Leder

Østrigs vaccinepligt er ude af proportioner

Når Østrig indfører vaccinepligt på dette tidspunkt i pandemien, virker det mest af alt som en provokation over for den del af befolkningen, som ikke ønsker at lade sig vaccinere
Taget i betragtning af at vaccinerne beskytter kortvarigt imod smitte med omikron, og at varianten samtidig er mindre alvorlig end de tidligere varianter, virker beslutningen om vaccinepligt ekstra problematisk.

Taget i betragtning af at vaccinerne beskytter kortvarigt imod smitte med omikron, og at varianten samtidig er mindre alvorlig end de tidligere varianter, virker beslutningen om vaccinepligt ekstra problematisk.

Christian Bruna

Indland
22. januar 2022

I Østrig har parlamentet besluttet at indføre vaccinepligt for alle borgere over 18 år fra den 1. februar. Nægter man at lade sig vaccinere imod COVID-19, vil man få en bøde på op til 27.000 kroner. Dermed er der reelt tale om en form for tvang, og loven er den mest vidtgående i Europa.

Der er mange grunde til, at vaccinepligt er en dårlig vej at gå. Staten bør tilbyde, informere om og anbefale vaccinerne, men borgerne i et frit samfund bør i sidste ende selv have lov til at vælge, om de har lyst til at tage den. Alle vacciner har bivirkninger, og selvom mRNA-vaccinerne heldigvis ser ud til at være sikre, er det problematisk at tvinge borgere til at løbe en risiko, som de ikke selv har lyst til at løbe. I stedet bør man argumentere for, hvorfor det er en god idé for både borgeren selv og samfundet at vælge vaccinerne til, ganske som de danske myndigheder har gjort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tragisk, at man overhovedet skal diskutere med "alternative holdninger". Vi har trods alt meget få, der kører i venstre side af vejen.

Som situationen er i USA, er vaccinepligt helt umuligt; så snart nogen snakker vaccinepligt, vil andre konstruere religiøse og medicinske undtagelser, som bare ikke ændrer på, at du udgør en risiko for kunder og for kolleger.

Derimod er det ganske rimeligt at opsige ansættelsen af dem, der reelt ikke kan udføre deres arbejde, når de nu ikke er vaccinerede, ganske uanset grunden. Du kan jo heller ikke forvente at servere i en restaurant, hvis du er inkontinent, og du ikke ønsker at gå med voksen-ble, så du lugter ubehageligt. Det er også helt rimeligt at sige, at du som ikke-vacciner-bar reelt ikke er arbejds-egnet på store dele af jobmarkedet.

Det virker helt vanvittigt, at vi tilbyder offentlig skole og dagpleje til børn, der ikke er vaccinerede - der er jo stort set garanti for at smitte både de ansatte og de andre børn. Deres forældre må virkelig finde anden pasning og undervisning, indtil der bliver vacciner til rådighed. Det kan ikke være læreres og pædagogers forpligtelse at udgøre forsøgskaniner i et forsøg, som vi ganske udmærket kender udfaldet af.

Ole Olesen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Per Torbensen, Ole Frank, Steffen Gliese, Erik Nissen, Henning Kjær, Danny Hedegaard og Niels Makholm anbefalede denne kommentar

Godt at nogen har styr på andres friheds-og menneskerettigheder.
Hvis nogen ikke vil omgås nogle andre, kan de jo bare undgå det.
Vær ikke bange for at dø, væn dig hellere til det. Det sker alligevel en dag.

Den artikel er "spot on".

Marianne Jespersen

Kære Kristian Villesen

Du er uklar i mælet og bruger megen plads på Østrig og Frankrig. Gamle Nyheder. Ingen har talt om vaccinepligt/ vaccinetvang i Danmark. Al den generelle snak om oplysning og argumentation osv. er hørt før. I øvrigt oplyses der hele tiden, men vi nærmer os et sted hvor den selektive hørelse er blevet lige så dominerende som omikron selv.

Det relevante er om folk, som ikkke vil vaccineres/testes kan / bør hjemsendes eller fyres fra visse job også i det offentlige . Man kan konstatere at folketinget synes dette er helt problemløst i det private erhvervsliv.
Det vi nu bør forholde os til er også snarere:

Ny variant af omikron breder sig med rekordfart i DK.
Dagens dødstal 25, måske det er grunden til faldet i indlagte.
0-9 årige smittes nu næsthøjeste aldersgruppe.
Sædvanlige borgerlig kamp for bortfald af restriktioner - Martin Gertsen præsenterer nyt argument og påskud hver dag - uanset hvordan epidemien ser ud.

Nu kræver politikere og erhvervsliv kortere karantænetid - så de gabende huller i produktionslivet kan fyldes ud - hvorfor dog afvente symptomfrihed af smittede eller gentagen tests af nærkontakter inden de genrekrutteres til samfundets og produktionens gavn, og uanset om det kan accelere smitten yderligere. Strategien kaldes normalt " at pisse i bukserne for at holde varmen"
Nogle fabler igen helt saligt om opnåelse af flokimmunitet. Men nu er der en ny variant som Danmark fører an i, og ingen aner endnu hvad den betyder.
Fokus på hvor mange der ligger i intensiv senge er næppe det vigtigste at agere efter for tiden.

Mon ikke Østrig indførte vaccinepligt fordi tilslutningen var lav og skiturismen alvorlig truet.

Undskyld hvis jeg lyder lidt træt og frusteret.

Ole Olesen, Ulla Hansen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, jens christian jacobsen, Inger Pedersen, Ole Frank, Steffen Gliese og Mogens Hammershøj anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@ Uffe Hellum

Børge Outze ville vende sig i graven over din forfaldenhed til små-fascistisk tankegang.

Men du er meget godt på linje med den nye Rasmussen Report fra USA, der viser følgende:

55 % af demokraterne mener, at man skal have en bøde, hvis man ikke lader sig vaccinere.

59 % af demokraterne støtter husarrest af uvaccinerede.

48 % af demokraterne støtter bøde eller fængsling for offentligt at kritisere vaccinens effectivitet.

45 % af demokraterne går ind for interneringslejre til de uvaccinerede.

47 % af demokraterne går ind for digital overvågning af de uvaccinerede.

29 % af demokraterne går ind for midlertidigt at fjerne forældremyndigheden fra forældre, der ikke er vaccineret.

Birgitte Olsen, Michael Waterstradt og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

@jeppe -

Hvis dine "nyhedskilder" er Fox og Rasmussen, så må du selv være klar over, at de helt officielt ser sig selv som "underholdning", ikke som "information". Du kan med andre ord ikke bruge dem som en kilde (udenfor Fox "News").

Din definition af fascisme er helt på linje med trump-segmentets: "Det er fascisme at ville påtvinge andre nogle demokratiske regler, de ikke kan lide". Jeg er meget uenig i den definition, men jeg er ikke historiker, og har ikke studeret Benitos fascisme.

Jeg taler sgu ikke om at fængsle eller idømme bøder, jeg taler om, at man ikke kan påtvinge andre en urimelig og helt unødvendig risiko.

- Du må ikke ryge på en arbejdsplads, hvor der kommer andre ansatte, fx. rengøringsfolk, fordi de så fratages muligheden for at undgå rygning.

- Du kan ikke påføre lærere en komplet unødvendig risiko for smitte, fordi du både synes vacciner er besværlige, og at du samtidig gerne vil have passet dit barn, så du selv kan fare rundt og smitte andre.

- Som ikke-vaccineret, kan du ikke arbejde på kontor (eller restaurant eller supermarked) fordi du reelt påfører andre en helt unødvendig risiko. Hvis du ikke kan vaccineres af helbreds- eller religiøse årsager, er du sikkert selv klar over, at du er nødt til at leve meget isoleret, og få dine varer leveret derhjemme.

Nej, jeg støtter ikke op om nogen af de skøre forslag fra Fox og Rasmussen. Det er der nok heller ingen amerikanske demokrater der gør. Men åbenbart nogen skøre østrigere. Måske har Rasmussen copy&pastet fra Østrig; det er sikkert slet ikke en amerikansk "undersøgelse" :-)

Husk at behandle underholdning som underholdning, hvis du synes det er skægt at læse højreekstremistisk propaganda for sjov. Fox har absolut ingen ambition eller forpligtelse om ærlighed eller korrekthed.

Lasse Schmidt, Ole Olesen, Palle Jensen, Inge Lehmann, Jørgen Larsen, Henning Kjær, Rolf Andersen, Ole Frank, Steffen Gliese og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Giver det overhovedet mening at skrive i denne tråd på nuværende tidspunkt?
Jeg savner også at Information opdaterer med seneste indlæg.
Blev det mon misbrugt til at holde liv i gamle debatter?

Den eneste provokation består i at vaccinenægterne selv udgør den provokation, der gør at enhver lovgivning om vaccinepligt, og enhver sanktion for ikke at blive vaccineret udgør samfundets helt legitime selvforsvar mod den skade de udgør.

Vi er et sted nu, hvor det ikke udgør en formildende omstændighed, at det sundhedsmæssige argument for at blive vaccineret, i dag er mindre presserende end det var tidligere.

Vi er et sted nu hvor det samfundsøkonomiske argument for at indføre vaccinepligt, er så påtrængende.
At det bare ikke er acceptabelt at det helt overvejende flertal, fortsættende skal lide under restriktioner der er af mere indgribende karakter.
End tilfældet kunne have været, hvis bare det uansvarlige mindretal af vaccinenægtere ville blive vaccineret, herunder forældre der endnu ikke har ladet deres børn vaccinere.

Alene de økonomiske tab gør at erhversliv og kulturliv har et helt berettiget krav på, at der nu handles på økonomiske parametre, også hvor det måtte være tilfældet at de vægtes højere end det sundhedsmæssige behov.
Og hvor de uvaccinerede desværre udgør en belastning/udgift for det offentlige, eksempelvis sygefravær og indlæggelser på hospital, som kunne være undgået.

Hvis man er i sikker privat eller offentlig beskæftigelse, eksempelvis digital hjemmearbejde til et digitalt aftager marked, og hele vejen er forblevet økonomisk upåvirkede af Covid 19.
Så er det lige flot nok at udvise denne, i mine øjne helt malplacerede forståelse for vaccine nægternes ret til ikke at ville vaccineres.
Eksempelvis skribenten bag denne leder på en avis, der skriver til et digitalt marked, og som er den avis der modtager den næsthøjeste offentlige medie støtte.

For ikke også at tale om alle dem på en sikker offentlig overførselsindkomst, med tid til at demonstrere, og agitere mod vaccinetvang.

Jeg savner her helt grundlæggende en respekt for hamsterhjulet!
Det at vi som forbrugere kan forbruge vores indtægt i de brancher, hvor der er allermest brug for at vi igen møder fysisk op, for at bruge penge.
Blive serviceret af et personale, hvis arbejde det er at servicere fysiske forbrugere og gæster.

I disse brancher er der størst risiko for at blive smittet med corona
Statens Serum Institut har netop udgivet aktuelle smittetal for uge 3, som viser de brancher, der lige nu har flest coronasmittede.
ERHVERV 20.01.2022 KL. 16:12
https://finans.dk/erhverv/ECE13657901/i-disse-brancher-er-der-stoerst-ri...

Det er på tide at vi viser respekt, og udviser empati for den lille iværksætter med hånden på kogepladen, kassekredit i banken og et hus der er pantsat.

De og vi har som samfund brug for at vi når til en fælles accept af, at vi må erkende at vi ikke slipper af med Corona virus, men at vi må leve med Corona som en ny realitet på ubestemt tid.

Derfor er det heller ikke acceptabelt, at opretholde muligheden for at uvaccinerede kan vedligeholde deres Coronapas, med hyppige test for offentlig regning.
Når de vil kunne opretholde et gyldigt Coronapas som vaccinerede uden konstante test.

Derfor bør Covid 19 beredskabet, vaccine og test opretholdes til at understøtte samfundsøkonomien på langt sigt, snarere end af hensyn til folkesundheden.

Som HIV positive der ikke findes en vaccine til, men som kan behandles og forblive raske i behandling, der må vi leve med alle at være i forebyggende behandling for Covid 19.
Herunder at vi alle lader os vaccinere, så ofte og i det omfang vi bliver opfordret til det.

Restriktionerne bør ikke lempes for at imødekomme Dansk Erhverv og SMV Danmark, alene fordi deres medlemmer lider mest under de for tiden gældende restriktioner.
Men Dansk Erhverv og SMV Danmark bør imødekommes under en samtidig indførsel af Vaccine pligt og Vaccinepas.
Med tab af forsørgelsesgrundlag, hvis man fortsættende nægter at blive vaccineret.
Det være sig tab af job eller overførselsindkomst.

Jeg hepper på Østrig!

Nu har jeg ikke været udenfor landets grænser de seneste 2 år, og det kunne meget vel være tid til et gensyn med Wien, hvis Østrig får succes med at håndhæve vaccinepligt.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Ole Olesen, Inge Lehmann, uffe hellum og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Preben Kristensen

Een ud af tre vaccinenægtere er lige så uoplyst, misinformeret og egoistisk som de to andre...

Danny Hedegaard, Bent Nørgaard og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Preben Kristensen

Een ud af tre vaccinenægtere er lige så uoplyst, misinformeret og egoistisk som de to andre...

Jacob Nielsen

Argumenter for vaccine, og argumenter imod vaccine.

Bundlinien er, at når sagen en dag kommer for den europæiske menneskerettighedsdomstol, (og det gør den HELT sikkert) og der fældes dom, vil loven vurderes uproportional, og dermed i strid med de europæiske menneskerettigheder. Og så skal Østrig betale pengene tilbage, og derudover kompensere, som var loven ikke vedtaget.

Derfor ville jeg, hvis jeg var uvaccineret, betale bøderne med glæde, for det er ikke andet end et ulovligt “lån”, som bliver tilbagebetalt om 3-4 år.

Steffen Gliese

Lige om lidt kommer de nye vaccine-generationer, der kan ramme COVID-19, såvidt jeg husker ventes de færdige til marts.
Der er også egentlige behandlinger med piller på vej, som vi ved. Sådan vil det muligvis fortsætte, om ikke andet fik COVID-19 skabt et behandlingsmæssigt gennembrud, der formodentlig også vil kaste behandlinger af andre sygdomme af sig, herunder nogle hidtil ubehandlelige.
Også på andre felter udmærker COVID-19 sig, det er således anonyme forskere i samarbejde, der har skabt resultaterne, ikke store geniale enere, som vi ellers indtil fornylig på en ubehageligt metafysisk nyromantisk måde fæstede al vor lid til.

Steffen Gliese

Lige om lidt kommer de nye vaccine-generationer, der kan ramme COVID-19, såvidt jeg husker ventes de færdige til marts.
Der er også egentlige behandlinger med piller på vej, som vi ved. Sådan vil det muligvis fortsætte, om ikke andet fik COVID-19 skabt et behandlingsmæssigt gennembrud, der formodentlig også vil kaste behandlinger af andre sygdomme af sig, herunder nogle hidtil ubehandlelige.
Også på andre felter udmærker COVID-19 sig, det er således anonyme forskere i samarbejde, der har skabt resultaterne, ikke store geniale enere, som vi ellers indtil fornylig på en ubehageligt metafysisk nyromantisk måde fæstede al vor lid til.

Bent Nørgaard

Mindes før I tiden, at man skulle stille med en ren tuberkuloseattest for at få job. Det var sund fornuft. Men i den, mig selv mig selv først kultur, kan det vel ikke være anderledes med alle de antivacere?

Ole Olesen, Inge Lehmann og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@ Uffe Hellum
Jeg ved snart ikke, hvor jeg skal starte. Det er svært, når dit indlæg er så fejlbehæftet.
Jeg skal gøre et forsøg.
Rasmussen er ikke en nyhedskilde, men et analyseInstitut, et konservativt et af slagsen bevares, og de betegner ikke sig selv som underholdning. Fox og Rasmussen er ikke samme sag.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Scott_Rasmussen

"Det er der nok heller ingen amerikanske demokrater der gør. Men åbenbart nogen skøre østrigere. Måske har Rasmussen copy&pastet fra Østrig; det er sikkert slet ikke en amerikansk "undersøgelse".
- det ville selv sagt være en rigtig dårlig forretningsmodel. Derudover vil jeg lade dit udsagn tale for sig selv.

Hvor mange nyhedsudsendelse er det lige at Pfizer sponserer på de "venstreorienterede medier som CNN og MSNBC? Det er vel okay at være kritisk herfor.
https://m.youtube.com/watch?v=ZuL6bSb8diQ

Som ikke-vaccineret, kan du ikke arbejde på kontor (eller restaurant eller supermarked) fordi du reelt påfører andre en helt unødvendig risiko.
- igen, det er simpelthen ikke korrekt. Der kan ifølge lovgivningen kræves coronapas, der kan opnås ved testning hver anden dag. Der kan ikke kræves vaccine af medarbejdere.
Ikke engang på sygehusene eller i hjemmeplejen, hvor jeg arbejder, kræves der vaccination. Test hver anden dag er nok.

Rolf Andersen

Ja, og jeg kan huske den gang jeg som ny-udklækket ingeniør (midt 80'erne) skulle rejse meget i fjernøsten.

Uden den lille gule papbog, der attesterede at jeg var vaccineret mod kobber, typus og kolera ... ingen rejse = intet job.

Ole Olesen, Inge Lehmann, Danny Hedegaard og Preben Kristensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Mange er åbenbart stadig under indtryk af, at man ikke kan blive smittet og smitte videre selv om man er vaccineret.
Alligevel går mange herinde stadig ind for vaccine tvang.
47.831 smittede det seneste døgn.

Birgitte Olsen, Yvonne Mogensen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Det er meget interessant det her udsagn med, at hvorfor overhovedet gøre noget, vi skal jo alle dø alligevel. For hvis det er med den på, så burde vi nedlægge vores sundhedsvæsen, ja, vi kunne jo også lige så godt nedlægge hele velfærdssystemet. For vi skal jo dø alligevel, så hvorfor overhovedet gøre noget.

Enten er det et udsagn, der underminerer hele det fundament vores civilisation er bygget på; det at skabe et trygt og stabilt samfund for alle. Eller også er det et udsagn baseret på egoisme og retten til at vurdere, at præcis andre (livsforlængende) tiltag er vigtigere end lige disse omkring covid-19.

Jeg hælder mest til den sidste.

Ole Olesen, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

@jeppe bundgaard

Jeg er enig med dig i mindst en ting: CNN og MSNBC er også bare underholdningsmedier; de kan ikke sammenlignes med NPR, DR, BBC, og andre nyhedsplatforme som har en forpligtelse på objektivitet.

Mit udsagn, som du lader stå for sig selv, er at Rasmussen laver millioner af web-spørgeskemaer, og vælger de sjoveste resultater. Det er naturligvis KUN et udtryk for, hvilke resultater der giver flest klik og reklameindtægter. Det er ikke et mål for, hvilen politik der føres af amerikanske demokrater eller deres vælgere.

Det er helt i orden at se MSNBC og Rasmussen og ESPN, for sjov, men man skal gøre sig krystal klart, at de ikke har nogen ambition om andet end at sælge annoncer, fordi de er underholdende. De vil aldrig nogensinde komme med en kedelig analyse, der siger at "det går lidt bedre end sidste måned, og vores politikere var relativt fornuftige". De vælger altid det mest underholdende/provokerende, og tilføjer de mest fjollede overskrifter, der kan give mange klik. Sammenlign med Ekstrabladet, men bare uden presse-etisk nævn; de må gerne udtale sig i modstrid med sandheden, det er helt lovligt i usa.

Du har ret i, at mange danske organisationer har forsøgt at teste sig ud af corona-risikoen. Tilsyneladende forhindrer denne strategi ikke omikron, og derfor er det uansvarligt at lade uvaccinerede gå rundt imellem normale. De smitter MEGET mere, og de bliver MEGET mere syge. Jeg håber derfor, at danske og amerikanske organisationer vælger en både-og strategi, der forlanger vacciner og test og smitte-værn for ansatte.

Omkostningerne ved uvaccinerede er langt voldsommere end ved spritbilister, hvor langt størstedelen jo objektivt set heller aldrig skader nogen, heller ikke sig selv.

Og ja, masker virker ret effektivt - både N95 (usa) og KN95 (kina), ikke legetøjsmasker af stof, og ikke masker med huller eller porte, de er bare et personligt udtryk for "noget", men de virker reelt ikke på virus.

Jeppe Bundgaard

@Uffe Hellum
"Jeg er enig med dig i mindst en ting: CNN og MSNBC er også bare underholdningsmedier".
"Du har ret i, at mange danske organisationer har forsøgt at teste sig ud af corona-risikoen".
-det var allerede to ting, du er enig i:)

"Mit udsagn, som du lader stå for sig selv, er at Rasmussen laver millioner af web-spørgeskemaer, og vælger de sjoveste resultater. Det er naturligvis KUN et udtryk for, hvilke resultater der giver flest klik og reklameindtægter. Det er ikke et mål for, hvilen politik der føres af amerikanske demokrater eller deres vælgere".

-Det var ikke det udsagn, jeg lod stå for sig selv. Slet ikke endda.
-Det var: "Nej, jeg støtter ikke op om nogen af de skøre forslag fra Fox og Rasmussen. Det er der nok heller ingen amerikanske demokrater der gør. Men åbenbart nogen skøre østrigere. Måske har Rasmussen copy&pastet fra Østrig; det er sikkert slet ikke en amerikansk "undersøgelse" :-)
-Det var dét5, jeg lod stå for sig selv.
Jeg nævner slet ikke masker, men du kommer med at svar der lyder således:
"Og ja, masker virker ret effektivt - både N95 (usa) og KN95 (kina), ikke legetøjsmasker af stof, og ikke masker med huller eller porte, de er bare et personligt udtryk for "noget", men de virker reelt ikke på virus".

Jeg oplever ofte, at dem, der går ind for tvang og kun lytter til få kilder på området( kilder, der ofte bekræfter deres eget syn) mister fodfæste, når de presses lidt på deres argumentation.

Birgitte Olsen, Yvonne Mogensen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Analyse af venstrefløjens eklatante fejlvurderinger, og teknokratiske vanvids deroute:
https://unherd.com/2021/11/the-lefts-covid-failure/?=frlh&fbclid=IwAR0gV...

@jan petersen --
Er det ikke lidt ligegyldigt, hvad "venstrefløjen vurderer"? Venstrefløjen driver jo ikke medicinsk forskning eller hospitaler eller vaccineproduktion?

- Med hensyn til håndtering af en pandemi, er enhver (ansvarlig) regering nødt til at fralægge sig "meninger" og i stedet løbende opdatere sin politik med den nyeste viden/mening fra læger og forskere. Sidste uges politik kan nemt være forældet i denne uge, hvis forskerne finder ny viden, eller der kommer en ny variant.

- Med hensyn til personlig behandling er enhver (ansvarlig) familie nødt til at aflægge os vores meninger, og løbende justere vores politik, baseret på vores families aktiviteter, forskeres vurderinger, og de administrative tiltal, som regeringen nu engang tilbyder/påtvinger.

Efter at have snakket med læger og sygeplejersker, var min venstreorienterede familie super ivrig efter enhver test og enhver vaccine. Men der gik ret lang tid, før nogen af delene var til rådighed for amerikanere (og uendelig meget længere for danskere, der jo som regel er langt bagefter). Mine "meninger" var derfor lidt ligegyldige, fordi sundhedsministeriet midlertidigt var afsporet af den bindegale trump.

- Med hensyn til at påtvinge ANDRE en risiko ved at rejse/ikke bruge KN95 maske/ikke holde afstand, har enhver familie samme beslutning som ved spritbilisme: Den individuelle risiko, for at noget går galt, er utroligt lav, men den sociale ydmygelse ved at være den nar, som ikke stillede bilen, er uoverskuelig. Jeg er et sjuskehoved, men jeg sørger omhyggeligt for at have masser af nye, rene KN95 masker, så jeg ikke bliver set som det fjols, der udsætter tjenere og andre ansatte for risiko.

- Med hensyn til at dømme ANDRE, så er det fuldstændig ligesom spritbilisme: Risikoen i det enkelte tilfælde er meget lav, og kun hvis det er helt uden risiko for konfrontation i situationen, forsøger jeg at ringe ind, så fjumrehovedet kan få hjælp til at stille bilen, uden at slå sig selv ihjel. Den eneste gang, hvor jeg skulle have ringet, glemte jeg det i forskrækkelsen, og han overlevede jo sikkert helt af sig selv.

Jeg kan godt forstå fælles-følelser på venstrefløjen og højrefløjen, men det er jo lige som at have en mening om vejrudsigten: Jeg har ikke et laboratorium i kælderen, og jeg har ikke magt til at ændre den lokale politik.

Ulla Willumsen

Citat fra Unheard.com (tak for henvisningen): "Ultimately, the Left’s blatant disregard and mockery of people’s legitimate concerns (over lockdowns, vaccines or Covid passports) is shameful. Not only are these concerns rooted in actual hardship but they also stem from an understandable distrust of governments and institutions that have been undeniably captured by corporate interests."

Det handler ikke om sammenligning med spritbilisme men om ovenstående citat,
Samt om glidebanen i lande, som vælger at indføre tvang (opdeling af befolkningen i et A- og B-hold), eller hvilke beføjelser en dansk regering vil kunne tiltage sig i tilsvarende situationer.
mvh

Nicolaj Knudsen, Birgitte Olsen, Jeppe Bundgaard, Michael Waterstradt og Jan Petersen anbefalede denne kommentar

Jeg må sige, at det er ufatteligt svært for mig at forstå, at det kan være så svært at acceptere, at det ikke er ok at sprede sygdom, og at man derfor er forpligtiget til at gøre alt for at minimere dette.

Også som samfund.

Det lader til, at Danmark snart slipper restriktionerne.
Krydser fingre for at der ikke kommer nye coronavarianter, så vi fortjent kan nyde friheden igen .

Jeppe Bundgaard

Hvor langt, Frederikke Nielsen, er du villig til at gå, for ikke at sprede en sygdom, der er ved at gå fra pandemisk til endemisk, og som trives i bedste velgående, trods den store opbakning til vaccineprogrammet?

Kunne være interessant at få belyst.

Tvang er politisk facisme fordi videnskaben på området er delt.

Heil siger facisme, øv politikere i østrig for den dybe skuffelse, de får en svær fremtid, med at se alle i øjnene! Det er en dommer de må se i øjnene. Når alle har vist ansigt, skil sig af med i fængsel, de lave bevidstheder der skader andre, fra mennesker og jorden.
Kapital kontrol, søgen og higen som i kapitalisme har flere ansigter. Et er illusionen som også er fysisk overskridende, og så den direkt fysisk overskridende ulovlige.

Jeppe Bundgaard, jamen i samme øjeblik en sygdom karakteriseres som en samfundskritisk sygdom, så åbner der sig en hel pallette op af mulige tiltag, der udelukkende har til formål at beskytte samfundet mod konsekvenserne af sygdommen. Nogle af disse tiltag kan jo godt karakteriseres som udemokratiske i normaltilstand.

I Danmark har regeringen heldigvis været meget forsigtige med restriktionerne, så vi har været mildt ramt. De har virkelig formået at balanceret meget præcist omkring frihedsrettighederne, synes jeg. Det har så givet anledning til megen anden forvirring, hvor mange har manglet langtidsplaner, hvilket jo ikke kan lade sig gøre.

Men hvis du læser Epidemiloven, så er der skrappere værktøj i værktøjskassen. Og sådan må det nødvendigvis være i en sundhedsmæssig undtagelsestilstand.

Nu bliver karakteristikken af Covid-19 som en samfundskritisk sygdom formentligt fjernet lige om lidt, og så skal vi selvfølgelig tilbage til normaltilstand. Sådan må dét være.

Ole Olesen, Danny Hedegaard og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Gennem de seneste par år har jeg fulgt med her i Informations coronaspalter og læst kommentarerne, der for manges vedkommende har været stærkt bekymrede.
Jeg er bestemt ikke coronabenægter med sølvpapirhat (jeg tror faktisk, at jeg havde corona inden sygdommen blev officiel i Danmark) og synes, at det er fantastisk med vaccinerne.
Så langt, så godt.
Nu ser det ud til at sygdommen, i hvert fald for en periode, kommer til at udgøre et mindre problem end længe og ikke mere er samfundskritisk. Godt for det.
Alligevel virker det som om corona stadig har et fast greb i mange, der nærmest af al magt nægter at anerkende at sygdommen i din farlige version heldigvis er på retræte.
Men på en sær måde har vi vænnet os til den ufrihed som sygdommen har medført: Det får mig nærmest til at tænke på Stockholm-syndromet, hvor fangerne allierede sig med gidseltagerne. På samme måde allierer vi os med sygdommen og virker nærmest lidt forskrækkede over udsigten til friheden.
Men det gælder om at nyde den, friheden altså. For måske er den kun til låns.

Dylan Storm, Michael Waterstradt, Anders Reinholdt, Jeppe Bundgaard og J. Nielsen anbefalede denne kommentar

Peter Hertz, det er sjovt, for jeg har den modsatte oplevelse med mig selv. Næsten hver eneste gang, jeg f.eks. skal ind at handle, har jeg glemt mundbind, og må tilbage for at hente.

Jeg tror ganske enkelt, at vi må lade være med at opfatte mennesker i en så primitiv binær tankegang, hvor groteske sammenligninger som Stockholms-syndromet skal på banen.

At jeg f.eks. støtter op om regeringens (meget milde) håndtering af en pandemi, der endda (lidt endnu) er karakteriseret som en samfundskritisk sygdom, er ikke ensbetydende med, at jeg mener at demokratiet og alles frihedsrettigheder skal fjernes.

Men det er ensbetydende med, at jeg mener at der er forskel på at være i en sundhedsmæssig undtagelsestilstand og på at være i normaltilstand. En sundhedsmæssig undtagelsestilstand kan betragtes som at være i krig, og der gælder også specielle regler i krig.

Virus at bare usynlig og gør den sværere at forstå, men den er lige så vigtig at bekæmpe med de fornødne midler.

Inge Lehmann, Ole Olesen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar

@ Frederikke Nielsen
Anerkender du, at smittetallene er afkoblet indlæggelsestallene?

Peter Hertz, ved ikke liiiige, hvorfor, du vil have mig til at anerkende noget. Er vi nu på vej ud i noget polarisering igen?

Men logisk set kan smittetallene vel ikke være afkoblet indlæggelsestallene, eftersom de indlagte må formodes at have corona. Der er snarere en lavere indlæggelsesrate end tidligere mutationer. Og hurra for det.

Inge Lehmann, Ole Olesen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

Da vaccinerne alligevel ikke beskytter mod smitte i nogen nævneværdig grad, og da alle lande start vil have opnået naturlig befolkningsimmunitet mod Omikron-varianten, giver det selvfølgelig ingen mening at indføre vaccinepligt. Ej heller giver det nogen mening fortsat at anbefale vaccination af børn. Eller at opretholde ordninger som et "vaccinepas", når en vaccineret højest har 20-30% mindre risiko for at være smittet. Hele billedet af vaccinerne betydning må revurderes, og til næste efterår giver det formentlig kun mening at anbefale vaccine til ældre og særligt sårbare grupper.

Steffen Rahdoust Boeskov og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

@ Frederikke Nielsen
Ja, hurra for det og hurra for at vi derfor (i hvert for en periode) kan afskaffe restriktionerne.

Lars Hansen har du beregnet effekten af de 20 til 30 procent mindre risiko på smitte på Østrigs sundhedssystem?

Effekten af de har færre vaccinerede end vi har i Danmark?

De ikke står det samme sted som vi gør med omikron?

Omikron er kun mildere i fuldtvaccinerede og kun ca. 25 procent mindre alvorlig end delta i ikkevaccinerede.

Dvs accepterer du overhovedet, at der er en betydelig effekt af vaccination mod alvorlig omikron og dermed effekt på indlæggelsesstørrelsen, samt hastigheden af væksten i denne?

I Tyskland har de lavet beregninger på, hvor mange sygemeldte vigtigt beredskab såsom vandværker, politi, brandvæsen osv. kan klare for stadigt at være funktionsdygtig. Ud fra det planlægges restriktionerne også. Det er ikke kun antal døde og indlagte, der har betydning.

Så jeg tror vi kan stole på, at Østrig har regnet på, at med deres forudsætninger, kan det betale sig med vaccinationspligt, for at forhindre sammenbrud af samfundet.

Jeg stoler i hvertfald mere på dem, end på en som betegner 20 til 30 procent mindre risiko, som ikke nævneværdigt.

Ps jeg håber også, at vi kan nøjes med boosterstik hos de sårbare til næste efterår, at vi på det tidspunkt har bedre vacciner og at corona har gennemgået, det antal mutationer, der giver fordele dvs omikron.

Kan være mange folk er mentalt færdig med corona, men det er ikke det samme som at corona er færdigt med os eller at resten af verden anser corona ligeså harmløs, som et vist større segment i Danmark.

Andre lande har andre forudsætninger og andre risikigrupper. F.eks. i USA og UK hører børn til risikigrupperne, modsat os. Vi kan ikke forvente, at de så har gavn af de samme valg som vi har.
Derfor er der nok mange, der ikke slipper for coronapasset, og dermed vaccination, hvis de vil ud at rejse.

Vi skal også huske på, at endemisk ikke er det samme som harmløst. Jeg tror, der er mange lande, der gerne ville være fri for malaria, gul feber osv.

Erfaringen har jo også vist, at immuniteten ved naturlig smitte og vaccination falder. Dermed ser vi ikke en holdende flokimmunitet mod selv omikron.

Hvis vi vil fortsætte med at være i stand til, at blive ved med, at kunne behandle sygdomme hvor vaccination ikke virker, sygdomme som gigt, kræft og autoimmunsygdomme, samt tilbyde organtransplantation, kræver det nok fortsat massevaccination også af børnene, for at opnå og opretholde en tilpas stor nok flokimmunitet.

Vi kan kun krydse fingre, lade os overraske og håbe på det bedste.

Michael Waterstradt

Inge Lehmann m.fl jeg foreslår at I, som kritikere af regeringens politik, med det samme får stablet en demonstration på benene, og kommer ud for at vise behørig modstand. Selvom jeg i det sidste 6-7 måneder har støttet op om de regeringskritiske røster samt demonstrationer, og dermed hører til den gruppering som er blevet stigmatiseret, så lover jeg ikke at stigmatisere medborgere, hvis synspunkter jeg ikke deler.
Jeg vil endda gå så langt, at jeg vil forsvare jeres ret til at ytre jer.

Ps til ovenstående.
Afkoblingen mellem smittetal og indlæggelsestal (afkoblingen er tydelig, når men ser på kurvene gennem hele coronas historik) skyldes
- Omikron er en forholdsvis mild variant
- Høj vaccinationstilslutning
- Tiltagende flokimmunitet

Ps smittetallene er ikke afkoblet fra indlæggelsestallene. Der går bare en mindre andel af indlagte per antal smittede.
Sundhedspersonalet i Danmark synes ikke det går godt.

Jeg har fulgt nyhederne i Tyskland og har der kunnet iagttage, at Tysklands og Østrigs sygehuse er mindre robuste end de danske, så selv en mindre andel indlagte per antal smittede giver problemer.

Færre vaccinerede end i Danmark, så mere alvorlig infektion end alfa, før tiltagende flokimmunitet opnås i Tyskland og Østrig.

Mange syge på engang betyder sammenbrud pga vaccinationssammensætning i vigtige samfundssystemer såsom politi, supermarkeder, vandværker, brandvæsen osv. Vi har ikke med sikkerhed klaret den endnu i Danmark.

Vi er indtil videre heldige i Danmark, selv om jeg tror, at det er så som så med adgang til undervisning for børnene. Det er vist mere at betegne som opbevaring.

@ Inge Lehmann
Potato, potato: Jeg tror godt, at du ved hvad det handler om :)
Smittetallet er i top, indlæggelsestallet er i bund > Samfundet kan åbne (i hvert fald en periode).
God weekend

Michael Waterstradt selv om jeg de seneste par måneder er blevet stigmatiseret som bl.a. støvletrampende holocaustfan, ved jeg ikke hvorfor i alverden jeg skulle gå ud og demonstrere.

Forøvrigt troede jeg, vi sårbare, der var hysterisk bange for så sølle og harmløs en virus skulle lukke os inde derhjemme og klappe i, samt for alt i verden ikke forstyrre jer kernesunde raske svende eller vi skulle tage en for holdet og hurtigst muligt stille træskoene stadig uden at kny.

Ps jeg foreslår jo heller ikke, at du og dine ligesindede demonstrerer på motorvejen. Selv om det er meget meget sjælden nogen fodgængere dør der. Simpelthen det sikreste sted for fodgængere a.k.a demonstranter i Danmark.

Personligt foretrækker jeg nu, at restriktionerne bliver løftet pga de valg, der blev lavet i december, fordi så brænder omikron hurtigere ud. Dvs jo hurtigere falder smittetallene og jeg kan komme ud igen. Men jeg kan da stadig føle empati for andre, der får konsekvenserne at føle.

Så må politikerne og erhvervslivet leve med konsekvenserne af deres valg.
Selv om jeg i Politiken kunne se, at DI begyndte, at få kolde fødder pga indlysende arbejdskraftmangel de næste uger grundet sygdom. Erhvervslivet behøver så ikke demonstrere, de har direkte adgang til politikerne, modsat os andre her på tråden.

Peter Hertz jeg tror vi er til dels enige.

Dog er indlæggelsestallene ikke i bund!

På sygehuse opkoncentreres de sårbare, hvorfor alle smittede skal isoleres, dvs både af og med corona. Det koster mange ressourcer og meget personale.

Min pointe, som jeg ikke tror folk forstod, er, atTyskland og Østrig har meget færre ressourcer på det område end Danmark, hvorfor de har et andet grundlag for deres valg.

Det er lidt af en tilsnigelse af sige, at "indlæggelsestallene er i bund", når de aldrig har været højere. Ja der er en mindre andel, som behøver intensiv pleje og respirator og en større andel, som er indlagt med snarere end på grund af corona. Men det betyder da ikke, at indlæggelsestallene "er i bund".

Epidemi-kommissionen og regeringen mener vel grundlæggende at kunne forudsige, at de ikke stiger så meget yderligere, at det bliver et problem for sygehusene, og det håber jeg naturligvis, de har ret i. Men man har helt klart forladt det forsigtighedsprincip, der tidligere var gældende, når man ikke engang venter, til kurverne er knækket, før man erklærer, at nu er pandemien overstået, og alt er normalt igen.

Og der er da heller ikke et eneste land i Europa ud over Danmark, som har truffet den beslutning. Alle andre venter lige lidt længere og ser tiden og udviklingen af. Men selvfølgelig ved danskerne altid bedre end alle andre. Sådan er det jo (ironi kan forekomme).