Leder

Livstidsdommen til Kavala symboliserer den generelle retsløshed i Tyrkiet

Den tyrkiske menneskeretsaktivist Osman Kavala er blevet dømt til livstid, og det siger alt om en stat, der på rekordtid er gledet ned i en sump af vilkårlig korruption og retsløshed
Flere gange har europæiske lande, internationale observatører og menneskeretsaktivister opfordret Tyrkiet til at løslade Osman Kavala. Mandag fik han en livstidsom. På billedet taler Kavala ved en begivenhed i Istanbul.

Flere gange har europæiske lande, internationale observatører og menneskeretsaktivister opfordret Tyrkiet til at løslade Osman Kavala. Mandag fik han en livstidsom. På billedet taler Kavala ved en begivenhed i Istanbul.

Handout/AFP/Ritzau Scanpix

Indland
27. april 2022

Det var kun et spørgsmål om hvornår, før Tyrkiets problematiske retstilstand indfandt sig igen. Og det skete så mandag, da den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan tog imod FN’s generalsekretær António Guterres i Ankara for at drøfte Erdogans rolle som mægler i Ukrainekrigen. Samme dag idømte en domstol i Istanbul nemlig den 64-årige Osman Kavala, en kendt menneskeretsaktivist og millionær, der sad varetægtsfængslet i fire år, til »fængsel på livstid uden mulighed for prøveløsladelse«.

Kavala symboliserer den generelle retsløshed i Tyrkiet. Han har henslæbt flere år bag tremmer uden retslig procedure, han er krævet løsladt af europæiske regeringer, herunder den danske, samt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. At civile menneskeretsorganisationer og Tyrkiets politiske opposition har råbt op i årevis siger sig selv – ligesom det er indlysende, at de råber for døve øren: Netop fordi Osman Kavala repræsenterer en kritik af Tyrkiet, der påvirker Ankaras status i det internationale samfund, vil ansigtstabet ved at løslade ham være politisk belastende for den autokratiske præsident.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Erdogan, Orban, Vusic, etc. - er lidt bagefter Putin mht at knægte ytringsfriheden! Orban klares indenfor EU, ved at lukke af for EU midler! De andre burde sanktioneret!

Kim Ravn-Jensen

Dette er desværre en klassiker inden for realpolitik: "Han er et dumt svin, men han er vores dumme svin!"

Vi er nok mange, der ønskedrømmer om andre former for politik end realpolitik, og derfor beundrer vi personer, som sprængte rammerne: Gandhi, Mandela, Havel og andre - stryg og tilføj efter behag. Men i virkelighedens verden opfylder realpolitik et behov.