Leder

I stedet for at forlade udflytningsaftale burde Enhedslisten og Alternativet kæmpe for at reducere skaden

Det kan ikke komme bag på Enhedslisten og Alternativet, at udflytningsaftalen ser ud til at ende i en uddannelsesmassakre for universiteterne. I stedet for at smutte ud ad bagdøren nu bør de to partier blive og kæmpe for at minimere aftalens skadelige konsekvenser
Der var protester foran Christiansborg på dagen, hvor landets videregående uddannelser skulle sende deres planer for udflytning til ministeriet.

Der var protester foran Christiansborg på dagen, hvor landets videregående uddannelser skulle sende deres planer for udflytning til ministeriet.

Miriam Dalsgaard

Indland
10. februar 2022

Regeringens omdiskuterede aftale om udflytning af uddannelser er blevet to partier fattigere. Det er Enhedslisten og Alternativet, som efter et samråd tirsdag har trukket sig fra aftalen. 

Ifølge Enhedslistens uddannelsesordfører Victoria Velásquez gik partiet ind i aftalen med en ambition om at »skabe stærke uddannelser i hele landet«.

»Men når finansieringen mangler, ryger hele fundamentet, og vi vil ikke være med til at lave discountuddannelser og lukke en masse uddannelsespladser,« siger hun til Uniavisen.

Det burde fra begyndelsen af have stået klart for Enhedslisten og Alternativet, at det kunne blive konsekvenserne. De Radikale og Liberal Alliance, som står uden for aftalen, har hele tiden kritiseret den for at være forhastet og underfinansieret. De to venstrefløjspartier skulle dengang have fulgt trop og undladt overhovedet at indgå i udflytningsaftalen og derved legitimere den. Deri ligger deres største fejl i den her sag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Kjeldgaard

Hvordan kan de partier der står uden for den elendige plan nogensinde være ansvarlig for de ulykker den afstedkommer? Giver nul mening.

Per Klüver, Inge Lehmann, eydna egholm, uffe hellum, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, Dorte Sørensen, Rune Stilling, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ole Olesen, Søren Cramer Nielsen, Inger Pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Ikke bare har vi lært at kommunikere over nettet under corona. Danmark er så lille et land, at det grænser til det latterlige at tale om udkantsproblemer i geografisk forstand. Jeg holdt engang et foredrag i Norge i en nordisk sammenhæng og tro mig om ikke en nordjyde rejste sig op og i ramme alvor spurgte om man i Norge har udkantsproblemer ligesom i Danmark. Egentligt er det meget betegnende. Udkanten i Danmark er ikke er geografisk realitet, men en mental. Det tager en halv time at køre de 60 km på motorvejen, der er fra Frederikshavn til Aalborg. En halv time. Hvis det er et problem, så er det fordi de studerende i Danmark ikke som i andre lande har adgang til en bil pga. bilbeskatningen.

John Scheibelein, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Eric Mård, uffe hellum, Marianne Jespersen og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar

Helt uenig med lederen - EL og Å gør ret i at forlade aftalen. Det er lang tid siden, at venstrefløjspartier der går med i aftaler med S har fået nogen som helst indflydelse ud over, hvad S allerede har planlagt og afsat på forhånd. SF er stadigvæk blåøjede og sælger deres stemmer for cykelstier og ålegræs. Lad S stå alene med deres strategiske, segmentanalyserede og elendige politik. Når det er sket et par gange kan det være de begynder at blive møre, for så peger pilen kun et sted hen.

Per Klüver, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Eric Mård, uffe hellum, Franz Nitschke, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

RV var da de første der trak sig - nu er det kun SF af regeringens støttepartier ,der er med.

Hørte EL's uddannelsesordfører begrunde deres udtræden med at der ikke blev tilført nok penge til at holde kvaliteten i uddannelserne.
Hertil sagde Jesper Petersen forskning og uddannelsesminister, at der var givet flere penge og nu skulle de bare fordeles - men EL ville nok ikke tage ansvar som SF. (kilde P1)- Ikke et ord om de manglede penge til at holde kvaliteten og gode forskningsmiljøer.

Rolf Andersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig nedlægges hundredevis af uddannelser i de største byer, for ungdomsårgangene falder de næste 20 år.

Mangler man forskning udenfor de 2 størtste universitetsbyer, så er det på tide at flytte forskningsmidler med uddannelserne, hvor det i dag er en stor skævdelingen af forskningsmidler til de gamle universiteter. I dag er der nogle der kun regner universiteterne Kbh. Uni, DTU og Aarhus Uni for Uni med gode uddannelser, og så vil de opretholde universiteter i KBH og Aarhus a.h.t. studiejob og dannelse af fremtidige netværk.

"hvor det er bekræftet, hvor skadelige konsekvenser aftalen kan få for universiteterne. " Det er alene i de små UNI ekkokamre at det bekræftes at udflytningen er så skadelig som det påstås.
Artikler og læserbreve i Information om udflytningen af sølle 10% studiepladser bliver mere og mere Københavner studentikos.
Ekkokammeret bliver mere og mere skingert.

Marianne Jespersen

Helt uenig med lederen. At Enhedslisten og Alternativet overhovedet gik med i aftalen var en fejl. Samrådet indeholdt ikke tilsagn som retter op på katastrofen. Derfor er det på højeste tid at de er gået. SF bør gøre det samme snarest, så vi kan få nedlagt denne aftale hurtigt og få en ordentlig fremtidsorienteret aftale. Vi har brug for mere højkvalitets forskning og undervisning og ikke mindre.

Henning Kjær du kan selv være i dit eget ekkokammer. Din nedladende tilgang til de meget alvorlige problemer i aftalen og din argumentation, hvor du bruger ord som sølle 10%. Københavnerstudentikos og skinger tyder på det.
Har du læst aftalen og øvrige dokumenter til bunds, eller er du helt uvidende om, at der ikke er tale om flytninger, men nedlæggelser af studiepladser og ydereligere skævdeling mellem befolkningsgruppers adgang til videregående uddannelser bl.a på baggrund af øgede karakterkrav for optagelse.

Per Klüver, Inge Lehmann, Rune Stilling, Rolf Andersen, Eric Mård, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christoffer Pagaard

Jeg er enig i at de to partier burde blive og kæmpe nu de har sagt ja i første omgang, men det er trods alt nemmere at stå på sidelinjen og råbe.

Som en tilflytter til København finder jeg det sjovt hvor forfærdeligt det altid er når folk fra, i mit tilfælde, København skal køre ud af byen, men gladeligt forventer at hele oplandet, hvilket gerne går fra Næstved til Kalundborg, skal flytte sig, endten permanent eller pendle - det på trods af det nok ville gå hurtigere pga. trafikkens retning.

Givet der er studier som primært giver mening inde i Byen pga. de små forskermiljøer, men mange af de store studier, kunne snildt flyttes ud.

Og ja, så sker der nogle "massakre", men det er vist også på tide vi får skåret ned på mængden af folk som kommer ud og skal arbejde "ufaglært" fordi deres uddannelse er komplet ubrugelig.

Ejnar Søndergaard

Ret deprimerende at Enhedslisten nu vender ryggen til os uden for de 4 store byer bare for at tilgodese deres yngre akademiske vælgere netop i de samme 4 byer. Det må vi så tage op til næste valg herude.
Jeg fatter ikke, hvorfor det skulle gå ud over det akademiske niveau, når man nu vil flytte en lille brøkdel af den voldsomme tilvækst i antal studerende (65% i Kbh) ud i provinsen. Var det så ringe for 10 år siden med de langt færre studerende?

Det er en mærkelig ide, at ville "udflytte" universiteter. Der er universiteter i København og i de tre små byer. Der behøver altså ikke ligge universiteter og hospitaler i de landsbyer, der ikke har bagland til større butikscentre.

De fleste studerende har et ønske om at flytte "hjemmefra", uanset hvor deres forældre bor. Universitetet behøver derfor ikke være lokalt, det skal bare være i en anden by end mor og far.

Det giver mere mening at se på adgangen til gode og billige kollegier, med adgang til butikker og natteliv for dem der ikke har bil med hjemmefra.

Per Klüver, Rolf Andersen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hele problemet er, at der ikke tilføres flere penge til aftalen.

Det betyder:

"Det er simpelthen fordi, der ligger en gammel dimensioneringsaftale, der tvinger institutionerne til at nedskalere, lige meget om de flytter ud eller ej. Og så er det jo selvfølgelig logisk, at institutionerne ikke både vil udflytte og nedskalere, for så vil deres økonomiske grundlag blive alt for usikkert."

Og:

"DEN DEL AF aftalen som indeholder professionshøjskolerne er egentlig god nok. Den betyder, at man kan vælge de pågældende uddannelser lokalt og ikke behøver fravælge dem, fordi man for eksempel skal hente børn.

Men aftalen med universiteter og højere læreanstalter er underfinansieret og vil betyde, at hvor der kunne udflyttes studiepladser, så bliver de i stedet nedlagt landet over."

https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/torsten-gejl-1?utm_source=nyhedsbrev...

Det er derfor, Enhedslisten og Alternativet forlader aftalen.

Ligesom med Infrastrukturaftalen og plug-in hybrid bilerne var partierne blevet præsenteret for rosenrøde fremtidsudsigter.

De viste sig bare slet ikke at holde stik i virkeligheden.

uffe hellum, Per Klüver, Inge Lehmann, Dorte Sørensen, Inger Pedersen, Carsten Munk, Rune Stilling og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Er der ikke nogen, der kan fortælle mig, om der findes en plet på Danmarkskortet, der har mere en 200 km til det nærmeste universitet ? Langt de fleste danskere har mindre en 100 km til et universitet.

200 km til den nærmeste Seven-Eleven eller anden døgnkiosk kan betragtes som et problem .. men til et universitet med international forskning ??

Som et kuriosum: Da min datter kom hjem fra USA havde hun en amerikansk kæreste med sig. De blev gift og alt var godt. MEN de var jo under 24 år, så de kunne ikke få lov at bo i Danmark .. det blev til Malmø.

Hun ville gerne studere til civilingeniør, og som den kærlige fader tog jeg hende i hånden og vi besøgte både Lunds Tekniska Högskola og DTU i Lundtofte.

Valget faldt på DTU på trods af den besværlige pendliing mellem Malmö og Lundtofte, og alt blev godt

Pendling kan altså lade sig gøre, men det, at der omkring de mange universitetsmiljøer i Danmark er mange kollegier, hvor man kan 'flyttte hjemmefra' og danne sig et netværk blandt andre studerende, er altså heller ikke at foragte.

Vi skal altså - med andre ord - ikke have et universitet i hver en stationsby ;)

Marianne Jespersen, uffe hellum, Per Klüver, Inge Lehmann, Dorte Sørensen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

... men det er selvfølgelig udmærket med proffesionsuddannelser (skolelærere, sygeplejesker, og så videre) rundt om i det danske landskab. Men det er bare ikke universitetsuddannelser.

Per Klüver, Dorte Sørensen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Nej uddannelser til skolelærer, pædagoger, sygeplejersker osv. er ikke universitetsuddannelser .
De var tidligere "pænt" spredt udover landet men blev samlet - pga. stordriftsfordele mv. -som var det store orakel - ja med LLR's Strukturreforms kommunesammenlægninger kunne alt betales og give overskud. Desværre holdt den fantasi ikke i virkeligheden.

Per Klüver, Inger Pedersen, Carsten Munk, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Dorte Sørensen

Fuldstændig rigtigt:

"Større kommuner har ikke i sig selv ført til bedre kvalitet i folkeskolen. Og sandsynligvis heller ikke mere generelt i den lokale velfærd. Det konkluderer tre professorer, som dermed underkender endnu et af argumenterne bag strukturreformen."

"Ny forskning banker pæl igennem centralt argument bag kommunalreformen"
https://www.altinget.dk/artikel/ny-forskning-banker-pael-gennem-centralt...

Som altid er det politiske mavefornemmelser og ideologi fremfor virkelighedsbaseret forskning, der ligger bag.

Fordi effekterne af de politiske 'reformer' (nedskæringer) er så længe om at vise sig, er forhåbningen vel, at vælgerne misser sammenhængen, og derfor kan den fejlslagne politik bebrejdes andre, fx kontanthjælpsmodtagere eller muslimske minoriteter.

uffe hellum, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar