Leder

Vi må forlange af myndighederne, at de offentliggør de mest retvisende tal om epidemien

I den nuværende situation er det antallet af patienter, der er indlagt på grund af COVID-19, som giver det mest retvisende billede af, hvor alvorlig epidemien er. Derfor bør myndighederne sikre, at offentligheden løbende får opdateringer om dette tal
Det er antallet af patienter, der er indlagt på grund af COVID-19, som giver det mest retvisende billede af, hvor alvorlig epidemien er, og derfor bør myndighederne sikre, at offentligheden løbende får opdateringer om dette tal.

Det er antallet af patienter, der er indlagt på grund af COVID-19, som giver det mest retvisende billede af, hvor alvorlig epidemien er, og derfor bør myndighederne sikre, at offentligheden løbende får opdateringer om dette tal.

Emil Agerskov

Indland
30. december 2021

Coronasmitten buldrer derudad. Onsdag blev der sat ny rekord med 23.228 registrerede smittede inden for det seneste døgn. Det høje tal kan til dels skyldes en forøget testaktivitet efter jul, men der er ingen tvivl om, at epidemien fortsat er tiltagende.

Alligevel er der grund til forsigtig optimisme. Den nu dominerende omikronvariant har indtil videre ikke medført lige så meget alvorlig sygdom som frygtet, og sygehusvæsnet er ikke for alvor blevet udfordret endnu.

Indlæggelsestallene følger således ikke med stigningen i smitte på samme måde som sidste vinter. Det skyldes især den høje vaccinationsrate i Danmark og muligvis også, at omikronvarianten kan være mildere end deltavarianten.

I den aktuelle situation er det derfor indlæggelsestallet snarere end smittetallet, der er værd at fokusere på. Men der er et problem med lige netop indlæggelsestallet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mange tak !

Vi har ventet helt urimelig lang tid på, løbende at få dét tal oplyst, der jo reelt afgør hvor farlig/bekymrende de forskellige covid-varianter er.

Rolf Andersen, Claus Nielsen, Flemming Sørensen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar

Det må også oplyses om hvor mange af de indlagte som ikke er vaccineret ! Her i Norge er der over 50% de sidste 3 uger.

Jesper Frimann Ljungberg

Øh… Grunden til det her er jo at data først indberettes til Landspatientregistret(LPR), efter at behandlingen af patienten er afsluttet. På det tidspunkt er data valide, man ved, hvad den primære indlæggelse skyldes. Og det kan da godt være at man indlægges med corona, som en tilfældig opdagelse, men at det udvikler sig til den primære grund til fortsat indlæggelse. På regionen niveau kan man gå ind i det EPJ system man har og se live data, men hvad disse live data viser afhænger af processerne i regionen og det enkelte hospital, og desuden også travlheden.
Og hvis man skal til at ændre i hvordan man indrapporterer daglige covid tal til sst, så går der et par uger før det ‘sætter sig’, og på det tidspunkt ved vi meget mere om omikron, så der er tallet nok mere eller mindre irrelevant. Og igen data er ikke nødvendigvis konsistente på tværs af regionerne og/eller hospitaler.

Tja.. en detalje som jeg ikke helt forstår kræver en leder.

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Mogens Holme, Carsten Munk, Inge Lehmann, Hanne Utoft, Marianne Jespersen, Claus Nielsen, Jørgen Larsen, Lise Lotte Rahbek, Lykke Reuther, Hanneh Christensen, Carsten Bjerre og Torben Wandall anbefalede denne kommentar

Tak Jesper - viden om data kan forklare mange tilsyneladende mynighedssvigt.
På den store skala er det, at data ikke er mere standardiseret, det egentlige svigt, og det gælder langt flere fagområder.

Hanneh Christensen

Jeg forstår heller ikke Lederen, og hvorfor Information på den måde er med til at piske en stemning op. Som Tyra Grove Krause oplyste på pressemødet i går, kunne de ikke oplyse data dag til dag, hvor patienter med Corona, men indlagt af andre årsager, var trukket ud. Fremover vil de dog levere tallene bagudrettet på ugentlig basis. Så hvad er problemet, Anton Geist?

Jeg er stærkt bekymret for mediernes adfærd, der forsøger at oppiske en stemnkng ved hver en lejlighed, og vel mest med det mål at skabe en negativitet over for regeringen. Det lykkedes så man til kommunevalget.

Den massive kritik af nedlukning, insinuering af økonomisk uansvarlighed osv (The Economist har lige udpeget DK til at have klaret sig økonomisk bedst gennem Coronakrisen), betyder det, at regeringen nu er mere tilbageholdende med nedlukning, og er de forholdsvis få restriktioner årsag til, at vinu ser en eksplosion i antallet af smittede? DK ligger nu højest på antal smittede i verden i forhold til befolkningsstørrelse.

Er pressen nu tilfredse? Jeg spørger bare.

Måske skulle pressen falde ned fra deres blodrus, minkrus osv og føre mere seriøs og ansvarlig journalistik.

Kan Anton Geist mon finde en eneste fagperson, embedsmand eller politiker, der ikke ville foretrække at få mere præcise tal for alvorlige covid-indlæggelser? Hvorfor så køre det stort op. Og hvilken reel betydning har det? Ville vi reagere anderledes, hvis vi parallelforskudte kurven med ca 20% til højre - hvilket i princippet kun ville give få dages forskydning for udviklingen med den eksponentielle vækst, vi ser? Er det virkelig så afgørende, at Anton Geist frådende må sætte sig til tasterne og skrive en Leder?

Det bliver også meget mudret, hvorfor I er så kritiske over for regeringen. Skyldes det regeringens øvrige politik, eller skyldes det, at I bare ikke bryder jer om MF, måske fordi I ikke bryder jer om en benhård, topstyrende kvinde?

Faktum er vel, at MF har håndteret covidkrisen eminent godt (bortset fra hun ikke i nogle dage var opmærksom på det manglende lovgrundlag omkring mink). Noget andet er hendes øvrige politik. Hvad sker der her? Asyllejre i Afrika, fængsler i Kosovo, nedsættelse af folkepension målt på købekraft , stigende ledighed blandt ældre trods påstand om mangel på arbejdskraft, dårlig hjemmehjælp til ældre, fremtidens manglende sundhedspersonale osv. Kigger man ned over jeres artikler om "Indland", så synes jeg faktisk at resultatet er meget popert. Måske skulle Information skrue ned for Covid-rusen, og til gengæld kvalitetsløfte det øvrige indenlandske stof.

Anne-Marie Krogsbøll, Torben Nielsen, Søren Dahl, Steen K Petersen, Mogens Holme, erik pedersen, Inge Lehmann, Carsten Nielsen, Palle Jensen, Marianne Jespersen, Eric Mård, Ditlev Palm og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar
Synøve Petersen

Det er altså også utrolig relevant at der oplyses om aldersfordelingen på de indlagte. Den oplysning mangler jeg i alt det her.
Det gøres ikke idag.
Er det feks ældre over 60 eller unge fra 20-40. Ligeledes om patienten dør med eller af corona. Det vil give et mere retvisende og vigtigt billede. Ligesom det er relevant om der er vaccineret.
Vi har som borger i et demokrati, ret til at få alle relevante oplysninger om en livstruende sygdom. På den måde kan vi bedre tage stilling til bl.a vaccine.

Ib Christoffersen

Ser ikke det store problem. Vi skal bare huske at gange med den såkaldte SSI faktor. SSI faktoe er 0,7. Så 100 indlagte i henhold til SSI data bliver til 70 indlagte ude i virkeligheden.

Økonomisk Institut Københavns Universitet

@ Hanneh Christensen

" Ville vi reagere anderledes, hvis vi parallelforskudte kurven med ca 20% til højre - hvilket i princippet kun ville give få dages forskydning for udviklingen med den eksponentielle vækst, vi ser? "

Politiken viste en kurve for patienter i Region Hovedstaden indlagt PÅ GRUND AF Corona og den har været fuldstændig FLAD over de sidste 2 uger. Den relevante kurve er altså IKKE bare en parallelforskydning af den kurve der offentliggøres af SSI. Den stigende tendens i de officielle tal skyldes alene at målefejlen er blevet større: med et højere smitteniveau bliver sandsynligheden større for at en patient med en brækket arm eller en psykisk lidelse også har corona.

Pointen i Politikens artikel var desuden at det her problem har været flaget af eksperter siden april 2020. Der har altså været god tid til at finde en måde at løse de praktiske udfordringer, som andre højere oppe i tråden påpeger. Det her er selvfølgelig ikke nær en skandale på niveau med minkene, men fint at problemet påpeges af medierne, når der foretages meget indgribende beslutninger (skolelukninger etc) på baggrund af disse indlæggelsestal.

Økonomisk Institut Københavns Universitet

@Jesper Frimann Ljungberg

Kan du opklare for mig hvordan de dataudfordringer du påpeger hænger sammen med følgende udsagn fra Jan Rosenberg (professor og overlæge) i gårsdagens Politiken (i særdeleshed den sidste del om at tallene kan trækkes dagligt på under to minutter):

"Rosenberg har siden midten af december trukket data fra regionens it-system Sundhedsplatformen i sin egenskab af læge, og han har lagt mærke til den markante forskel på hovedstadshospitalernes egne data og de data, som SSI udgiver, og som samtlige medier viderebringer. Tallene fra Sundhedsplatformen kan trækkes på under to minutter,"

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8548207/Der-er-mark...

Marianne Jespersen

Pointen i den nuværende situation er at sundhedsvæsenet og især sygehussvæsenet er ved at være slidt ned til sokkeholdene. At de borgerlige politikere ikke engang vil være med til at tage ansvar for at pausere behandlingsgarantierne og næsten for enhver pris vil holde samfundet åbent illustrererer elendigheden og uansvarligheden.
Epidemilovens udformning hæmmer enhver form for hensigtsmæssigt hurtig handling, da politikerne fører snæver popularitetspolitik og fnadder i stedet for samfundsind- og ansvarlighed.
Hermed følger et eksplosivt højt smitteniveau med omikron-varianten. Foreløbig er den mest udbredt mellem de yngre aldersklasser, hvordan det går med indlæggelsene når den har bredt sig ud til de yngste 0-5 årige og de 65+er, er der ingen der ved. Et voksende smittetryk med gentagne rekorder giver uanset hvad et stigende tryk på sygehusvæsenet og det kommer vi til at slås med de næste par måneder. Personer og presse der medvirker til underlødig progapanda mod vaccinering og forsigtighed med flere restriktioner må se i øjnene at de dermed får medansvar for mere sygdom, lidelse og død end nødvendigt.

At Region Hovedstaden gerne vil pynte på deres statistik og kapacitet, er måske forståeligt, men måske skulle man hellere fokusere på at få ressourcerne til at hænge sammen. Spørgsmålet om død med corona eller pga. corona er her og nu en lille akademisk ligegyldighed som først endeligt vil videnskabeligt vil kunne analyseres meget senere. Som Prof. Astrid Iversen fra Oxford pointerer: Der er endnu ingen der har fået det bedre ved også at være smittet med corona udover den årsag eller den kroniske sygdom man evt. umiddelbart blev indlagt af. Corona, herunder omikron belaster de kronisk syge, de gamle og de andre sårbare og øger deres behov for indlæggelse og evt intensiv behandling og medvirker til eventuel død.

Hvis man ikke forstår mekanikken i en epidemibølge så bør man lytte til den faglighed som ikke er nødt til at holde sig inden for de rammer folketinget har fastsat og som desværre nu for 2. vinter i træk ikke står frit til at handle fornuftigt, forsigtigt og i tide, men kun kan accelerere vaccineudrulningen, appelere til befolkningens fornuft og give gode råd. Lyt til Viktor Andreasens ord i aftenshowet forleden og Astrid Iversen i deadline i går aftes.

I efteråret advarede fagfolkmod at holde alt åbent i efteråret, gjorde opmærksom på at skolebørnene drev smitten altfor højt op i efteråret, så da omikron ankom var vi alt for højt i niveau af smitte i forvejen.

Information skulle hellere koncentrere sig om de væsentlige aspekter af den pågående bølge.

Til de politiske partier kan man kun sige for lidt og for sent!!

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Nielsen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Fam. Tejsner, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Jørgen Larsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

@Økonomisk Institut Københavns Universitet

Det er kun økonomer, som tror at et institut er det samme som en person, når man registrerer sig som bruger her. Hvorfor tør du ikke skrive dit navn?

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Steffen Gliese, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Torben Nielsen, Steen K Petersen, Jesper Frimann Ljungberg, erik pedersen, Lise Lotte Rahbek, Hanneh Christensen, Carsten Munk, Inge Lehmann og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Fakt er jo, at smitten i Danmark er ude af kontrol.

Hverken smitteoosporingen eller testningen kan følge med mere.

Der er nu mange erhverv, der lider af aflysninger og nedlukninger, pga sygemeldt personale.

Gælder det så mon ikke også sygehusene og politiet?

Alle indlagte smittet med corona kræver flere ressourcer, deraf bl.a. isolation og mere personale.

Personale og ressourcer er der i forvejen knaphed på, pga den politik, der er blevet ført de sidste mange år.

De rå tal med antal coronaindlagte, sammen med smittede på intensiv og respirator, er den information, der fortæller om trækket på sygehusressourcerne og udviklingen i alvoren af smitten.

Hvorfor spilde tiden på en på nuværende irrelevant information, der kræver ekstra ressourcer? Og som Jesper Frimann Ljungberg tydeliggør er alt andet end simpelt.

De mennesker, der hele tiden prøver, at negligere alvoren af pandemien, hvorfor spille dem i hænde med deres yndlingsargument med og ikke af corona?

Og så undrer jeg mig over, at en tilfældig læge bare kan trække personlige data ud fra tilfældige patienter. For som forklaret af JFL, må man ind på hver enkelt patients journal for at finde ud af alvoren af coronainfektionen. Og uden vægtig grund er det en overskridelse af GDPR.

Informationer omkring aldersfordelingen af indlagte, gennembrudsinfektioner, antal daglige nyindlagte og meget andet findes på SSIs covid dashboard. Det giver et godt opdateret overblik og svar på meget, der ikke dækkes af medierne.

Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Mogens Holme, Per Langholz, Morten Balling, erik pedersen, Jørgen Larsen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar

Hvis man ser på de "opgjorte" tal (de ændrer sig stadig uger efter), så har vi hele denne uge ligget over 20.000 dagligt smittede. Mere væsentligt er at positivprocenten har ligget over 10%.

https://covid19.ssi.dk/overvagningsdata/download-fil-med-overvaagningdata

Når positivprocenten er så høj, så er mørketallet højt. Vi ved reelt ikke hvad mørketallet er. SSI tror at det er ca. 2x-3x iflg. de modelberegninger de lavede, som viste at vi ville komme op på 9.000-45.000 "dagligt smittede" nu.

I praksis havde vi et "dagligt smittetal" på ca. 400 om dagen for 3 uger siden. Med ca. 40.000 daglige test om dagen, gav det en positivprocent på ca. 1%. Så begyndte man at skrue op for antallet af daglige test. Ved indgangen til december var antallet af daglige test steget til ca. 200.000, og det daglige smittetal lå omkring 4.000, hvilket gav en positivprocent på ca. 2%. Pengene passede, så at sige.

Man kan ikke blot hæve antal test fra den ene dag til den næste. Den slags tager tid, så stigningen i antal test har været stort set lineær. Det samme gælder for antal daglige positive test og for positivprocenten. Allerede dette signalerer en høj grad af representativitet i prøven ift. befolkningen. Sagt på en anden måde afspejler positivprocenten ikke kun procentdelen af de positive test, men den er også til en vis grad et udtryk for den reelle smitte i hele befolkningen. Med en positivprocent over 10% er mørketallet sandsynligvis over 10x. I så fald har det reelle smittetal i denne uge været over 200.000 om dagen.

Med en befolkning på 6 millioner er det ikke svært at udregne at 30 dage med 200.000 smittede pr. dag giver 6 millioner smittede på en måned. Det var det mange prøvede at sige, da vi sagde at alle ville blive smittet med Omikron de næste par måneder.

Dem som overlever (heldigvis langt de fleste) vil efter smitte udvikle yderligere naturlig immunitet oveni den immunitet vaccinerne giver. Samtidig virker vaccinerne primært mod alvorlig sygdomsforløb, så dem der vil rammes hårdest er de uvaccinerede, der længe har været en torn i øjet på myndigheder og regeringen. Jeg aner ikke om man har tænkt det med, men 14 ud af 15 som dør af Covid i USA er ikke vaccineret. Med 800.000 officielt døde i USA, tynder det ud i Trump tilhængerne. Og i "ældrebyrden" herhjemme.

Det lader til at man har indset "for lidt og for sent" fra den danske regerings side, og det giver mulighed for at sige at det alligevel er for sent. Det var det dog ikke i starten af december. En hård nedlukning havde kunnet dæmpe smitten indtil vi vidste mere, men det skete ikke, sandsynligvis fordi man er bange for at miste (flere) vælgere. I stedet har man nu muligheden for at lade pandemien gå "endemic" (det er den formentlig allerede).

Endemic vil sige at der er en vis immunitet i befolkningen som toppes løbende op med vacciner og smitte, men som stabiliserer sig på et lavere niveau end at alle er smittet samtidig. Dér var vi som nævnt nok allerede, men det ved vi ikke med sikkerhed. Til gengæld vil en befolkning, hvor stort set alle smittes indenfor en måned give meget immunitet på en gang, og det ser det ud til at man satser på. Det er dog ikke uden omkostninger. Mange vil dø på den konto, antivaxxers eller ej.

Dette har været åbenlyst for nogen af os siden Omikron dukkede op, og nu er det også nået til "Amerika":

https://us.cnn.com/2021/12/30/politics/biden-administration-shifting-cov...

På lang sigt vil det formentlig virke, med mindre virussen muterer igen. Det ér jo dybest set noget vi allerede har oplevet "nogle gange". Samtidig kan jeg stadig ikke se planen for, hvordan man vil sikre sig at hospitalerne ikke bukker under. Min uvidenhed er dog aldrig noget godt argument, så de har vel en plan, eller hvad?!? Altså ud over at man spærrer 400 værnepligtige inde på kasserner indtil det nye år, så de kan bruges i et evt. kommende beredskab.

Frem for alt ville det måske være på sin plads i et repræsentativt demokrati, hvis man meldte klart og tydeligt ud, når man ændrede strategi. Specielt når strategien vil resultere i tab af menneskeliv, som alt andet lige, ville kunne være undgået til en vis grad. Money makes the World...

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Hanneh Christensen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Rettelse:

I praksis havde vi et "dagligt smittetal" på ca. 400 om dagen for 3 uger siden.
->
I praksis havde vi et "dagligt smittetal" på ca. 400 om dagen for 3 måneder siden.

Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Naturligvis skal vi have de reelle tal for covid-indlæggelser. Problemet er bare, at det ikke er så let som Økonomisk Institut Københavns Universitet eller overlægen i den anden avis skildrer det. Som Jesper Frimann Ljungberg forklarer ovenfor, har man i princippet først en diagnose, når patienten er klar til udskrivning. Det lyder også let, at man skulle kunne skelne om en patient er indlagt med covid som primær indlæggelsesårsag eller med et brækket ankel. Men patienter, der indlægges efter en faldulykke, kan være smittet og udvikle svære covid-symptomer. Skal patienten så stadig tælles med som en ankelpatient eller som en covidpatient? Ligesom vi har vænnet os til, at vi opgør dødstallet på bais af patienter, der dør med covid og ikke kun patienter, der helt oplagt dør af covid, fordi det er for usikkert at skelne mellem det ene og det andet, så vil det på samme måde kunne være usikkerhed om betydningen af covid for patientens indlæggelse og behandling. Det vigtigste ved statistik er at tallene er pålidelige og hver dag opgjort på nøjagtigt samme måde. Den finere sortering kan foregår i et forskningsprojekt, men når det skal indgå i daglige rutiner, skal det være enkelt og robust. Det mest sikre tal fås ved at tælle patienter med covid på den måde SSI opgør det i dag.
Mens vi nu er ved kravet om pålidelige tal: Hvad med en leder om kvaliteten af vejrmeldingerne, Anton Geist. Det er da for galt at de kun er 40-80% sikre! Mon ikke det er magthaverne, der forsøger at føre os bag lyset, med de usikre tal.
Og til de gode mennesker på Økonomisk Institut Københavns Universitet: Kunne I ikke sørge for, at vi fik aktiekurserne for i morgen allerede i dag? Det er pisseirriterende at købe en aktie, der så viser sig at den falder dagen efter. Jeg er sikker på, at lederskribenten er enig med mig i dette.

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Hanneh Christensen, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, Jørgen Larsen, Eva Schwanenflügel, Torben Nielsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Inge Lehmann
"Og så undrer jeg mig over, at en tilfældig læge bare kan trække personlige data ud fra tilfældige patienter. For som forklaret af JFL, må man ind på hver enkelt patients journal for at finde ud af alvoren af coronainfektionen. Og uden vægtig grund er det en overskridelse af GDPR."

Jeg tror jeg korrigerede mig selv på et tidspunkt, tidligere på året. Det blev muligt her i løbet af året, at 'kode' covid som både primær og sekundær indlæggelsesårsag. Jeg skal ikke gøre mig klog på de specifikke koder, men der ligger en vejledning, hos sundhedsdatastyrelsen. Altså at man som led i behandlingen, foretager vurderingen og noterer det som 'værdi/kode' i journalen. Men det fanger kun de klare tilfælde. Altså hvor man ikke har symptomer.

Alle grænsetilfældene, hvor det så er summen af forskellige lidelser, der gør at man bliver dårlig. Tja ja... det kræver noget mere. Og endelig om man dør af eller med Covid. Hvis man vil have nøjagtige tal så slipper man nok ikke for at skulle læse journaler igennem. Men igen det er knap så vigtigt, ift. epidemi bekæmpelse.

Derfor kan man, med adgang til et EPJ lave en forespørgsel/trække en rapport, der viser hvor mange patienter, der har har de forskellige koder. Og ud fra det kan man så sige noget om hvordan situationen på et hospital/region ser ud.

Jeg ser heller ikke noget problem ift. GDPR, da det jo er rent statistiske data, som jo på ingen måde er person henførbare. Den der trækker rapporten ser aldrig journalerne.

Tja ja...

// jesper

Steffen Gliese, Inge Lehmann og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Hysteriet breder sig.
Det vil jeg kommentere med to citater efter hukommelsen.

Det er svært at spå, især om fremtiden. Storm P
Hvis det er fakta, benægter jeg fakta. Kresten Poulsgaard.

William Mannicke

Omikron er allerede ved at gå i sig selv i
Sydafrika. Her er forklaringen
https://www.berlingske.dk/

Er fakta eller en spådom?

Indlagte med påvist corona, har corona.
og kan smitte, uanset om de har brækket ben eller mavesår.
Både eksperter og politikere løber af sted med hver deres dagsorden og motiv.

Lederskribenten bør møde lidt tidligere ind på den brune redaktion for at få alle detaljer og motiver med.

Anders Reinholdt

Der lader til at være en generel uvilje i kommentariet til at acceptere gode coronanyheder. Måske tiden er inde til at komme overens med følgende:
1. Vi kommer alle før eller siden til at blive smittet med Sars-CoV-2 - det sørger voldsomt smitsomme (men mindre farlige) varianter som omikron for.
2. Vaccinerne virker og forhindrer i udstrakt grad alvorlige tilfælde af Covid-19.
3. Virus bliver endemisk og fortsatte restriktioner (efter denne vinterbølge) for at forhindre smitte vil være uproportionalt omkostningstunge og have alt for store menneskelige og konsekvenser.

Tak til Information for at forsøge at holde balancen gennem pandemien og opretholde et blik på helheden og ‘collateral damage’ - på trods af at det ikke altid er vel modtaget. Ekkokamre er det sidste vi har brug for.

Jesper Frimann Ljungberg

@Anders Reinholdt
“ 1. Vi kommer alle før eller siden til at blive smittet med Sars-CoV-2 - det sørger voldsomt smitsomme (men mindre farlige) varianter som omikron for.”
Ja sådan bliver det nok, forhåbentlig kan vi spare de udsatte. Og ja, der er brug for en folkesundheds vinkel på det her, hvilket jeg da også føler at især SST insisterer på.

Og det var sku næsten en lettelse at vågne op til en mail om, at nu var jeg også smittet, så behøver man ikke bekymre sig om det.

// Jesper

Anna Lønne Sørensen

MEN belastningen af sygehusene er lige stor, for alle, der er smittet med corona skal isoleres!! Og det er et kæmpearbejde at have mange patienter isoleret, uanset deres tilstand ellers... Det skal vi huske, for den her Omikron kan virkelig vælte hele sundhedssystemet i løbet af de næste uger, hvis vi ikke stadig passer på i hele samfundet.
Så alle journalister, husk nu at få helheden med...!! ;o9