Leder

Putin beviser, hvor farlig afhængigheden af hans gas er

Putins stop for gasforsyningen til Polen og Bulgarien illustrerer krigens foruroligende eskalering. Afhængigheden af gassen må bringes ned i en fart, og nye gasprojekter som den danske gasforsyning af Nordic Sugar må skrottes
Regeringen har besluttet at bygge en gasledning til Lolland-Falster og dermed sikre gas som erstatning for kul og olie til nogle af øernes store, energiforbrugende arbejdspladser. Her er vi på Nordic Sugar på Lolland-Falster.

Regeringen har besluttet at bygge en gasledning til Lolland-Falster og dermed sikre gas som erstatning for kul og olie til nogle af øernes store, energiforbrugende arbejdspladser. Her er vi på Nordic Sugar på Lolland-Falster.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
28. april 2022

Det kunne ligne billedet på en løbsk hjerterytme, onsdagens kurve over naturgasprisen på det europæiske marked. Fra tirsdag eftermiddag til markedsåbning onsdag sprang prisen i vejret med over 30 procent, det største spring opad på en enkelt dag siden den russiske invasion af Ukraine for godt to måneder siden. I løbet af onsdagen aftog markedets hjerteflimmer en smule, men lå ved børsens lukning stadig omkring 20 procent højere end dagen før – og dermed på det firedobbelte af prisniveauet for et år siden.

Panikken fulgte af Ruslands beslutning om at lukke gasforsyningen til Polen og Bulgarien som Putins straf for landenes klare nej til at betale for russisk gas i rubler. De to landes kontrakter med Gazprom lyder på betaling i euro eller dollar, men Putin dekreterede i sidste måned, at fremtidige betalinger skal falde i rubler som modtræk til de vestlige sanktioner mod den russiske finansielle sektor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Nielsen

Din konklusion på lederen er så helt rigtig.

Martin Sørensen

Danmark skal overhoved ikke producere sukker. !!!!!!

normalt ville jeg være tilhænger af en dansk produktion af sukker ud fra et renundans / resistens spørgsmål. men i forehold til energi spørgsmålet ja der er jeg faktisk imod. da det er langt billigere målt i co2 og lave sukker fra sukkerrør. end fra sukkerroer. som kræver meget mere energi,

idag kan alt laves eldrevet. men i spørgsmålet om sukker skal vi se på hvad man ellers ville ha kunne anvende jorden til og mere effektivt og her er den lollandske muld ganske enkelt på nivue med den jord man har i ukraine, til kornproduktion, ja vi skal overhoved ikke lave sukker i danmark. verdens marked kan mere effektivt give os både billigere og bedre sukker fra afrika, og Sydamerika, og asien, udfra sukkerrør der kræver en langt mindre rafinering for at blive til sukker end sukkerroer gør da sukker indholdet i sukkerrør er langt højere. og at det er nemmere og billigere og forarbejde til sukker. i et højpris energi senarie, billig energi var det der gjorde sukker produktionen på Lolland rentabel. uden den er sukker produktionen IKKE rentabelt.

så set ud fra et klima spørgsmål er det faktisk mere klima rigtigt og importere sukker, til danmark. da energi omkostningerne er lavere. totalt set. og herved er co2 udledningen lavere.

Jorden på lolland falster er ganske enkelt bedre andvendt til korn produktion og med de korn priser der er på vej vil marked ganske enkelt udfase vores sukker produktion da landmændende kan tjene mere på at lave korn end sukker som der jo ikke er ramt af krigen i Ukraine, med russerne og ukrainerne ude af verdens marked for korn.

marked vil helt enkelt selv komme med den markedstilpasning, for ingen lollands falster bonde vil dyrke og sælge sukkerroer når man kan tjene mere på at lave korn.

ja den billigere sukker som der jo kommer fra markeder der ikke er ramt af forsyningsproblemerne, vil udkonkurere den sukker vi har fra lolland der kun eksistere fordi vi har en gigantisk EU told på sukker. faktisk bør EU ophæve sin sukker told så vi kan producere mere korn. i europa og stoppe vores stupide sukker produktion der både koster mere co2, og forhindre lande fra at udvikle sig industrielt. nu ikke vil gøre dette. ja EU bør i det hele taget her i Ukraine krisen se sine toldmure efter i sømmene. for at vi producere det vi er bedst til i europa hvilket er især korn og katofler. og ikke produkter som udviklende lande i afrika kan producere bedre end os og billigere end os.

så normalt er jeg kritisk overfor globaliseirngen men i dette tilfælde hylder jeg faktisk det globale marked ud fra en ren david ricaros komarative fordele. perspektiv som EU på stupid vis har nedlangt med sine stupide told mure.

Henrik Andersen, Alan Frederiksen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Henrik Günther, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen, Steen Ole Rasmussen og Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Hvorfor er det så, de insisterer på at producere sukkerroer i stedet for hvede?

erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Nille Torsen anbefalede denne kommentar

energi gas sukker Lolland Aalborg cement – hvordan hænger det sammen ? udover enorme mængder CO2 vand transportsystemer – egentlig en outdated postkolonial kulturindustriel fælde – fanget som en abe med hånden i kokosnødden fordi den ikke kan få sig selv til at slippe riskornet – på samme måde hænger vi fast i en socialdemokratisk arbejderlomme i Aalborg og på Lolland – selvom der måske ikke mere findes rigtige røde arbejdere og hverken sukker eller cement – og for den sags skyld svineri– og kødindustrien har bæredygtig fremtid i DK – luk lortet !

Jorgen Nielsen

Komplet overflødig gasledning til Lolland bør stoppes i dag!
Det vil klæde energiminister Dan Jørgensen straks at stoppe bygning af gasledningen til Lolland og i stedet anvende ressourcer og budget til bedre elkabler så sol og vindenergi på og ved Lolland kan udbygges.
Men det vil kræve en aktiv og konkret handling fra Dan Jørgensen, så det sker nok ikke…