Leder

Hvis vi skal frigøre os fra russisk gas, skal vi jo ikke bygge en gasledning til Lolland-Falster

Det bliver svært at tage regeringens udmeldinger om at frigøre Danmark og resten af EU fra russisk gas seriøst, hvis den insisterer på at gennemføre planerne om at bygge en ny gasledning for at levere gas til to sukkerfabrikker
Pointen er, at der er en meget begrænset mængde ikkerussisk gas til rådighed. Den skal bruges, hvor den er absolut nødvendig. Og det er den ikke på de to sukkerfabrikker.

Pointen er, at der er en meget begrænset mængde ikkerussisk gas til rådighed. Den skal bruges, hvor den er absolut nødvendig. Og det er den ikke på de to sukkerfabrikker.

GREGERS TYCHO

Indland
11. marts 2022

Allerede i første omgang var det en rigtig dårlig ide at bruge 800 millioner kroner på at etablere en 115 kilometer lang gasledning fra Sydsjælland til Lolland-Falster. Og efter regeringen har erklæret, at Danmark og resten af EU skal frigøres fra russisk gas, giver det slet ingen mening at gennemføre projektet.

Den socialdemokratiske regering frygter tab af produktionsarbejdspladser i udkantsdanmark mere end noget andet her i verden. Derfor har den insisteret på at imødekomme Nordic Sugars ønske om, at virksomhedens to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing-Falster skal forsynes med gas.

Nordic Sugar er landets næststørste CO2-udleder. Fabrikkerne kan ikke længere leve op til EU’s miljøkrav, hvis de fortsætter med at køre på kul og olie, og virksomheden truede derfor med at lukke ned for produktionen. Men som statsminister Mette Frederiksen sagde til TV 2, da regeringen havde besluttet at give Nordic Sugar en håndsrækning på 800 millioner kroner: »Vi vil gøre rigtig meget for at fastholde arbejdspladser i Danmark.«

Det må man sige. For hverken samfundsøkonomisk eller klimamæssigt har projektet på noget tidspunkt været fornuftigt.

Gassen bør bruges fornuftigt

Eksperter har vurderet, at det formentlig ville være billigere at elektrificere størstedelen af produktionen. Og det ville ikke mindst frigøre fabrikkerne fra fossil energi.

Regeringen ønsker, at der på længere sigt skal transporteres grøn biogas gennem ledningen. Men i de første mange år er der primært tale om klimaskadelig naturgas fra det såkaldte Baltic Pipe-netværk.

Det illustrerer måske meget godt naiviteten i Vesten, at kritikken ikke også har handlet om afhængigheden af russisk gas. Men problemet med den russiske gas står nu smerteligt klart.

Hverken naturgassen eller biogassen til Nordic Sugar er russisk, men norsk og dansk. Som professor i energiplanlægning Marie Münster har sagt her i avisen, er der imidlertid tale om forbundne kar, og »hvis vi i Danmark køber mere norsk gas, så må andre folk købe den gas, der er til rådighed, og det er for eksempel den russiske gas«.

Pointen er, at der er en meget begrænset mængde ikkerussisk gas til rådighed. Den skal bruges, hvor den er absolut nødvendig. Og det er den ikke på de to sukkerfabrikker.

Regeringen har annonceret, at den ikke vil skrinlægge projektet. Men den gode nyhed er, at gasledningen endnu ikke er blevet anlagt. Derfor kan regeringen let ændre holdning. Og det bør den gøre. Af klimamæssige, samfundsøkonomiske og sikkerhedspolitiske årsager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

"Hvis vi skal frigøre os fra russisk gas, skal vi jo ikke bygge en gasledning til Lolland-Falster"

Nej. Selvfølgelig ikke.

Men VIL "vi" - hvem det så end måtte være? - i realiteten frigøre os fra russisk gas?
Når det kommer dertil, hvor det begynder at koste noget?
Nogeyt mere end at "sænke varmen en grad for Ukraine"...?

"Vi" vil jo også gerne have billigt sukker til fredagdslikket...

Holger Nielsen, uffe hellum, Søren Dahl og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Hvis sukkerfabrikkerne ikke skal have naturgas, fordi den skal bruges hvor den er absolut nødvendig, og hvor er det så naturgassen er absolut nødvendig?

Der er nogle eksperter der vurdere at sukkerfabrikkerne kan elektrificeres, selvom driftsfolkene ikke ser nogen mulighed for elektrificering.
Mine 20 års erfaring fra procesindustri, siger mig at eksperter som regel altid vurderer deres ideer er mulige, uden reel erfaring om processerne. De ser bare mulighed for at få bevilling til et nyt stor projekt.

Holger Nielsen, Ole Olesen, Mariette Ulbæk, John S. Hansen, Torben Arendal og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Anton Geist

Overskrift, underrubrik og selve brødteksten er bare 100% spot on.

Det er grønt, lysende vanvid at hælde kr. 800 mio i en gasledning til
Lolland og Falster.

Miljømæssigt er det på alle leder helt forkert -
og hvis der måtte være økonomi i investeringen, så er det op til
Nordic Sugars selv at foretage investeringen i omlægning til sukkerkogning
ved el-drift - så det er der nok ikke !!

Holger Nielsen, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Eric Mård, Alvin Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvis regeringen "har" 8oo mio kr. - hvad med så at give dem til elektrificering af driften - så andre kan bruge den norske gas samtidig kan Vesta så få solgt nogle vindmøller til driften og herved vil der være danske arbejdspladser i dobbelt forstand.

Holger Nielsen, uffe hellum, Dan Ysnæs, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen, Carsten Munk, Inge Lehmann, Torben Lindegaard, Eric Mård, Benta Victoria Gunnlögsson, Alvin Jensen og Carl S. Rasmussen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Selve den lysende idioti står ud i af den narkotiske opfattelse af 'arbejdspladser'.
Hvis vi skal forbedre dette samfund, må vi acceptere, at der er mange ting, vi ikke skal, og som vi derfor ikke skal bruge arbejdskraft til.
Derfor skal meget igen omtænkes, meget hårdt, belastende arbejde skal overlades til maskiner eller om muligt udfases, og vi skal fuldstændig omtænke den måde, vi opgør værdi og vækst på.

Holger Nielsen, Helle Bovenius, Erik Lindstrøm, Lillian Larsen, Dan Ysnæs, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Lars Bækgaard og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Steffen Gliese: Og vi skal desuden fuldstændig omtænke, hvordan vi fordeler goderne.

Holger Nielsen, Helle Bovenius, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Gasledningen har hele tiden været hul i hovedet.

Den betales af alle de andre gaskunder og vurderes, at have en negativ samfundsomkostning på 700 millioner kroner.
Det er ren statsstøtte til sukkerfabrikken, betalt via alle andre gasskunder.

Sukkerfabrikken er tyskejet og flere gange før er investeringer gået tabt, fordi så kunne arbejdet udføres billigere i f.eks. Tjekkiet. Nogen der husker Legos frem og tilbageflytninger for småører?

Hvis politikerne virkelig mener, der er så mange penge til rådighed, kan der findes andre støttemuligheder til arbejdspladser, der er mere sikkert og samtidig ikke føjer spot til skade ved at øge fosilafgængigheden.

Den gas vi har skal bruges til at regulere elnettet med.

Holger Nielsen, uffe hellum, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Jørgen Wentzlau, Inger Pedersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Som kompensation for at lukke/kvæle sukkerfabrikkerne og stoppe sukkerroeavlen vil jeg foreslå at udflytte 10-15 % at Københavns universitet til Lolland.
Det kan ikke klares i / med en enkelt leder i Information, for det rammer nogle af de hellige køer som forskere og studerende, der selv skal bestemme, hvor de vil bo.

Holger Nielsen, Ole Olesen og Mariette Ulbæk anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

man skal dog være opmærksom på, at det lokale landbrug er meget optaget af at kunne anvende affaldet fra sukkerproduktionen, pulpen, til energifremstilling og i det hele taget på forholdsvis kort sigt at kunne fremstille biobrændsler i et omfang, der kan udgøre et væsentligt alternativ til importen.

Peter Jørgensen

Ja, den nye gasledning tværs igennem DK skriger til himlen. Er hele roe og sukkerproduktionen i DK iøvrigt ikke den mest subsidierede del af landbrugssektoren? Hvad med at dyrke noget andet i den Lollandske muld.
Sukker kan produceres meget mere bæredygtigt på sydligere breddegrader.

Holger Nielsen, Vivi Hemmingsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Allan Bartroff

helt banalt: hvad har gasledning til Nykøbing F at gøre med russisk gasforsyning? gassen vil fra næste kunne være 'hjemmelavet' hhv. import fra Norge .
Lidt trættende at se hvad som helst spændt inklusive Ukraine lidelser spændt for vindindustriens lobbykampagne

Holger Nielsen, Ole Olesen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Allan Bartroff 11. marts, 2022 - 20:24

Svaret på dit spørgsmål står i artiklen:

"Som professor i energiplanlægning Marie Münster har sagt her i avisen,
er der imidlertid tale om forbundne kar, og »hvis vi i Danmark køber
mere norsk gas, så må andre folk købe den gas, der er til rådighed,
og det er for eksempel den russiske gas«"
citat fra artikel

Holger Nielsen, Inge Lehmann, Dan Ysnæs og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Allan Bartroff

Nååå ja - og hvis vi slet ikke køber gas så falder gasprisen og så vil andre øge forbruget af russisk gas. Så er argumenter mod gas vist nået længere ud end bådr Tyra og Xandr

Torben Lindegaard

@Allan Bartroff 12. marts, 2022 - 00:55 og Ole Olesen som anbefaler

"Så er argumenter mod gas vist nået længere ud end bådr Tyra og Xandr"
citat fra læserbrev

Hva' menes med argumenterne er nået længe ud end Tyra og Xandr ??

10-øren vil ikke falde på trods af lidt Google søgning.

Dorte Sørensen

Hørte lige i P1-morgen. at et Solcelle centre på Lolland er godkendt - men da el-nettet ikke er stort nok kan Solcelle centret ikke påbegyndes - Det kan være oppe at stå på 2 år hvis el-nettet hurtigt blev udbygget.
Var de 800 mio kr. ikke givet bedre ud til udbygning af el-nettet??????

Holger Nielsen, Helle Bovenius, Inge Lehmann og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen der er tale om 1,5 milliard kroner.

De 800 millioner kroner gaskunderne betaler direkte og så de 700 millioner i negativ samfundsomkostning.

Det er private penge til, at støtte et enkelt firma med påstand om redning af arbejdspladser.

Et firma der ikke skal give garanti for at blive.

Egentlig svarer det til, at vi beder alle private mobilkunder betale for nye fabrikker og moderne skibe til Royal Greenland for at beskytte Grønlandske arbejdspladser og stabilisere det grønlandske samfund.

Det har længe været kendt, at vi skal væk fra fossil energi. Hvorfor har Nordzucker ikke for lang tid siden arbejdet med omstillingen i stedet for nu med hatten i hånden at tigge?
Hvorfor skal gaskunders private penge betale for manglende rettidig omhu fra Nordzucker?

Hvis politikerne synes, det er en vigtig opgave, at bevare arbejdspladserne, er det en statsopgave, der skal betales af alle danskere.

Men vi skal i Danmark omstille så meget som muligt af vores energi til el. Derfor skal elnettet også på Lolland klargøres til fremtiden.

Som du nævner kunne de 1,5 milliard kroner klart bruges på, at udbygge elnettet som der vitterligt er brug for, men så kræver det også, at Nordzucker selv investerer i en omstilling fra fossil til el istedet for, at politikerne lader gaskunderne betale.

Nordzucker har nok ladet politikerne forstå, at de ikke er villige til det og arbejdspladserne dermed er tabt.

Politikernes valg til at misbruge private danskeres penge til at forlænge fosilmisbruget, istedet for at finde en ikkefosil løsning til at finde og bevare arbejdspladser viser, at vores politikere stadig ikke tager klimaforandringerne alvorligt.

Det viser hvorfor det går så fodslæbende med klimaomstillingen i Danmark. Det viser hvor meget danske politikere er i lommen på visse interesser, at selv Putin bliver understøttet.

At understøtte en gasledning til Lolland er hverken i gaskundernes eller de lollandske arbejdernes interesse for en fremtid, der har et klima man kan leve i.
Det svarer til man tisser i bukserne i frostvejr for at holde varmen.

I stedet for den jantelovsmisundelse, at der eksisterer byboere med universiteter, ville de 1,5 milliarder faktisk være bedre brugt til at betale for en universitetsafdeling på Lolland.

Lige nu laver man igen en skjult besparelse på universiteterne for at fodre visse menneskers indre svinehund.

Holger Nielsen

Der bliver skrevet flere steder, at det er komplet idioti, at bygge den gasledning, og jeg giver jer ret, men desværre er det ikke det eneste idiotiske staten laver, der er spild af penge. De har sparet DSB næsten ihjel, og nu er de ved at finde ud af, at der mangler nye spor, der mangeler penge til det nye elektriktisiske jernbanenet. Hvis jeg er rigtig orienteret er der stadig enkelt spor fra,Tinglev til Padborg, og mange andre ting DSB ikke kan lave. Pasning af vores ældre borgere sejler, og alle de andre såkaldte offentlige service. I nævner også et elnet, der ikke kan klare det store pres, der er brug for, fordi elnettet er, mig ukendt år forældet, og ikke kan rumme forbruget. Men nej regeringerne ville hellere bruge penge på skattelettelser, til gavn for nogle få, end at bruge penge påvelfærd, og andre samfundsnyttige ting, og det er ikke kun nuværende, jeg klandre, blå blok gjorde det samme, da de sad på flæsket. Vi burde skifte alle 179 i folketinget ud , med nogle personer, der kan tænke fornuftigt, og ikke allesammen er akademikere, mange af dem der sidder på tinge, er næsten samfundsskadelige, men bruge milliarder til udlandet det er noget de er gode til. Vi andre skal bare betale for deres fest. De har endnu ikke lært, at det er billigere, at holde vedlige, fremfor at reparere, det er det samme med en bil. Men det bliver de jo ikke undervist i på uni, for de betaler jo bare.