Leder

Et sundhedsvæsen, som personalet flygter fra, er med til at nødvendiggøre mundbind og coronapas

Hvordan kan ’kun’ godt 400 ekstra coronaindlagte presse vores sundhedsvæsen så meget i bund? Det er her, det politiske fokus bør være. Vi bør i første omgang bruge af coronakrigskassen til at honorere det ekstraarbejde, som vi alle er afhængige af, at sundhedspersonalet udfører
Natarbejdende sygeplejersker på afdelingen for COVID-19 patienter på Bispebjerg Hospitals intensivafdeling.

Natarbejdende sygeplejersker på afdelingen for COVID-19 patienter på Bispebjerg Hospitals intensivafdeling.

Ólafur Steinar Gestsson

Indland
26. november 2021

Kun godt to måneder efter at corona mistede sin status som samfundskritisk sygdom herhjemme, føles det pludselig, som om vi igen er fanget i pandemiens årshjul. Med vintermørket følger coronapas, mundbind og bekymring for overbelastede hospitaler.

På et pressemøde i denne uge talte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om nødvendigheden af at »tage værktøjer i brug« for at få bugt med den smitsomme deltavariant. Ellers frygter ministeren for kapaciteten på vores sygehuse.

Men fokus på et mere grundlæggende spørgsmål udeblev: Hvordan kan de ’kun’ godt 400 ekstra coronaindlagte presse vores sundhedsvæsen så meget i bund?

Svarene er desværre ret åbenlyse.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd mangler der i øjeblikket mere end 4.000 sygeplejersker, og ansøgningerne til de ubesatte stillinger er få. Villigheden til ekstraarbejde er også lav efter den resultatløse strejke.

Dertil kommer sundhedspersonalets generelle udmattelse oven på to coronabølger, strejke, personalemangel og en pukkel af udskudte behandlinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Frederikke Nielsen

Problemet er jo bare, at den bedste løsning ikke er at tvinge sygeplejerskerne til at arbejde endnu mere, end de allerede er presset til at gøre. Der findes ikke nogen god løsning lige nu. Heller ikke at give dem en 10'er mere. Der findes en god langsigtet løsning, som handler om at få givet sygeplejerskerne en løn, der tiltrækker ny sygeplejersker i et antal, så det samlede arbejdspres kan nedsættes. Det tager flere år. Men så er det jo også med at komme i gang.

Mette Johansson, Inge Lehmann, Bjarne Andersen, Eric Philipp, Morten Balling, Mogens Holme, Gitte Loeyche, Lise Lotte Rahbek, Ervin Lazar, Christina Petterson, David Breuer, erene rusmann, Torben Larsen, Marianne Stockmarr, Jens Carstensen, Frank Wilhelmsen, Alvin Jensen, Palle Yndal-Olsen, Jane Jensen, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Holger Nielsen, Poul Anders Thomsen, Margit Lund Christensen, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Jane Nielsen, Gert Romme og Erik Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Rikke Nielsen,

Korrrekt. Det handler ikke om løn alene. Det handler om rimelige arbejdsforhold og rimelig aflønning.

Løsningen er heller ikke private hospitaler - heller ikke på kort sigt. Men der findes en række Inter-Skandinaviske vikarbureauer, hvor det offentlige kan hyre alle de sygeplejersker, de næsten vil. Og de fleste er i øvrigt danske, der arbejder i Norge og Sverige til arbejdsvilkår, de næsten selv fastsætter.

Men desværre er omkostningen pr. arbejdstime enormt stor. Og det er ikke sygeplejersken, der får mest ud af det. I øvrigt er de fleste vikarbureauer også danske.

Inge Lehmann, Ervin Lazar, Marianne Stockmarr, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Anders Reinholdt, Inger Pedersen, Rolf Andersen og Jane Nielsen anbefalede denne kommentar

Husk lige Mette Frederiksens valgløfte om "1000 flere sygeplejersker"

https://www.information.dk/debat/2020/11/sygeplejersker-venter-stadig-pa...

Begrebet "Løftebrud" får nye dimensioner ... ;)

Og husk det, når der kommer et folketingsvalg igen .. måske skulle vi vælge en brugtvognsforhandler til statsminister næste gane :) eller en journalist?

Ervin Lazar, Frank Wilhelmsen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Mathias Kvolsgaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Når sygeplejerskerne ikke får mere i løn er det jo i høj grad fordi andre fagforeninger ikke vil acceptere at de får mere i forhold til dem.

Stop lige lidt. Uanset antallet af sygeplejersker har vi brug for adfærdsreguleringer for at begrænse smitteudviklingen. Se jer lige om i verden omkring os.

Mette Johansson, Inge Lehmann, Jette Steensen, Eva Schwanenflügel, Jens Christensen, Alvin Jensen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Rolf Andersen du har ret i, at hun "lovede" 1000 flere sygeplejersker, det kan hun ikke løbe fra, uanset hvor hurtigt hun løber, men når du skal være ærlig, tror du så det hjælper, at få blå blok ind på den pind, der limer så godt. De lover, men holder de deres løfter? Hvordan gik med med sundheden i hele den tid, hvor blå blok sad på den pind, blev der ydet mere på sygehusene? Ikke hvis jeg ellers har hørt en lille smule efter, så gjorde de blå, hvad de kunne for, at skære ned på velfærd, så de kunne give skattelettelser til de velhavende, landbruget og andre industrier. DF lovede guld og grønne skove til de lavlønnede og pensionister, men hvad fik de? Varm luft, og masser af løfter, pensionisterne var klogere end DF. Jeg har sagt det før, det første der vil hjælpe på den kedelige situation med sygeplejersker og SOSU´er, giv dem deres ansvar, og anerkendelse, tilbage, og giv dem dermed bedre arbejdsmiljø, hvor de får tid til at bruge deres uddanneles til deres kerneopgave. Pleje af de syge - det kan ikke være rigtig, at de går grædende hjem, fordi de føler, at de ikke slår til, det gør de om nogen, men hvordan behandlede regeringen dem lige efter strejken? Det var ikke med velvilje, hvis regeringen kunne burde de skamme sig, men igen alternativet er det bedre, hvordan behandlede Sofie Løgn lærerne? Noget i lønposen vil også gavne, men jeg hverken kan eller vil sætte beløb på.

Inge Lehmann, Egon Stich, Eric Philipp, Mogens Holme, Ole Henriksen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Systematisk underbetaling af læger, sygeplejersker, sosu'er har i årevis undergravet sundhedsvæsnet. Lægger man oven i urimelige arbejdsforhold og et DJØFstyret regime, kan det undre at de flygter?

Inge Lehmann, Ninna Maria Slott Andersen, Eric Philipp, Mikael Benzon, Ole Henriksen, Egon Stich, Hans Larsen, Claus Nielsen, Ole Winther, Ditte Jensen, Frank Wilhelmsen, Alvin Jensen, Palle Yndal-Olsen, Arne Albatros Olsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

@Holger Nielsen.

Hvis "jeg skal være ærlig" - som du siger - tror jeg faktisk vi er forholdsvis enige.

Jeg synes, at der er vældig meget 'blå blok' politik der har været temmelig skadeligt for sundhedsområdet. Men at Mette Frederiken skulle være bedre ... nååhee ja ;)

Inge Lehmann, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Det ville være rart at få nogle valide tal på bordet for sygeplejerskerne: offentlige som privat ansatte (antal, løn, deltid, arbejdstid, tillæg etc.), prisen gennem vikarbureauer (som der er virkelig mange af) opgørelse af det reelle behov i det offentlige sundhedsvæsen, beskæftigelsen hos privathospitaler/klinikker osv. Jeg har virkelig intet overblik p.t.. Hvis Information har en lillebitte gravergruppe, så er det måske tiden.

Eric Bøgh Svinth

Ud fra hvad jeg har hørt en sygeplejerske i netværket fortælle er det nok mere arbejdsvilkår frem for løn. Hvis der ikke tid til at spise, gå på toilettet eller bare tage 5 min pause. Og konsekvensen er stress og nedslidning, eller fejl som koster menneskeliv og vil forfølge samvittigheden resten af livet.... så kan man spørge sig selv hvad der er mest værd.

Vikarløsninger er en tabersituation for samfundet og arbejdstager. Samme job koster pludseligt mindst dobbelt op og slider på statsøkonomien. Og er det som med de andre slave.... øh vikarbureauer, kan arbejdstager ende med dårligere forhold.

Inge Lehmann, Eric Philipp, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Mogens Holme, Eva Kjeldsen, Rolf Andersen, Lise Lotte Rahbek, Estermarie Mandelquist, Claus Nielsen, Jens Carstensen, Frank Wilhelmsen, Alvin Jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Steen Voigt

Joe - men hvad vil du bruge det til?
Uanset hvilket felt i regnearket, virkere jo tilsybeladende ikke, vel?

Finn Jakobsen

NEJ.
Uanset antallet af ansatte i sundhedssektoren - vil en befolknings generelt tåbelige handlinger ikke kunne reddes.

MEN
Uanset en befolknings fornuftige handlinger, vil en skåret-ind-til-under-benet-niveau ikke kunne redde den generelle situation

OG
Så nytter det altså ikke noget, at det ene synspunkt står og råber til det andet - hvis der ikke er forbindelse på radiokanalen!

Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

"virkere jo tilsybeladende ikke, vel?"

Skulle selvfølgelig være:

... virker det jo tilsyneladende ikke, vel?

Beklager.
Ind imellem vil mine fingre ikke det samme som mit hoved :-)

Det grundlæggende problem er, at folketingspolitikerne lover borgerne mere behandling end der er personale til, og når corona epidimien hærger skal nogle mindre/ikke livstruende mindre livreddende behandlinger/medicin fravælges/nedprioriteres.

Eric Philipp, Inger Pedersen, Frank Wilhelmsen, Alvin Jensen og Jane Jensen anbefalede denne kommentar

Det er ikke kun sygeplejerskerne der har urimelige og dårligt lønnede forhold.
Det gælder hele sektoren.

Hvis hele sektoren kunne stå sammen og lave en landsdækkende strejke, - et oprør eller et opgør,
ville politikerne -muligvis- få en fornemmelse af, hvordan de har udsultet og udpint alle der arbejder med ikke kun de corona-ramte, men samtlige fra plejehjemspersonale til børnehavepædagoger, fængselsbetjente, udsatte på bosteder, handicapområdet, sundhedsarbejdere, specialpædagoger og socialarbejdere.

Med andre ord rammer nedskæringerne, de dårlige arbejdsforhold og ditto pauvre lønninger alle danskere, da alle har forbindelse til velfærdsområdet. Eller vil få det.

Ligesom det er nødvendigt at handle på det akut nødvendige klimaområde, er det fatalt nødvendigt at genrejse hele velfærdssektoren at få ændret politikken til en her og nu redningsplan. Koste hvad det vil.

Da dette ikke sker, (fordi der hverken er mod eller vilje er fra politikernes side til at omlægge bl.a..den økonomiske politik), er vi allesammen ombord på den stødt synkende skude.

Det er ikke kun sygeplejerskerne der har urimelige og dårligt lønnede forhold.
Det gælder hele sektoren.

Hvis hele sektoren kunne stå sammen og lave en landsdækkende strejke, - et oprør eller et opgør,
ville politikerne -muligvis- få en fornemmelse af, hvordan de har udsultet og udpint alle der arbejder med ikke kun de corona-ramte, men samtlige fra plejehjemspersonale til børnehavepædagoger, fængselsbetjente, udsatte på bosteder, handicapområdet, sundhedsarbejdere, specialpædagoger og socialarbejdere.

Med andre ord rammer nedskæringerne, de dårlige arbejdsforhold og ditto pauvre lønninger alle danskere, da alle har forbindelse til velfærdsområdet. Eller vil få det.

Ligesom det er nødvendigt at handle på det akut nødvendige klimaområde, er det fatalt nødvendigt at genrejse hele velfærdssektoren at få ændret politikken til en her og nu redningsplan. Koste hvad det vil.

Da dette ikke sker, (fordi der hverken er mod eller vilje er fra politikernes side til at omlægge bl.a..den økonomiske politik), er vi allesammen ombord på den stødt synkende skude.

ups. 2 gange .

Regeringens politik ligner sabotage mod sundhedvæsnet.

Først var der de konstante nedskæringer på 2% pr. år. OK, det var en tidligere regering, der indførte det, men S stemte for finanslovene, så de har ansvar.

Så kom Corona. Masser af ekstraarbejde til sygeplejerskerne, som de påtog sig, selv om det var hårdt.Store lovord fra regeringen over det: "ih åh,hvor de de sygeplejersker dog fantasiske!". Ved overenskomstforhandlingerne bagefter var der mulighed for at anerkende sygeplejerskerne på en mere kontant måde. Det skete som bekendt ikke. Det gjorde overhovedet ingen forskel, at de gjorde så stor en ekstra indsats. Ikke en hylende fis.

Derfor strejken. Den fik lov til at køre for at -oh- "Den Danske Model" skulle virke. Den danske model gælder slet ikke her. Den gælder, når der er tale om en produktionsvirksomhed, der kan miste omsætning og indtjening ved en strejke. Staten har ikke mistet noget økonomisk. Tværtimod har staten sparet lønninger mens de strejkende har tømt strejkekassen,altså deres egne penge. Helle Thorning regeringen gjorde det samme overfor lærerne, også med "den danske model". Da arbejdsgiversiden derefter ophæver deres udspil til lov, kan jeg godt forstå, hvis sygeplejerskerne ser en strakt langemand her.
Og senest har statsministeren igen bedt sygeplejerskerne om en ekstra indsats, som om det ovenstående slet ikke havde fundet sted.

Det er ikke så mærkeligt, at der mangler flere og flere sygeplejersker og færre og færre gider uddanne sig i denne retning. Jeg har svært ved at tro på at regeringen ikke har forstået dette og det skræmmer mig. Man skulle tro de ønsker at vores hospitalsvæsen bryder sammen. Det kan da ikke passe?

Inge Lehmann, Eric Philipp, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

henrik poulsen

Jo, ærlig talt, så tror jeg det passer, at Bestemmerne ønsker et sammenbrud i en grad, så de kan færdes mellem hinanden i private institutioner og hospitaler - og efterlade et discount-system til "rosset".

Så må vi uden for Bestemmer-klassen jo tage stilling til, om det også er det samfund, vi ønsker - og handle derefter!

Egon Stich, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

@Henrik Poulsen; Din kommentar er som taget ud af min mund, men jeg tror dog, at det er økonomisk-inkompetente grunde der er hovedårsagen i stedet for bagtanker. Men Inger Pedersen har nok ret i, at visse kræfter har ønsket et ringere offentligt sygevæsen. Det begrunder jeg i, at man oprettede privathospitaler i sin tid. Helt unødvendigt, og kun ideologisk begrundet.

@ Jens Mose Pedersen

Hvad er dit belæg for din påstand om at "sygeplejerskerne ikke får mere i løn er det jo i høj grad fordi andre fagforeninger ikke vil acceptere at de får mere i forhold til dem?"

Jeg synes det er en usympatisk fordrejning af sandheden. Ingen har i hvert fald, mig bekendt, undsagt sygeplejerskernes krav om højere løn. I forbindelse med konflikten blev det tværtimod ofte fremført, at hele sektoren - også sygeplejerskerne - fortjener et løft. Gerne fulgt af en afskaffelse af tjenestemandsreformen.

Der hvor jeg tror din forveksling opstår er, at det flere steder fra blev påpeget, at hvis man i forbindelse med årets konflikt leverede en lønstigning til sygeplejerskerne ville konsekvensen blive, at pengene på grund af udligningsaftalen ville blive taget fra andre, og lavere lønnede, faggrupper i sundheds- og socialsektoren og at dette ville være uacceptabelt.

Sygeplejerskerne vandt, fortjent, megen sympati under deres konflikt. Men sandheden var og er, at de langt tidligere burde have vidst, at de aldrig havde udsigt til at vinde noget som helst og at den valgte strategi og ikke mindst sloganet om at "vi er mere værd" var en våd klud i ansigtet på mange blandt dem, de ellers burde have kunnet høste stor sympati og støtte.

DSR og deres medlemmer kunne lige så godt have fortsat deres slogan med ordene: "...end alle andre i sundhedsvæsenet" for det var - tilsigtet eller ej - sådan mange hørte det. Sammenholdt med oplevelsen af at se kampen mod tjenestemandsreformen blive taget som gidsel i en overenskomstmæssig helt legitim strejke for mere i løn, stødte også mange potentielle støtter væk. Mange pædagoger, sosu-hjælpere og -assistenter, portører og mange andre faggrupper mærker konsekvenserne af tjenestemandsreformen i endnu højere grad end sygeplejerskerne og har i årevis været del af en fælles kamp, og fik oplevelsen af at én faggruppe prøvede at høste frugterne af denne kamp alene.

Der er ingen tvivl om at sygeplejerskernes kampgejst havde fortjent både større opbakning og et bedre resultat. Men deres strategi var hverken særlig elegant eller hensigtsmæssig.

Jeg er bekendt med den årelange "fejde" mellem DSR og blandt andet FOA - men derfra og til at påstå, at "andre fagforeninger" er skyld i at sygeplejerskerne i fik noget ud af deres strejke er der et godt stykke vej.

Iflg. regionsformand Anders Kühnau havde han ved lønforhandlingerne tilbudt en lønstigning til sygeplejerskerne - men nogle øvrige fagforbund sagde nej.
Jeg husker ikke hvilke.
Begrundelsen var, at det var et nulsumsspil, så hvis sygeplejerskerne skulle have mere, ville der være andre, der ikke ville få så meget mere, eller intet.
Den samlede sum lå fast - og var vel afgjort af finansministeren?

Søren Kristensen

"Et sundhedsvæsen, som personalet flygter fra, er med til at nødvendiggøre mundbind og coronapas."

Så må vi jo bare håbe at den gamle tese - om at forebyggelse er bedre end behandling - holder stik.

Om vi så alle sammen gik med mundbind fra morgen til aften, kunne vi hverken bremse corona eller redde sundhedsvæsenet. Sammenbrudet i sundhedsvæsenet "nødvendiggør" ikke mundbind og restriktioner. Det er et falsum. Sundhedsvæsenets sammenbrud "nødvendiggør" at politikerne tager ansvar for, at det ikke bryder sammen. Mundbind, udskamning af uvaccinerede og andre restriktioner er indført for at vi kan forledes til at tro at politikerne tager ansvar. Det gør de ikke.

Coronapatienter kræver mere end almindelige patienter.

Vi har også et overskud af almindelige akutte patienter oveni, fordi ophævning og stop af overholdelse af hygiejnereglerne satte turbo på alle de almindelige infektioner sårbare var blevet beskyttet imod før. Nu er alle KOL, RS virus og hjertepatienter kommet tilbage på engang.

Efter 2 bølger er vores personale slidt, ikke kun fysisk men også psykisk. De kan ikke mere yde det ekstra mange coronapatienter kræver.

Personalet i region hovedstaden og Sjælland døjer stadig med Epic.

Ukritisk indfærelse af 2% reglen har ført til, at sundhedsvæsenet nu er slidt til sokkeholderne og ikke kan reddes af personalets engagement mere.

Jeg kan huske, at sygeplejerskerne allerede i nullerne flygtede fra sygehusene til vikarbureauer og Norge og Sverige, da der blev fyret i den generelle bemanding. Der blev så fyldt op igen, fordi vikarsygeplejesker var dyrere end, at øge bemandingen.

Jeg synes også jeg kan mindes region Sjælland fyrede omkring 238 sygeplejersker i 2019 og der, blev der allerede sagt de manglede sygeplejersker.
Så der er et eller andet, der ikke stemmer.

Læg dertil, at politikerne ikke vil sløjfe behandlingsgarantien sammen med et af dem saboteret offentlig sundhedsvæsen. Det viser, at de planlægger en opdeling af samfundet i formuende og så resten af rakkerpakket

Ja vores sundhedsvæsen er bevidst slidt indtil benet af vores politikere. Men coronapatienterne kommer oveni alle de andre i år opkoncentrerede patienter med personale, der har haft ydet mere i lang tid og ingen pause fået i forhold til ikkepandemitider.

Så nej vi bærer ikke mundbind pga det nedslidte hospitalsvæsen.

Vi slækker heller ikke på færdselsloven med begrundelsen, at sygehusvæsenet er bemandet godt nok, til at lappe sammen på ofrene.