djørup, Inge Lehmann, Hannibal Knudsen, John Poulsen, Steffen Gliese, Nike Forsander Lorentsen, Viggo Okholm, Dorte Sørensen, Peter Wulff og Michael Gudnæs anbefalede denne kommentar

@Carsten Tjell
Du skriver som pensioneret overlæge.
Ja du er jo ikke minkavler.
I et demokrati har alle nogle grundlæggende rettigheder-Og det gælder så også minkavlerne.

Vi har netop en grundlov for at trække nogle grænser for politikerne.

Der er ingen undskyldning for dette overgreb mod et lovligt erhverv.
Et utal af eksperter har været ude og sige at der ikke var en farlig situation.
Der er intet i din argumentation der holder.

Dorte Sørensen

Peter Meyling
Hvem er det utal af eksperter? Som jeg husker det så var der frygt for,at Danmark kunne udvikle en ny mutationer - så der skulle handles hurtigt.

Ja Grundloven sikrede minkavlerne en pæn erstatning - så de som driftige folk kan begynde en ny livsbane.

Nu må "vi" se hvad Granskning -kommissionen kommer frem til - om regeringen blev advaret om, at der ikke var nogen lovhjelmen - hvis de ikke blev så har de jo bevist ikke foretaget sig noget ulovligt og de fik jo også et nyt lovforslag igennem Folketinget, da de fandt ud af at der ikke var lovhjelmen.

Kim Houmøller, Inge Lehmann, Steffen Gliese og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

@Dorte Sørensen.
Ja der der var en en nærmest hysterisk frygt for mutationer og netop derfor har vi en grundlov til at dæmme op for hysteri.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-09-29-eksperter-maalloese-over-minkb...

Peter Meyling:
Ja et lovligt erhverv, våbenindustrien er det også-desværre.
Situationen her var pest eller kolera-grundloven eller en evt. udbredt smitte, som der ikke kunne styres. At erstatningerne burde være udbetalt a conto for længst er så en stor fejl, hvilket måske kunne have redet os fra det fnidder her.
Ingen hyler op over aflivningen af diverse kalkuner og høns lige nu. Mund-og klovsygen tidligere var der heller ingen kære mor.
At regeringen måske er klodset er i min optik dem tilgivet, bare de måske bare ville erkende det, og lad os så få ro, der er rigeligt at tage fat på og fri mig for en leder fra højrefløjen!

Jan Fritsbøger, jørgen djørup, Herdis Weins, Inge Lehmann, Carsten Tjell, Carsten Munk og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Viggo Okholm

"Ingen hyler op over aflivningen af diverse kalkuner og høns lige nu. Mund-og klovsygen tidligere var der heller ingen kære mor."

Jo, men det er jo netop de principper og den ekspertise, der blev tilsidesat af regeringen i Juli 2020, og som formodentlig var grunden til, at vi endte hvor vi endte.

Det er jo et af hovedproblemer i den her sag, at man stoppede den normale bekæmpelses metode, og overgik til at lade smittede mink leve. Det betød så at vi fik de her mutationer, som så gjorde at et helt erhverv blev slagtet.

Jeg forstår godt at mink avlerne føler sig for nar.

// Jesper

@Viggo Okholm
At regeringen bare har handlet "klodset" er noget nær den dårligste undskyldning.
Det er og bliver en pligt for en regering at sikre sig at man er på den rigtige side af loven..
"Fri mig for en leder fra højrefløjen."Ja det jeg kan da kun være enig i.
Og fri mig for en leder fra højrefløjen, der bare tager for givet, at grundloven den kan man da godt bryde,"for det gjorde den forrige regering jo også."
Jeg kommer ikke til at støtte en blå regering,men jeg vil til hver en tid kræve at vores grundlov bliver overholdt også af en såkaldt "rød" regering.

René Arestrup, Per Torbensen, Gert Friis Christiansen, Jesper Frimann Ljungberg og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Det er ingen hemmelighed at vi har en overvejende dansk presse, hvilket hele dækningen også viser. Her spiller også DSVP og dens forgreninger heftigt ind, også i denne sag.
Før vi hører på Jarlov og alle de andre åh så kloge politikere fra fløjen af "jeg vi være kalif i stedet for kaliffen"-politikere, så var det måske en god ide og tage et spadestik til siden, fx. til Konservatives regler for bl.a. SMS., find dem selv her:
https://konservative.dk/gdpr/instruks/opbevaringsperiode-og-sletterutine...

Og jeg citerer:

"SMS, Opbevares indtil den er læst, Slettes efter 30 dage"
og
"Sletterutiner: Vær opmærksom på, at sletning også skal foretages i back-ups/ synkronisering i skyen."

Hold nu helt op.....!

Frederikke Nielsen, jørgen djørup, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Rettelse !
Det er ingen hemmelighed at vi har en overvejende blå presse, hvilket hele dækningen også viser. Her spiller også DSVP og dens forgreninger heftigt ind, også i denne sag.
Før vi hører på Jarlov og alle de andre åh så kloge politikere fra fløjen af "jeg vi være kalif i stedet for kaliffen"-politikere, så var det måske en god ide og tage et spadestik til siden, fx. til Konservatives regler for bl.a. SMS., find dem selv her:
https://konservative.dk/gdpr/instruks/opbevaringsperiode-og-sletterutine...

Og jeg citerer:

"SMS, Opbevares indtil den er læst, Slettes efter 30 dage"
og
"Sletterutiner: Vær opmærksom på, at sletning også skal foretages i back-ups/ synkronisering i skyen."

Hold nu helt op.....!

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@John Poulsen
Der er stor forskel på en politiker og en minister. En minister er en embedsmand (m/k), hvor der gælder helt andre regler.
Du kan slet ikke sammenligne GDPR regler for 'parti telefonen' og så for en minister.
Det har intet med hinanden at gøre. Sorry.

// Jesper

@Peter Meyling. Jeg har fuld forståelse for, at du har mistet dit erhverv og en del af din identitet! Så vidt jeg har forstået, så er minkfarmerne blevet kompenseret. Jeg ser også at identiteten som minkfarmer ikke kan godtgøres økonomisk. Jeg indser også, at Mette Fredriksen bør erkende, om hun har handlet udenfor regelværket. Fortsat kommer vi ikke uden om, at hun måtte handle akut. Der var ingen på det aktuelle tidspunkt, som kunne afvise risikoen. Jeg har brugt min kompetence til at følge med i timen via verdensledende tidsskrifter. Frygten for mutationer var åbenbar – og de er jo også kommet, heldigvis ikke fra Danmark. Fortsat har jeg tillid til Mette Fredriksen, selv om hun nok i den akutte situation brød nogle spilleregler. Igjen vil jeg hævde, at fejl kan begås, når man må handle akut i en yderst prekær situation, som det forelå.

Jan Fritsbøger, John Poulsen, Hannibal Knudsen, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg kan nu ikke lade være med, at tænke på vi har Sars og liggende der kan overføres fra grise til mennesker. Og selv om der er nogle der gerne vil bestemme om andre skal spise kød, er grisene stadig ikke blevet aflivet og smidt i et hul.

En del af opbakningen til, at aflive minkene og smide dem i et hul, er jeg sikker på kom fra mennesker, der gerne vil bestemme andre ikke skal gå i pels, for dyrenes skyld.
Hvorfor det så skulle være mere for dyrenes skyld, at de skulle dø for bare, at blive smidt i et hul, fanger jeg ikke lige.

Skal vi tage pandemier og andet seriøst, skal de ikke misbruges som undskyldninger for skjulte dagsordner.

Det er svært at tage frygten for terrorister seriøst i dag. De blev brugt som undskyldning for at overvåge partiledere og regerings politikere hos vores nærmeste nabolande, for fjerne "allierede"

Samme gælder historierne om "tryghedsskabende overvågning" når politikerne selv har travlt med at slette SMS'er og gemme sig bag mørklægnings loven.

Sider