Leder

Ny politisk aftale er et vigtigt skridt for at sikre trygge fødsler

Den nye politiske aftale om bedre vilkår på fødegangene er et tiltrængt løft af et af sundhedsvæsenets udhulede områder. Det er glædeligt, at der i aftalen både er fokus på forholdene for jordemødre og fødende
100 flere ansatte på landets fødegange skal sikre bedre vilkår for fødende kvinder. Det er blevet præsenteret med ny politisk aftale på fødselsområdet mandag.

100 flere ansatte på landets fødegange skal sikre bedre vilkår for fødende kvinder. Det er blevet præsenteret med ny politisk aftale på fødselsområdet mandag.

Tor Birk Trads

Indland
12. maj 2022

Det er desværre ikke nogen nyhed, at forholdene på mange danske fødegange er pressede, nogle steder nærmest kaotiske. 

Senest har DR beskrevet, hvordan travlheden er så massiv på fødeafdelingen på Roskilde Sygehus, at Region Sjælland må flytte 45 fødende om måneden til andre afdelinger i regionen.

Men i denne uge landede regeringen endelig en længe ventet aftale om bedre forhold på fødegangene, som der blev sat penge af til på sidste års finanslov. Aftalen adresserer flere af de behov, man ville tænke var minimumsstandarder for et sundhedssystem i et velfærdssamfund, men som længe har haltet på fødeafdelingerne.

Aftalepartierne er enige om, at der blandt andet skal tilføjes mere end 100 årsværk, herunder jordemødre, og at alle førstegangsfødende skal have ret til op til to dages ophold på hospitalet eller hjemmebesøg. Det er der i alt afsat 475 millioner kroner til frem imod 2025.

Flere års udhuling

Det er glædeligt, at der både er fokus på jordemødre og fødende i aftalen. I kølvandet på de mange skrækhistorier fra medierne om kvinder, der nærmest måtte føde på gangene og blev tvunget hjem efter få timer, nåede et borgerforslag om bedre rettigheder for fødende sidste år de nødvendige 50.000 underskrifter på få uger. Dengang var nogle jordemødre ude og advare om, at rettighedstankegangen for de fødende risikerede at gøre hverdagen endnu mere hektisk for personalet, der så bare skulle løbe endnu hurtigere.

Det er langtfra alle førstegangsfødende, der har brug for op til to dages indlæggelse, efter de er blevet forældre, og forhåbentlig har jordemødrene trods garantien fortsat selv mulighed for at foretage de nødvendige faglige prioriteringer. 

Men muligheden for at blive på et barselsafsnit efter den livsomvæltende begivenhed – især ved den første fødsel – kan genskabe noget af den tryghed, der for mange er gået tabt med udhulingen af fødeområdet. Ligesom en bedre normering forhåbentlig kan gøre det lettere at tiltrække og fastholde nogle af de mange jordemødre, som har forladt deres fag. Jordemødrenes generelle lønniveau er dog ikke en del af aftalen. Den kamp må stå med lønstrukturkomiteen, der blev nedsat efter sygeplejestrejken.

Der er desværre stadig mange dele af vores hospitalsvæsen, som halter efter. Men det er glædeligt, at der med den nye aftale er sikret et løft af så stort et område og taget et vigtigt politisk skridt for at sikre tryggere fødsler for både kvinder og personale. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her