Leder

Lykkeberg: Den aktivisme, som svækker den brede samtale om klima, svækker også sig selv

Det var ikke en trussel mod demokratiet eller farligt for samfundet, at Debatten på DR2 blev afbrudt af klimaaktivister på Folkemødet. Men det var en dum aktion, fordi den svækker klimaaktivisters autoritet og underkender samtalen, som er den vigtigste vej til den grønne omstilling
Miljødemonstranter ved Mette Frederiksens åbningstale på folkemødet. Bevægelsen Extinction Rebellion gennemførte flere aktioner på årets folkemøde, bl.a. afbrydelsen af Debatten på DR2.

Miljødemonstranter ved Mette Frederiksens åbningstale på folkemødet. Bevægelsen Extinction Rebellion gennemførte flere aktioner på årets folkemøde, bl.a. afbrydelsen af Debatten på DR2.

Finn Frandsen

Indland
25. juni 2022

»Klimakrisen,« sagde Franciska Rosenkilde, Alternativets forkvinde, på Folkemødet, »er en konsekvens af økonomisk vækst.« Det var under en partilederdebat på DR2 transmitteret på landsdækkende tv. Længere kom diskussionen ikke, ford aktivister fra Extinction Rebellion trådte ind på scenen og afbrød debatten. De sagde, at magthaverne ikke tager klimakrisen alvorligt nok. Mere fik de ikke sagt, før kameraerne blev slukket og programmet afsluttet. Aktionen var hverken voldelig eller farlig. Godt nok kaldte Pia Kjærsgaard (DF) aktivisterne for »uopdragne møgunger«. Men Bornholms Politi konkluderede med konceptuel præcision på Twitter: »En gruppe klimaaktivister lavede her til aften en happening under en liveudsendelse fra en af Folkemødets scener. Politiet viste aktivisterne ned fra scenen. Det hele foregik stille og roligt.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Jacobsen

Samtale virker, for dem som har magt og derved indflydelse, samtale virker ikke for de magtesløse, det har vi bevist de sidste årtier. Fattigdommen bliver ikke fjernet, selv om en række organisationer har påvist konsekvenserne af dårlige sociale vilkår, manglende social mobilitet, samt at pengene bliver pumpet ud til et mindretal her i landet.

Hele Extinction Rebellions eksistensberettigelse består i, at de mest magtfulde olieproducenter i verden, har misbrugt deres position i over halvtreds år, til at købe såkaldte eksperter, medier og politikere. Deraf kommer de desperate aktioner. Derfor er Extinction Rebellion skabt. Fordi politikerne stadigvæk i dag ikke gør det arbejde, de er sat til, for at redde fremtidens børns muligheder for at overleve.

Danmark ridder på en bølge af et højt CO2-udslip, samt højt forbrug til de fyrre procent af befolkningen, middelklassen og overklassen. Politikerne lovgiver om flere broer og motorveje, mere vækst til de rige, mere CO2-udslip, men IPCC-rapporterne er meget tydelige. Gu er vi ej et foregangsland, vi er et af de mest forurenende lande i verden, pr. borger.

Extinction Rebellions aktioner må danne forbillede for det flertallet, som ønsker at fjerne fattigdommen og bremse den stadig stigende ulighed. Der er ikke andre muligheder. Samtalerne her i Information har slået fejl. Kun hvis flertallet, arbejderklassen og underklassen, slår sig sammen, kan vi få en bedre fremtid. Kun hvis vi bruger vores flertal til at få indflydelse og magt, kan vi omsætte samtale til resultater. Både det repræsentative demokrati og samtalen i medierne er i højeste grad overtaget af et mindretal med formuer.

Spørgsmålet er hvor meget folkemøde der er på Bornholm, når kun de indflydelsesrige bliver hørt. Det handler mere om at meningsdannerne med formuer kan komme ud med deres ideer til et Danmark, hvor en borgerlig regering igen opstår, en der kan øge erhvervslivets magt yderligere. Den stærkestes ret styrer landet.

Lillian Larsen, Keld Sandkvist, Kristian Spangsbo, Alan Frederiksen, Lise Lotte Rahbek, Kim Petersen, Lene Basballe, Niels østergård, Alvin Jensen, ingemaje lange, Karla Sevilla Aguilar, Michel Banz, Estermarie Mandelquist, Hans Larsen, Mogens Bach Jensen, Eva Schwanenflügel, Maria Ulsig, erik pedersen, Mogens Holme, Steen Obel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Extinction Rebellions kunne vælge selv at bede om en plads i panelet!

For selv at få ordet, og for selv at kunne blive hørt.

Men nej de vælger selv at påtage sig offerrollen, og i stedet sabotere den demokratiske samtale.

Deres sabotage af demokratiet, har ingen berettigelse overhovedet!

Og de bør stoppes af statens voldsmonopol med demokratisk mandat.
I at forstyrre den herskende og den offentlige orden.

For en gangs skyld er jeg enig med Liberal Alliance.
I at Extinction Rebellions bør gøres erstatnings ansvarlig, for alle de tab borgere, erhversliv og offentlige myndigheder lider når sætter byen i stå.

Det vil hurtigt kunne blive dyrt for de ungen mennesker.
De har næppe råd til a betale halve og hele millioner hver gang.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

ingemaje lange

Så totalt enig, Martin. Lykkeberg er simpelthen blevet for indspist med eliten...

Alvin Jensen

@Danny
Og tror du kravet ville blive efterkommet? Nej, det ville det ikke. Men det kunne godt have virket hvis de kravet det for åben skærm. Selvfølgelig vil dem der faktisk ved hvad der skal til ikke få lov at snakke med. Var der forskere med i den udsendelse? Næbbe. Kon du bare ned for din høje hest igen.

Stephan Paul Schneeberger

demokrat i er for poltikere og for går ligesom når man gå i kirke, fordi de5 er heligt i det borlige samfund, selv om lange de fleste mennesker realt er storset udlykket i hverdagen fra det demokratiske liv på arbejdspladser, i familier, boligerne, i uddannelser, fægsler osv. endten fordi de ikke findes og ellesr fordiu recursererne der tale om er sølle, fordi alle konkurer med alle på amrkedet eller via lovgiving.. Rune lykkeberg er småligt i sin forståelse af demokratiet som sin illisoonen om at poltikerne faktisk ønsker debaten til at starte en alvorlig debat om klimnam ulighed, osv. uden realt frygt for at miste privillegierne.

Danny Hedegaard

I stedet for at lytte til dem der råber højest, som sabotere den demokratiske samtale, og forstyrre den offentlige ro og orden.

Så læs denne kronik af 2 vanvittigt dygtige og kloge unge mennesker, der har valgt at bruge tiden på at studere, i stedet for gold destruktiv aktivisme.

Sådan at de konstruktivt kritisk kan bidrage med faktuel kritik, og konkrete løsninger.

Det har 100 gange mere værdi at læse deres kronik, end at lytte til aktivister der begår civil ulydighed.

På DTU virker de i klimaets tjeneste, og det gør en faktisk forskel at politikere og erhversliv rent faktisk lytter til dem.

I modsætning til aktivister der begår civil ulydighed!

Unge bæredygtighedsforskere: Vi er selv en stor del af problemet, og det bliver kun værre, når vi stiger til næste løntrin
Når vi stiger i løn, øger vi vores forbrug og dermed også vores miljøbelastning. Der er brug for et større fokus på, hvad vores penge udleder for, at vi kan opnå et bæredygtigt samfund.
https://www.berlingske.dk/kronikker/unge-baeredygtighedsforskere-vi-er-s...

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

jens christian jacobsen

'.Det ville for alle have været mere spændende at høre diskussionen om Rosenkildes udsagn, som i høj grad handlede om realiteterne, om at »klimakrisen er en konsekvens af økonomisk vækst«, end at få den afbrudt.'
Desværre nej, Rune Lykkeberg. Vi ved godt hvor galt det står til. Det har du og andre meningsdannere fortalt os i årevis. I har belæsset os med forskningsrapporter, med diskussionsfora og aktualitetsudsendelser i TV, og vi ved godt hvad Alernativet 'vil diskutere' med jer andre menimngsdannere på den årlige Salon Bornholm. Men tiden er ikke til snak.
Din brother-in-arm på Politiken Noah Redington skrev i går en tankevækkende klumme om, hvorfor der ikke sker noget med de store problemer verdenssamfundet står midt i:
'...har vi den nødvendige saft og kraft i magtens maskinrum, når det for alvor bliver svært? Eller er det fordampet i den styringsmodel, der træder stadig tydeligere frem som en helt særlig partnerskabskorporatisme? Et diffust netværk af særinteresser, der danser om statskassen i takt til stadig mere grandiose målsætninger. Om klima. Om sundhed. Om socialpolitik. Om uddannelse. Om alt.'
og mere:
'.Dansk Metal er med i et partnerskab for CO2-fangst og -lagring. Sammen med Dansk Fjernvarme, DI Energi, Danske Rederier. Kloden skal reddes. Dansk Industri og Danske Regioner har lige indgået et partnerskab om at danne en offentlig-privat fond, der over 10 år skal investere i sundhedsteknologi. Danmarks Naturfredningsforening har et partnerskab for at fremme sommerfugle i Storkøbenhavn. Vi har partnerskaber for dit og dat. For dit og mit. For stort og særligt småt. Og meget godt kan siges om denne måde at bringe den danske elite sammen på. Det er bedre at samarbejde end ikke at gøre det. Løfte i flok, når vi er mange nok. Fuld af mening. De er svære at være i mod. Om ikke andet går tiden. Men partnerskaberne har den grundlæggende svaghed, at de ikke træffer beslutninger. De snakker om og med hinanden. Modner tanker og planter ideer. Ansvaret siver væk i sympatiske fora fulde af engagerede mennesker og professionelle interessevaretagere. Der opsættes mellemtider, alle har glemt dagen efter. Hvornår har man hørt om et partnerskab, der gik i storvasken? Succesraten er 100 procent. For alle er ligeglade.'
Det ved protestbevægelserne. Det er derfor de afbryder hyggesnakken i salonen. Der skal ske noget, Lykkeberg. Snart.