Leder

Muligheden for medfaderskab er vigtigt for både ligestillingen, fædrene og børnenes skyld

Det er åbenlyst rigtigt, at medfædre skal ligestilles med medmødre og heteroseksuelle par. Også selv om det indebærer svære dilemmaer om betalt rugemoderskab, som er ulovligt i Danmark
I dag er det muligt for to kvinder at blive registreret som forældre til et barn. Men den tilsvarende mulighed eksisterer ikke for mænd.

I dag er det muligt for to kvinder at blive registreret som forældre til et barn. Men den tilsvarende mulighed eksisterer ikke for mænd.

Sigrid Nygaard

Indland
12. januar 2022

Et borgerforslag om muligheden for medfaderskab har på bare en weekend fået langt over de 50.000 underskrifter, det kræver, for at forslaget bliver taget op i Folketinget.

I dag er det muligt for to kvinder at blive registreret som forældre til et barn – som mor og medmor – men den tilsvarende mulighed eksisterer ikke for mænd.

Medmindre der er tale om fælles adoption, skal der gå to et halvt år, før den anden far kan søge om at stedbarnsadoptere sit barn. I den periode står han uden ret til barnet i tilfælde af skilsmisse, eller hvis den registrerede far skulle blive alvorligt syg eller dø. Ligesom han er afskåret fra hverdagslige ting såsom at tage sit barn til læge.

Det er virkeligheden for Søren Juliussen, som er medstiller af borgerforslaget. Han og hans mands datter er båret af Søren Juliussens søster, der sammen med manden er registreret som forælder – til trods for at søsteren har fraskrevet sig forældremyndigheden. For ifølge dansk lovgivning bliver den, der bærer barnet, automatisk registreret som mor, uanset om der er brugt donoræg, eller at hun bærer barnet for en anden. Men Søren Juliussen har juridisk ingen tilknytning til sin datter.

Far, far og børn

Der tegner sig allerede et bredt flertal på Christiansborg for at indføre muligheden for medfaderskab. Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) vil dog ifølge DR ikke give sin entydige opbakning til forslaget, før der er fundet en løsning på, at medfædre kan være blevet forældre gennem betalt rugemoderskab. Det er nemlig ulovligt i Danmark.

Spørgsmålet om betalt rugemoderskab rejser ganske rigtigt svære dilemmaer, som Information også har beskrevet i en serie om emnet. Hvordan sikrer man sig mod udbytning af de kvinder, der ofte er fra udviklingslande og økonomisk afhængige af betalingen? Hvad hvis rugemoderen fortryder undervejs i graviditeten? 

Det er svært at se bort fra kilden til to mænds forældreskab, når man lovgiver om muligheden for medfaderskab. Men det må ikke blive en forhindring for at sikre homoseksuelle mænd samme rettigheder over deres børn, som lesbiske og heteroseksuelle par har i dag.

Der bliver stadigt flere familier med far, far og børn, og ligesom i Søren Juliussens tilfælde er de ikke altid bygget på betalt rugemoderskab. Det er vigtigt, at vi som samfund sikrer den juridiske infrastruktur, der i dag mangler, og indfører muligheden for medfaderskab i den form, der vurderes at give bedst mening. Både for ligestillingen, fædrene og børnenes skyld.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Er der slet ingen der varetager barnets rettigheder til sin biologiske mor, er det kun de voksne/forældrene der har rettigheder, mens barnet tumler rundt som handelsvare i de voksnes ret til realisere sig selv. Nogle gange med ulovligheder og hemmeligheder. Betaling kan være andet end penge, f.eks vennetjenester,

P.G. Olsen, Rikke Petersen, Carsten Bjerre, Nicolaj Ottsen, Daniel Santos, Anne Schøtt, erik pedersen, Bent Nørgaard og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Er der slet ingen der varetager barnets rettigheder til sin biologiske mor, er det kun de voksne/forældrene der har rettigheder, mens barnet tumler rundt som handelsvare i de voksnes ret til realisere sig selv. Nogle gange med ulovligheder og hemmeligheder. Betaling kan være andet end penge, f.eks vennetjenester,

Krister Meyersahm

En rugemor/surrogatmor, der lægger krop til graviditet og fødsel af en anden kvindes befrugtede æg eller sæd fra en donor, må anses at besidde det juridiske "ejerskab" til barnet. Dette af den grund, at donors æg respektive sæd, ikke udvikler sig til et barn udenfor en livmoder og livmoderen tilhører netop ikke - donor.

For at undgå uenighed/strid efter barnets fødsel, om ejerskabet til barnet, skal surrogatmoderen, inden processen startes, bortadoptere det kommende barn/børn til donor eller til den/de personer som rugemoderen ønsker skal være barnets forældre. Dette skal ske med statens mellemkomst efter gældende adoptionsregler - private aftaler skal ikke gælde.

Viggo Okholm og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Selvfølgelig skal vi have medfaderskab i en far-far-barn familie. Eftersom det allerede er muligt at bortadoptere et barn væk fra sin biologiske mor uden de store demonstrationer på gaderne, er det hykleri at bruge tilknytningen til den biologiske mor som argument for ikke at gøre det.

Eva Schwanenflügel, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Søren Nielsen, Herdis Weins, Johanna Haas, Katja Bramgaard, Asiya Andersen, Inger Pedersen, David Zennaro og Krister Meyersahm anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Frederikke Nielsen

Netop.
Og der er vel ingen, der forbyder at opretholde kontakten til den biologiske mor som en nær ven af familien?

Det kan være svært, ja.
Men vel ikke umuligt.

Inger Pedersen

Jeg har eksempler i flere familiegrene nogle få led tilbage, hvor barnløse ægtepar har "adopteret" nevøer eller niecer.
Ikke fordi de var bøsser eller lesbiske (så vidt jeg ved, men man ved jo aldrig...) - men simpelthen for at bevare gården i "slægtens eje".

Alle vidste og accepterede det - det var jo bare sådan, det var - og både biologiske og sociale familier kørte videre i slægtssammenhæng som en selvfølgelighed.

Søren Nielsen, Herdis Weins og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Selvfølgelig skal far og far få ret til at være far og far. Ingen tvivl om det. Men et dumt spørgsmål, kan Søren Juliussen ikke bare adoptere her?

Herdis Weins, Inger Pedersen og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er det ikke "bare" reglen der først tillader adoption efter 2-3 år - (vel indført hvis der opstår fortrydelse fra den kvinde der har født barnet) - der skal ophæves - så barnet ikke står uden forældre, hvis den part der er accepteret som forældre dør.

Enhedslisten har et forslag om flere der deler forældre skabet , så barnet altid vil have forældre til at tage vare på barnet i en sådan situation.