Leder

Dommen i Dan-Bunkering-sagen viser, at der bør være mere kontrol med danske leverancer til krigszoner

Retten har givet store bøder og frihedsstraf i den såkaldte Dan-Bunkering-sag om leverancer af jetbrændstof til de russiske styrker i Syrien. Men dommen peger på et behov for at stramme op for kontrollen med danske leverancer til konfliktzoner
Frivillige såkaldte ’White Helmets’ bruger en gravko til at lede efter overlevende efter et russisk luftangreb i den syriske provins Idlib i juli 2019.

Frivillige såkaldte ’White Helmets’ bruger en gravko til at lede efter overlevende efter et russisk luftangreb i den syriske provins Idlib i juli 2019.

Omar Haj Kadour

Indland
16. december 2021

Helt usædvanligt har retten i Odense tirsdag givet meget store bøder i Dan-Bunkering-sagen og betinget frihedsstraf til en direktør.

Firmaerne Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding samt en direktør blev fundet skyldige i sagen om leverancer af store mængder jetbrændstof til anvendelse i Syrien. Dan-Bunkering fik ved dommen en bøde på 30 millioner kroner samt konfiskation af 15,6 millioner kroner. Moderselskabet Bunker Holding fik en bøde på fire millioner kroner. Direktøren fik fire måneders betinget fængsel.

Brændstoffet blev leveret i det østlige Middelhav i perioden fra oktober 2015 til maj 2017.

Dommen gælder i alt 33 handler med jetbrændstof. De sidste otte leverancer fandt sted i perioden fra februar til maj 2017, efter at Erhvervsstyrelsen i slutningen af december 2016 havde skrevet til Dan-Bunkering og orienteret om, at man havde indledt en undersøgelse af mulige sanktionsovertrædelser ved leverancerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så faldt endnu en dom mod krigen i Syriens kollaboratører - hvornår mon der falder dom iht. Folkeretten? Tyrkiet, Israel, mange NATO-medlemslande (særligt UK, Frankrig og USA), Saudi-Aarabien, Jordan, Qatar og flere andre lande har interveneret i en suveræn stats indre anliggender og forsøgt at vælte en regering, som havde (og formenligt fortsat har) et flertal i egen befolkning bag sig.

En hel del lande førte og fører fortsat økonomisk krig mod Syrien i form af (deltagelse i) en embargo, som hindrer genopbygning af civilsamfund og infrastruktur - og tilmed stimulerer væksten af en sort økonomi, organiseret kriminalitet og andre hyggeligheder. Også dette bør prøves iht. Folkeretten.

Vibeke Olsen, Jan Fritsbøger og Per Dørup anbefalede denne kommentar

Og så er der naturligvis de ulovlige besættelser; USA holder næsten en tredjedel af Syrien, dets olie- og ressourcerige nordøstlige hjørne) besat, Tyrkiet holder dele af det nordvestlige Syrien besat - og Israel holder fortsat Golan-området besat (man har tilmed annekteret det). Hvornår bliver disse klare krænkelser af Folkeretten (og anden international ret) mon underkastet en strafferetlig bedømmelse??

Vibeke Olsen, Jan Fritsbøger, Annette Chronstedt, Daniel Joelsen og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Hanne Utoft,

Og så er der yderligere dine egne undladelser, hvad angår især de mange gange dokumenterede russiske åbenbare krigsforbrydelser i Syrien, bevidste bombninger af hospitaler, alle køretøjer i konvojer, etc ... (ligesom der er dokumenterede og af USA begåede krigsforbrydelser, i samme krig).

Du taler her om Syrien - udelukkende som stat/nation - men har fortsat ikke nogen som helst(?) egen holdning / fordømmelse af samme stats ekstremt blodige og massemorderiske diktator, Assad (den yngre) ?

Må jeg derfor ganske venligst og kort formuleret bede dig om at forholde dig til flg udsagn:

- En Dansk domstol har nu (heldigvis, og på tide!), dømt en dansk leverandør til million-bøder og betinget fængsel for levering af Jet-brændstof, som siden blev anvendt af russiske bombefly i den syriske borgerkrig.

- Denne handling er i klar strid med internationalt vedtagne sanktioner.

- Samme firma har dermed været aktiv part i konflikten, og har følgelig et medansvar for de blodige tab af mange uskyldige, civile menneskeliv, som ovennævnte russiske bombefly afstedkom. Især under den nådesløse russiske fly-bomberegn mod Aleppo by, og hvor det gentagne gange - og af flere af hinanden uafhængige kilder / øjenvidner - er blev dokumenteret, at der målrettet blev bombet også mod hospitaler og andre "ikke-kombattanter", jævnfør samtlige Geneve-konventioner, hvad angår krigsførelse i tætbebyggede områder."

Der burde kunne svares ret klart på dette spørgsmål / disse fakta.

Al øvrig "What-about-ism" burde også holdes ude i just denne præcise kontext , som angår en helt konkret levering fra et helt konkret dansk firma, til en helt konkret og aktiv krigsdeltager i den syriske borgerkrig.

Svaret kunne jo måske også være et "Ja", hvis der var rejst en konkret sag mod f.eks. leverancer til USA.

Men det er der ikke her, i denne yderste konkrete sag.

Så hvad er svaret ?

Har Dan-Bunkering gennem deres "dødens købmænd-(a)moral handlinger været medskyldige i drab på civile ?

Svaret burde være indlysende, især hvis man respektere dansk ret, uden at gradbøje samme retssystem eller dets domme.

------------------------------

WIKI:
Hospitals in Aleppo were attacked multiple times. Before March 2016, more than six hospitals were attacked in the Aleppo Governorate. In April 2016, over two dozen were killed when a Russian airstrike hit a hospital; the hospital served as the area's primary pediatric care facility.

https://en.wikipedia.org/wiki/Russian%E2%80%93Syrian_hospital_bombing_ca...

AMNESTY:
Syrian and Russian forces targeting hospitals as a strategy of war
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/03/syrian-and-russian-forces...

HUMAN RIGHTS WATCH:
UN: Demand End to Unlawful Aleppo Attacks
Russia, a Participant in the Abuse, Should Not Veto
https://www.hrw.org/news/2016/10/03/un-demand-end-unlawful-aleppo-attacks

Svend-Erik Runberg og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Thomas Bindesbøll, jeg mener ikke at sympatier og ideologier kan berettige brud på Folkeretten, det kan kun et FN-mandat. Jeg kan ikke, heller ikke af dig, overbevises om at det vil være legitimt og fremmende for andet end mere vold, flere katastrofer og ulykker, at foretage illegitime kupforsøg i suveræne stater - heller ikke selvom det skulle være i lande som har mange voldsomme krigsforbrydelser og ulovlige krige på samvittigheden (herunder Israel, USA, UK og Frankrig). Du må finde nogle andre at prøve at overbevise.

Thomas Bindesbøll

Hanne Utoft,

Jeg fik ikke noget svar på de konkrete spørgsmå, rejst ovenforl:
Har Rusland - og især dets bombefly. - begået massive krigsforbrydelser mod komplet uskyldige non-kombattabter i den syriske borgerkrig, herunder i Aleppo ?

Du burde kunne svare enten ja eller nej. Tak.

Mvh Thomas

Thomas Bindesbøll, russerne har uden tvivl begået krigsforbrydelser i Syrien, bl.a. i form af bombardementer af civile områder som i varierende grad var besat af fjendtlige militser, men ligesom tilfældet er for mange af de øvrige aktørers forbrydelser i krigen, er omfanget endnu ikke afdækket. Der er også indikationer på at Rusland har samtykket til andre aktørers krigsforbrydelser i Syrien (bl.a. Israels og Tyrkiets), så der er nok at bebrejde russerne - trods landets legitime tilstedeværelse i Syrien. Sådan går det typisk i krige; alle parter begår (voldsomme) forbrydelser.