Leder

Hård kritik af handikapområdet er en stinker på Astrid Krags skrivebord

Efter rigsrevisionens markante kritik af forvaltningen af tilbuddene til handikappede borgere, bør Astrid Krag overveje, om der ligger strukturelle problemer bag, at fejlbehandlingen har stået på i årevis
Astrid Krag (S) har meldt ud, at ministeriet nu er i gang med at se på, om handikaplovgivningen er for »kompliceret« at forvalte for kommunerne. Det lyder da som en god idé.

Astrid Krag (S) har meldt ud, at ministeriet nu er i gang med at se på, om handikaplovgivningen er for »kompliceret« at forvalte for kommunerne. Det lyder da som en god idé.

Finn Frandsen

Indland
24. marts 2022

Rigsrevisionens aktuelle beretning om forvaltningen af handikapområdet må være trist pligtlæsning for social- og ældreminister Astrid Krag (S).

»Beretningen viser, at der desværre er risiko for, at borgere med handikap ikke får de ydelser, som de er berettigede til ifølge lov om social service,« skriver statsrevisorerne, der først og fremmest placerer ansvaret på ministerens skrivebord: »Det skyldes en utilfredsstillende forvaltning af handikapområdet i Social- og Ældreministeriet.«

Men også kommunerne står for skud, fordi der år efter år sker alt for mange fejl i deres forvaltning, både af formel og af indholdsmæssig art. Som rigsrevisionen påpeger, har Ankestyrelsen siden 2014 omgjort et stigende antal af kommunernes afgørelser enten på grund af utilstrækkelige sagsoplysninger, eller fordi afgørelserne ikke er inden for lovens rammer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Da Thyra Frank var ældreminister var Astrid Krag meget kritisk angående Thyra Franks forvaltning af sit ansvarsområde. Nu rammer kritikken så Astrid Krag. Efter min opfattelse havde/har ingen af de to kvinder de nødvendige kvalifikationer til at varetage et ministerembede; men det var/er de så desværre heller ikke alene om.

Søren Andersen, Rolf Andersen, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Fortæller hvordan alle politikere de sidste 20-40 år er ligeglade med os svage.

Heidi Larsen, Inge Lehmann, Knud Chr. Pedersen, Søren Andersen, Svend Elming, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Christel Gruner-Olesen, Inger Pedersen, Kim Houmøller og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Sammen med nedlæggelsen af amterne forsvandt viden og ekspertise på de enkelte områder.

Personale med viden og kunnen blev omplaceret eller søgte andetsteds hen, når deres område blev nedlagt.

Det tager LAANG tid at genopbygge - og kombineret med idelige nedskæringer og besparelser (i det gamle Viborg amt transformeret i Nysprog til "negative tillægsbevillinger") - bliver det reelt umuligt.

Derfor.
Men det var vel reelt også det, der var hensigten?

Alt for meget bøvl med "meningsdannere og eksperter"...
Det er MEGET nemmere, når ingen hverken ved noget eller kan noget - spørg bare Putin (kunne altså ikke dy mig)

Inge Lehmann, Knud Chr. Pedersen, Stella Nielsen, P.G. Olsen, Rolf Andersen, Inge ambrosius, Freddie Vindberg, Egon Stich, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Jane Jensen, Lone Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er ikke den eneste stinker, der ligger på socialministerens bord og oser.

Et hidtil hemmeligholdt notat som Altinget for nyligt fik aktindsigt i afslører, at regeringens kommende reform af handicapområdet skal finansieres af besparelser på hjælpen til udsatte børn og prostituerede.

"Den ekstra finansiering på finansloven til den kommende handicapreform er fundet via besparelser i Socialstyrelsen på prostitutionsområdet og i rådgivningen af kommuners håndtering af grove overgrebssager."

https://www.altinget.dk/artikel/notat-afsloerer-regeringens-handicaprefo...

Heller ikke regeringens støttepartier var blevet oplyst om denne model, og kræver nu svar på, hvordan det kan være, hunden atter engang skal fodres med sin egen hale.

Heidi Larsen, Inge Lehmann, Knud Chr. Pedersen, Stella Nielsen, Steen Obel, Brian W. Andersen, Freddie Vindberg, Inger Pedersen, Svend Elming, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist og Jane Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Det kan konkluderes, at det ikke er velfærd for de svageste grupper i samfundet, der tynger regeringen, tværtimod.

Inge Lehmann, Knud Chr. Pedersen, Steen Obel, Freddie Vindberg, Inger Pedersen, Svend Elming, Steen K Petersen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Astrid Krag har meldt ud, at ministeriet nu er i gang med at se på, om lovgivningen er for »kompliceret« at forvalte for kommunerne."

Der er såmænd ikke noget, der er for kompliceret at forvalte, men derimod anstrenges der i stor stil for at snyde handikappede borgere. Kan Astrid Krag lave om på dét?

Brian W. Andersen

@ Eva Schwanenflügel

Det er da godt nok en yderst mistænkelig og kritisabel kombination af to områder for besparelser. Senskadefølger af social udsathed i barndommen og af seksuelle overgreb i opvækstårene er kendt for at være en af de mest almindelige problemkombinationer blandt personer der ender med at sidde fast i prostitution og nye problemer afledt af denne.

Jeg ved at undersøgelser og forskning af dette forhold er fuldt tilgængelige i Socialministeriet, så denne sparerunde ligner at man fra statens side forsøger at sikre adgangen til købesex i Danmark igennem at sikre fødekæden til prostitutionsmiljøet og fastholdelse i prostitution. Og dette er sket med en kvinde på posten som socialminister og endnu en på statsministerposten og begge er endda fra et såkaldt rødt og socialt lighedsorienteret parti. Undskyld mig lige et øjeblik imens jeg brækker mig af ren og skær politikerlede.

Og så skal pengene fra denne disse besparelser finansiere en reform af handicapområdet......?
Man kan ikke nøjes med at bruge udtrykket "at fodre hunden med dens egen hale" i dette tilfælde, men jeg lige nu slet ikke komme i tanke om et udtryk, der er dækkende for det regeringen har planlagt. Den vil i bund og grund skabe bedre/mere hjælp til handicappede borgere med en finansiering, der skaber flere handicappede borgere. Svigt, udsathed og overgreb under opvæksten og prostitution i det unge voksenliv er nemlig alt sammen noget, der fører til en stor mængde af psykiske og sociale handicaps, hvori især traumer, PTSD og kroniske depressions og angstlidelser fylder en del og oftest er forværret af jobcentrenes "hjælp".

Ikke engang økonomisk giver det her mening. Handicapområdet har været under stigende pres i årevis og mangler penge til at afhjælpe alvorlige mangler i hjælpen til handicappede. Nu vil regeringen så flytte nogle penge over til området, men gør dette, så der også tilføres flere borgere til handicapområdet, som så indgår i gruppen af borgere, der skal deles om disse penge. Frem og tilbage er lige langt, men alle de mennesker, der skal flytte rundt på ressourcerne skal altså have løn, så det her kan ikke blive til bedre/mere hjælp til handicappede, men det vil blive til mindre hjælp til flere andre.

Jeg ved ærligt talt ikke hvordan jeg skal forholde mig til denne reformplan. Den lugter grimt af at være en eller anden form for blanding af populistisk symbolpolitik og en beskæftigelsesorienteret vækstpolitik, der anvender social nød og desperation som beskæftigelsesincitament.

Begge dele er jo noget vi før har set brede sig på tværs af ministeriernes resortområder, så det er muligt, men det kan også være at vi efterhånden bare har fået opbygget lag af politikere, embedsfolk og "eksperter", der er privilegieblinde og ignorante nok til at tro på at en sådan reformplan vil virke efter sin pålydende hensigt. Uanset hvilket, så vil reformen gøre sit bidrag til at øge uligheden i det danske samfund og den vil samtidigt sikre at de 500.000-600.000 personer, der køber sex fra prostituerede hvert år (95+% mænd), får let adgang til at købe mere. Hvis der skal en rosin i pølseenden på dette, så mangler vi bare en Sofie Brandvarm, der endnu engang fortæller hele Danmarks befolkning om prostitutionens mange lyksaligheder.

https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/963-af-alle-der-henvendt-sig-til-...
https://livarehab.dk/wp-content/uploads/2020/11/evaluering_af_livas_doku...

Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Stella Nielsen og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Brian W. Andersen

Jeg var også lamslået, da jeg læste om denne 'omprioritering'.
Og ja, det virker komplet forrykt i alle henseender.

Altinget er, så vidt jeg kan se, det eneste medie, der har gravet ned under den pæne overflade hvad angår reformen på handicapområdet.

Det bliver spændende, om andre aviser får øjnene op for, hvad der egentlig foregår under dække af diverse kriser..

I øjeblikket har statsministeren travlt med at genfremstille sig selv som krisegeneral, så kan den hjemlige mishandling af borgerne bedre foregå upåagtet.