Leder

Erdogans pris for at udvide NATO

Tyrkiet har i første omgang sagt nej til at godkende Sverige og Finland som nye NATO-medlemmer – men den afvisning er til forhandling, og prisen er eksilgruppers eksistens
»Vi er ikke positive over for Finland og Sverige i NATO«, sagde Erdogan i fredags og tilføjede: »De to lande er gæstehuse for terrororganisationer«.

»Vi er ikke positive over for Finland og Sverige i NATO«, sagde Erdogan i fredags og tilføjede: »De to lande er gæstehuse for terrororganisationer«.

Indland
17. maj 2022

Om Finland og Sverige vinder eller taber ved indlemmelse af de to hidtil neutrale nordiske magter i NATO, vil vise sig. Vladimir Putin har været ude med en telefonisk advarsel og en strømafbrydelse til Finland og en klar besked til Sverige om, at et NATO-medlemskab vil betyde en ændring af den militærtekniske realitet i Østersøen, hvad det så betyder.

Men der kan allerede nu kåres en vinder af den nye nordiske NATO-realitet, nemlig præsident Recep Tayyip Erdogan, der har vetoret i alliancen, eftersom de 30 medlemmer skal være enige om at optage nye lande. Tyrkiet overkom selv skeptiske medlemslande, da alliancen med en geografisk knibtangsmanøvre i 1952 inddrog Sortehavet i Nordatlanten således, at det blev muligt for USA at opstille atombærende missiler på selve dørtrinet til det daværende Sovjetunionen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Espen Bøgh

Mon ikke Amerika vil tage sig sammen og sende Anthony Blinken på en lille tur til Tyrkiet og tale med folkene om situationen.

Han kunne f.eks. minde Erdogan om de mange våben han købte fra Rusland for nogle år siden, hvilket styrkede Ruslands våbenindustri uhensigtsmæssigt i stedet for at købe nye våben i vesten til støtte for alliancen.

Det kunne tænkes og tolkes derhen at Tyrkiet var utilfreds med sit medlemsskab i NATO og gerne ville træde ud, og så måtte man arbejde med Tyrkiets medlemsskab ud fra det synspunkt!

Endvidere bemærke at Tyrkiet ligger lidt uhensigtmæssigt i forhold til den sydlige flanke og i øvrigt politisk har fjernet sig fra et demokratisk til et mere religiøst standpunkt i de senere år, og derfor er der tvivl om landets tilhørsforhold til demokratiske principper indenfor NATO.

Peter Beck-Lauritzen

Kan Erdogan have flere hundrede tusinde modstandere i fængsel og være et demokratisk medlem af en demokratisk forsvarspagt/een for alle og alle for een forening, samtidig? Næppe!
Hvad gør Erdogan nu mht. militært udstyr? Putin har vist udsolgt eller også virker det ikke mere! A. Blinken har nok også nogle gode argumenter ellers må despoten Erdogan ud af alliancen.

Christian Mondrup

Endnu en gang tak til Lasse Ellegaard for en skarp analyse af tyrkisk uden- og indenrigspolitik.

Søren Kristensen

Erdogan. Husk at læse indlægsseddelen.