Leder

Rune Lykkeberg: Socialdemokratiet er ikke længere et folkeparti. Det viser deres valgnederlag

Mette Frederiksen har lanceret en stor fortælling om en ny social kontrakt i Danmark og forsøgt at genskabe Socialdemokratiet som et samlende folkeparti i Danmark. Kommunalvalget indikerer, at partiet er for lille til at forene de store forskelle i Danmark og ikke kan regere landet alene
Efter kommunalvalget står det klart, at Socialdemokratiets magt er anderledes skrøbelig, end den var historisk, og deres fundament er spinkelt.

Efter kommunalvalget står det klart, at Socialdemokratiets magt er anderledes skrøbelig, end den var historisk, og deres fundament er spinkelt.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
18. november 2021

Hvis man drømte om, at Socialdemokratiet under Mette Frederiksen igen var blevet et folkeparti, og at det var på vej mod en storhedstid, der mindede om guldalderen i det tyvende århundrede, var kommunalvalget 2021 en kedelig begivenhed.

Det er ellers kun en måned siden, at Mette Frederiksen i bogen De rejste sig trodsigt i vrimlen, hvor Socialdemokratiet fejrede sin 150 års fødselsdag, blev sammenlignet med H.C. Hansen og Thorvald Stauning, og det blev i kapitlet om formanden forudsagt, at »Mette kommer til at gå over i historien som en af de absolut største socialdemokratiske statsministre«.

Det er vel at mærke ikke kun socialdemokrater, som har sagt og tænkt, at det næste valg nærmest allerede var vundet for Mette Frederiksen og set hende som nærmest uovervindelig. Det har været den almindelige antagelse.

Og for bare et par måneder siden var forventningen, at kommunalvalget 2021 ville blive en ydmygelse af Venstre, en acceleration af Dansk Folkepartis nedtur og en national triumf for Socialdemokratiet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Uden at have den ringeste kompetence at gå ud med tror jeg at Mette Frederiksen nok i en stille stund, i enerum vil kunne følge Rune Lykkeberg, men vil hendes bagland også kunne gøre det? Vil det kunne slippe drømmen om morMette, der bare er SÅ go’?

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, kjeld jensen, Kurt Nielsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Tak for en fin leder. Det klæder dog ikke redaktionen at fremstille Søren Pape som en klovn. Det er han ikke. Berlingske’s leder idag skriver at Mette Frederiksens projekt fik en huskekage. Man kan ikke regere så splittende, som hun gør, uden at det får følger. Denne huskekage bør gælde for alle folkevalgte. Vælgerne har talt, men igen ser vi politikere som går imod valget og søger mærkelige koalitioner for at opnå det de ønsker mest. Magt. Det er forstemmende.

Susanne Kaspersen, Ete Forchhammer , Jens Carstensen, Søren Knudsen, Kim Folke Knudsen, Arne Albatros Olsen, kjeld jensen, Torben Bruhn Andersen, Svend-Erik Runberg, Christian Bruun, Kurt Nielsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Kommune- og regionsvalg er noget for sig selv - langt fra Christiansborg. Tankevækkende er det dog at S som det store borgmesterbærende parti ikke magter at rumme de grønne dagsordner, som reelt afgjorde valget, herunder modstanden mod ikke-bæredygtige byggerier over land, vand og midt i byerne.

Susanne Kaspersen, Rune Stilling, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Søren Cramer Nielsen, Søren Christensen, Ete Forchhammer , Rune Møller, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Rolf Andersen, kjeld jensen, Thomas Tanghus, Svend-Erik Runberg og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Nielsen

Hvis man regner Rad med har rød blok fået en beskeden fremgang.

Rune Møller, Kim Folke Knudsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

"skal det snarere være forbindelsesled mellem andre partier og aktører end gøre sig selv til magtens absolutte centrum."
Dette anser jeg som Lederens kloge konklusion. Men mon Mette magter dette.

I øvrigt deler jeg 100 pct Rune Lykkeberg's omtale af Søren Pape.

Tilføjelse: Hun savner i høj grad Martin Rossen ved sin side.

Poul Erik Pedersen

Margit Johansen 10.34:
Jeg mener det er en meget præcis iagttagelse, som det iøvrigt undrer mig at dagens leder ikke reflekterer videre over. Jeg mener dette bør ses i sammenhæng med, at det sidste folketingsvalg også var et valg der satte klima- og miljøproblemer på dagsordenen.
Her har regeringspartiet ikke evnet at udforme en politik, der modsvarer det vælgerne ville! Et klart eksempel er den stadige prioritering af udbygningen af vejnettet. Dette er og forbliver Socialdemokratiets politiske problem.

mvh. poul.

Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar

Måske udvides regeringen med et eller to partier. Vi får se.

Altid lidt underligt, når en frem- eller tilbagegang bruges til at lave store konklusioner. Ved kommunalvalget gik S tilbage fra cirka 32 procent (KV 2017) til cirka 28 procent. Hvad nu hvis S ved kommunalvalget i 2017 havde fået 24 procent men stadig havde ramt 28 procent i tirsdags. Havde konklusionen så været en anden??

Benta Victoria Gunnlögsson, Martin Sørensen, Steffen Gliese, Rune Møller, Kim Folke Knudsen, Karen Damgaard Sørensen og Jan August anbefalede denne kommentar

"Hvad der egentlig bevægede vælgerne ved kommunalvalget er på nuværende tidspunkt svært at afgøre. Vi kan ikke vide,........"
Nej vi kan ikke vide, men laver alligevel konklusioner igen igen uden viden.

Egon Stich, Bruno Petersen, Ete Forchhammer , René Hansen, Kim Folke Knudsen og Tina Petersen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Vi der evt. kunne have stemt på dem, ved hvorfor vi ikke kunne støtte den politik partiet fører. Derfor ved vi allerede en hel del.

Nu har socialdemokratiet så knap 2år med ændret politik hvis de vil vinde vores stemmer til næste valg.
Det forudsætter at de ændrer politik til reel solidarisk rød politik og grønne handlinger.
Foreløbigt viser de kommunale magtkampe at socialdemokratiet klamrer slg til magten ved hjælp af alle mulige borgerlige partier lokalt og reaktionær holdnings- og signalpolitik naationalt.

Susanne Kaspersen, Lars Løfgren, Torben Skov, Poul Erik Pedersen, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Martin Lau, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Tjaa, eller måske er vi bare vidne til "The Decline and Fall of the Roman Empire" .. og der kommer nye kræfter til ?

En halv valgperiode med over et års COVID-håndteringen midt i det hele, er alt for ringe grundlag, at falde en retvisende dom på.

Betragtet i bagklogskabens klare lys, burde Mette Frederiksen have udskrevet et valg til en valgdag kort efter D-dagen - Den Store Genåbning. Forhåbentlig lærer hun, og i en allerhelvedes fart indser, at man intet kan bygge på ideologiske alliancer med de borgerlige, og slet ikke når man ikke er one of the boys.

Tidligere [13. november 2021] skrev Rune Lykkeberg bl.a. "Og noget af den aggressive modstand mod hende afspejler efter min opfattelse også et ubehag ved, at en kvinde så demonstrativt og skamløst udøver magt, som Mette Frederiksen gør". Så hvad det i virkeligheden handler om, for nyhedsformidlere, Chefredaktøren?

Kim Folke Knudsen

@Vælgernes dom ?

Er det nu et plus at være et # Folkeparti # ja siger de fleste og det kan være rigtigt i en dansk demokratisk tradition.

Men ser vi på det med folkelighed og det at være # Folkeparti# så ville NSDAP i Tyskland hævde at de var en ægte folkelig bevægelse og et #Folkeparti# vendt mod eliten der støttede det fordærvede demokrati under Weimar Republikken.

Altså NSDAP i spidsen som en særlig vogter og beskytter af # ægte tysk kultur arisk og germansk naturligvis # Bag de smukke propaganda overskrifter gemmer racevanviddet og det øvrige totale volds vanvid sig.

Kommunisterne i Sovjetunionen ville sikkert også hævde at de stod i spidsen for det sovjetiske folks interesser men det standpunkt blev nok ikke delt af alle dem som var indespærret i GULAG eller udryddet under Josef Stalins myrderier.

Men tilbage til den danske tradition og til Danmark

Jeg ved ikke rigtig om Folkeparti overhovedet giver nogen mening i vor tid. For mig at se så er det helt slut med vælgere der er specielt loyale overfor en fløj eller et parti. Der findes ikke arbejderpartier mere og ej heller partier for bønder og for husmænd. Men det kan nok hænde at eliten dem med pengene altså og med magten over medier og lignende, at de til tider sponsorerer deres partier som dernæst løber med deres elitens agenda. Men eliten handler diskret og ikke i offentlighedens lys.

Ideologier og visioner ja de findes stadigvæk men de flytter ligesom rundt mellem partierne indbyrdes og til tider udenfor partierne i folkelige bevægelser f.eks Klima bevægelsen.

Partiernes overlevelse består så i at formidle og indoptage disse strømninger og omsætte dem til politik som enhver kan forstå og som tager sig godt ud ? Nemt sagt svært at gennemføre i praksis.

Jeg ser Det Konservative Folkepartis fremgang som resultatet af, at de netop ikke har været fedtet ind for nylig i nye skandaler eller i den almindelige nedsmeltning af den borgerlige blok, da Lars Løkke Rasmussen tog det modige og rigtige skridt at melde fra overfor DF totale dominans. Det udløste en kædereaktion. Krise i Venstre, Liberal Alliance på hælene, og DF som begyndte at kæntre langsomt.

Vælgernes konservative tilbøjeligheder stikker de for tiden så dybt ? eller er der snarere tale om et inderligt ønske om ro på bagsmækken og så fornemmelsen af, at Søren Pape Poulsen giver udseende af at være en rar og rummelig mand.

Ligeså med Nye Borgerlige: der nu har støvsuget DF´s dagsorden og helt overtaget denne under parolen Nu skal der ryddes op fra bunden af. Underforstået DF er begyndt at slække på Udlændingepolitikken og nu må andre til for at fastholde den stramme linje.

Men hvad indebærer denne parole #Nu skal der ryddes op fra bunden af# og er vælgerne klar over, hvilke forslag de har stemt på med deres stemme på Nye Borgerlige ? Er de vælgere som er offentligt ansatte klar over, at deres stemme på Nye Borgerlige kan føre til nedlæggelsen af deres eget job ? Er de arbejdsløse Nye Borgerlige vælgere klar over, at deres dagpengesats og dagpenge periode nok ikke bliver forhøjet og forlænget af at jage flygtninge og indvandrere ud af landet ?

Hvornår er en stemme baseret på en formodning frem for på facts ? på en fremkaldt stemning af frygt eller modvilje mod andre partier fremfor af overvejelse om, hvor ønsker jeg at føre Danmark hen ?

Nu hamrer den blå blok løs på stakkels Mette med Mink kommision og minksag. Men lad os tage tanke eksperimentet. Der var ingen afvikling af minkerhvervet og vi dropper de fleste restriktioner for de hæmmer de raske borgeres frihed til at leve deres liv. Hvor mange døde og syg havde vi stået med dags dato ? og hvis vi nu havde haft 20.000 døde i stedet for nu knap 2.800 døde.

Hvordan havde den blå blok så reageret overfor Socialdemokraterne og Mette Frederiksen ?

Havde den blå blok rost Mette Frederiksen og Socialdemokraterne for deres håndtering af COVID19 i et sådant scenarium med mere laissez faire end de svenske tilstande hinsidas ? Ja det kan nås endnu, for det kan vise sig, at smitten bliver så voldsom at diskussionen om restriktioner blusser op igen i denne vinter meget snart ? Vi runder snart +5.000 nye smittede hver dag.

Det er jo ikke lige troværdigt hvis den blå blok om en måned siger ja til de restriktioner, som de for to måneder siden sagde at hvis de blev indført så blev det over Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerliges lig.

Jeg siger det her igen - de partier der besidder tvivlens nåde, de kaster ikke med sten velvidende at de selv kunne komme til at bo i et glashus og de partier der besidder tvivlens nåde og evnen til at se tingene lidt fra højre lidt fra venstre det er nok der min stemme lander.

Midterpartier bliver for tiden kaldt magtfuldkomne eller for venstreekstremistiske skældsordene hagler ned over de formastelige partier fra snart den ene side og snart den anden side. Men for mig at se er problemet anderledes. Der er en midte der er en pragmatisk og centrumsøgende politik som både kan føres fra venstre side af ( SF og Socialdemokraterne ) og fra Liberal side af ( RV og måske Moderaterne ) og fra en national side ( Det konservative Folkeparti ).

Men visse partier er drevet afsted rask mod højre i slipstrømmen på kravene om at rive det internationale samarbejde i stykker droppe internationale konventioner som er bygget på erfaringen om fortidens flygtninge og de personer som ikke blev hjulpet til asyl for 80 år siden og på at leve højt på syndebukken: og trække denne frem som samfundets slemme dreng. Majoritetens evne til at hakke på mindretallet eller de borgere som ikke lige passer ind i idealbilledet. Det er de partier som har forladt midtens standpunkt og er drevet ud til havs langt ud mod højrefløjen og ikke midterpartierne som er blevet ekstremistiske i deres standpunkter. De partier som er drevet ud mod højre er heller ikke folkelige i min opfattelse i en demokratisk opfattelse for skal du være positivt et folkeligt parti så skal du også kunne rumme forskellige værdier og forskellige samfundsgrupper.

Dansk politik tegner endnu en gang til at vise sig fra sin uforudsigelige side.

Hvad der var sandhed i går er ikke sandhed i morgen.

VH
KFK

Egon Stich, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese og Tina Petersen anbefalede denne kommentar

Nedgangen hos Soc. i de store byer opvejes stort set af fremgangen hos SF, Rad., og Enh. som er sammen i konstitueringerne. Måske støtter vælgerne de siddende lokale borgmestre, men vil blot vise utilfredshed med Socialdemokratiet eller ønsker en sikkerhed for en grønnere politik og forandringer.

William Mannicke

Hvis chefredaktøren vendte blikket fra Frankrig og istedet gik ned i substansen i f.eks. Ringkøbning-Skjern, Holbæk og de øvrige 96 kommuner, ville han måske finde ud af, at kommunalpolitik, har meget meget lidt med landspolitik at gøre.

Og dermed kan man heller ikke udlede noget landspolitisk, vedr. MF.

Kun at DF er færdig kommunalpolitisk, i hvert fald de næste fire år.

Martin Mortensen, Inger Pedersen, Bruno Petersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Den indvandrerfjendske politik har lidt et enormt nederlag. Det fylder nu stort set intet i K og V, og det er ikke lykkedes NB at samle ret mange af DFs tabte vælgere op.
Folk trækker imod det rød-grønne, det er tidens slagmark, og selv RV er i gang med et hamskifte.

Ole Bach, Bruno Petersen, Poul Erik Pedersen og Jens Carstensen anbefalede denne kommentar

Steffen Gliese! Jeg har tænkt i de samme baner i et stykke tid. De første der har opdaget at indvandrerfjendsk politik er stendød er Dansk Folkeparti. De næste bliver Socialdemokraterne.

Ole Bach, Poul Erik Pedersen og Jens Carstensen anbefalede denne kommentar
Jens Carstensen

Hvad skyldes den ret så kraftige fremgang i Holbæk? Tilflyttere som stemmer socialdemokratisk, tidligere DF-ere som nu stemmer rødt eller persongalleriet hos socialdemokraterne i Holbæk? Det er alligevel en markant fremgang.

Susanne Kaspersen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Mon ikke det skyldes "persongalleriet hos socialdemokraterne i Holbæk". Næsten halvdelen af de afgivne stemmer er gået personligt til Christina Krzyrosiak Hansen.

Susanne Kaspersen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar