Leder

Med omikronvarianten bør regeringen genoverveje flere af tiltagene imod corona

Pandemien har igen ændret sig, og der er brug for, at regeringen nu tager den politiske konsekvens af det paradigmeskift, som omikronvarianten har medført
Kø til kviktest ved Vor Frue Kirke i København. Den udbredte brug af test bør regeringen genoverveje med en virus, som spreder sig hastigt og kun sjældent forårsager alvorlig sygdom.

Kø til kviktest ved Vor Frue Kirke i København. Den udbredte brug af test bør regeringen genoverveje med en virus, som spreder sig hastigt og kun sjældent forårsager alvorlig sygdom.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
15. januar 2022

Pandemien har igen ændret sig. Efterhånden er der videnskabelig konsensus om, at omikron er markant mildere og smitter mere end de tidligere coronavarianter. Et nyt og endnu ikke fagfællebedømt amerikansk studie, som blev præsenteret i denne uge, viser, at der er 90 procent mindre risiko for at dø af omikron end af delta.

Onsdag sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at vi har en anden fortælling om pandemien end for bare en måned siden.

»Vi skal som sundhedsmyndighed i den her nye situation trække os væk fra at være så normative ind i samfundslivet,« sagde han. Paradigmeskiftet er dermed en realitet, og det har været undervejes længe. Regeringen og myndighederne er blevet kritiseret for at føre det »ekstreme forsigtighedsprincip,« som statsministeren præsenterede danskerne for i pandemiens begyndelse, for vidt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

I bagklogskabens ulideligt klare lys!!!

Der kom en rapport i sidste uge, og jeg påstår jeg har læst og forstået den, nå ja jeg læste hvad en journalist havde skrevet, nu må landet ændre strategi!! Straks.

Klaus Lundahl Engelholt, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Der dør stadig 15 om dagen med corona. Der er stadig mange der bliver svært syge .
Omikron er ikke grundlag for et paradigmeskift. Det paradigmeskift foretog politikerne allerede i efteråret hvor man ikke tog sig af advarslerne om den voldsomme opblussende smitte med delta, men fjernede alle restriktioner.

Der er stadig altfor mange sårbare kronisk syge mv. som nu igen må isolere sig ekstra igen, fordi de kan regne med, at blive dem som ikke kan tåle at blive smittet uanset vaccination. Nu er de bare ikke så interessante længere for politikerne. Nu er de bare nogle der bliver indlagt og dør, måske med en anden diagnose på dødsattesten.
Lægerne er mere optimistiske end for 2-3 uger siden, men indrømmer at man endnu ikke kan vide hvordan det vil gå når omikron smitten når at sætte sig igennem hos de sårbare.

Når en læge bliver citeret for, at omikron måske godt kan anses på linje med influenza når vi er nået frem til efteråret. så skamrider man det - så er det da klart for journalister, politikere mest borgerlige og lobbyister at alle restriktioner skal bortfalde allerede i dag. Man taler forventningerne op til sådanne højder, at politikerne ikke lytter til fagligheden, heller ikke til epidemikommisionen, men bl.a. overbyder den og hinanden.

Og så undrer man sig over at befolkningen påvirkes, dropper vacciner og test til fordel for fodbold mv. Man kan kun håbe, at omikron er som vi tror og den næste variant venter lidt på sig og ikke er værre. Men håb er jo ikke en strategi .
Og paradigmet fra det tidlige efterår har været vi vil holde produktionslivet og økonomidampen oppe næsten for enhver pris .

Hvis vi fx. dengang, nu og i fremtiden havde holdt fast i nogle af de kvalitativt gode elementer og påbud, så ville vi have mindre smitte, færre snotunger og ørebørn i institutioner og evt. også bedre trivsel og en mindre stressfyldt tilværelse. Det kunne f.eks være afstand og flere kubikmeter pr. elev i skolen, mindre klasser, pædagoger nok til at modtage børnene i døren eller uden for instituionen Accept af at institutionerne kan stille rimelige krav til forældre fx. om ikke at sende halvsyge børn i institution. fastholde mulighed for hjemmearbejde og flexible arbejdstider. Krav om overholdelse af hygiejne og bedre rengøring i institutioner. Fortsat krav om afstand i butikker, året rundt døgnet rundt inkl. gode spritvaner mv.
Ja måske kunne vi endda have den ambition ikke blot at vende tilbage til tider hvor vi . også i sundhedsvæsenet, accepterer, at der dør lige så mange hvert år af influenza som tidligere. En ny normalitet i stedet for blot tilbagegang til tiden før corona.

Henriette Bøhne, Ole Frank, Minna Rasmussen, Klaus Lundahl Engelholt, Dennis Tomsen, Rolf Andersen, Jette Steensen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Inge Lehmann, Christina Petterson, Steen K Petersen, Mikael Benzon, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen og Hannibal Knudsen anbefalede denne kommentar

Mon ikke det hele mere eller mindre kommer til at give sig selv? Omikron er så smitsom, at de nuværende restriktioner på ingen måde kan kunnet forhindre den i at sprede sig mere eller mindre "naturligt". Smittetallene ser ud til at flade ud omkring de nuværende 20-25.000 om dagen, og inden for få uger begynder de nok at falde pga. naturlig immunitet. Så det er et rimeligt gæt, at de nuværende (få) restriktioner er fortid senest ved udgangen af februar.

Susanne Reinholt

"Der dør stadig 15 om dagen med corona"

Jeg lader bare præmissen for hele dit indlæg tale for sig selv.

Danny Hedegaard

Vi er med den kapacitet som vi har til test, vaccinering, opfølgning og behandling nødt til at cementere samme under et nyt varigere beredskab.
Der skal kunne skaleres op og ned fremadrettet ved behov.

Strategien bør ikke fremadrettet være at gøre max for at beskytte de mest sårbare, som må isoleres for sig, og håndteres for sig.

Strategien må og skal være, at vi i en kombination af stigende flokimmunitet, og en løbende genvaccinering ved behov.
Holder samfundet så åbent som overhovedet muligt af hensyn til samfundsøkonomien.

Hvis vi hver i sær har rustet os bedst muligt, til at vi bliver smittet, men med et sandsynligt mildt forløb, så må vi som samfund og som borgere leve med den risiko der fortsættende består.

Her er det totalt uacceptabelt at de uvaccinerede saboterer en sådan strategi, ved at forblive overrepræsenterede i statistikken over indlagte med Covid 19.

De forårsager udgifter, forbrug og tab af ressourcer som kunne være undgået, hvis de også ville lade sig vaccinere og gen vaccinere.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Inger Pedersen

Danny Hedegaard

"Vi er med den kapacitet som vi har til test, vaccinering, opfølgning og behandling nødt til at cementere samme under et nyt varigere beredskab.
Der skal kunne skaleres op og ned fremadrettet ved behov."

Altså et samfundsansvar, ikke?
Men HVIS behov taler du om?

"...Holder samfundet så åbent som overhovedet muligt af hensyn til samfundsøkonomien."

Ok, altså samfunds ØKONOMIEN...

"Her er det totalt uacceptabelt at de uvaccinerede saboterer en sådan strategi, ved at forblive overrepræsenterede i statistikken over indlagte med Covid 19."

- og nu er det altså den enkelte, der har ansvaret.

Det her er noget rod, altså.
Hvis noget skal blive bedre.
Ligger ansvaret hos samfundet - hos økonomien (hvem det så end måtte være) - eller hos den enkelte?

Hvem har handlepligten efter din mening?

I artiklen "rekordhøje smittetal bekymrer ikke eksperterne-derfor forholder de sig roligt" på TV2 fra 14 .01.22 citeres eksperterne for, at omikron ikke har nået de ældre og sårbare endnu.

Vi ved, at omikron er mildere i vaccinerede yngre ikke risikigrupper, men for de ældre og sårbare mangler vi stadig informationer. De kan heller ikke fås fra undersøgelsen fra USA. Omikron blev udbredt senere der end hos os og dermed kan en undersøgelse derfra også kun vise data for ikkesårbare.

Det derr overraskede mig i artiklen var, at dem der lå på intensiv primært har delta og er yngre uvaccinerede under 50 år. Men derudover når omikron bliver alvorligt, er den ligeså alvorlig som de andre varianter.

Eksperternes i artiklen siger også, det er for tidligt, at være sikker på, at indlæggelse stakkene holder sig stabile. Et pga der er de unge der er ramt af, to det er kun 2 uger siden omikron blev dominant, der er altid en tidsforskydning på 3 til 4 uger fra smitte til indlæggels, samt de ældre og sårbare isolerer sig..

Så de udtrykker forsigtigt optimisme, med forbehold for, at man ikke kan forudse hvordan corona fremover vil udvikle sig.
Så samlet set er der ingen informationer, til at afblæse pandemien endnu.

Og Danny Hedegaard, der er forholdsvis få tilbage i Danmark, der ikke er vaccineret eller snart har været smittet en eller to gange. Husk på, at der i den sidste andel, der ikke er vaccineret er en del 5 til 11 årige og dem under 5.
Jeg vil sige, at dem af de uvaccinerede, der er landet på intensiv eller får senskader/senfølger betaler en ret høj pris. Vi har også et sundhedsvæsen i Danmark, hvor dumhed ikke bliver straffet, så alle har ret til behandling.

Det kan være rigtig svært, at tildele skyld for egen sygdom. Det er en skønsom blanding af genetik, miljø, uvidenhed og uheld. Man kan heller ikke forvente, at alle har viden, intellekt eller overskud til at gennemskue hele det virvar af informationer vi får. Så det er et enkelt administrerbar og medmenneskeligt princip, at behandle alle uden undtagelse.

Men ja vi kan forvente, at de uvaccinerede med de fleste kontakter er mere villige til, at overholder de tiltag, der forhindrer videresmitte. Ikke noget med hihi hi jeg har ikke maske på, fordi jeg har astma hihi.

Lillian Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Ps det er indlæggelsestallene og ikke stakkene i afsnit 4.
Suk stavekontrollen er noget rod.

Danny Hedegaard

@Inger Pedersen

Økonomien er vores allesammens økonomi = samfundsøkonomi!

Vi har derfor også alle et personligt ansvar, og dermed også en personlig handle pligt.

Konsekvenserne for den enkelte af ikke at ville udvise rettidig omhu, bærer vi alle byrden af.
For ingen af os kan klare os uden at det er for fælles regning, at vi kan blive hjulpet, indlagt og komme i behandling, når vi får behovet for det.

Derfor har vaccinenægtere ikke krav på accept af en personlig frihed, som de ikke selv forvalter kun til skade for dem selv.
Men som de også misbruger til skade for vores fælles samfund.

@ Inge Lehman

Citat

"Det kan være rigtig svært, at tildele skyld for egen sygdom. Det er en skønsom blanding af genetik, miljø, uvidenhed og uheld. Man kan heller ikke forvente, at alle har viden, intellekt eller overskud til at gennemskue hele det virvar af informationer vi får. Så det er et enkelt administrerbar og medmenneskeligt princip, at behandle alle uden undtagelse."

Sådan har jeg da selv som lægmand!

Jeg er totalt blank på alle de informationer, og derfor har jeg også fravalgt at tænke selv.
Derfor har jeg det sådan at jeg følger med i hvilke påbud og udmeldinger, der kommer fra officielt autoritativt hold.
Og så retter jeg mig ellers slavisk efter det!

Som jeg ser det er der i situationen ikke andet at gøre, end at rette ind i tillid til nogle mennesker, der er beføjet til det, og som er klogere på emnet end alle vi andre er.

I min optik kan det befri os alle for at gøre os nogle bekymringer, som ingen af os kan forholder os kvalificeret til.
Og derfor kan vi lige så godt lade være med det, og koncentrere os om at holde sammen om at presse vaccine nægterne til det absolut yderste!

De skal vide, og de bør føle at de har det store flertal imod sig, som i modsætning til dem tage ansvar, og som udviser samfundssind!

Ingen vaccinearm, ingen hashkager: Verden over skrues bissen på for at få uvaccinerede til at makke ret
Vaccinepas, ekstraskat, udgangsforbud, udelukkelse og straf. Opfindsomheden er stor, når de uvaccinerede skal lokkes til at skifte mening – og mange vaccinerede støtter op. Men prisen kan vise sig at blive langvarig og dyr.
https://www.berlingske.dk/danmark/ingen-vaccinearm-ingen-hashkager-verde...

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Inger Pedersen

Danny Hedegaard

"Jeg er totalt blank på alle de informationer, og derfor har jeg også fravalgt at tænke selv.
Derfor har jeg det sådan at jeg følger med i hvilke påbud og udmeldinger, der kommer fra officielt autoritativt hold.
Og så retter jeg mig ellers slavisk efter det!"

- hvorefter det personlige ansvar - vupti - blev reduceret til at makke ret - eller hvad?

Inger Pedersen

LEDER
"Med omikronvarianten bør regeringen genoverveje flere af tiltagene imod corona"

Ser lige nu på DR1 Årets gang i det svenske kongehus - som "baggrundsstøj".

MEN måske kunne regeringen hente en god ide her:

Det svenske kongehus har været ude i "det almindelige liv" og mødt mennesker, der har måttet kæmpe med coronaen: Redningsfolk, hospitalsansatte, mm.

De har LYTTET til disse mennesker og personligt værdsat deres indsats.

Kunne det være en ide i stedet for blot hattedameagtigt at dele et honninghjerte ud til jul???
Ja, jeg ved godt, at det var Regionen og ikke Regeringen - men den for mig- og tilsyneladende også for en hel del andre - observerbare tankegang ligner til forveksling!

Så kære regering: Hvis I vil tages alvorligt og ikke blot ses som "honningkage- og victorianske hatte-damer": Let røven!

Kom ud og se, hvordan virkeligheden er!
Virkeligheden handler ikke alene om Blå Bjarner.
Tag den alvorligt.
Og fohold jer til den!

Inger Pedersen

Virkeligheden handler ikke alene om Blå Bjarner.

Men også om hans forældre, hans kone og hans døtre!

Og Mohameds!

Inger Pedersen

De er jo hans naboer, skulle jeg huske at sige...

Danny Hedegaard

Citat
Inge Pedersen

"- hvorefter det personlige ansvar - vupti - blev reduceret til at makke ret - eller hvad?"

Basalt set ja

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Danny Hedegaard vi kan blive enige om, at hvis man ikke har nok viden, er det godt, at realisere man nok gør godt i at stole på eksperterne.

Ligesom de fleste, der ikke er elektrikere ikke tror de kan installere et relæ.

Men under pandemien har der været uklar og forvirrende tale fra politikerne ( i hvertfald som refereret i medierne, jeg har ikke TV).

Overalt bliver der nu f eks. rapporteret, at omikron er mildere, det blev knapt accepteret, at vi ikke kan bruge Sydafrika som eksempel. Gennemsnitsalderen er 27,5 år der.
Så bliver, der sagt det samme herhjemme, den er mildere, men en artikel med beroligende overskrift viser lidt længere nede i teksten, vi kan slet ikke tage den konklusion endnu ( den nævnt foroven). I en anden begravet i teksten af en beroligende artikel, kan man så læse, det gælder de ikkesårbare vaccinerede i Danmark.

Lederen her foroven er også et typisk eksempel for det.

Hvorfor skal unge lade sig vaccinere, hvis corona er harmløst for dem og man alligevel kan smitte? Hvorfor skal jeg lade være med at mødes her, når det er tilladt der?
Hvorfor skal jeg følge tiltag, når en meget stor del af politikerne (blå blok) altid er imod?

Så hvilken information og hvilke ledende personer skal folk så stole på?

Det vil helt automatisk forvirre folk og gøre dem mistroisk. Så myndighederne har også et ansvar.

Tillid er godt, men det er blind tillid ikke.

De lande, der indfører de strengere tiltag for uvaccinerede, har meget lavere vaccinetilslutning og også dårligere kapacitet i deres intensivstationer end Danmark. Det er slet ikke der vi er.

Du hører heller ikke sådanne strenge krav fra lande som Portugal, Spanien, Uruguay eller chile. Alt sammen lande, der har høj vaccinetilslutning.

Ja man må stille krav til personer med sundhedsskadelig adfærd og det er ikke uretfærdigte eller at udskamme dem.

Men jeg tror også, at vi ud fra vaccinationstallene i DK kan konkludere, at vaccinationsnægterne fylder mere i medierne og redaktionerne end i virkeligheden.

Lillian Larsen, Susanne Reinholt, Rolf Andersen, Danny Hedegaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Inge Lehmann

God kamp!

John Stahlschmidt Møller

Lad blot pandemien rase og ophæv alle restriktioner vil give mange sygemeldinger og dermed mangel på nødvendig arbejdskraft i daginstitutioner, skoler, hjemmehjælp o.s.v. Kurven knækker i februar måned, hvis vi holder hovedet koldt.

Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Rolf Andersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Susanne Reinholt

Det er altså ret tydeligt, at Danny er en antivaxxer, der prøver at gøre nar af modparten.

Jeppe Bundgaard

@ Danny Hedegaard
"Jeg er totalt blank på alle de informationer, og derfor har jeg også fravalgt at tænke selv.
Derfor har jeg det sådan at jeg følger med i hvilke påbud og udmeldinger, der kommer fra officielt autoritativt hold.
Og så retter jeg mig ellers slavisk efter det!

Som jeg ser det er der i situationen ikke andet at gøre, end at rette ind i tillid til nogle mennesker, der er beføjet til det, og som er klogere på emnet end alle vi andre er".

-Sådan opførte flertallet sig også i tyskland i 1930´erne. Det er en farlig vej at gå.

Inger Pedersen

John Stahlschmidt Møller

"Lad blot pandemien rase og ophæv alle restriktioner vil give mange sygemeldinger og dermed mangel på nødvendig arbejdskraft i daginstitutioner, skoler, hjemmehjælp o.s.v."

Ok, der behøver såmænd ikke så megen fremtidig rasen:

Min pædagog-datter er i dag testet positiv - smittet formentligt af en af de kolleger, der meldte sig syg i sidste uge - efter lederen.

Dvs.: Der er én medhjælper til at åbne børnehaven i morgen mandag til 70 børn... og eneste personale resten af dagen...
Alle andre er sygemeldte.
Vikarer er ikke at få.

A sæjjer walbekom!

Inger Pedersen

- hvis da den medhjælper ikke osse i løbet af dagen også er testet positiv...

... og hvad gør man så i Viborg kommune???

DET er jeg eddermaneme spændt på at se!

Men mit barnebarn, der har været syg med hovedpine, hoste og snot - alene hjemme med elendigheden, og som ikke har kunnet testes, fordi han også blev testet positiv for en måned siden - han har da fået mor hjem til fælles hovedpine, hosten, snot, feber, kakao og kortspil nogle dage....'

Inger Pedersen

@ Danny Hedegaard

Tror du godt nok, du er sådan helt færdigbagt?

Steffen Gliese

Liberalismen har undergravet den sunde fornuft! Folk kan ikke længere skelne mellem gode, fællesskabsorienterede og almennyttige foranstaltninger fra folkevalgte med stor opbakning og militaristiske og nyfeudalistiske ideologier.
Evnen til at forholde sig til indhold er pist forduftet, i stedet har alle hele tiden generiske analyser af modeller og rammer, som intet konkret siger om politikkens formål og indretning.

Steffen Gliese

Liberalismen har undergravet den sunde fornuft! Folk kan ikke længere skelne mellem gode, fællesskabsorienterede og almennyttige foranstaltninger fra folkevalgte med stor opbakning og militaristiske og nyfeudalistiske ideologier.
Evnen til at forholde sig til indhold er pist forduftet, i stedet har alle hele tiden generiske analyser af modeller og rammer, som intet konkret siger om politikkens formål og indretning.