Leder

Ingen vil tage ansvar efter regeringens lidt for smarte manøvre

Regeringen har igen tilbageholdt væsentlige oplysninger for Folketinget. Denne gang om Lynetteholmen i København, og dermed risikerer Danmark at have overtrådt EU’s miljøregler. Nu vil ministeren ikke tage ansvar for miseren, og det er et problem.
Folketinget er ikke blevet orienteret om en henvendelse fra den svenske miljøminister, som udtrykte bekymring for etableringen af Lynetteholmen. Det kan ifølge flere juraeksperter være et brud på både EU’s miljøregler og danske forvaltningsretlige regler.

Folketinget er ikke blevet orienteret om en henvendelse fra den svenske miljøminister, som udtrykte bekymring for etableringen af Lynetteholmen. Det kan ifølge flere juraeksperter være et brud på både EU’s miljøregler og danske forvaltningsretlige regler.

Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Indland
31. marts 2022

Siden januar er der blevet dumpet omkring 230.000 kubikmeter slam i Køge Bugt. Slammen kommer fra anlæggelsen af det storstilede prestigeprojekt Lynetteholmen i Københavns havn, og i alt skal omkring 2,3 millioner kubikmeter dumpes i bugten.

Havbiologer har i mere end et år kritiseret dumpningen, fordi slammet indeholder giftstoffer, tungmetaller og kviksølv, der risikerer at ødelægge havlivet. Men nu viser det sig, at også svenskerne har råbt vagt i gevær.

Ifølge DR mødtes både miljøminister Lea Wermelin (S) og transportminister Benny Engelbrecht  (S) sidste år med den svenske miljøminister få dage før vedtagelsen af Lynetteholm-projektet, hvor han bad de danske ministre udskyde planerne, indtil miljøpåvirkningen i de svenske havområder var undersøgt.

Det valgte Folketinget dog at se stort på, da det et par dage senere alligevel vedtog anlæggelsen. Men nu oplyser Transportministeriet til DR, at Folketinget slet ikke var blevet orienteret om den svenske henvendelse. Det kan ifølge flere juraeksperter være et brud på både EU’s miljøregler og vores egne forvaltningsretlige regler.

Som om sagen ikke er grel nok i sig selv, begynder der at tegne sig et billede af en regering, der har det svært med at videregive oplysninger til Folketinget. Det var også netop derfor, at Folketinget tidligere i år erklærede mistillid til selv samme Benny Engelbrecht, der havde tilbageholdt centrale klimaberegninger før indgåelsen af infrastrukturaftalen.

Smart manøvre

Siden har Trine Bramsen (S) overtaget posten som transportminister og står nu til ansvar for Lynetteholmen. Hun forklarer, at hun nu vil se på andre løsninger end dumpning i Køge Bugt. Hun vil dog ikke forholde sig til, at Danmark kan have brudt EU’s miljøregler, fordi hun lige er tiltrådt som minister og derfor ikke kan kommentere, hvad der er sket sidste år.

Dermed åbner hele miseren for endnu et væsentligt problem for vores folkestyre. For det ligner grangiveligt, at regeringen har foretaget en lidt for smart manøvre, der gør det muligt at bytte rundt på ministre, der står med en lortesag, så ingen længere kan tage ansvar for den. Det er sket med Trine Bramsen selv, der blev flyttet fra Forsvarsministeriet, hvor hun mildt sagt var meget upopulær, og det er sket for Morten Bødskov, der blev flyttet fra Skatteministeriet midt i skandalen om plugin-hybriderne.

Men det går ikke, at ministrene fralægger sig ethvert ansvar. Som minister må man tage ansvar for regeringens politik – også det, der er sket, før man selv har overtaget ministertjansen. Og så er det jo heldigt, at ministrene har et embedsværk bag sig, der kompetent kan sætte dem ind i sagerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Annette Chronstedt

Det fremgår ikke her, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre, at miljøministeren får lov til at løbe fra sit primære ansvar i denne sag.
Hendes ansvar i denne miljøskandale synes i egen bizarre selvforståelse at forsvinde, blot ved i sin tid - af uransagelige grunde - at have givet det videre til transportministeren !
Journalistisk gravearbejde i ansvarlighed efterlyses.

Peter Beck-Lauritzen, Inger Pedersen, Torben Lindegaard og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Er der nogen af avisens læsere, der synes byggeriet af en kæmpe ø, der blokerer Københavns smukke havudsigt samt giver anledning til voldsom forøgelse af trafikken i omkring hovedstaden er en god idé?

For slet ikke at tale om endnu mere gældsætning af By & Havn (og dermed København), fordi projektet selvfølgelig sprænger budgetrammerne, er kronisk underdimensioneret med transportforbindelser, og øvrigt vil blive fyldt med flere grå betonkasser?

Peter Beck-Lauritzen

Få stoppet klapningen i Køge bugt. Det kvæler alt liv, flere år fremover, også torskeynglen! Statssvineri af værste skuffe.
Slammet skal renses og genbruges!