Leder

Tak til de tusinder af nydanskere, som trak i uniform i testcentrene i kampen mod corona

Samfundets helte er ikke dem, som råber op og regerer. De virkelige helte er dem, som kommer, når fællesskabet kalder. Og lad os op til jul huske på, hvor mange nydanskere som tager det trivielle, beskidte arbejde i testcentrene for at redde os alle sammen
Testcenter i Kokkedal, Fredensborg Kommune. Arkivfoto.

Testcenter i Kokkedal, Fredensborg Kommune. Arkivfoto.

Jesper Houborg/Skovsnogen

Indland
23. december 2021

Det var i de dage, da landet lukkede ned, pandemien hærgede, og frygten for sygdom og død bredte sig, de nye borgere, der meldte sig frivilligt og gik i front for fællesskabet. De var ellers i årtier blevet omtalt som en trussel mod samfundets værdier og freden i landet.

Men da samfundet skulle bruge hjælpere, som ville smide, hvad de havde i hænderne, udsætte sig selv for smitterisiko og stå mange timer i træk i telte og interimistiske bygninger, var det i meget høj grad nydanskerne, som dukkede op.

Helte med brune øjne

Det forlød fra Copenhagen Medical, som akut havde brug for 8.500 ansatte, at omtrent 70 procent af de nye hjælpere havde sort hår og brune øje: »De blåøjede kom først til, efter det er blevet hype at være tester« fortalte en leder:

»Dem med brune øjne har været med fra starten, de kom ind for at gøre en forskel og for at tjene penge.«

Her var en opgave, som ikke krævede særlige kundskaber eller fine diplomer, men kun vilje til at bidrage og evnen til at være høflig, imødekommende og ordentlig. For rigtig mange nydanskere var det første gang, de fik chancen for at trække i uniform for nationen, drage omsorg for deres medborgere og være noget vigtigt for fællesskabet.

Det var, som om det var usynligt, at det allerede ofte var nydanskere, som gjorde rent, kørte busser, passede de gamle, satte varer på hylderne og og stod bag kasserne. For længe havde vi skullet høre fortællinger om, at gammeldanskerne havde bygget landet, hvorimod nydanskerne belastede pengekassen og truede livsformerne.

Men nu stod nydanskere i hvide uniformer og var autoriter, som tog ansvaret for de andres sikkerhed og sundhed.

Når fællesskabet kalder

Og gammeldanskere, der havde brug for deres assistance, hvis de skulle bevæge sig frit og trygt.

Mange, som måske aldrig havde været så tæt på en nydansker før, stillede sig an, lod sig undersøge og gik derfra med et tak for hjælpen. Sådan har tusinder, ja måske hundredtusinder af nydanskere og gammeldanskere været helt tæt på hinanden for første gang. 

Lad os her op til jul huske på, at samfundets helte ikke er dem, som råber op og regerer. De virkelige helte er dem, som kommer, når fællesskabet kalder. Og lad os huske på, hvem der stod i dage og nætter og lavede det trivielle, beskidte arbejde med at stikke pinde i næsen på  fremmede mennesker.

Det var i landets store byer et moderne juleevangelium om de nye borgere, som tog opgaven og ansvaret for at redde os alle sammen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja vi kan kun sige tak og bruge det til eftertanke og lige nu håber jeg Information vil presse på for at den viden her kommer ud til mange.

Henrik Lund-Andersen, Inger Jensen, Lone Hansen, Arne Albatros Olsen, Tommy Christensen, Christel Gruner-Olesen, Christian Mondrup, Edda Hardardottir, Birgitte Nielsen, Bjarne Andersen, Jørgen Tryggestad, Steen K Petersen, jørgen djørup, Herdis Weins, Claus Bødtcher-Hansen, Dan Jensen, Jan Guldager, Niels Bent Johansen, Lars Løfgren, Bo Holten, Kurt Nielsen, Inger Pedersen, Steffen Gliese, Carsten Munk, John Andersen, Eric Mård, Poul Søren Kjærsgaard, nanna Brendstrup, Hannibal Knudsen, Carsten Nørgaard, jens peter hansen, Gert Romme, erik pedersen, Alvin Jensen, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Eva Schwanenflügel, Mette Johansson, Gitte Loeyche, Dorte Sørensen, Søren Christensen og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Fin og positiv leder!

Henrik Lund-Andersen, Inger Jensen, Lone Hansen, Edda Hardardottir, Bjarne Andersen, Herdis Weins, Niels Bent Johansen, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, John Andersen, Eric Mård, nanna Brendstrup, Carsten Nørgaard, Gert Romme, erik pedersen, Alvin Jensen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Eva Schwanenflügel, Mette Johansson og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar

Fremragende leder! Tak Rune.

Henrik Lund-Andersen, Lone Hansen, Arne Albatros Olsen, Edda Hardardottir, Jens Pedersen, Bjarne Andersen, Herdis Weins, Niels Bent Johansen, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Eric Mård, nanna Brendstrup, Carsten Nørgaard, Niels Borre, Gert Romme, erik pedersen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Nemlig, fællesskabet, er alfa og omega. Også i fredstid.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Herdis Weins, Niels Bent Johansen, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Niels Borre, Alvin Jensen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar

Den leder var simpelthen året bedste julebudskab. Tusind tak!

Henrik Lund-Andersen, Inger Jensen, Lone Hansen, Tommy Christensen, Christian Mondrup, Edda Hardardottir, Bjarne Andersen, Jørgen Tryggestad, Herdis Weins, Niels Bent Johansen, Lilian Edith Underdal, Kurt Nielsen, Inger Pedersen, Steffen Gliese, Carsten Munk, John Andersen, Eric Mård, Hannibal Knudsen, Jesper Partoft, Carsten Nørgaard, Gert Romme, erik pedersen, Alvin Jensen, Leanette Nathalia Chresta Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Helte med brune øjne
Det forlød fra Copenhagen Medical, som akut havde brug for 8.500 ansatte, at omtrent 70 procent af de nye hjælpere havde sort hår og brune øje: »De blåøjede kom først til, efter det er blevet hype at være tester« fortalte en leder:

»Dem med brune øjne har været med fra starten, de kom ind for at gøre en forskel og for at tjene penge.«"

Det er jo ikke sikkert, at ham der lederen har ret. Men fællesskabet godt.

Freddie Vindberg

Men fællesskabet er godt.

Eva Schwanenflügel

Tak for den leder, Rune Lykkeberg.

Bare Mette Frederiksen og andre toneangivende politikere ville se tingene an på samme måde, men det kommer desværre nok ikke til at ske.

Det er stadig alt for bekvemt at kaste bestemte befolkningsgrupper under bussen og udnævne dem som prügelknaber når opmærksomheden skal bortledes fra egne fejl og mangler, eller visse vælgergrupper manipuleres til at stemme på sado-populister.

Henrik Lund-Andersen, Peter Mikkelsen, Inger Jensen, Christel Gruner-Olesen, Birgitte Nielsen, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Herdis Weins, Niels Bent Johansen, Iver Schelde, Kurt Nielsen, Inger Pedersen, Steffen Gliese, John Andersen, Eric Mård, Poul Søren Kjærsgaard, Hannibal Knudsen, Niels Borre, Gert Romme, erik pedersen, Alvin Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar

Tak for en uforbeholden støtte til dem der har taget slæbet netop nu på det tidspunkt krisen er på sit højeste. Når faren er ovre er det formodenlig glemt.

Henrik Lund-Andersen, Inger Jensen, Lone Hansen, Edda Hardardottir, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Pedersen, erik pedersen, Kurt Nielsen, Helle Brøcker, Steffen Gliese, John Andersen og Niels Borre anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det beskidte arbejde, skrives er det nu ikke lige skrapt nok at skrive. Derimod kunne man vel takke for det udsatte arbejde de havde påtaget sig. Og tak til alle også de blåøjede blege danskere uden for København.

Nike Forsander Lorentsen

Ja, tak for en bra leder Rune, og tak til alle som stiller op til at teste, både de brunøjede sorthårede og de blåøjede og blonde og ikke at forglemme de grønøjede og rødhårede og ikke minst de kommunefarvede. God Jul og kom Godt ind i det Nye År.

Lone Hansen, Per Christensen, Rumle Norman Nielsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Gert Romme, Anne-Marie Krogsbøll, erik pedersen, Steffen Gliese og John Andersen anbefalede denne kommentar
Torbjørn Methmann

Ud over en velfortjent julehilsen til en hel masse mennesker, der med flid og omhu har passet deres arbejde i testcentrene, tjener lederens betragtninger
som en påmindelse om hvor isoleret en tilværelse Rune Lykkeberg og hans kammerater i den kreative klasse lever. Mere eller mere afsondret fra mennesker med manuelt arbejde.

Nok er det trivielt arbejde i testcentrene, men det er værd at overveje alternativerne. Det er også ret trivielt at arbejde som ekspedient i Netto eller i en burgerbar. Eller som pakkebud, rengøringsassisten eller i en restaurant, der i de ærgerlige tilfælde trækker det fra i lønnen hvis tjeneren tager fejl af vinflaskerne, og serverer den forkerte for gæsterne.

Det regnes ganske vist sommetider for vulgært at tale åbent om penge. Det er noget man har, ikke noget man taler om. Men det er en del af historien, at
lønnen som tester er relativt god for ufaglært arbejde. Og det er kun rimeligt.

Peter Mikkelsen, Daniel Santos, Rumle Norman Nielsen, Herdis Weins, Jacob Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, J. Nielsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torbjørn Methmann

Rune Lykkebergs pointe er jo netop, at folk med brune øjne, mørk hud og anderledes navne ikke førhen blev ansat af de arbejdsgivere, der ellers har nedgjort disse mennesker.

Nu fik de et ordentligt tilbud og tog det, og forestillingen om at de bare sad og nassede på den såkaldte velfærdsstat må få højrebenet.

Henrik Lund-Andersen, Inger Jensen, Lone Hansen, Edda Hardardottir, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Herdis Weins, Gert Romme, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Munk, Hanne Utoft, erik pedersen, Kurt Nielsen, Inger Pedersen, Steffen Gliese og John Andersen anbefalede denne kommentar
Ulla Munksgaard

Dejlig juletanke at gå til højtiden på. Tak for denne påmindelse, Rune - lad os få flere positive vinkler på vores medborgere.

Henrik Lund-Andersen, Lone Hansen, Edda Hardardottir, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Anne-Marie Krogsbøll, erik pedersen, Steffen Gliese, Kurt Nielsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er altså heller ikke anderledes, end at det er folk af alle mulige etniske baggrunde, der tager slæbet i vore supermarkeder her i provinsen - og i alle mulige andre serviceerhverv.

Viggo Okholm, Peter Mikkelsen, Bjørn Pedersen, Inger Jensen, Lone Hansen, Christel Gruner-Olesen, erik pedersen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Inger Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Munk, Freddie Vindberg og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Fin pointe, Rune

Og endnu en understregning af at politikernes dæmonisering af det fremmede er helt ude af trit med befolkningens generelle opfattelse.

/O

Henrik Lund-Andersen, Lone Hansen, Tommy Christensen, Edda Hardardottir, erik pedersen, Birgitte Nielsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Christel Pedersen, Herdis Weins, Gert Romme, Anne-Marie Krogsbøll og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Som en, der er afhængig af hjemmehjælp, kan jeg kort sige, at hvis jeg ikke have fået hjælp af mennesker fra Ungarn, Polen, Congo, Afghanistan, Taiwann, så havde jeg godt nok været på spanden. Jeg bor i en lille kommune på Sjælland. Jeg har hele tiden vidst, at dele af vores sundhedsvæsen ikke havde kunnet hænge sammen uden indvandrere og flygtninge. Hvem kører biler for flextrafik - nemlig.com osv. osv.?

Henrik Lund-Andersen, ingemaje lange, Viggo Okholm, Peter Mikkelsen, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Jensen, Lone Hansen, Christel Gruner-Olesen, erik pedersen, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, jørgen djørup, Herdis Weins, Jens Ole Mortensen, Gert Romme og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Nemlig, igår var vores testcenter åbnet til kl.23 fik jeg ved af Mulham, syrisk flygtning fra 2015 som var til sted 10 timer i træk.
Hvad vil Danmark gøre uden sine udlændinger, eller sine borger med udlænske baggrund?

ingemaje lange, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Jensen, Lone Hansen, Edda Hardardottir, erik pedersen, Steffen Gliese, Birgitte Nielsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Jens Ole Mortensen, Leif Høybye, Gert Romme, Nike Forsander Lorentsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Flot leder.
Jeg har søgt og søgt som poder etc, men har ikke opnået ansættelse.
Må indrømme det har undret mig, kommer de fleste podere osv mon med tilskud fra kommune/eller andet?

Eva Schwanenflügel

@ peter hansen

Nej, de fleste podere er unge, og det har i mange tilfælde været deres første job.
'Tilskud fra kommunen eller andet' er ikke noget disse firmaer benytter sig af.
Lønnen er så god, at der har været en overflod af ansøgninger.

I mellemtiden er poderne blevet ledige, når testindsatsen er blevet neddroslet eller lukket.

Men firmaerne bibeholder løbende kontakten til medarbejderne, så de hurtigt kan genansætte dem, hvis de stadig er interesserede, og det har mange været.
Der har derfor ikke været særlig stor efterspørgsel efter nye podere, som der var i starten af pandemien.

"Alle tre virksomheder kan berette om en smertefri rekrutteringsprocess, hvor der allerede nu er ansat det mandskab, der skal til.

»Vi har dem, vi skal bruge indtil videre. Da vi lukkede testcentrene ned, sendte vi en formular rundt til alle tidligere podere, hvor de kunne angive, om de ville kontaktes igen, såfremt det blev nødvendigt. Og det tilkendegav mange, så dem har vi nu taget fat i,« forklarer Trine Baadsgaard, kommunikationschef hos Copenhagen Medical.

Den fremgangsmåde har også både Falck og Carelink benyttet sig af, og også her har det været nemt at få fat i de gamle podere."

https://finans.dk/erhverv/ECE13443434/virksomheder-raaber-paa-ledige-hae...

Anne-Marie Krogsbøll, Inger Pedersen, Inger Jensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er ikke helt ufarligt for folk med brune øjne at arbejde som podere.
Her er blot ét eksempel:

"En 25-årig mand blev søndag udsat for vold, mens han var på arbejde som poder i testcenteret i Nobelparken i Aarhus.

Det skriver Østjyllands Politi i sin døgnrapport.

Manden blev ramt af et knytnæveslag i hovedet af en mand, som råbte racistiske skældsord, da han flygtede fra stedet."

https://nyheder.tv2.dk/krimi/2021-06-07-poder-ramt-af-knytnaeve-i-ansigt...

Anne-Marie Krogsbøll, Inger Jensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

@Eva
prøv at google, der er en del podere søges opslag.

Eva Schwanenflügel

@ peter hansen

Der er muligvis annoncer fra firmaerne, men sådan har det jo altid været i dette kapitalistiske system, at der er mange der bliver fravalgt, selvom de er ganske kapaple.

Fx læste jeg en artikel om, at fleksjobbere blev frasorterede til arbejdet som podere, og at mange over 30 år også bliver det.

Jeg forsvarer bestemt ikke disse firmaer.

Anne-Marie Krogsbøll og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Hmm "alt for fællesskabet?" Adolf Hitler eller Stalin kunne ikke have sagt det bedre! En farlig vej, og det er for så vidt i orden at man vil gå den. Men hvad med at diskutere konsekvenserne af den totale kollektivisme? Ville det ikke være i Informations ånd? Mennesker, der arbejder i testcentre får rigtigt mange penge for det, så er det vel ikke helt så selvopofrende, som man skulle tro? Eller er det? Og så giver jeg ret i, at der ikke er noget, der hedder race. Men der er noget, der hedder forskellighed og kultur!

Eva Schwanenflügel

@ Mads Kjærsgaard

Rune Lykkeberg siger "gik i front for fællesskabet", ikke "alt for fællesskabet".

Der er vel nok en temmelig stor afstand fra at vælge at hjælpe andre (godt nok til en god løn), og til den statsautoriserede kollektivisme.

Informations ånd er jo, at man træder frem som menneske og hjælper andre når det er muligt i en krisetid.

Og hvad har forskellighed og kultur vist her?
At vi alle kan være noget for hinanden.

Jeg ville ønske, at forskellige banker og erhvervsvirksomheder blev kritiseret for deres beviselige snyd og udnyttelse af befolkningen, som der bliver brugt nærmest uendelige kræfter på at underminere og dæmonisere andre medborgere her i landet.

Viggo Okholm, Inger Pedersen, Freddie Vindberg, Carsten Munk og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Min bankrådgiver er en ung kvinde med tyrkiske rødder. På apoteket, hos tandlægen, på hospitalet og i supermarkedet møder jeg, (især unge kvinder), masser med anden etnisk baggrund end dansk. Hver dag bliver lige ved 10% af den voksne befolkningen tjekket for corona, når man lægger pcr-test og kviktest sammen. Når én idiot i Aarhus banker løs på en poder kommer det i avisen, man kan vel på den baggrund ikke mene at volden er stort problem for poderne. Alle der har stillet sig til rådighed får løn, selvfølgelig gør de det og det sågar en god løn, og man skulle da som studerende være en underlig sløv banan for ikke at tage dette velbetalte arbejde med god chance for at møde jævnaldrende kammerater. Blåøjede og brunøjede har givet den en skalle og samfundet betaler, Copenhagen Medical scorer kassen og de unge tjener penge. Skulle vi ikke takke vores SAMfund for,med de fejl og mangler det har, at det er i stand til, med vores skattebetaling at dæmme op for de værste ulykker i denne tid? Så længe vi er villige til at betale til fællesskabet, så har de sure danskere alligevel indrettet et samfund der er værd at leve i. Synes jeg. Godt Nytår.

Anne-Marie Krogsbøll og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Diversiteten rækker langt længere end etnicitet. Jeg kan, med baggrund i egne erfaringer som PCR-poder, tilføje at poderne, i hvert fald i den offentlige del af test-komplekset, tæller mennesker fra alle 'walks of life': Unge, ældre, brune, sorte, hvide, kvinder, mænd, skuespillere, musikere, piloter, stewardesser, jurister, ingeniører, journalister, lærere, sygeplejersker, håndværkere, brandmænd, tidligere selvstændige, studerende, førtidspensionister og.... Mangfoldigheden er helt unik og bidrager til et usædvanligt og på mange måder meget stimulerende arbejdsmiljø.

ingemaje lange, Anne-Marie Krogsbøll, jens peter hansen, Inger Pedersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar