Leder

Folketinget havde klappen for øjet, da fregatten blev sendt af sted for at bekæmpe pirater

Regeringen har valgt den »mindst dårlige løsning« og frigivet tre ud af fire af de danske piratfanger. Det frikender ikke Folketinget, der sendte fregatten Esbern Snare på piratjagt uden at gennemtænke konsekvenserne
Det burde ikke kunne komme som en overraskelse, at Esbern Snare i forbindelse med sin opgaveløsning af antipiratmissionen risikerede at stå i den situation, at der blev taget fanger.

Det burde ikke kunne komme som en overraskelse, at Esbern Snare i forbindelse med sin opgaveløsning af antipiratmissionen risikerede at stå i den situation, at der blev taget fanger.

Lars Magne Hovtun/AFP/Ritzau Scanpix

Indland
8. januar 2022

Vi ved det fra gamle bøger, fra tegneserier og fra film med Johnny Depp: Tilfangetagne pirater går planken ud, de overlades til egen skæbne på nærmeste øde ø, eller de sættes fri i en rådden jolle i rum sø.

Men det, der fungerer så underholdende i fiktionens verden, det fungerer ualmindelig skidt i en retsstat.

Folketinget besluttede sidste år at sende fregatten Esbern Snare på en antipiratmission til Guineabugten ud for Afrika. Missionen er ren dansk enegang, den er ikke sanktioneret af hverken FN eller NATO.

I november stod Danmark så med den udfordring, at der nu sad fire pirater i bure på fregatten. En af piraterne havde fået amputeret et ben.

Piraterne ombord blev varetægtsfængslet in absentia, sigtet for forsøg på manddrab, fordi de skød på danske styrker under ildkampen i Guineabugten. Justitsminister Nick Hækkerup (S) har nu meddelt anklagemyndigheden, at tiltalen mod de tre raske pirater skal frafaldes. Man anser dem for skyldige, men vil ikke retsforfølge dem. Den fjerde, benamputerede pirat, er blevet fløjet til Danmark, hvor han vil blive retsforfulgt. 

Man kunne ikke slippe af med piraterne ved at udlevere dem til retsforfølgelse ’i nærområdet’. 

Den mindst dårlige løsning

Reelt var der kun to veje at gå: Enten skulle piraterne hentes hjem til retsforfølgelse i Danmark – hvad der forventeligt ville udløse højrøstede ramaskrig fra stort set alle de partier, der selv stemte for antipiratmissionen – eller også skulle man, som det hedder i pressemeddelelsen fra Justitsministeriet, ’frigive dem til søs’. Det vil sige stikke dem en gummibåd, en dunk drikkevand og nok benzin til at nå ind til land.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) sagde allerede i november sidste år, at »nogle af Danmarks allerbedste jurister sidder og er ved at finde den mindst dårlige løsning på det her«.

Det er så denne, Trine Bramsens ’mindst dårlige løsning’, man nu er nået frem til: Slip dem fri. Lad dem løbe. Undtagen ham, der fik skudt benet af. Han må for en dommer.

Her har regeringen ladet retssystemet gå planken ud. Er der en begrundet formodning om en kriminel handling, må den retsforfølges og domstolsbehandles, også selv om konsekvenserne er politisk uspiselige.

De konsekvenser skulle have været tænkt ind i missionen fra start. Det burde ikke kunne komme som en overraskelse, at Esbern Snare i forbindelse med sin opgaveløsning af antipiratmissionen risikerede at stå i den situation, at der blev taget fanger. Det var – og er – et helt grundlæggende problem med missionen, at man med en militær indsats forsøgte at løse en politiopgave.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Ingen god løsning javel, men en løsning med hænderne i skødet, hvor pirater kan fortsætte deres pirateri risikofrit er heller ikke en løsning for søfart og sømænd, men måske fint nok for journalister og landkrabber.
Nu ved pirater at pirateri kan dem koste liv og førlighed.

Torben Lindegaard

@Bo Elkjær

Det er totalt halv-røvet, at Danmark sender et krigsskib på pirat-jagt i Atlanterhavet uden koordinering med nogen som helst.

Okay, koordinering med EU er udelukket - men FN eller Nato ??

Og en aftale om at kunne aflevere eventuelt tilfangetagne pirater til retsforfølgelse i et eller andet land i nærområdet - heller ikke.

Måske ingen af de potentielle modtagerlande opfyldte de danske krav om retssikkerhed for personer stillet for Retten - men hvad gør vi så, hvis vi bliver tvunget i kamp og ikke får slået alle piraterne ihjel ??

Trine Bramsen har bare ikke styr på ret meget.

Marianne Stockmarr, David Zennaro, Flemming Sørensen og Bjarne Jensen anbefalede denne kommentar
Steen Simonsen

Det, at 5 mennesker er dræbt af danske soldater, uden se nærmere omstændigheder forlanges undersøgt er det værste
Vi overlades udelukkende med det danske militærs og myndigheders forklaring
Hændelsen er ulykkelig fir de dræbte og den sårede og en katastrofe for en demokratisk retsstat

Marianne Stockmarr, David Zennaro og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det er håbløst - Danmark er en "stor" søfartsnation og derfor følte et flertal i Folketinget vel at være "nød" til at hjælpe dette erhverv. Men når det er sagt så virker det "hovedløst" at sende fregatten af sted uden at have afklaret konsekvenserne og hvad , der så kunne gøres.
Her virker især Vestres kritik hel håbløst. I mine øjne så skulle alle de partier der stemte for at sende fregatten af sted havde sikret sig hvordan de ville handle i en sådan mulig situation. Men når "man" høre Michael Aastrup Jensen (V) så kammer det helt over.

Torben Lindegaard

@Bo Elkjær

Det værste er, at denne verdens pirater nu ved lige, hvordan en konfrontation med danske styrker skal skæres:

Bare ræk hænderne i vejret - overgiv jer - så bliver I efterfølgende løsladt.

Måske i en gummibåd med tilstrækkelige forsyninger til at nå land -
måske bliver I direkte sat i land af danskerne.

Dygtigt gjort, Trine Bramsen

René Arestrup

Hele denne mission virker aldeles hovedløs. At sende et fuldt udrustet krigsskib til Guineabugten for at bekæmpe pirater, uden tanke på, at skibet og dets besætning rent faktisk kunne komme i nærkontakt med pirater - og måske endda i voldelig nærkontakt - er fuldstændig uforståeligt.

Dernæst forekommer det også yderst besynderligt, at der tilsyneladende er tale om et rent dansk initiativ, helt løsrevet fra alle de sikkerhedspolitiske konsultationer DK normalt betjener sig af.

Det får mig til at overveje hvem, der har presset på for at få Trine Bramsen og regeringen til at kaste sig ud i denne totalt håbløse hovsa-løsning.