Leder

Abortgrænsen skal ikke ligge på 12 uger. Den skal være højere

Det er umyndiggørende, at danske kvinder skal spørge om lov, hvis de vil have en abort i ugerne efter den 12. uge. Og det er uværdigt, at de i værste tilfælde må rejse til Sverige for at få den foretaget, hvis de får et nej. Derfor bør grænsen hæves med nogle uger
Aktivister på gaden for den fri abort i starten af 1970’erne. Der er behov for at udvide grænsen for den frihed.

Aktivister på gaden for den fri abort i starten af 1970’erne. Der er behov for at udvide grænsen for den frihed.

Lars Hansen

Indland
29. april 2022

WHO er kommet med nye anbefalinger om helt at fjerne grænsen for, hvor sent en kvinde lovligt kan få foretaget en abort, og det giver anledning til at diskutere den danske abortgrænse på 12 uger.

Abort er et emne, der bringer sindene i kog verden over, og kvinders ret til abort er under angreb i mange lande – også tæt på os som for eksempel i Polen.

I Danmark står vi glædeligvis i en anden situation, for her har kvinder haft ret til forskellige grader af fri abort siden 1970’erne. Aborten er heller ikke et helt vildt stort tabu eller kilde til socialt statustab, da langt størstedelen af befolkningen heldigvis er tilhænger af abortrettigheder. Ganske sjældent pipper nogen et eller andet abortkritisk, som for eksempel Kristendemokraternes Jens Rohde gjorde det sidste år, men de møder næsten ingen opbakning i offentligheden.

Det er godt, for et samfund, som ikke tillader abort eller lægger alle mulige hindringer i vejen for, at kvinder kan få foretaget en, er ikke et samfund, som respekterer kvinder og deres ret til egen krop.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg undrer mig…. Hvorfor er 3 mdr ikke nok til både at opdage graviditet og beslutte sig for abort i de normale situationer? (Altid undtagelse til reglen)

Hvorfor infantiliserer vi kvinder, at de ikke skal have ansvar for deres produktionsevne? At de ikke kan evne handling og konsekvens? At de selv ikke kan holde øje med deres krops obs graviditationstegn? At de ikke selv kan bruge prævention?

Ja selvfølgelige er der ulykkelige sager derude, hvor 12 uger ikke var nok… ja nogle bliver gravide selv på prævention, ja nogle fostre har defekter der først kan ses senere.
Dertil løsningen at man kan søge om undtagelse. Og denne er der uden tvivl mangel på i andre lande! Det kan der strammes op med!

….
Jeg forstår simpelthen ikke, at vi “my body my choice” ikke = mit valg, dertil mit ansvar.
Men ja endnu, når det er belejligt, så kører vi den victorianske stil… kvinder er uskyldige objekter der ikke har ansvar i noget (bemærk ansvar, ikke skyld! Ingen victimblaming her!)

Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Morten Nissen, Alvin Jensen, Inge Nielsen, Torben S Rose, Nikolai Seidelin, Jens Jensen, Ib Christensen, Benny Nordstrøm, Jane Nielsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Nogle oplysninger, som ikke fremgår af indlægget: Langt, langt de fleste lande i Europa har en abortgrænse ved 12. uge. Sverige og Rumænien har grænser på henholdsvis 18. og 14. uge. Så er der lande som UK og Finland der kun tillader abort hvis kvindens psykiske og fysiske helbred er på spil eller kvinde står i en dårlig social eller økonomisk sutiation. Her er grænsen langt senere end 12. uge. Fra 16. til 24. uge (UK).
Også værd at overveje inden abortgrænsen ændres 'opad.'
1. Fosterets centralnervesystem begynder at reagere på indtryk fra 13. uge.
2. Kvinden og forsteret/barnets relationer bliver stadig tættere, jo længere fremme i graviditeten kvinden er.
3. Et foster kan overleve i kuvøse efter 18. uge.

Henning Kjær

Praksis i Europæiske lande er ikke vidt forskellig. I langt de fleste lande med fri abort er grænsen 12. uger i 2018. Det tvinger også kvinderne til at træffe en beslutning, og så slipper de for en "umyndiggørende" proces.
Kvinder kan frit rejse til andre lande og få foretaget en abort efter 12 uge, men andre lande er kun Sverige, og hvor let er det lige at få abort i et andet land.

egentlig burde det foster blive fjernet så hurtigt som muligt, hvis kvinden ikke er interesseret i at få et barn, så ændre det sig vel ikke fordi der går 2 uger mere. eller mindre.

Ved godt jeg skal passe på med hvad jeg skriver nu :-)
For det et kvinde område hvor manden stort set intet har at skulle have sagt og vil han have lidt mere indflydelse, så får manden kvinderne på nakken, for det KUN en kvindeting.

Èn ting er helt sikkert med hensyn til graviditet, det er at manden KUN er en donor for kvinden og når sæden er afleveret, så er manden stort set ude af det billede, altså lige indtil der muligvis skal betales børnepenge :-(
"ligestilling" :-(

Hvis det er en pludselig impuls handling at få barnet, er det så smart at få det barn eller er det en "lykkelig" graviditet, barn, opvækst ect. alligevel.
Ændre holdningen til at få barnet sig hos kvinder under graviditeten?
Så hvis hun siger i starten " det vil jeg ikke have" og 2 uger efter så vil hun godt?
Det er selvfølgelig også et stort spørgsmål/ansvar at få, så der skal selvfølgelig tænkes over det..

Undskyld jeg spørger kvinder, men vi er inde på et område hvor jeg er total blank, selvom jeg har 3 børn og 3 børnebørn :-)

Rene Madsen
Nu snakker jeg som lægefaglig.
Aborter har sin plads! Og for ret mange mennesker er det nemlig det rette valg.

Men selv i mit forholdsvis korte lægeliv har jeg stødt flere gange på ældre kvinder (særligt dem der gerne senenere vil have et barn), at de fortrød den tidligere abort..

Vi har også til tider kvinder, der kommer ind efter abort, med akut belastningsreaktion.grundet den handlen.

Så ja abort er stadigvæk en risiko for psykologisk traume. Ikke risikofrit, som mange gør det til.

Jeg gad godt se mere ærlig statistik, hvor mange der fortryder etc.
Og gad også se forskning ad det at betragte fostre helt op til fødslen, hvor meget det er en forsvarsmekanisme, så man kan tackle, at man havde fået en abort. “At det nemlig er ok, fordi den var jo alligevel ikke et liv”
Og alle de argumenter.

Benny Nordstrøm

Lad mig starte med at slå fast at jeg som udgangspunkt ikke er imod en højere grænse for fri abort. Det giver god mening at kigge lidt på de regler man har en gang imellem, og lige checke om der er behov for at justere dem. 16 uger, 18 uger - whatever.
- Men jeg synes nu heller ikke at 12 uger virker som en urimelig lav grænse for helt frit og uden begrundelse at kunne vælge til eller fra. Som jeg forstår det, så konstateres graviditeter ofte omkring 5-6 uger henne, fordi man lige skal opdage at menstruationen er udeblevet, og så regnes der tilbage til den sidste menstruation. Det giver stadig en 6-7 ugers betænkningstid. Det kan godt være at jeg er privilegeret, men jeg har svært ved at forestille mig at en graviditet kan fylde så lidt i ens bevidsthed, at man ikke når at tage stilling til en eventuel abort inden for et sådant tidsrum.
Som Liv Pedersen også påpeger, så indebærer "min krop, mit valg" jo netop at man faktisk foretager et valg. Og hvis man er i en sådan mental tilstand, at man af den ene eller den anden årsag ikke kan rumme det valg, er det vel i sig selv en gyldig grund til at få tilladelse til abort efter den 12. uge? Desuden kan jeg forstå på den anden af Informations nylige artikler om emnet, at det kræver en anden og mere indgribende abortprocedure efter 12. uge.
Jeg køber dog ikke argumentet om at det at have en grænse for hvornår man skal have en begrundelse for at få en abort, i sig selv skulle være umyndiggørende eller uværdigt. Artiklens forfatter har tydeligvis aldrig været i ressourceforløb, eller haft planer om at opføre en carport. Fri abort er vel næsten det eneste indgreb vi har, hvor man i en periode er helt fritaget fra at skulle angive en eneste grund til at få det foretaget.
Derimod kan jeg sagtens se fornuften i at man formentlig kan frigøre nogle administrative ressourcer ved at hæve grænsen, så der er færre sager der skal vurderes af fagfolk, når nu det alligevel bliver bevilliget i så mange af tilfældene.

Rene Madsen . Tjaaa altså - donor og børnepenge ....... man er som bekendt 2 om at lave børn - og der findes glimrende prævention til BEGGE parter, hvis graviditet ikke ønskes ..... smart ikke :) .......dobbelt sikring :)......
Undrer mig så mange "glemmer" det .
Ironi kan forekomme :).

12 uger er passende

Jeg mener at grænsen bør være lige før centralnervesystemet kan bruges. Det må være det banet skal have ratiheder. Hvornår det er kan jeg så ikke huske.