Der findes en vis borgerlig forventning til, at hvis arbejderne absolut skal strejke – og det gør de jo gerne fra tid til anden, om ikke andet så for at få børstet støv og møl af de røde faner – så skal det i hvert fald ske på tidspunkter, hvor det generer mindst muligt.
Denne forventning om, at arbejdsnedlæggelser helst skal afvikles høfligt og underdanigt, er lidt naiv og malplaceret.
Når forventningen skuffes, så kan den komme til udtryk i form af rasende udfald, som når den tidligere justitsminister Søren Pind i telefonen til avisen B.T. fra Kastrup Lufthavn kalder arbejdsnedlæggelsen for »ren chikane«, der »rammer så mange almindelige mennesker«.
Lige så forudsigeligt var de konservatives gruppeformand, Mai Mercado, ude at påkalde sig beskæftigelsesministerens opmærksomhed: »Hvorfor insisterer Peter Hummelgaards venner i 3F altid på at pisse flest muligt mennesker af?«
Tak for dine tanker og meninger @Bo Elkjær
Ja tak for det indlæg - Men de strejkende blev dog tvunget tilbage med trusler om fyring, hvis de ikke mødte ind næste morgen og gav tilsavn om det inden midnat.
Ledelsen benægtede i P1 , at de ikke havde truet de strejkende med fyring - de mente bare, at de strejkende havde fyret sig selv , hvis de ikke mødte op til arbejde.
I mine øjne burte de trusler også indbringes for arbejdsretten .
Der skal minimum være 2 parter i en konflikt. SAS kan ikke undslå sig et ansvar. Eller de forkælede politikere mener vel, bagage arbejderne bare kan tage et andet job?
Som det måske, af nogle, er bekendte har vi et fagretsligt system, hvor der ikke er lockout og strejker i en overenskomstperiode. Det kaldes et retssamfund.
Bent Nørgaard "vi" har også en Arbejdsret , der se på sådanne sager - de strejkende blev også idømt bod - så retssamfundet funger da.
Jeg kan godt forstå at de strejker, når ledelsen ikke vil gøre noget ved et meget dårligt arbejdsmiljø.
PS: men de strejkende har ikke overtrådt nogen lov - de har bare foretaget en overenskomststridigt strejke.
Naturligvis skal de ikke tvinges på arbejde.
De skal erstattes af robotter, og så sparkes ud så hurtigt som muligt..
Ja selvfølgelig skal der strejkes så det giver max. impact og lufthavnspersonalet skylder ikke deres arbejdsgivere noget som helst. Når selv en finansanalytiker fra sydbank må medgive at personalet er blevet presset og presset igennem de sidste 20 år .......... ja så må det stå overordentligt slemt til.
Ovenpå og igennem corona har SAS på det groveste undermineret og opsagt alle gældende aftaler og erstattet med nye aftaler der har forringet løn og vilkår på alle punkter.
Men hvad så med SAS og virksomhedens overlevelse ? Tjoh, hvis de kun kan overleve ved at presse personalet ned på uanstændige løn og arbejdsvilkår - ja så skal de dø. Der er no way, vi som skatteborgere skal være medejere af en virksomhed der misbruger og vanrøgter deres ansatte på den måde.
@Jens Juul
Det kan godt være, at lufthavnspersonalet ikke skylder deres arbejdsgiver noget (jeg har ikke den fjerneste indsigt i den konkrete konflikts bagvedliggende problemstillinger), men de skylder til gengæld fagbevægelsen en hel del.
Når man (uanset om det i øvrigt er rimeligt eller ikke) griber til selvtægt uden for det fagretlige system, svækker man fagbevægelsens generelle troværdighed som aftalepartner, og dermed svækker man også alle vi andre.
Egentligt er det et fint eksempel, at SAS truer med at fyre de, der udebliver fra arbejdet. Det er et groft og usædvanligt (men også helt lovligt, Dorte Sørensen) skridt, der normalt ville udløse en hel del fordømmelse - men når nu de strejkende har valgt at sætte sig ud over fællesskabets regler, er der ikke mange der ynker, at de får med grovfilen inden for overenskomsternes rammer.
"Når man (uanset om det i øvrigt er rimeligt eller ikke) griber til selvtægt uden for det fagretlige system, svækker man fagbevægelsens generelle troværdighed som aftalepartner, og dermed svækker man også alle vi andre."
Fællesskabets regler, som i stigende grad har marginaliseret repræsentationen af arbejdtagere - og i indeværende sag har demonstreret at det fagretlige system er fuldstændigt impotent når det kommer til fastholdelse/udvikling af forsvarlige arbejdsmiljøer. Måske udfordrer de strejkende det fagretlige system, herunder deres toprepræsentanter, som udviklingen ser ud? Det kunne jo risikere at være et bidrag til udvikling af fagbevægelsen og den såkaldt danske model, som på en række områder har vist tydelige begrænsninger.
@John Kieras
Ja selvfølgelig skylder de fagbevægelsen en hel del - og fagbevægelsen er jo (også) dem selv og dermed vise-versa. Jeg kan forsikre dig om at fagbevægelsen er virkelig glade for at der er medlemmer der sætter foden ned indimellem. Måske især i et tilfælde som her hvor arbejdsgiveren igennem mange år har misbrugt tilliden og under corona-tilstanden har sat turbo på ala "skriv under her, eller mist dit arbejde" hvor fagbevægelsen har været tvunget til at indgå nogle aftaler de reelt måske ikke kan stå inde for. Det sker hele tiden - senest illustreret ved sygepleje konflikten hvor medlemmerne nedstemte det resultat deres fagforening havde forhandlet for dem.
Dig og mange mange andre tror at faglig kamp handler om at vinde offentlighedens hjerter. Det gør det ikke. Det er selvfølgeligt dejligt med folkelig opbakning - men den kan man jo som regel tørre sig i røven med, da den ikke ændrer noget som helst overhovedet. Det der virker i faglig kamp er konsekvenser. Gensidige konsekvenser.
SAS har i dette tilfælde på det groveste misbrugt forhandlingssystemet igennem helt urimelig lang tid og nu har de mærket en konsekvens - det er også arbejdskamp. Uanset at en medarbejdergruppe har bevæget sig lidt ud i kanten af aftale området. Fordi folk har stået med en feriebillet i hånden har det fået ekstraordinær opmærksomhed - men "ulovlige " arbejdsnedlæggelser sker hele tiden - du hører bare ikke om dem. "Ulovlige" arbejdsnedlæggelser sker som regel fordi den ene aftalepart "misbruger" systemet/aftalen eller har tvunget en aftale ned i halsen på en personalegruppe.
Så nej - sådan noget halløj svækker ikke fagbevægelsen - tværtimod. Meget meget tværtimod.
Hvis du er interesseret lidt mere i hvad baggrunden for konflikten er har BT skrevet lidt her.: https://www.bt.dk/samfund/stribevis-af-paabud-og-bekymringsmail-fra-de-a...
Hvis man driver luftfartsvirksomhed fra et højtlønsland i EU og dermed et land med en høj personbeskatning (og virksomhedsbeskatning), har man ikke en chance, ift. lavtlønslandene, fordi Maastrichttraktaten liberaliserede drift uden at tage højde for skat. Og det er netop SAS’s problem.
Til gengæld kan vi være helt sikre på at hvis Ryanair- og Wizzair-modellen vinder frem indenfor andre områder end luftfart, så ender det med at vi ikke længere har et velfærdssamfnd, der fungerer som sikkerhedsnet, for dem der ellers ville falde igennem.
Vi kan nemlig ikke både få billige flybilletter, og samtidig forvente at det bidrager til vores fælles velfærd. Tværtimod.
Jacob Nielsen, for en sjælden gangs skyld næsten helt enig i dét, du skriver - og vi har da en ret sikker kurs mod afviklingen af velfærdssamfundet, som vi (gen)kender dette. Dels ligger afviklingen, som du påpeger, indlejret i de neoliberale EU-strukturer ... og dels påvirkes vi enormt af angelsaksisk politik- og systemtænkning, som nærmest er lamineret i monetarisme.
angloamerikansk politik- og systemtænkning, mente jeg.
@Gert Romme
Jeg forstår ikke helt, hvor du vil hen med en EU-mindsteløn i denne sammenhæng
Fra Piopio.dk (om bagagemedarbejderne): "Grundlønnen i overenskomsten er på 122 kroner i timen, men størstedelen af 3F-medlemmerne har lokalt fået forhandlet en højere løn hjem, typisk op mod 200 kroner i timen. Lokalaftalerne giver også betalt frokost, fast fri hver anden weekend, rabat på flybilletter og så videre. "
Det er klart, at medarbejderne er rasende, hvis deres løn og/eller goder langsomt beskæres via opsigelse af lokalaftaler, så de ender nede på grundlønnen.
Til gengæld må du yderst gerne forklare, hvad en EU-minimumsløn skulle gøre for at afhjælpe den aktuelle situation. For mig at se ville en EU-mindsteløn som alternativ til overenskomster blot stille medarbejderne på det danske arbejdsmarked ringere.
Det kan ikke være meningen at klimaskadelig flyvning skal udkonkurrere mere miljøvenlige transportformer med lønpres og dårlige arbejdsforhold. Til gengæld er det jo et problem for SAS, hvis andre selskabers bagagearbejdere i Kastrup accepterer dårligere forhold end SAS's. Her det afgørende at bagagearbejderne står sammen
“ … strejker skal heller ikke være høflige “
Næh, vi er nogle der husker bryggeristrejkerne der tørlagde landet i månedsvis.
Portørernes problem er SAS’ ændrede stilling på markedet og SAS ledelses manglende evne/vilje til at løse problemer med arbejdsmiljø og fordeling af arbejdet.ved lokalaftale.
Nægter arbejdsgiver at optage forhandling, for at løse problemer med arbejdsmiljø o.lig., er der kun kampskridtet strejke tilbage for de ansatte.
@ Gert Romme
Det, som andre kalder mindsteløn, og som reguleres ved lov, forhandles i det danske fagretslige system som startløn.
Den vil du næppe opleve mange arbejde for, udover en kort periode efter ansættelse; derefter vil der være løntillæg og lønstigninger, alt efter hvad der er aftalt.
Bagagefolk får 31.500 om måneden. SAS vil ansætte ny til godt 28.000 skrev 3f.