Regeringen har mistet sit sidste argument for at fastholde milliardrabatten til hybridbiler

Der var brug for et mere solidt grundlag for debatten om rabat til pluginhybrider, lød det fra regeringen. Nu er dens egen undersøgelse kommet, og den bekræfter kun, at regeringen har begået en kæmpe brøler ved at fastholde milliardrabatten
Arbejdere i gang med at samle en Toyota AQUA Hybrid på en bilfabrik i Kanegasaki. Både internationale og nu danske undersøgelser viser, at pluginhybridbiler udleder langt mere CO₂ end forudsat i bilaftalen, derfor bør regeringen genåbne aftalen.

Arbejdere i gang med at samle en Toyota AQUA Hybrid på en bilfabrik i Kanegasaki. Både internationale og nu danske undersøgelser viser, at pluginhybridbiler udleder langt mere CO₂ end forudsat i bilaftalen, derfor bør regeringen genåbne aftalen.

Toshifumi Kitamura

Indland
6. april 2022

I skandalesagen om milliardrabatterne til pluginhybridbiler havde regeringen et enkelt halmstrå tilbage at klamre sig til: En undersøgelse, der i dette forår skulle gøre os klogere på danskernes kørsel af de kombinerede benzin- og elbiler.

Det halmstrå er nu faldet til jorden. Men først lidt baggrund.

Med bilaftalen fra december 2020 fik pluginhybriderne en skatterabat på i gennemsnit 195.800 kroner i 2021. Aftalen hvilede på en forudsætning om, at bilerne er grønne. Men den forudsætning var fra begyndelsen mere end tvivlsom og er efterfølgende blevet afmonteret af flere store undersøgelser.

Blandt andet viser en analyse udført af COWI for Vejdirektoratet, at danske pluginhybrider udleder tæt på dobbelt så meget CO₂ som forudsat i bilaftalen. En analyse, som forhenværende skatteminister Morten Bødskov i øvrigt valgte at hemmeligholde for Folketinget og offentligheden.

Det betyder, at staten har givet gigantiske rabatter til biler, som slet ikke er grønne – i 2021 for eksorbitante 8,3 milliarder kroner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

ak ja, endnu engang skriver information om hybrid skandalen og endnu engang får vi ikke af vide hvorfor? hvorfor vil S så gerne have den rabat på hybridbiler? -det er vel dybest set sådanne svar som journalistik går ud på?
indtil videre får vi bare lidt pjat i sandkassen og lidt OBS, jeg ved at nærværende kan mere:)

Holger Nielsen, Mogens Holme, Ole Olesen og Eric Mård anbefalede denne kommentar
Peter Michael Holm

Ikke nok med at hybridbilen ikke er specielt grøn, den har også den skadelige virkning at den blokerer for at de rigtige elbiler kan laden under vejs. En hybridbil kan sjælden køre mere end 50 km før banzinmotoren tager over. Hvis man på en længere tur vil lade undervejs, blokerer den for de elbiler, der ikke har andre "optankningsmuligheder". Mens en elbil kan lade med en effekt på typisk 20 kw i timen, lader hybridbilen så langtsomt at den skal lade mindst lige så længe, som en elbil.

Holger Nielsen, Torben Siersbæk, Kim Houmøller, Jacob O, Inge Lehmann, Olaf Tehrani og Eric Mård anbefalede denne kommentar

Det bør ikke overraske, at hybridbiler ofte lades. Med den korte rækkevidde på el må de fleste oplades dagligt.

Holger Nielsen, Torben Siersbæk og Ole Olesen anbefalede denne kommentar

Grunden er nok lobbyister.

Hybridbiler er i bund og grund store fossilbiler.

Hvad angår elbiler halter de europæiske bilproducenter efter. De har investeret i fossile fabrikker, som ikke er afskrevet endnu. Der er mange underleverandører til fossilbiler og de kræver mere vedligeholdelsesarbejde i forhold til el. Dvs vi taler mange arbejdspladser og rare skattepenge.

Selv om der er høj afgift på strøm og elbilister betaler mere afgift per kørt kWh i forhold til fossilbillister, tjener staten mere på fossilkørselsafgifter.

Vores politikere elsker afgifter og hader skattestigninger. Ved at satse på, at forlænge fossilafhængigheden med hybridbiler, forlænger de afgiftsindtægten.

Især fordi små batterier tåler af og opladninger mindre end de større batterier fra elbiler og derigennem mister rækkevidde meget hurtigere.
De hybridbiler, der sælges, er større end hvad folk normalt ville have købt pga den store afgiftsnedsættelse. Dvs om nogle få år vil de tungere hybridbiler bruge en større mængde brændstof end tilsvarende eller lettere fossilmodeller. Dermed kommer der flere afgifter ind.

Sidst men ikke mindst, tror jeg stadig ikke, at vores politikere tror på klimaforandringerne.

At de ingen forstand på fysik har kommer nok oveni. Når Venstres politikere mener at en nedsættelse på 10 km/ h fra 130 ikke batter noget i brændstofforbruget. Oveni mener de så ulogisk, at folk kan finde ud af at nedsætte farten. Hvorfor skulle de, når det er petitesser man sparer?

Holger Nielsen, Thomas Tanghus, Torben Siersbæk, uffe hellum, Finn Jakobsen, Mogens Holme, Søren Fosberg, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Viggo Okholm, Steen Obel, Finn Holmager og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Kunne du tænke dig en grøn bil, altså en rigtig grøn bil, så køb en cykel.

Holger Nielsen, erik pedersen, Carsten Munk, uffe hellum og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Inge Lehmann har fat i noget. Der findes nok en lokumsaftale mellem politikerne og bilindustrien der fremmer beskatningsformen for hybridbiler. Måske en stinker efterladt af Ole Birch Olesen, hvem ved, hans uvurderlige aftryk som minister er jo en voldsom stigning i antallet af store forurenende luksus biler i Danmark. Eller skal æren alene tilskrives vores "grønne" regering?

Holger Nielsen, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Carsten Munk, uffe hellum og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Og når lobbyisten for Danske Bilimportører, Mads Rørvig, uantastet kan stå i P1 (husker desværre ikke hverken dato eller program) og fastholde trods alle fremlagte facts - at deres målinger skam er reelle - trods alle fremlagte beviser på det modsatte - jamen så man vel konkludere, at politikernes konklusion ER betalt.
På forhånd.

Jeg må her tilstå, at min respekt for samme Mads Rørvig kan ligge på et meget lille sted: Han har lagt navn til lidt for mange skriblerier gennem lidt for mange år - lidt for mange steder - til fordel for lidt for mange lobbyorganisationer - med lidt for mange forskellige interesser - i lidt for mange forskellige stilarter, der næppe kan være hans egne - til, at jeg kan tro på, at han selv står bag, men bare har lagt navn til.

OGSÅ mens han var folketingsmedlem.
Mod betaling?

Søren Fosberg

Det er åbenbart herværende regering der har i indført rabatten for hybridbiler. Samme regering som vægrer sig ved at afskaffe den. OBO er frikendt, dog ikke for alt.

Søren Forsberg er der egentlig stadig nogen der tror, der er forskel på politikerne?

Under sidste regering proklamerede man højlydt afgiftsstigninger på elbiler, fordi vi ikke havde råd til afgiftsrabatten. Elbilssalget kollapsede og få måneder senere nedsatte selvsamme regering uden blussel afgiften på de større fossilbiler som BMW, Mercedes og Audi. Et afgiftstab vi ikke før havde råd til og logisk som forventet steg salget af de større biler.

Større fossilbiler med højere forbrug, som vi nu hænger på i mange år.

Vores kære danske politikere med magt, vader i olie, uafhængig af politisk observans.

Holger Nielsen

Jeg har først læst artiklen nu. Men kalder regering og støttepartier sig ikke grønne og klimavenlige? Med denne artikel beviser de jo, at de er sorte, og klima taler de kun om, for at få flere kroner i kassen, men hvad bruge så de mange milliarder til? I hvertfald ikke til velfærd, som de jo også slår på. De er ligeså utroværdige som de forrige regeringer har været i mands minde. Vil man høre en fed løgn, så skal man bare høre på en politikker, det er min tillid til dem.