Leder

Vi skal opgive forestillingen om, at naturen er til for os, hvis vi vil redde den

Ny status over den biologiske mangfoldighed i Danmark siger det samme som for ti år siden: Nedturen fortsætter.
Bæveren har været uddød i Danmark i mere end 1000 år, men blev genudsat for omkring 20 år siden, og lever nu blandt andet i Klosterheden i Vestjylland.

Bæveren har været uddød i Danmark i mere end 1000 år, men blev genudsat for omkring 20 år siden, og lever nu blandt andet i Klosterheden i Vestjylland.

Morten Rasmussen

Indland
4. december 2021

Hvad skal vi med Carterocephalus silivicola, den sortplettede bredpande?

Den lille sommerfugl, der med guldfarvede, sortplettede vinger flagrer rundt i skovlysninger en måneds tid i den tidlige sommer. Den lægger sine æg, ét ad gangen, på græsstrå, hvor den grønne larve lever, indtil den om efteråret spinder et strå sammen til et lille rør, som den overvintrer i. Om foråret forpupper den sig for sidst i maj at springe ud som sommerfugl.

Hvad skal vi med den? Den sortplettede bredpande har ingen nytteværdi, og nok er den pæn, men der findes mange andre sommerfugle, der er både større og flottere. Og så findes den i dag kun i Søholt Storskov på Lolland – hvem kommer overhovedet der?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lille vibemor
hvor er du
Agerbuttehøne
Mangler nu -
Søde lærkefar
syng min ven
Lad naturen bli
natur igen

Sommerperlemor
Savner dig
Sorte brune blåfugl
Fløj sin vej -
Humlebamsedreng
Brummebror
Summer ikke mer
På Danmarks jord

Brune hasselmus
Kom nu hjem
Lille Kirkeugle
Hvor er dit gem -
Varme mørke Skovmår
Alle væk
Forsvundet Ind i himlens
Sorte Sæk

Hoppebirkemus
Hvor blev du af
Bløde Sorte egern
Sig goddag -
Øreflagermus
Forsvandt i går
Ser vi dig igen
Hvornår

Arne Würgler 2020
https://youtu.be/P8xOT2A39Pc

Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Jens Ole Mortensen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Skov, Kurt Nielsen, Morten Balling, Ninna Maria Slott Andersen, Preben Kristensen, Flemming Kjeldstrup, Estermarie Mandelquist, Gert Romme, Inger Pedersen, Lillian Larsen, erik pedersen, Kim Christiansen, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Niels-Simon Larsen, Lisbet Almstrup Olesen, Ove Junne og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Giv plads! eller som man siger i bussen, Tillader De? eller det mere jævne, Må jeg lige komme forbi? eller ligefrem skubbe til folk.
Naturen er så sød og viger pladsen. Nu svarer den omsider hårdt igen, og det skulle så føre til, at vi trak os tilbage, men det er vi ikke indstillede på, for de lande, der ville gå foran i tilbagetrækningen (tilbagetogets helte), ville ryge bagud i kapløbet om velstanden. Det er der, vi står, og det er også der, vi vil blive fejet væk en dag. Jorden åbner sig under os ligesom i Tyskland, plump!

Selvfølgelig elsker alle den sortplettede bredpande, men det betyder ikke, at vi vil kæmpe for dens overlevelse. Hvis vi ikke kæmper for naturens overlevelse, overlever vi heller ikke selv. Ren logik. Nu er vi bare kommet til katastrofernes tid, hvor der skal handles hurtigt og samlet, og det kan vi ikke finde ud af, så den ene art forsvinder efter den anden.
Mærkeligt, at vi så skal have flere motorveje.

Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Birkelund, Torben Skov, Rolf Andersen, Kurt Nielsen, Povl Clasen, Lise Lotte Rahbek, Inger Pedersen, Lillian Larsen, erik pedersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Naturen, "det billige skidt" - vi er selv en del af naturen - og naturen er ikke "til for os".
Vi når nok ikke at indse det.

Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Torben Skov, Kurt Nielsen, Ninna Maria Slott Andersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Det vigtigste er jo at forstå, at vi egentlig blot er en del af natuen. - Det er jo ikke omvendt.

Vi en simpelt hen en ubetydelig del af diversiteten. En evolutionen - altså en eller flere tilfældige ændringer i de biologiske populationers arvelige karakteristika over utallige successive generationer.

Men vi er også den uheldige del af evolutionen, der har tiltaget os ret til at herske hensynsløst, brutalt og enevældigt over alle andre dele af denne fælles evolution, som den totale natur udgør.

- Vi udrydder den naturlige bevoksning, der mange steder er skove, der er tilblevet over millioner af år.
- Vi plaster kloden til med enorme mængder gold beton og asfald, hvor intet kan gro, vokse og trives.
- Vi ændrer klodens naturlige afstrømninger, og vi udtørrer naturlige vandsamlinger.
- Vi syntes, det er vores ret at gribe ind i diversiteten, og slippe vores egne designede gen-konstruktioner løs.
- Vi råder over liv og død i diversiteten, og vi udrydder enormt antal naturlige arter i svimlende hast.

Kort sagt: - I vores totale ubegavede griskhed "saver vi simpelt hen den gren over, som vi selv sidder på".
- Men forstår vi så, at al denne brutale destruktion også er en del af naturens tidsmæssigt ringe kredsløb i tidens uendelighed?.
---
Nogle mener, at vi er for mange af vores genitik på kloden, men mener også, at netop de har ret til at være her, medens andre nødvendigvis skal "udgå".

Men naturen har altid, gennem evolutionen, reguleret bestandene efter de aktuelle levemuligheder og -vilkår. Og så vidt er vi endnu ikke kommet.

Men når den tid kommer, bliver det et blodbad og en total destruktion ved brug af altudslettende a-våben, der iskoldt bliver styret af matematik og den kunstige intilligens ufuldkommenhed.

erik pedersen, Peter Beck-Lauritzen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Vi er en del af naturen og vi har ikke nogen som helst "ret" til at være her her mere end alle andre biologiske arter, det være sig storke, rotter eller tornebuske. Vi har alle fundet en niche i naturen og skal tolerere alle de andres lige så gode ret til at være en del af den.
Og lade det være op til naturen selv at bestemme, hvornår den ikke mere har brug for og plads til os.

Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Skov, Rolf Andersen og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar

"The light that burns twice as bright burns half as long, and you have burned so very very brightly Roy."

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Nils Lauritzen anbefalede denne kommentar

`Vi skal opgive forestillingen om, at naturen er til for os, hvis vi vil redde den.`
Det dur ikke Information. Naturen kan vi nok alligevel ikke slå helt ihjel, selv om vi er enormt dygtige så vil naturen nok alligevel overleve os.

Jens Ole Mortensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

ak ja! Jeg er bange for at det er opad bakke. Den vestlige kultur har rod i dette vrøvl.

Gud sagde: »Lad os skabe mennesker i vort billede, så de ligner os! De skal herske over havets fisk, himlens fugle, kvæget, alle de vilde dyr og alle krybdyr, der kryber på jorden. Gud skabte mennesket i sit billede; i Guds billede skabte han det, som mand og kvinde skabte han dem. Og Gud velsignede dem og sagde til dem: »Bliv frugtbare og talrige, opfyld jorden, og underlæg jer den; hersk over havets fisk, himlens fugle og alle dyr, der rører sig på jorden!«

Min misantropi er stor!

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Søren Birkelund

Det er uomtvisteligt at vi er blevet for mange mennesker på denne jord, og naturen vil helt sikkert hævne sig på os, bl.a. gennem kommende, gentagne pandemier. Men er det den rigtig vej at gå - bare at vente - så vi kan blive færre?

Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Torben Skov og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Gak til indianerne og andre "indfødte"; lev et liv, uden at efterlade et aftryk! Ja, nogen er klogere end andre, som ikke var underlagt den bibelske selvhævdelse!
Fortvivl dog ikke, - jorden vil også leve videre uden destruktive mænd og kvinder.

Kurt Nielsen, lars søgaard-jensen, Torben Skov og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Vi har haft rigeligt af magt folk der har villet sælge sig på "børnenes bedste". Og ingen af dem viser nogen interesse for hvad vi skal efterlade til dem, når vi går herfra.

Skræddere hele bundtet, omgivet af nøgne kejsere.

Morten Balling, Kurt Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar