Leder

Når russiske fly krænker dansk luftrum, er det for at vise os, at konflikten altid kan eskalere

Med Ukrainekrigen er der intet ’business as usual’ over det, når russiske fly krænker dansk luftrum. Disse flyvninger er beregnet til at provokere og til at minde os om, at eskalation altid er en mulighed
Udenrigsminister Jeppe Kofod har indkaldt den russiske ambassadør til en samtale efter, at et russisk fly har krænket det danske luftrum.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har indkaldt den russiske ambassadør til en samtale efter, at et russisk fly har krænket det danske luftrum.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
5. maj 2022

Fredag fløj et russisk fly kortvarigt ind i dansk luftrum. Det sker sjældent, at russiske fly decideret flyver ind over territorialgrænsen og krænker dansk luftrum, og når det sker, er det aldrig rutine, men skal tages dybt alvorligt. Disse episoder handler om at teste det danske militære og politiske beredskab. Og med krigen i Ukraine er der absolut intet ’business as usual’ over det.

Mandag havde udenrigsminister Jeppe Kofod indkaldt den russiske ambassadør til samtale i Udenrigsministeriet.

Kofod har forklaret, at han indkaldte ambassadøren for at meddele, at det er »fuldstændig uacceptabelt«. Når fredagens episode er grovere, så bliver der også afleveret en hårdere advarsel.

Næste gang kan svaret være asymmetrisk. Det kan være udvisninger af en eller flere russere eller lignende tiltag. Udenrigsministeren har tidligere, tilbage i februar, direkte truet med at udvise den russiske ambassadør. Spørgsmålet er, om den trussel igen har været på bordet.

Alt taler for, at der vil komme flere provokationer og flere grænseoverskridende flyvninger ind over dansk territorium. Og de kan sagtens blive mere alvorlige end sidste uges episode. 

Langsomtflyvende propelfly

Danske jagerfly gik fredag aften på vingerne for at møde det russiske fly, men inden de nåede frem havde flyet igen forladt det danske luftrum. Ifølge det svenske forsvar befandt det russiske fly sig først øst for Bornholm for derefter at flyve mod svensk territorium. Her indhentede svenske jagerfly det russiske fly, fotograferede det og eskorterede det ud. 

Det var et relativt langsomtflyvende propelfly af typen Antonov AN-30. Ved at vælge et langsomt propelfly, ubevæbnet og ved højlys dag, blev provokationen faktisk understreget. Flyet sjoskede ind i dansk og svensk luftrum, åbenlyst ligeglad med at være opdaget forinden.

Nogle har hæftet sig ved, at det var et overvågningsfly, konstrueret til at flyve under våbenkontroltraktaten ’Open Skies’. Flyet er til rekognoscering og især udstyret til elektronisk indhentning. Det er altid interessant at følge modstanderens signaltrafik i sådanne episoder, herunder hvordan et samarbejde mellem svenske og danske fly bliver kommunikeret.

Til sammenligning fandt der den 2. marts en anden episode sted, dengang i svensk luftrum, hvor fire kampfly lettede fra den russiske enklave Kaliningrad og satte kurs mod øen Gotland, hvor den svenske forsvarsminister var på besøg. Flere medier har rapporteret, at to af flyene var bevæbnede med atomvåben.

De fire russiske fly blev mødt af svenske jagerfly. Russerne bøjede af i kursen mod Gotland, men var inde i svensk luftrum i et minut. Rusland havde altså potentielt atomvåben i svensk luftrum. 

Provokationer i luftrummene

Der sker jævnligt provokationer i luftrummene i Østersøen, hvor russiske fly bevæger sig i retning af, men ikke ind over den danske territorialgrænse. Blandt andet øvede russiske fly angrebsformationer i flyvninger mod Bornholm under Folkemødet i 2014. I perioden fra 2013 til 2021 har der været over 300 sådanne episoder, hvor russiske fly har været i nærheden af grænsen. 

Omvendt er det yderst sjældent, men hver gang dybt alvorligt, når russiske fly bevæger sig ind over territorialgrænsen og ind i det danske luftrum. Forrige gang det skete var den 11. juni 2021, hvor to russiske kampfly ad to omgange med kort mellemrum var inde i dansk luftrum over Christiansø. Det var en bevidst provokation. De russiske fly blev varslet, men fortsatte alligevel. Før det var der i august 2020 en tilsvarende episode af en karakter, der indikerede, ’at der ikke var tale om en navigationsfejl’.

De krænkende flyvninger er en russisk markering af, at ’vi respekterer ikke jeres luftrum’. Formålet er hele tiden at holde hinanden på tæerne. Men efter 24. februar i år skal alt ses i lyset af Ukrainekrigen, der er den største sikkerhedspolitiske krise i Europa i 50 år. Sverige og Finland får signaler om risikoen ved at melde sig ind i NATO. De baltiske lande får deres trusler. Danmark får signaler om at holde igen med støtten til Ukraine.

På den måde er flyene en russisk påmindelse om, at eskalation altid er en mulighed. Der ligger en stor udfordring i, hvordan vi skal svare på den provokation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Flere medier har rapporteret, at to af flyene var bevæbnede med atomvåben."
Har du en kilde? Eller er det bare noget medierne skriver om? Det kunne jo også være en attrap? Der er intet belæg for påstanden, men alligevel ædes den råt af Inf.

Kilde: US Navy Office information d. 22. marts 2022
Hvad der derimod er sikkert, er, at i marts fik København besøg af to US-desttroyere, USS The Sullivans og USS Donald Cook, begge udstyret med krydsermissiler., der kan udrustes med atomspærnghoveder. og har en rækkevidde på 2.500 km.

For nylig lage Donald Cook til i Thorshavn.

Pensionerede amerikanske admiraler har tidligere fortalt, at USA's krigsskibe har kernevåben om bord, hvis skibene var indrettet til det, og det er destroyerne i denne klasse. Det vil være helt utænkeligt, at de skulle omlade atomvåbnene i rum sø, inden skibene anløb danske havne.

Det var bl..a. det 80'ernes fodnotepolitik handlede om, men det krav er der næppe nogen dansk regering, der stiller i dag. USA kunne jo anse Danmark for at være illoyal. Prøv at gå en tur i arkivet, og find frem hvad fodnotepoltikken handlede om - ikke uvæsentligt i en tid med krigsliderlige danske stats- og udnerigsministre.

Heraf følger, at når USA's og Engelske krigsskibe "kun" sejler gennem danske farvande og bælter, så har de i flere tilfælde kernevåben om bord.. De to destoyere deltog i flådeøvelsen Dynamic Guard i Østersøen sammen med norske krigsskibe og Esbern Snare.

Det klæder ikke Inf. at drive selektiv journalistik. Fortæl hvad danske F-16-fly laver i Baltikum, og fortæl om de gange hvor de overskridr russisk luftrum, eller hvor NATO's krigsskibe laver "navigationsøvelser" klos op ad de russiske kyster og ved Kalinigrad..

uffe hellum, Ete Forchhammer , dan sørensen, Flemming Berger og John Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Arne Lund - 05. maj, 2022 - 08:33

skriver:

'"Flere medier har rapporteret ...."
Har du en kilde?'

"Fortæl hvad danske F-16-fly laver i Baltikum, og fortæl om de gange hvor de overskridr russisk luftrum, eller hvor NATO’s krigsskibe laver "navigationsøvelser" klos op ad de russiske kyster og ved Kalinigrad.."

Man kunne vel også ønske sig at du antydede en form for dokumentation af - eller bare en slags kilde til - dine påstande om danske flys indtrængen i russisk luftrum.
Hvad skibe - militære eller civile - laver i internationat farvand, er vel ikke "kriminelt" på nogen måde. Eller skal NATO-landes flådefartøjer holde større afstand til en russisk base end til andre landes kyster - militære installationer eller ej?
Og hvad med russiske flådefartøjer, skal de også holde ekstraordinært stor afstand til andre landes territorialfarvand? Eller "fiskekuttere" med abnorme mængder af overvågningsudstyr??

Jørgen Rink

@Torben Siersbæk
Dit indlæg er et godt eksempel på "whataboutism".

Jeg ved det godt - vi må ikke stille bare et spørgsmål om hvad NATO laver eller hvad meningen er med oprustningen langs Rusland grænse.
Det er latterligt at læse alle de her udgydelser om Ruslands militære kapacitet og trussel når vi alle ved - måske undtaget de par stykker som kommenterer her på Information at Rusland besidder 1/3 af Nato's kapacitet og at USA's præsident lige har bevilget 33 billion dollars til Ukraine hvilket svarer til Ruslands militærbudget sidste år.
Plus at Ukraine kan låne hvad de ellers har brug for.. af USA ifølge lend and lease loven.
Trusselsbilledet er en tegneserie værdigt.
Undtaget selvfølgelig Atomtruslen - men det er åbenbart noget som ingen tager særlig alvorligt...
Lad mig gentage at hvis vi virkelig vil hjælpe Ukraine og dets indbyggere og sikre en fred som kan holde er den eneste løsning seriøse forhandlinger mellem Rusland og USA - .

Lars Løfgren, Arne Lund, Viggo Okholm, Ete Forchhammer og Majken Munch anbefalede denne kommentar
dan sørensen

Inf. skriver: "Blandt andet øvede russiske fly angrebsformationer i flyvninger mod Bornholm under Folkemødet i 2014" Undskyld men det var vist en enkelt russisk propelbombemaskine fra 1956 der krænkede dansk luftrum ved folkemødet i 2014.

Ang farligheden af disse planlagte provokationer:
"Eksperter om russiske fly i dansk luftrum: Det skal tages alvorligt, men er ikke umiddelbart en trussel" DR. 12.6.2021

Inf. skriver: Det sker sjældent, at russiske fly decideret flyver ind over territorialgrænsen og krænker dansk luftrum, men skriver samtidig
"I perioden fra 2013 til 2021 har der været over 300 sådanne episoder, hvor russiske fly har været i nærheden af grænsen". Læg mærke til: I nærheden af. Hvorfor skabe frygt ???
Sammenlign med:
https://olfi.dk/2019/01/14/det-er-snart-fem-aar-siden-at-russerne-sidste...
(OLFI er et lille online medie inden for dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, som er uafhængigt af såvel økonomiske som partipolitiske interesser. For sikkerhedens skyld.)
Efter januar 14 kom der to yderligere datoer: 31.8.20 og 11.6.21.
Sådan kan man også behandle disse planlagte provokationer forskelligt: gennem reel oplysning at tale en konflikt ned i stedet for stedet for at piske en krigsstemning og frygt op.

Det burde være langt under lavmålet for Information.

Endnu n smagsprøve på hvordan poltikere smører på, og hvor kun ganske få medier - hvis nogen overhovedet - gider at lave faktatjek.

Dav. forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen beskyldte i 2018, forud for Folkemødet på Bornholm, russiske fly for at have udført et simuleret angreb. Et simuleret angreb er en manøvre, hvor fly dykker mod et mål, her danske krigsskibe, og først drejer af i det øjeblik, flyets missiler simuleres affyret.
Dette var ikke korrekt afslørede Radio 24/7 d. 26.9 2018. Forsvarsministeriet oplyste nemlig, at de russiske fly "blot" fløj fordi, men at de ikke simulerede et angreb. Claus Hjorth "beklager", men det kan ingen bruge til noget for skaden er sket, og Hjorth opnåede hvad han ville: At holde liv i myten om at russerne når som helst kan finde på at invadere os.
Mens Claus Hjorth var forsvarsminister, har han ikke bestilt andet, end at smøre tykt på i den hensigt, at få flere penge til militæret, sådan som USA forlanger det.

Hjorth og de andre koldkrigere har haft held til at bilde folk ind, at det blot er et spørgsmål om tid, inden russerne først besætter Baltikum og siden tager resten af Østersølandende med. Ingen spørger om, hvad formålet skulle være: Bedre adgang til Østersøen? Generobre de tidl. Sovjet-republikker?
Bringe de russere, der lever uden for landets grænser "hjem til riget"? Næppe. Nok er Putin en bølle, men ikke idiot. Han ved godt, at han risikerer krig med NATO, en krig som vil omfatte kernevåben, og som kan smadre dele af Nordeuropa og Rusland. End ikke Hjorths egne embedsmænd delte hans frygt. Forsvarsakademiet tror ikke, at de baltiske lande vil blive angrebet (notat fra 2016).

NATO's høge hævder, at russerne vil kontrollere Østersøen. Sandheden er snarere, at russerne dels vil sikre deres sejlruter ud til verdenshavene, og dels markere, at man synes, at NATO er kommet lovlig tæt på de russiske grænser og interessesfærer.

Danmark er, sammen med andre NATO-lande, yderst aktiv med at militarisere Østersø-området, Baltikum og Norden. Det er dog ligegyldigt hvem der begyndte, ingen har noget at lade hinanden høre. Hver gang NATO laver noget, så svarer Rusland igen og så fremdeles. Svaret på Hjorths krigsretorik er derfor en de-militarisering af Østersø-området og af Baltikum..

att. Torben Siersbæk
Nej, vel er det ikke kriminelt, at lave navigationsøvelser i internatioat farvand.
men dog påfaldende, at der er de samme skibe, der laver "navigationsøvelser" på de samme lokalitetet, tæt på de russiske kyster. Eller når syv NATO-skibe sejler rundt lige uden for sømilegrænsen ved det Azovske hav - det var før invasionen.

Jeg forsvarer ikke russiske "fiskekuttere" - eller hvad de nu er. Mit ærinde er, at pege på, at der ikke er nogen af de to parter, der har noget at sige hinanden på. At de er lige slemme til at opruste osv. Men den pointe fangede du vist ikke?