Leder

Meget tyder på, at Sverige og Finland må give indrømmelser til Tyrkiet som betaling for medlemskab af NATO

NATO anerkender Tyrkiets krav og pressede tirsdag de to ansøgerlande med en erklæring om, at Tyrkiet er »en vigtig allieret, der mere end noget andet NATO-medlem har været offer for terrorisme«
Tyrkiet har opstillet fem hårde betingelser for at sige ja til de to landes NATO-indlemmelse: Ophør af politisk støtte til terrorisme, ophævelse af sanktioner og embargo på våbeneksport, ophør af ’terrorfinansiering’ og udlevering af personer, Tyrkiet anser for at være terrorister.

Tyrkiet har opstillet fem hårde betingelser for at sige ja til de to landes NATO-indlemmelse: Ophør af politisk støtte til terrorisme, ophævelse af sanktioner og embargo på våbeneksport, ophør af ’terrorfinansiering’ og udlevering af personer, Tyrkiet anser for at være terrorister.

Murat Cetinmuhurdar/Reuters/Ritzau Scanpix

Indland
27. maj 2022

Onsdag ankom delegationer fra Sverige og Finland til den tyrkiske hovedstad med det formål at forhandle en aftale på plads, der sikrer Tyrkiets opbakning til de to landes ansøgninger om NATO-medlemskab.

Begge delegationer er på departementniveau over for præsident Erdogans chefrådgiver, den rigidt islamiske Ibrahim Kalin. Det mest sikre, der kan siges om samtalerne er, at de vil trække ud.

Tyrkiet har opstillet fem hårde betingelser for at sige ja til de to landes NATO-indlemmelse: Ophør af politisk støtte til terrorisme, ophævelse af sanktioner og embargo på våbeneksport, ophør af ’terrorfinansiering’ og udlevering af personer, Tyrkiet anser for at være terrorister.

Vestens støvler på landjorden

Det er især begge landes våbenembargo, der blev besluttet efter tyrkiske styrkers intervention i det nordlige Syrien i 2019, der har vakt harme i Ankara, samt den kendsgerning, at især Sverige yder aktiv støtte til den PKK-relaterede syriske milits YPG, der fungerede som Vestens støvler på landjorden under nedkæmpelsen af Islamisk Stats kalifat i Syrien i 10’erne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Det bliver spændende at se om især svenskerne har fattet, at medlemskab af organisationer betyder at de må renoncere på deres exceptionalisme, hvor de mener at de altid har ret i alle forhold. Hvis de vil kæmpe for kurdernes sag kan de jo lægge energien i at bedre forholdene for kurdere inde i Tyrkiet. Men det giver jo ikke så mange point internationalt.
Palme-arvens hykleri bliver tung at kaste af sig.

Holger Nielsen, Jørgen Munksgaard, Hans Aagaard og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Ja, med de studehandler tyrkerne lægger op til her, synes de at være fuldmodne til et EU-medlemskab!

Hele Tyrkiets ageren i denne sag er jo en spejling af f.eks. det sidste valg af formand for EU-kommissionen. Og det forrige..........og alle mulige andre forretninger, der foregår i Bruxelles og Luxembourg. Og så selvfølgelig i Strasbourg første mandag i måneden eller er det anden hvor hele EU-pivtøjet flytter til, pga. en studehandel franskmændene fik indført i sin tid, og som du og jeg betaler.

Jens Thaarup Nyberg, Hans Aagaard, Peter Mikkelsen, Marianne Stockmarr og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Torben Holleufer

Selvfølgelig skal Sverige ikke være medlem af NATO. Ligesom den enevældige tyrkiske præsident, som er i fuld gang med at undergrave sit eget land med en komplet fejlslået økonomisk politik og derfor konstant spiller det nationalistiske kort, ikke skal have et ben til jorden.

Kim Jensen, Per Selmer, Hans Larsen, Peter Mikkelsen, Marianne Stockmarr og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Harrie Boonen

Jan Jensen, hvad i al verden har det med sagen at gøre?

Torben Skov

Således ender et ønske om større sikkerhed som en pagt med fanden. Velkommen i det fascistiske fællesskab!

Holger Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, Jens Ole Mortensen, Kim Jensen, Anne Bruun, Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, Hans Aagaard, Hans Larsen, Peter Mikkelsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Jeg kan også én, - sidst, hvor jeg var på ferie i byen Alanya, på sydkysten af Tyrkiet, (1 1/2 år før covid 19,) - sagde min guldsmed, (som jeg har kendt i rigtig mange år): " to år, mere, - så bliver det bedre." Det er stadigvæk ikke blevet bedre, guldsmeden lukkede, - (var banke'rot.) Præsident Erdogan, ham har Tyrkerne stadig, og jeg har da heller ikke besøgt landet, siden dengang, og har slet ingen planer om, at gøre det. Så kan det være helt lige meget, hvor billigt, det er at være turist i Tyrkiet, for jeg bryder mig ikke om det "system," - som Præsident Erdogan står for, - i Tyrkiet.

Holger Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Jeg mener NATO bør være en samling af demokratiske lande med fri presse, ytringsfrihed, forsamlingsfrihed osv.

Disse ting lever Tyrkiet ikke op til, så måske det var på tide med en revidering af Tyrkiets medlemskab af NATO i stedet?

Tyrkiet sejler alt for meget sin egen sø og at tage andre lande og hele NATO som gidsel her overfor noget som burde være lige til højrebenet det lover ikke særligt godt for et fremtidigt samarbejde.

Iøvrigt minder Erdogan rigtig meget om Putin i hans diktatoriske egenrådighed og ageren både internt i Tyrkiet, men også eksternt, hvorfor er det vi skal støtte og give sådan en mand nogen som helst indrømmelser, det forstår jeg ikke og fremmer kun den forkerte udvikling og de forkerte tendenser i verden.

Christen Thomsen, Holger Nielsen, Flemming Hempel, Thomas Tanghus, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Nels Friis Christensen, Kim Jensen, Frederik Schwane, Anne Bruun, Peter Beck-Lauritzen, Jørgen Munksgaard, erik pedersen, Jan Guldager, Hans Larsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Det er stødende at give efter for Tyrkiske krav, der vil betyde en slags accept af forfølgelser af politiske modstandere, som påstås at være terrorrister. Og en slags accept af, at Tyrkiet har ret til at engagere sig i overgreb i Syrien. Sverige har med sin politik overfor kurdere søgt at styrke dette mindretals rettigheder og med sin våbenembargo søgt at frigøre sig for et aggressivt og militaristisk medansvar i Syrien. At give efter for Tyrkiet er at give efter for et langt hen ad vejen illegitimt styre.

I stedet for at sende dem våben kunne Sverige sende dem hjælp til de mange flygtninge de har modtaget fra Syrien etc. Den burde ideelt set tages fra våbenindustriernes overskud. "Forureneren" betaler selv!

Det er ikke sikkerhedspolitisk styrkende for vesten/NATO at styrke Erdogans imperie-drømmeier. Tyrkiet er geopolitisk en belastning ikke en styrkelse for Europas sikkerhed fordi Tyrkiet i en øst/vest optik, hvor Rusland er en trussel, åbner en stor forpligtelse for NATO på den sydøstlige flanke. Tyrkiet er kun nødvendig hvis Rusland skal inddæmmes. Men det skal Rusland ikke. Rusland skal inkluderes i det omfang det lader sig gøre. Det skal Tyrkiet også, men ikke ved at bestyrke Tyrkiet i en ret til overgreb på mindretal. I stedet burde vi søge at overtale Tyrkiet til at skabe en grad af selvstændighed for minoriteter indenfor dets landområde.

Mindretal som det ikke lykkes at få forhandlet sig frem til en acceptabel samlivsform med er en tikkende bombe under alle landes sikkerhed. Se bare i Ukraine, Georgien, "Yogoslavien" etc. Tænk på hvor dygtigt Svenskerne har fået inkluderet de danske befolkninger i Skåne, Halland og Blekinge etc.. Og opnået venskab med dets tidligere "kolonier" Norge og Finland. Ja! selv os danskere er ret godt fornøjede over samlivet med svenskan og rigtig glade for at de kritiserer vores Lynette byggeri. Men vi fniser lidt over deres sprit-bolags-politik. Og vi skammer os lidt over Christian Tyran selvom vi nu synes de skulle have underkastet sig dansk herredømme i Kalmar- unionen. Så havde de jo i øvrigt nu været medlem af NATO.

Holger Nielsen, Anne Bruun, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen, Hans Larsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

... men Sverige kan jo bare sige nej til Erdogan.
Men de forventer nok, at NATO smider tyrkerne på porten.
Så enten sket det og alle er glade. Det sker nok ikke.
Eller også bliver Sverige udenfor NATO og håber så fortsat på at bevare det gamle kvasi-medlemskab og 2 mill. s.kr. om året i
støtte. Win-win...

Axel Hammerschmidt

Erdogan prøver bare at spille Ataturk -

https://da.wikipedia.org/wiki/Kemal_Atat%C3%BCrk

Cheers

Axel

Annette Chronstedt

Må dette absurde teater med Erdogans aktuelle blackmailing til ubrudt, etnisk udrensning af kurderne som minimum føre til at deres sag kommer verden til kendskab.

Både USA og EU har desværre ladet sig forblænde af endnu en autokrats branding af et fremtvunget, folkeligt oprør som “terrorisme”. Israel gør det. Kina gør det. Rusland kalder det nazisme. Listen er lang.

Her en præcis og hårrejsende beskrivelse af kurdernes vilkår under Erdogan:

https://www.nytimes.com/2019/10/22/opinion/erdogan-kurds-syria.html?acti...

Og fra dagens New York Times endvidere denne belysning af Erdogans løgnagtige strategi og NATO’s hykleri i den forbindelse:

https://www.nytimes.com/2022/05/26/opinion/turkey-nato-kurds.html

Holger Nielsen, erik pedersen, Peter Hansen, Anne Bruun og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Jeg foretrækker S & SF fremfor Erdogan. Skal svenskerne ophøre med noget, har Erdogan ti-fold mere at ophøre med.

Holger Nielsen, erik pedersen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Torben Larsen

V skal respektere Tyrkiets ret til at gøre relevante indsigelser ved optagelsen af nye NATO medlemmer. Men det er temmelig svært at indse, at Tyrkiets krav balancerer den risiko Sverige, Finland, Nordeuropa og i sidste ende hele den frie Verden står over for. Politik i den skala er ikke passende skueplads for basarhandel.
Tyrkiet har fra tid til anden udvist tvivlsom adfærd; Flygtninge problemet ; Kurderne i Syrien; Våbenkøb i Rusland; og ikke mindst indenrigs autoritær ledelse, der fjerner sig mere og mere fra et før i tiden spirende demokrati.
Jeg er enig i synspunktet om at EU og NATO som en præmis kræver fuldt gennemsigtigt demokrati af medlemmerne. Uanset at Tyrkiet på papiret er en af Europas størst militærmagter, så nytter dette intet for NATO, fordi Tyrkiet er upålideligt. Lad os dæmpe utilfredsheden hos Putin og overlade Tyrkiet til sig selv eller Rusland. Sverige og Finland skal ind i NATO . Tyrkiet kan undværes.
Dog tror jeg at USA, mener noget andet og løser problemet med salg af noget avanceret isenkram. Den slags elsker autokrater.

Holger Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

At Sverige og Finland gør knæfald for Erdogan viser de ingen "nosser har" - de burde istedet lade amerika gøre Erdogan klar "om han fortsat ønsker at være med i NATO", han har købt så mange våben i Rusland de seneste år, og desuden har han ikke sørget for de retslige principper for et demokratisk land er til stede i Tyrkiet, - og det strider mod NATOs krav for medlemsskab.

Holger Nielsen, Annette Chronstedt, Peter Beck-Lauritzen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
uffe hellum

I den perfekte verden kunne Sverige og Finland ophæve deres nationale tiltage imod regimet i Ankara, blive optaget i forsvarsalliancen Nato, og først bagefter arbejde for lignende tiltag indenfor EU.

Bevares, det er sværere at flytte EU særlig langt, men effekten er sikkert meget bedre. Formålet er vel ikke at fremme svenskernes følelse af national retfærdighed, men at kastrere galningen Erdogan og beskytte hans ofre i og udenfor tyrkiet.

En EU ledet tilnærmelse til Kurdistan og delregioner der ønsker kurdisk autonomi, det ville have meget mere vægt end et lille dansk eller svensk skuespil imod den slemme erdogan.

Jens Ole Mortensen

Nu er der jo valg om forbehold. Det kommer i forlængelse af at dansk efterretningstjeneste stillede sig til rådighed for NSA . Til at spionere mod Europæiske stats ledere. Nu vil de samme der har spioneret mod EU´ statsledere have forbeholdet fjernet og deltage i et EU forsvar. Der var en overraskende afdæmpet reaktion. Ingen blev holdt til ansvar for spionagen.
Og Merkel får en ydmygende behandling ved et møde med Erdogan. Kønsdiskrimination -Ja- Men han havde ikke ydmyget en magtfuld kvinde.

Debatten her hjemme handler om at stille en politikker , som havde erkendt at han vidste det alle andre vidste - At Den danske Efterretningstjeneste stod bag spionagen.

Danmark bliver aldrig lukket ind i maskinrummet i et europæisk forsvarssamarbejde. Og Nato er , trods krigen i Ukraine, splittet.

De opfører sig som en rockerklub eller bande. Der med en sentimental brødre retorik og loyalitets kodeks bedyrer deres sammenhold og troskab, men kort efter splittes.

Så svenskere og finere kunne, ligesom danskere , ligeså godt , smide deres valgsedler ud.

Erdogan fik da ydmyget den magtfulde Ursula von der Leyn da hun og EU-præsident, Charles Michel, var på besøg.