Leder

Selvfølgelig kan kvinder være gode soldater. Men der er alt for få af dem

Det er en stor succes, at mange flere kvinder end tidligere er værnepligtige. Forsvaret har gjort meget for at tiltrække dem, men der er endnu lang vej igen, når det kommer til at fastholde dem
Forsvaret er blevet dygtig til at tiltrække kvinder, men har et problem, når det kommer til at fastholde dem.

Forsvaret er blevet dygtig til at tiltrække kvinder, men har et problem, når det kommer til at fastholde dem.

Magnus Hove Johansson

Indland
8. marts 2022

Forsvaret er på flere områder ikke længere den mandlige højborg, det var engang.

I mange år udgjorde kvinder en minimal del af Forsvarets værnepligtige – i 2004 var andelen eksempelvis kun 2,6 procent.

Men de seneste år er andelen af kvindelige værnepligtige steget eksplosivt. På tværs af Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet var mere end hver fjerde, der påbegyndte værnepligt i 2021, en kvinde. Og kvindernes ansøgninger til officersuddannelsen samme år udgjorde næsten en fjerdedel.

Samme relativt store andel af kvinder finder man desværre ikke blandt de uniformerede ansatte i Forsvaret. Her er det lidt mindre end hver tiende. Og Forsvaret oplever desuden problemer med, at mange kvinder falder fra, inden værnepligtsforløbet er slut.

Noget tyder altså på, at Forsvaret er blevet dygtig til at tiltrække unge kvinder og på flere områder gør sig umage. Der er for eksempel blevet lavet store kampagner fyldt med kvindelige ansigter, der opfordrer unge til at gøre karriere i Forsvaret. Og der findes en hel temadag for kvinder, som overvejer at aftjene ’værnepligt’– eller værneret, som det hedder for kvinder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Det er med kvinder lidt som det er med guitarister.

Rikke Nielsen

Nu har jeg selv arbejdet i en mandsdomineret branche i mange år, og jeg ved udmærket, hvad der sker, hvis der kommer en kvinde ind i et mandefællesskab. Det handler om eksklusion og mobning. Så det er ikke nok at tiltrække flere, hvis de skal fastholdes skal den kultur ændres.

Det gælder for øvrigt også i bestyrelserne.

John S. Hansen

Desværre kan jeg ikke læse artiklen - men jeg vil æde min gamle hat på, at skribenten ikke agiterer for at indføre ligestilling på værnepligtsområdet!!

Skal vi ikke glæde os over at der trods alt er færre kvinder der ønsker at øve sig i vold end mænd? Fy Viggo at skrive det i en tid hvor vi er ved at falde over hinanden omkring ideen om mere militær. Som om det skulle hjælpe lige nu mod en galning. og medløbere.

Steen K Petersen, Helle Degnbol og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Viggo@

Værnepligtsloven handler ikke om ønsker men om statsmagtens mulighed for at tvinge unge mænd til at gøre tjeneste i det miitære forsvar, beredskabet eller i en militærnægterfunktion.

Under alle omstændigheder en tvangsmæssig situation, som nok burde gælde for begge(eller 57) køn - eller ingen overhovedet!

Michael Kamp, Klaus Lundahl Engelholt og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

John: Du har en pointe lige her, men det ligger tydeligvis dybt i de fleste samfund at det er mændene som enten skal dræbe eller blive dræbt i nationens tjeneste.
Men som pacifistisk indstillet kan jeg selvfølgelig kun glæde mig over at så få kvinder ønsker at slås.
Jeg kan ikke tillade mig at tillægge dem dårlige motiver uanset.
Men jeg vil så stadig have lov til at mene at uanset onde regenter er oprustning ikke vejen..

Klaus Lundahl Engelholt, Steen K Petersen, Daniel Joelsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Nu skal man(d) jo også lige huske på, at det ikke er kvinder, der har bestemt, at kvinder ikke skal have værnepligt. Så at tillægge kvinde nogle dårlige motiver her, er skudt ved siden af.

Hvad nu hvis de knækker en negl eller har en dårlig hårdag :) ?

Vi lever tid hvor folk er blevet kønsforskrækket, man må helst ikke sige at der er forskel på mænd og kvinder. Hvem er det vi prøver at snyde her? Jamen det er kulturelt social halløj, hold nu op med det fis.
Selvfølgelig er der forskel og selvfølgelig er der enkelte undtagelser.

Som udgangspunkt har kvinder ikke noget at gøre i felten.

Er der nogen som ved hvor mange kvindelige jægersoldater vi har?

Bjørn Pedersen

Mikael K, har du selv aftjent værnepligt? Da jeg var værnepligtig i 2002, ved Kongens Artilleriregiment på Sjælsmark kaserne, havde vi en kvindelig sergent, en kvindelig løjtnant og en kvindelig premierløjtnant. Ingen kvindelige værne-frivillige i vores batteri, men forsynsenheden havde fire frivillige kvinder. Og det var altså tyve år siden...

At kvinder "ikke har noget at gøre i felten" er netop noget identitspolitisk fis. Kvinder behøver ikke at kunne løfte det samme som en mand for f.eks at være en god skytte, for at kunne samarbejde, for at kunne tænke taktisk. Det beviste russerne jo selv ved den tyske invasion.

Klaus Lundahl Engelholt, Dan Mouritzsen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Tænk at fordomme, som Mikael K's, stadig findes. Det er uhyggeligt, at et et så primitivt tankesæt har kunnet overleve i en civiliseret verden.

jens peter hansen

Hvis værnepligten skal gælde hele skalaen er det jo ikke kun kvinder der skal i trøjen. I øvrigt har man siden 1916 kunnet nægte militærtjenste i Danmark. Det har siden 1972, tror jeg, heddet civil værnepligt. Robert Habeck har fx aftjent civil værneåligt i Tyskland. Og jeg i 1973, dengang USA bombede løs i Vietnam.

ohh den dejlige ideologi, hvor Biologi ikke eksisterer, Og hvor følelser slår fakta.

Ja der skal være plads til kvinder i militæret, men der er nogle problemstillinger og forhindringer, for vi er ikke ens gennemsnitlig.

Lidt fra det virkelig liv.
Israel har militærtjeneste for begge køn...
Og de har måtte lave særregler for kvinder og nedsætter, hvad for nogle opgaver de kan lave og udføre af flere omgange. De havde også store problemer med ,at kvinde kom ud af tjenesten med flere skader.

Men skal siges, at Israel har gode erfaringer med kun kvinder grupper (men ikke som normale kampstyrker)

(i USA hvis jeg husker rigtigt)
der blive lavet køns kamptest med grupper af kun mænd og grupper, der var blandet, og det faldt ikke ud til de blandet gruppers favør.

Eller alt det med kvinder i Navy SEALS, hvor det kom frem med alt det snyd, som man gjorde for, at kvinder skulle klare sige igemmen.

Til dem der siger kvinde har også Kan x y eller Z. Der kan jeg kun sige, at der er forskel mellem sandsynlighed og mulighed.

Men ja der er helt klart nogle Snowflakes, der kan give mænd kamp til stregen.

Rikke Nielsen

Mænd indbyrdes og kvinder indbyrdes er heller ikke ens. Hvis man forestiller sig, at kønnenes forskellige kompetencer blev afspejlet i en normalfordeling, så ville den høje ende af normalfordelingen for fysisk styrke af kvinder formentlig overlappe lige omkring middel på normalfordelingen for mænd.

Og så handler det jo om, at få fanget de kvinder, der ligger godt placeret der. Jeg tænker heller ikke, at hverken alle mænd eller alle kvinder i Danmark skal ind og tjene. Derfor giver det ikke rigtig mening af lave en kønsbaseret sammenligning.

Og så må et forsvar antages af bestå af meget andet end fodfolk, og derfor også kræve andre kompetencer end muskelstyrke. Det håber jeg i hvert fald...

Kvinder skal også tvinges til at aftjene værnepligt... det er reel ligestilling. Der er en masse opgaver de kan varetage.