Leder

Ny handleplan kan skubbe til den falske forestilling om, at vold i hjemmet er en privat sag

Trods mangler lægger regeringens nye handleplan op til at forbedre vilkårene for de alt for mange kvinder, mænd og børn, der hvert år oplever vold i hjemmet. Især indsatsen for at bryde tabuet om partnervold er vigtig
Minister for ligestilling, Trine Bramsen, står bag regeringens handlingsplan for partnervold.

Minister for ligestilling, Trine Bramsen, står bag regeringens handlingsplan for partnervold.

Jens Dresling

Indland
24. juni 2022

Tallene taler deres eget skræmmende sprog: Hvert år udsættes 82.000 kvinder og 43.000 mænd i Danmark for fysisk, psykisk, seksuel eller økonomisk vold fra deres partner eller ekspartner, anslår VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Regeringens udspil til en handlingsplan mod partnervold og drab, som kom torsdag, er derfor noget så sjældent som livsvigtig. For partnervold fører ikke bare til ar på krop og sjæl, men kan også føre til drab. Hvert år bliver 12 kvinder og tre mænd i gennemsnit dræbt af deres partner eller ekspartner, og som det fremgår af handlingsplanen, så udgjorde partnerdrab 27 procent af alle drab fra 1992-2016.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lise Richter

Utvivlsomt en fin leder; men det billede !!

For mig var billedet af Trine Bramsen så voldsom en turn-off,
at jeg ikke kunne læse lederen - jeg må vende tilbage senere.

Hvad fanden er "økonomisk vold"? Er det, at fællesøkonomien er mere stram end oprindelig planlagt? Eller at den ene bruger penge som ikke oprindelig var aftalt, hvis konen køber "nødvendige" ting og definerer mandens indkøb som "unødvendige"?

Er seksuel vold defineret på samme måde som økonomisk vold? Altså at en eller begge parter ikke har sex på den måde, de oprindeligt planlagde sammen?

Psykisk "vold"? Er det, at de nogen gange er uvenner, og ikke hører ordentligt efter hinanden, eller at de hver især ikke kan få det mentale frirum til personlig ro, som alle voksne har brug for?

Er "fysisk vold" konkret, dvs. at en af dem med vilje gør ondt på den anden, for eksempel i frustration over en af de tre andre former?

Jeg har det meget, meget stramt med at noget som helst andet end "fysisk vold" kan defineres som vold. Jeg er helt med på, at psykisk terror, hvor den ene part ikke kan hold kæft, når den anden ikke har energi til at samtale, kan være lige så skadeligt som fysisk vold, men det er frygtelig ukonkret og næsten umuligt at vurdere objektivt.

De første tre er, efter min mening, forhandlingsområder, hvor man er nødt til at genforhandle, når situationen og livet udvikler sig. Fysisk vold er så bare en totalt uacceptabel måde at forhandle på.

Hvis "økonomisk vold" er, at manden er utilfreds med den fælles økonomi, og skyder skylden på konen, som burde tjene flere penge, så han kan købe dyrere rødvin, så har jeg meget lidt respekt for den manden. Jeg forstår simpelthen ikke, hvornår økonomisk vold kan være en legitim anklage.

Herude vestpå, er den hyppigste grund til opløste forhold ikke sex, vold, interesser, og dialog, men inkompatible økonomiske forhold. Så selvom jeg ikke magter at definere "økonomisk vold", så må der være en måde at definere det.

Vibeke Zacho

Økonomisk vold er når din partner behandler dig som en slave og ikke tillader dig at have dine egne penge. Det findes skam i Danmark. Men muligvis ikke "ude vestpå" som en kommentator henviser til.
Psykologisk vold indebærer ofte også økonomisk vold. Men er under alle omstændigheder en form for vold hvor din partner forsøger at knække dig, ødelægge dit selvværd
bl.a. med lede, nedværdigende, sårende og nedladende kommentarer om alting, vedrørende dig, - dit udseende, dine bevægelser, dit tøj, det du siger, måden du siger det på, din biologiske familie, din uddannelse, etc . Jo, vold har mange måder at komme til udtryk på.

uffe hellum, Estermarie Mandelquist og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar

@Vibeke - tak for forklaring.

Det er i alles interesse at opføre os ordentligt, eller forlade en, som bare ikke vil opføre sig. Jeg forsøger ikke at minimere, hvor grusomt de tre "bløde" former for vold kan ødelægge et menneske, jeg kan bare ikke se, hvordan man objektivt kan afgøre, om det mest er uretfærdige påstande, eller om der konkret er et frygteligt misbrug. Selv med helt konkret, fysisk vold, taler de fleste sig jo til rette. For derefter at gentage tragedien næste uge.

I de ganske få tilfælde, hvor et par skal have hjælp til at opløse forholdet fredeligt, tror jeg kun at fysisk vold er konkret nok, og selv her vil jeg være betænkelig ved at fortolke som udefrakommende. Vi har ret til personlig selvbestemmelse, så "de offentlige instanser" må og skal hjælpe med at standse fysisk vold, og med at dele resterne af den fælles økonomi, og med at lave en plan, som børnene kan overleve med.