Leder

Regeringen, De Radikale og ikke mindst de blå har opført sig pinligt og utroværdigt i de seneste uger

Regeringen har indgået nogle på mange områder blå aftaler om dagpenge, lavere skat og mere udenlandsk arbejdskraft. Alligevel nægter de blå partier at være med. Samtidig har regeringen fremlagt en aftale, der muligvis ikke kan blive til virkelighed på denne side af et valg. Det hele er utroværdigt, det er pinligt, og det er til grin
Sent fredag aften præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) sammen med ordførere fra blandt andre SF, De Radikale og Dansk Folkeparti de første delaftaler fra regeringens store reformudspil ’Danmark kan mere 1’. Aftalerne vil blandt andet sænke dagpenge for nyuddannede, sænke beløbsgrænsen og dermed åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft og lette skatten ved at øge beskæftigelsesfradraget.

Sent fredag aften præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) sammen med ordførere fra blandt andre SF, De Radikale og Dansk Folkeparti de første delaftaler fra regeringens store reformudspil ’Danmark kan mere 1’. Aftalerne vil blandt andet sænke dagpenge for nyuddannede, sænke beløbsgrænsen og dermed åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft og lette skatten ved at øge beskæftigelsesfradraget.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
29. januar 2022

Hverken de blå partier eller regeringen har gjort nogen særlig god figur i de seneste uger, hvor der er blevet forhandlet og siden landet aftaler om arbejdsmarkedsreformer.

Sent fredag aften kunne finansminister Nicolai Wammen (S) stille sig op med ordførere fra blandt andre SF, De Radikale og Dansk Folkeparti og fremlægge de første delaftaler fra regeringens store reformudspil ’Danmark kan mere 1’. Aftalerne vil blandt andet sænke dagpenge for nyuddannede, sænke beløbsgrænsen og dermed åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft og lette skatten ved at øge beskæftigelsesfradraget. I alt anslås det, at aftalerne vil hæve arbejdsudbuddet med 12.000 personer.

Det lyder umiskendeligt meget blåt, og det er det da også. Alligevel står de fire borgerlige partiformænd fra Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige sammen på sidelinjen med krydsede arme og fornærmede miner og nægter at være med.

Hvorfor, kan man forståeligt nok spørge sig selv, når selv samme blå partier i et halvt år har opført sig, som om manglen på arbejdskraft i visse brancher er det største og mest samfundstruende problem i årtier?

Jo, fordi en mindre del af besparelsen ved at sætte dimittendsatsen ned skal bruges på at sætte dagpengene – som i øvrigt er blevet massivt udhulet de seneste mange år – op for andre arbejdsløse i sølle tre måneder. Det vil de blå simpelthen ikke være med til. Det er åbenbart ikke nok, at størstedelen af resten af pengene går til (og kommer fra) klassiske blå mærkesager. De borgerlige vil selv bestemme, hvad mere eller mindre alle pengene i aftalerne skal bruges til, hvis de skal lege med.

»Gaver« og »blodpenge« til fagbevægelsen er forhøjelsen af dagpengene blevet kaldt. Men sandheden er jo, at ændringen først og fremmest vil komme en masse ellers hårdtarbejdende mennesker, som har mistet deres arbejde, til gode i en kort periode.

Udlændingepolitik før arbejdsudbud

Opførslen fra de blå er direkte pinlig og utroværdig. Og den bliver ikke mindre pinlig af, at partierne siden er kommet med deres eget forslag om at sænke beløbsgrænsen, som er en regel for, hvor meget en udlænding uden for EU skal tjene, hvis vedkommende vil komme til Danmark for at arbejde.

Hvor regeringen og de andre partier bag aftalen har besluttet en beløbsgrænse på 375.000 kroner, foreslår de blå en grænse på næsten det samme, nemlig 360.000. kroner. Modsat regeringens forslag om at sænke grænsen midlertidigt i to år vil de blå gøre den permanent. Det går direkte imod talrige økonomers advarsler om ikke at føre såkaldt strukturpolitik og øge arbejdsudbuddet permanent, når manglen på arbejdskraft kun er et problem lige nu og her.

Ikke mindst vil de blå sørge for, at det kun er arbejdskraft fra visse lande, som må komme til Danmark. Arbejdsudbud er vigtigt for de blå, må man forstå. Men så alligevel ikke lige så vigtigt som udlændingepolitik.

Regeringens fodnote

Regeringen bør langtfra gå fri for kritik i denne sag. For hvad ligner det at indgå en aftale og stolt præsentere den for mennesker, som vil opleve, at deres økonomi bliver påvirket i enten den ene eller den anden retning, og så kun som noget nær en fodnote nævne, at hov, dagpengene, der skal finansiere det hele, er bundet i et forlig med de borgerlige, som jo ikke vil være med til at ændre dem.

Med andre ord: Det reformprojekt, som regeringen har præsenteret som en stor samfundsomkalfatring af nærmest Staunings karakter, men som indtil videre primært manifesterer sig som simple og kendte små justeringer i dagpenge, skat og lignende, kan som det ser ud nu ikke engang blive til virkelighed på denne side af et valg.

Og så er der Sofie Carsten Nielsen, som for nylig proklamerede, at De Radikale efter et valg ikke vil støtte en socialdemokratisk etpartiregering, men hellere vil lave politik med de blå – også selv om partiet så må sluge nogle udlændingestramninger. Men når alt kom til alt, ville De Radikale altså alligevel gerne lave økonomisk politik med regeringen. Det er politisk forståeligt og fornuftigt, for aftalerne indeholder også klassisk radikal politik. Men det afslører samtidig, at det vil blive svært for De Radikale at samarbejde med de blå fremover. På tåkrummende vis slår det luften ud af partiets bombastiske udmeldinger.

Alt i alt har det været nogle pinlige uger i dansk politik. Det hele handler selvfølgelig om politisk taktik – om at markere sig over for vælgerne, skabe kant til de andre og spille højt spil. Men i sidste ende har spillet om arbejdsmarkedsreformerne været et uskønt forløb, som skader borgernes tillid til de politikere, der i sidste ende arbejder for dem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

'..i sidste ende har spillet om arbejdsmarkedsreformerne været et uskønt forløb, som skader borgernes tillid til de politikere, der i sidste ende arbejder for dem.'

Så sandt, så sandt. Kaptajn Ellerman brillerede forleden i P1 ved at hævde, at 'ham med sin Nettopose i køen får flere penge ud af ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet end hende ved kassen får i løn.' Populistiske platugle.
Og alle de blå partier inklusive de Radikale er parat til - bogstavelig talt - at sælge deres egen bedstemor for en total oplukning af samfundet. Lige her-og-nu. Og tidligere konservative kultur- og justitsminister Brian Mikkelsen 'forlanger,' at alt lukkes op, også for import af udenlandsk arbejdskraft, så erhvervslivet kan vrage mellem mange gode og billige tilbud blandt folk, der søger 'jobåbninger' i Danmark.
Akskyeligt. Og socialdemokraterne billiger, nikker og gennemfører nu som før borgelig politik. Og forligspartierne tier og samtykker dermed.
Stem blankt ved kommende valg til Folketinget. Det er simpelthen for ringe!

Freddie Vindberg, Flemming Sørensen, Ole Frank, Jette Steensen, Herdis Weins, Kim Folke Knudsen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen, Kim Houmøller og Torben Skov anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

’..i sidste ende har spillet om arbejdsmarkedsreformerne været et uskønt forløb, som skader borgernes tillid til de politikere, der i sidste ende arbejder for dem.’

Så sandt, så sandt. Kaptajn Ellerman brillerede forleden i P1 ved at hævde, at ’ham med sin Nettopose i køen får flere penge ud af ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet end hende ved kassen får i løn.’ Populistiske platugle.
Og alle de blå partier inklusive de Radikale er parat til - bogstavelig talt - at sælge deres egen bedstemor for en total oplukning af samfundet. Lige her-og-nu. Og tidligere konservative kultur- og justitsminister Brian Mikkelsen ’forlanger,’ at alt lukkes op, også for import af udenlandsk arbejdskraft, så erhvervslivet kan vrage mellem mange gode og billige tilbud blandt folk, der søger ’jobåbninger’ i Danmark.
Akskyeligt. Og socialdemokraterne billiger, nikker og gennemfører nu som før borgelig politik. Og forligspartierne tier og samtykker dermed.
Stem blankt ved kommende valg til Folketinget. Det er simpelthen for ringe!

Jeg synes godt nok også, at det er helt urimeligt, at nyuddannede skal ud på arbejdsmarkedet på så dårlige vilkår. I forvejen ligger de på dimittendsats - dvs allerede forskelsbehandlet ift. andre arbejdsløse på dagpenge. Nu skal deres vilkår så forringes endnu mere.

Vi taler om mennesker, der kommer ud på arbejdsmarkeret med ingenting. Så jeg håber, at den aftale falder fra hinanden.

Freddie Vindberg, Frederik Hansen, Inge Lehmann, Flemming Sørensen, Ole Frank, Marianne Jespersen, Marianne Stockmarr, Kim Folke Knudsen, Susanne Kaspersen, Annette Skov, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Caspar Christiansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Selv en skoledreng ved dagpengene kun kan udgøre 80% af dagpengene.
Enten er Ellermann bare fuld af løg, eller han ikke ved bedre. Begge dele er dybt skræmmende.

Det irriterer mig han slipper af sted med det. Vore journalister er jo bare en flok mikrofonholdere, der sluger alt råt.

Hans Henrik Hansen, Lasse Nielsen, Inge Lehmann, Flemming Sørensen, Helle Walther, Lisbeth Glud, Ole Frank, Marianne Jespersen, jørgen djørup, Marianne Stockmarr, Herdis Weins, Kim Folke Knudsen, Susanne Kaspersen, Annette Skov, Carsten Munk, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Jeanette Jensen, jens christian jacobsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Undskyld alle de fejl: løg = løgn
dagpengene = tidligere løn

Lisbeth Glud, Marianne Stockmarr, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
henrik poulsen

Og "arbejdsudbud" er ikke udbud af arbejde, men nærmest det modsatte: udbud af ledige hænder.

Inge Lehmann, Ejvind Larsen, Ole Frank, Marianne Stockmarr, Herdis Weins, Kim Folke Knudsen, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Det er jo tydelig, at partierne har været "på tæppet" hos deres "Erhvervsklubber".

Hanne Utoft, Inge Lehmann, Marianne Stockmarr, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Susanne Kaspersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Dagpenge og COVID19 en måned med triste beslutninger.

De politikere og borgere som vil et godt og effektivt dagpenge system uanset parti farve, de ville aldrig i livet acceptere de lave dimittendsatser, som alle partier minus Enhedslisten, Alternativet og Frie Grønne nu lægger i kakkelovnen til.

Jeg vil ikke drømme om at stemme for dette forslag, for jeg ønsker et fortsat stærkt og solidarisk dagpengesystem opretholdt.

1 års dagpenge ret fremfor nu 2 år
9.500 DKK pr. måned før skat til ikke forsørgere under 30 år
12.018 DKK pr måned før skat til ikke forsørgere over 30 år

Indførelse af et dansk sprogkrav for at være berettiget til Dagpenge under Dimittend ordningen.

Utroligt at SF kan lægge stemmer til det her. Det Radikale Venstre fortsætter hvor Margrete Vestager slap sidst: Sådan er det jo !

Den blå blok med Fru Pernille ved bordenden. Glæd Jer ikke Dimittend unge for deres forslag til forringelser i de unges dagpenge det bliver endnu værre.

Resultat de unge jages ud af dagpengesystemet og højtuddannede kan faldbydes som billig arbejdskraft på arbejdsmarkedet til lønninger der presser lønniveauet ned.

Det er godt at få bevist, at størstedelen af politikerne reelt er interesseret i at afskaffe det solidariske dagpengesystem. Inden længe vil private forsikringsordninger blomstre op og de ressourcestærke unge vil kunne tegne en tillægsforsikring mod ledighed medens fanden tager dem som de private forsikringsselskaber ikke vil have ind. LO har også demonstreret hvor halvhjertet deres indsats er overfor deres ledige medlemmer. De støtter jo denne aftale.

Det der med at stemme blankt. Det er mig inderligt imod demokratiet og Folkestyret leve, men jeg forstår for første gang overvejelsen hvorfor lægge stemme til en politik du slet ikke kan se dig selv i ??

De unge med en uddannelse i bagagen og fuld af håb for en ny fremtid. De skal lige køres over i Udbudsregnearkets logik og sættes drastisk ned i dagpenge.

Andre personer køres også over i den for tiden herskende politiske logik.

For vi har jo også et overvældende COVID19 flertal der nu siger: Skide være med Sygehusene, Plejehjemmene, Botilbud til Handicappede, og så alle dem på arbejdsmarkedet som nu helst skal blive syge med COVID19. For det er ganske vist, at så forsvinder Pandemien som dug for solen ikke også ??

Hvad sker der mon med den medarbejder, som gerne vil have lov til ikke at deltage i et møde med mange potentielt smittede ?. Vi har jo kun +53.000 nye smittede i dag f.eks. Kunne det tænkes at arbejdsgiveren begyndte at blive sure på disse medarbejdere ? eller hvad med de medarbejdere som igen og igen skal smittes med COVID19 ? Hvor længe holder sygemeldingen, indtil arbejdsgiveren står med valget mød syg frem eller modtag din fyringsseddel her.

Det skal vi ikke tænke over. Visse vasse: Det ordner arbejdsmarkedets parter hvis de ellers ikke er COVID19 syge selv.

Vi skal heller ikke tænke over personaleflugten i daginstitutionerne, plejehjemmene, hjemmeplejen, sygehusene, folkeskolerne for det er ganske vist. Det har intet med COVID19 at gøre og projekt nu skal vi alle smitte hinanden og opnå flokimmunitet ??

Hvordan opnår vi flokimmunitet når vaccinernes virkning er reduceret til 4 måneder og når naturlig immunitet skønnes at vare ved i maksimalt 8 måneder. Svar udbedes med forklaring. Husk venligst de 20% procent af befolkningen som ikke er vaccineret. De tæller med i gruppen kan smittes på ny. En ny variant der opstår undervejs nej det glemmer vi helt.

Jeg håber inderligt at jeg tager fejl og Pandemien som forudsagt og forudsætning for denne helt tåbelige åbning midt medens Pandemien nærmer sig toppunktet, at den falder drastisk i de kommende måneder fordi flokimmuniteten bliver tilstrækkelig høj. Så må vi leve med 400-500 døde hver måned indtil foråret. Men hvilke personer skal trække nitteloddet ??

År 2021 januar måned 827 døde
År 2022 Januar måned pt. 428 døde

Der dør ikke 428 mennesker om måneden af en forkølelse eller en almindelig influenza.

Det der er problematisk ved de 428 døde mennesker det er at vi nu er oppe på 80% vaccination med 2 stik og 60% vaccination med 3 stik. Uden vacciner var situationen med Omicron varianten langt værre. Kig på indlæggelsestallene i USA og antal døde pr dag en glimrende målestok for et samfund med lavere beskyttelse fordi mange ikke er vaccineret.

I Januar måned 2021 var der under 10% vaccineret med 1 stik.

Jeg forstår ikke, at Epidemikommision og politikerne pludselig kan devaluere et menneskeliv til en betydningsløs lille ligegyldig detalje og at vi nu for enhver pris skal afskaffe alle restriktioner midt i den værste smittespredning nogensinde.

Hvis de 2 mio smittede danskere får at vide at gentagen smitte med COVID19 kan give langtidseffekter på dit helbred, så tror jeg ikke at de vil tage forkølelsen så let men befolkningen er desværre udsat for en statsautoriseret gidseltagning i erkendelsen af, at smitten med Omicron varianten desværre er noget nær umulig at stoppe. Men husk ethvert smittedæmpende tiltag redder liv.

Men I kunne vel have ventet med at smide alle restriktioner ud nu bare ventet 1 eller 2 måneder til smittetallet ifølge jer vil falde drastisk. Vi får se hvem der får ret ved udgangen af Februar måned 2022 ?

Nej denne måned har ikke været et skønt syn hvad angår det massive politiske flertals afgørelser her i Danmark.

Vi er blevet et foregangsland som ønsket - nemlig i smittespredning med SARS2/COVID19

Vi fortsætter med at ødelægge en solidarisk og god forsikringsordning dagpengene.

VH
KFK

Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann, Jette Steensen, Marianne Jespersen, Marianne Stockmarr, Inger Pedersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

"Jeg forstår ikke, at Epidemikommision og politikerne pludselig kan devaluere et menneskeliv til en betydningsløs lille ligegyldig detalje og at vi nu for enhver pris skal afskaffe alle restriktioner midt i den værste smittespredning nogensinde."

Autoritære regimer tænker i masser frem for i enkelte mennesker.
Så: Når tallene ikke ser alt for truende ud i regnearkene - for Bestemmerne, altså - er alt godt...

Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann, Marianne Jespersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Efter seneste pressemøde ser jeg meget klart, at Bestemmerne og vi andre simpelthen kommunikerer på forskellige kanaler - vel egentligt, fordi vi ser "os" forskelligt:

Bestemmerne taler generelt om "masserne": Så og så mange procent og... og... og...

Men jeg står altså og tænker mig selv som et menneske - en person. Ikke som et støvfnug i en "masse".
Derfor: Hvad betyder det her for mig? Hvilken del af procenterne befinder jeg mig i?

Når Bestemmerne taler om "Sund Fornuft": Ja, det lyder da umiddelbart meget godt - men HVIS sunde fornuft taler vi om?
De lyder som om, der er én slags sund fornuft, der omfatter alle i "masserne".
Jeg tror, den findes i mange varianter.
Blandt menneskene.
Afhængig af den virkelighed, det enkelte menneske lever i.

Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Inger Pedersen, jeg ville kunne forstå din udtalelser, hvis det var Nordkorea eller det kinesiske styre, vi talte om. Men lilleput Danmark med 6 mill. indbyggere, hvor vi nærmest kender hinanden allesammen. Det virker helt ude på overdrevet. Det minder lidt om en anden debat om jødestjerner. Man mister lidt sin troværdighed, hvis man ikke kan forstå at nuancere.

De fleste brokker sig over at have været dårligt behandlet under sundhedskrisen, høj som lav, ung som gammel. Ingen råber rigtig højere end andre. Og måske fandt regeringen netop den balance, hvor alle blev lige sure. Hvilket jo egentlig kan karakteriseres som en succes, fordi så er der ingen, der er blevet forfordelt ift. andre.

Men vi mangler lidt debatten om, hvordan vi opfører os i vores privilegerede del af verden.