Leder

Den lammede atomaftale kan betyde en ny mellemøstlig verdensorden uden USA som den dominerende spiller

En ny verdensorden for Mellemøsten tegner sig, efter at Iran nægter at underskrive en ny atomaftale, før USA har fjernet revolutionsgarden, en del af det iranske militære beredskab, fra sin terrorliste
Enrique Mora, EU’s koordinator af Wien-forhandlingsprocessen, mødtes den 11. maj med Irans chefforhandler, Ali Bagheri Kani, i Teheran. Han er sendt dertil som ’en sidste patron’ for at redde den aftale, der er kendt som JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action).

Enrique Mora, EU’s koordinator af Wien-forhandlingsprocessen, mødtes den 11. maj med Irans chefforhandler, Ali Bagheri Kani, i Teheran. Han er sendt dertil som ’en sidste patron’ for at redde den aftale, der er kendt som JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action).

Wana News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Indland
12. maj 2022

EU’s udenrigschef, Josep Borrell, søger ’en mellemvej’ for at løse den knude, der blokerer for endelig signering af en ny atomaftale mellem Iran og primært USA med deltagelse af Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig og Tyskland. Borrell sender derfor Enrique Mora, EU’s koordinator af Wien-forhandlingsprocessen, til Teheran som ’en sidste patron’ for at redde den aftale, der er kendt som JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), hvor kontrol med Irans atomprogram byttes for lempelse af de sanktioner, der i realiteten holder Iran uden for verdensøkonomien.

Som bekendt lovede præsident Joe Biden i sin valgkamp at retvise Donald Trumps 2018-beslutning om USA’s udtræden af 2015-atomaftalen – og det vil især passe EU-landene at få en ny aftale på plads, der vil åbne for øget eksport af iransk olie som kompensation for EU’s plan om at blokere for importen af russisk energi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Interessant billede. De to personers forskellige kropssprog er meget påfaldende.

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Det er jo ikke fra EU en løsning skal komme -
uanset hvor meget vi måtte savne olie fra Iran.

Hvis Iran ønsker at udvikle et atomvåben,
så vil de gøre det, hvad enten vi piber eller synger.

Espen Bøgh

Grundlæggende har ingen suveræne stater pligt til at spørge Amerika om de må udvikle atom-åben, og i tilfældet med Mellemøsten har Amerika begået en stor fodfejl ved ensidigt og accepterende af lade Israel få atom-våben.

Amerika har desuden også forsømt at holde Israel tilbage overfor det palæstinensiske folk og frataget dem status som mennesker, så Israel frit har kunne undertrykke sååvel Vestbredden, som Gaza-striben, til trods for aftaler indgået med Amerika som forhandlingsleder.

Den fortsatte annektering af Vestbredden og fjernelse af de palæstinensiske beboere er også en fejl i amerikanske politik for Mellemøsten.

I det hele taget går det ikke så godt med forståelsen af de arabiske områder såvel i Nordafrika og videre over Mellemøsten til det jeg lærte blev kaldt Lille-asien.

- Intet syntes at villelykkes særlig godt, og så hjælper det heller ikke at vælge en præsident som D. Trump.