Leder

Giv gymnasieaftalen en chance

Som andre politiske eksperimenter risikerer den omdiskuterede gymnasieaftale at blive en fiasko, når den skal prøves af i virkeligheden. Men den er også det bedste forsøg på at vende en negativ udvikling
Bliver de unges muligheder for at vælge forværret lidt, er det en rimelig pris at betale, hvis det samtidig betyder, at man løser problemet med en skæv elevfordeling, skriver Laura Friis Wang i denne leder.

Bliver de unges muligheder for at vælge forværret lidt, er det en rimelig pris at betale, hvis det samtidig betyder, at man løser problemet med en skæv elevfordeling, skriver Laura Friis Wang i denne leder.

Sigrid Nygaard

Indland
25. maj 2022

Aftalen om fordelingen af gymnasieelever ser ud til at blive et stort tema i valgkampen. Det er ikke en hvilken som helst aftale, men et af regeringens prestigeprojekter. Den handler nemlig om at mindske uligheden, både mellem indkomstgrupper og mellem land og by. 

I det lys er aftalen vigtig. Det er nemlig ikke til at komme udenom, at der er problemer med fordelingen af gymnasieelever i dag. For det første er nogle landgymnasier så udfordret af faldende elevtal, at de risikerer at lukke. For det andet er de befolkningstætte områder presset af, at der på nogle gymnasier samler sig en høj andel af elever med anden etnisk baggrund, mens etnisk danske elever søger væk.

Hverken den første eller anden udvikling er god for sammenhængskraften.

Oppositionen har før anerkendt problemet, men er kritisk over for aftalen. Særligt den del om, at elever skal fordeles efter indkomst i de større byer, skaber forargelse. Det er frihedsindskrænkende at »tvangsfordele« elever på baggrund af kriterier som forældres indkomst, som de ikke selv er herre over – og så endda i en tid, som er så formativ for de unge, lyder det. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Laura Friis Wang

Du springer kækt hen over Gymnasiernes såkaldte "Løfteevne" -
og det holder bare slet ikke.

Det er uantageligt, at der i den nye Gymnasieaftele
slet ikke medtænkes gymnasiernes løfteevne.

Kort sagt kan man forudse, at gymnasier på Vestegnen med
høj løfteevne skal levere elever til gymnasier med lav løfteevne -
til skade for de pågældende elever med lav socioøkonomisk reference.

https://uddannelsesstatistik.dk/Pages/Reports/1694.aspx