Leder

Erdogan tog sig godt betalt for at acceptere Finland og Sverige som medlemmer af NATO

Sverige og Finland kapitulerede til Tyrkiet i spillet om ansøgningen til NATO-medlemskab, og præsident Erdogan kan notere endnu en politisk sejr efter endnu en demokrativoldtægt
Tyrkiets præsident Erdogan har accepteret ansøgningerne fra Finland og Sverige om optagelse i NATO. Her sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til mødet tirsdag i Madrid.

Tyrkiets præsident Erdogan har accepteret ansøgningerne fra Finland og Sverige om optagelse i NATO. Her sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til mødet tirsdag i Madrid.

Brais Lorenzo/Ritzau Scanpix

Indland
30. juni 2022

Så gjorde han det igen – Recep Tayyip Erdogan, Tyrkiets præsident pressede to demokratiske stater til indrømmelser, der ellers blev anset for utænkelige. I 2009 efterkom det danske retssystem (læs: Justitsministeriet) et tyrkisk krav om lukning af den kurdiske tv-kanal, ROJ-tv, der sendte fra en dansk antenne, og som tyrkerne beskyldte for at propagandere for terrorisme. Et krav, der stedse blev afvist af myndigheden for radio- og tv-spredning, der ikke havde noget at udsætte på tv-stationens programpolitik, men skiftede mening ved et tyrkisk veto mod udnævnelsen af Anders Fogh Rasmussen som NATO-generalsekretær. En svinestreg, som Erdogan siden har brystet sig af.

Denne gang er det Sverige og Finland, der skifter mening. Forud for NATO-topmødet i Madrid indvilgede de to nordiske demokratier i, hvad en kålhøgen tyrkisk udenrigsminister Mevlüt Çavusoglu meget præcist kalder ’et paradigmeskifte’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Lykke Jacobsen

Jeg tror vi er kommet dertil at der skal stilles spørgsmåltegn ved, om et autokratisk Tyrkiet har sin rette plads i de demokratiske landes forsvarsalliance.

Peter Beck-Lauritzen, Svend-Erik Runberg, Morten Hansen, Mogens Holme, Annette Chronstedt, jens christian jacobsen, Carsten Bjerre, Nels Friis Christensen, Poul Anders Thomsen, erik pedersen, Torben Siersbæk og Carsten Sperling anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Så længe USA har brug for Tyrkiet i NATO - så længe har det sin rette plads.
Så kan vi andre imens mene, hvad vi vil...

uffe hellum, jens christian jacobsen, Søren Kramer og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Kristian Larsen

Det viser jo fuldstændig tydeligt at vores "demokratier" bare er en anden form for realpolitik. Alle de fine principper er gas og tom luft. Reelt er vi nu medansvarlige for kurdernes underkastelse under terrorregimer.

Svend-Erik Runberg, Torben Skov, Mogens Holme, Annette Chronstedt, Steen Simonsen, Jan Nielsen, erik pedersen og Per Selmer anbefalede denne kommentar

"Det viser jo fuldstændig tydeligt at vores "demokratier" bare er en anden form for realpolitik."

På grund af den økonomiske krigsførsel mod Rusland kan USA nu godt handle med Venezuela, som man ellers har sanktioneret og forsøgt at kuppe i flere år. Man kan også igen tale med Saudi-Arabien, selvom man tidligere lagde autokraterne på is i konsekvens af bl.a. landets journalistdrab. Iran vil man også gerne købe olie af, selvom dette land også er en erklæret fjende (og trussel mod verdensfreden etc.). Der er ingen principper, der er business over stok og sten - med Indien og Kina som freeriders ... og regningen for oprustningen, fordyrelserne, en truende stagflation o.a. lander på skatteborgerne ... mens de ringest bemidlede som vanligt kommer til at suge mere grundvand. I USA undrer mange sig også over de mange milliarder, man pludselig har til at føre endnu en kompliceret krig mod dæmoner i endnu et fjernt land, mens råbet om frihed gjalder og elendigheden råder hjemme.

Kristian Larsen, Lars Løfgren, Torben Skov, Alan Frederiksen, Jan August og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Så skal det da lige nævnes at Sverige (og USA) nu kan genoptage deres våbeneksport til Tyrkiet hvor svenskerne i 2018 havde firdoblet deres eksport alene fra 2017 til 300 mill s.kr.
Noget for noget....

Lars Løfgren, Torben Skov, Kristian Knudsen, Mogens Holme og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Efter min mening burde Tyrkiet være optaget i EU i 00erne. Så havde der måske i dag eksisteret en demokratisk muslimsk nation, der kunne leve op til vores standarder for demokrati. Det kunne desuden have betydet meget for den måde omverdenen havde opfattet vesten på. Samtidig havde det været et skulderklap til muslimske indvandrere i EU-landende. I stedet blev befolkningerne og politikerne drevet af frygt for massiv indvandring af arbejdskraft fra Tyrkiet, der havde et befolkningstal på omkring 80 millioner. De højre nationale kræfter i EU gjorde deres for at forstærke den frygt. Tyrkiet (Det Osmanniske Rige) og islam har historisk haft en fremtrædende rolle i Europæisk historie. EU valgte at forblive en velhavende kristen klub.

Jeg kan anbefale følgende to artikler fundet på Dansk Institut for Internationale Studiers hjemmeside:
"Under præsident Erdogan har Tyrkiet oplevet store forandringer. I 00'erne blev Erdogan set som en mand, der kunne bringe reformer og mere demokrati til Tyrkiet, og et tyrkisk medlemskab af EU var tættere på end nogensinde før. Men de senere år har Erdogan udvist stærke autoritære tendenser, ført en aggressiv udenrigspolitik og vendt sig mere mod øst. En ny bog stiller spørgsmålet: Hvor er Tyrkiet på vej hen?"
https://www.diis.dk/node/24781

"I årtier har Tyrkiet ligget som den stabile demokratiske buffer mellem Europa og det stadigt mere ustabile Mellemøsten. Landet arbejdede i mange år aktivt for at blive medlem af EU og forsøgte at leve op til EU’s brede vifte af krav om overholdelse af menneskerettighederne, opbygning af en solid retsstat, ytringsfrihed og demokratiske reformer."
"Men efter kupforsøget i 2016, hvor dele af det tyrkiske militær forsøgte at tage magten i landet, har Tyrkiet ændret kurs."
”Jeg var i Tyrkiet i 2016 kort efter kuppet, hvor jeg oplevede en bitterhed overfor EU. Både over at EU’s regeringsledere ikke havde været hurtige nok til at tage afstand fra kuppet, men der eksisterede også en følelse af, at Tyrkiet gennem flere år havde bejlet til EU i mange år uden at komme tættere på et EU-medlemskab. Uanset hvad man gjorde. Den følelse har Præsident Erdogan benyttet sig af,” fortæller seniorforsker Cecilie Stokholm Banke.
https://www.diis.dk/publikationer/tyrkiet-eu-medlemsbejler-mere-eneraadi...

Alan Frederiksen

Nedenstående er taget fra Informations anmeldelse af Eugene Rogans: "Osmannerrigets fald":
»Selv et århundrede senere har den vestlige verden ikke rystet den tro af sig, at muslimerne kan finde på at opføre sig kollektivt fanatisk«. Således formulerer Oxford-professor og mellemøstkender Eugene Rogan en af konklusionerne i sin brede fremstilling af en undergravet stormagts sammenbrud – samt den efterfølgende tilblivelse af Tyrkiet: The fall of the Ottomans: Osmannerrigets fald – Første verdenskrig i Mellemøsten."
"Vestens mellemøstpolitik blev siden det sene 17. århundrede drevet af lige dele islamofobi, benovelse over den gådefulde arabiske verden, benhårde strategiske og grådige økonomiske interesser, samt ikke at forglemme uvidenhed om verden øst for Malta – måske mere bramfrit: udbredt racistisk arrogance. Kort sagt – som Eugene Rogan tørt konstaterer – er der i så henseende ikke sket alverden siden"
https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2016/04/verden-forskel

Alan Frederiksen

Vi kritiserer og rakker ned på vores politikere. Alligevel tror vi klippefast på vores moralske overlegenhed. En form for blød imperialistisk arrogance. Enten er i med os eller også er I imod os. Sådan er vores opfattelse af omverdenen. Vi forventer Indien, Kina og Tyrkiet retter ind efter os. Vores opfattelse af verden har vi fra vestlige medier og de faglitterære bøger vi læser er oftest skrevet af vestlige forskere. Historien ser anderledes ud set fra den anden side. Dem vi har undertrykt og udnyttet i århundreder.

Birgitte Street Jensen, Lars Løfgren, Torben Skov og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Det er blandt andet derfor jeg af og til frekventerer "World Is One News" for det indiske perspektiv. Aljazeera er efter min overbevisning en af de bedste og bredest favnende nyhedskanaler der findes, selvom der kan spores en vis bias mht Quatar. Selv australske og newzeelandske nyhedstjenester har ofte et helt andet scope end de europæiske og amerikanske gyllespredere.

jens christian jacobsen og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Hvor er jeg GLAD for, at vi nu tilsyneladende er i stand til at løse ALLE verdens problemer på en gang, ene og alene takket være Kremls folkeretsstridige, totalt ulovlige og uprovokerede overfald på Ukraine.

Anderledes kan man da ikke forstå al den udenomssnak, der florerer i kommentarsporet!

Eller ER det bare for at tale udenom?