Leder

Rune Lykkeberg: Det var ikke en sejr for et mere europæisk Danmark. Men det åbner muligheden for det

Folkeafstemningen om afskaffelse af forsvarsforbeholdet var ikke en historisk sejr for ideer om Danmarks engagement i Europa. Men den var et historisk nederlag for modstanden imod EU og de positioner, som længe har domineret dansk politik: protestpartier og nejsigere
Statsminister Mette Frederiksen har gentagende gange sagt, at Danmark skal være »i hjertet af EU«. Med vælgernes ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet er der måske banet vej for et større dansk engagement i et stærkere Europa.

Statsminister Mette Frederiksen har gentagende gange sagt, at Danmark skal være »i hjertet af EU«. Med vælgernes ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet er der måske banet vej for et større dansk engagement i et stærkere Europa.

Indland
3. juni 2022

De historiske regeringspartier, den politiske midte og landets internationalister har ved folkeafstemningen om afskaffelse af det danske forsvarsforbehold besejret en magtfaktor, som gennem 50 år har været frygtet af Danmarks magthavere: EU-modstanden.

Udfaldet af afstemningen er opsigtsvækkende, fordi den er et kolossalt nederlag for de positioner, som de seneste 20 år har domineret politik: Protestpartier, nejsigere og modstanden mod den politiske klasse. Og de institutioner og magtpartier, der ellers har været i defensiven, har vundet. Resultatet er en sejr for det internationale samarbejde og et nederlag for den nationale skepsis. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

“Resultatet er en sejr for det internationale samarbejde og et nederlag for national skepsis.” NEJ!
Er resultatet en sejr for DK’s aktive bistand ude i verden med andet end krigslegetøj og soldater?
Stopper denne sejr dette at man rask væk forringer bistandshjælpen til dem der har hårdest brug for den ude i verden?
Fører denne sejr til større indsats mod klimaforandringerne? mod naturødelæggelserne? mod tortur?
Hjælper denne sejr vidensudveksling mellem universiteter og danske unges muligheder for at studere i udlandet og komme hjem igen bagefter?
Er denne sejr et skridt på vejen til at opfylde FN’s Verdensmål?
- eller mod Parisaftalens mål?
“I pause for a reply.”

Jeg ved det, hverken FN’s Verdensmål eller Parisaftalens mål var med på dagsordenen inden afstemningen… så alvorligt skal de da heller ikke ta’s, vel? Jo, netop!

.. og så er jeg SÅ træt af at bli’ overset og blive gjort til en indkroget nationalist. Det var netop mit internationale perspektiv og min EU-støtte der gjorde at jeg endte med at måtte stemme nej igår, og når jeg så læser om at en kampagne rettet mod følelser gav pote, bli’r jeg endnu mere overbevist om det rigtige i mit nej. For hvilke følelser var det i realiteten, kampagnen var rettet mod? mod hvilken horisont?

Rasmus Kristiansen, Jes Enevoldsen, Alan Frederiksen, Marianne Jespersen, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Martin Christensen, Svend Elming, Dorte Sørensen, Jan S. Jensen, Claus Kristoffersen, Christen Thomsen, Freddie Vindberg, Bjarne Jørgensen, Hanne Kock, erik lund sørensen, Gøsta Hansson, Karsten Nielsen, elsebeth haals christiansen, nanna Brendstrup, Ervin Lazar, Lise Lotte Rahbek, jens christian jacobsen, erik pedersen, Povl Clasen, Bente Kølle og René Hansen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Ja'et kan meget let vise sig som en Pyrrhussejr. Det er almindelig kendt, at EU kommissionen har været yderst tilbageholdende med sagsanlæg mod den danske stat for ikke at opildne til yderligerre politisk modstand mod EU.
Lur mig der kommer ikke flere folkeafstemninger, for fobeholdene, har vist sig at være særdeles anvendelige for forskellige regeringer.

Ete Forchhammer , Ervin Lazar og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Lederens indledende påstand: "den [folkeafstemningens resultat] var et historisk nederlag for modstanden imod EU" er frit opfundet journalistsnak.

Man kan da sagtens være pro-EU og måske oven i købet synes at mange sager i EU går alt for trægt, og så samtidig være tilhænger af det nu skrottede forsvarsforbehold. Faktisk var dette i sin tid en del af en traktatfornyelse, som netop blev sat ind specielt for os danske.

Frygten for at de nye tilstande vil blive misbrugt af vore politikere er desværre ikke mindsket med gårsdagens resultat.

René Hansen, Marianne Jespersen, Christen Thomsen, Steen K Petersen, Karsten Nielsen, Ete Forchhammer , Ervin Lazar, Lise Lotte Rahbek og erik pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Jeg vil forsvare Lykkebergs leder.
Uheldigvis abonnerer jeg også på organet for den Højeste Oplysning hvor Lykkerbergs tvilling Christian Jensen her til morgen har en primitiv, hoverende leder der med tænderskærende forudsigelighed vil have resten af forbeholdene fjernet. NU.
Mit abonnement udløber heldigvis snart.
Men tvillinger falder jo forskelligt ud. Tak til Lykkerberg for en sober leder.

Inge ambrosius, Maya Drøschler, Peter Krogh, Rolf Andersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Der var adskillige grunde til, at man observerede den første afskaffelse af et af forbeholdene fra 1993 med nøgternhed. En lav valgdeltagelse og en høj andel af nej-stemmer er én, en anden er, at Mette Frederiksen gennem egen indsats har forbundet sig med det gustne overlæg. Taler herfra og frem til Skt. Nimmerleinstag fra hendes mund om det europæiske hjerte kan ikke overbevise nogen om, at hun taler sandhed, og for den del af befolkningen, som har indsigt med dette organ, skærer det bare i ørerne.

Hvis der i strid med den nationale ideologi vitterligt er uoverstigelige og uopløselige modsætninger indenfor grupper af kongerigets befolkning, - således som bl.a. medarbejdere på Information i fortiden i bogform har postuleret og som Lykkeberg forlænger, så har chefredaktøren ikke ret i, at EU-modstanden er overvundet. Så er den bare blevet reduceret ved denne lejlighed, og det er tydeligvis også opfattelsen hos "sejrherrerne" fra i går, for adspurgt om nye folkeafstemninger slog de syv kors for sig.

Afstemningsresultatet er blevet observeret i Europa, men de europæiske medier har korrespondenter som udmærket er i stand til at læse teksten. Nøgternheden går igen, men i det mindste undlod vælgerne at udsende et signal om, og danskerne fortsat ikke kan organisere et militært svar sammen med europæiske partnere.

Lise Lotte Rahbek

"Modstanden står svagere i Danmark, end den har gjort i årtier,"
Aner man en lille sejrsherre-skadefryd her?

Kommer der en dag, hvor al EUskepsis er væk hvor de dårlige erfaringer med store enheder hvor individerne drukner i bureaukrati er slettet, hvor magt er målet,og sejrherrerne danser på bordene?
Det håber jeg fandenrasme ikke. Men jeg er bestemt også en nejsiger, når jeg føler mig manipuleret, - og en ganske vedholdende en af slagsen.

Rasmus Kristiansen, Jes Enevoldsen, Marianne Jespersen, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Svend Elming, Steen K Petersen, Ole Olesen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
erik lund sørensen

Erik Lund Sørensen

En sejr for oprustning og en sejr for myten om det priste sammenhold i EU ,glemt er ungarsk forsatte køb af russisk olie .Polens modstand mod abort ,krænkelser at den frie presse indgreb i domstolenes ret til at være fri af regeringsmagten. Det højt besungne sammenhold i Nato , Tyrkiet har indtil videre stoppet Finlands-og Sveriges optagelse, ved at kræve kurdere udleveret . Hvad var det sande billede af afstemningen . Godt 30% stemte ikke , 33 % stemte nej. hvad var nejsiden oppe imod dele af højrefløjen og socialdemokratiet og dets halevedhæng SF .Industrien og arbejdsgiverforeningen med alle deres penge .En presse ,der fra dag 1 havde indlæg til støtte for ja siden.

Jes Enevoldsen, Marianne Jespersen, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Karsten Nielsen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

En sejr for Frankrigs uendelige afrikanske kolonikrige, nu med fuldtonet dansk deltagelse.

Marie-Christine Poncelet

Det er svært at se hvor meget krigen i Ukraine har betydet for resultatet af referendum.
Det er ikke sandt, synes jeg, når Rune Lykkeberg skriver at det har ikke været fra ja siger af en skræmme kampagne, kampagnen fra ja siger har været moraliserende, man skulle stemme ja af solidaritet med Ukraine, fordi autokrater truer de vestlige demokratier, krigen truer, osv, derfor har borger primært stemte ja, tror jeg.
Det er forkert at sætte de nej siger i samme pose da deres begrundelse er meget forskellige, vi har de pro NATO national konservative, vi har de pro NATO national liberal og vi har venstrefløjen som er NATO skeptisk og ønsker alliancer der fremmer freden, dialog og solidaritet.
For mig at se den vigtigste grund for at have stemt ja er fordi Europa skal blive uafhængig af USA og skabe sin fremtid selv. Vise vejen, Europa er på mange måde et skridt frem vedrørende demokratiet, den grønne omstilling, velfærd, solidaritet men det skridt er ikke sikkert og er faktisk afhængig af udviklingen i Frankrig , Tyskland.
Som ting er i Frankrig kan jeg forstå venstrefløjen s tvivlen, vi får se efter det næste parlament valg hvor det fører til.
I hvert fald Europa må tage sit skæbne i hænderne og Danmark er en del af Europa.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Martin Mortensen anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Det var et DJØF-JA vi fik i onsdags. Akkurat ligesom forleden, da Enhedslisten sagde nej til en vision om en verden i fred og sikkerhed, og yes-baby til NATO og EU - af frygt for f¤cking Christiansborg-journalisters spørgsmål og deres nye vælgere - DJØF-vælgerne, der bliver forfjamskede når kollegerne på kontoret spørger om Putin.

Hans T. Møller

Det er jo meget normalt, at der bliver jongleret med tal i den offentlige debat, så her er mit bud:

Valgdeltagelse: 65,8%
Stemmeprocent for afskaffelse af forsvarsforbeholdet: 66,9%

Konklusion: Det var under halvdelen af alle valgberettigede i Danmark - nemlig 44,0% - der rent faktisk stemte for at afskaffe forbeholdet.

(0,658 x 0,669 = 0,440)

Steen K Petersen, René Hansen, Marianne Jespersen, Marie-Christine Poncelet, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Svend Elming anbefalede denne kommentar
henrik poulsen

Winston Churchill skulle engang have sagt noget i retning af:

"Man må aldrig lade et godt problem gå til spilde". For så kan man gennemføre ting, der ellers ikke var mulige i et demokrati.

Nu har vi et problem og jeg skal love for, at det er blevet udnyttet. Og det til trods for, at det slet ikke påvirker vores forhold til Ukrainekrigen. Jeg er overbevist om, at der på Christiansborg har været et ønske om at få fjernet de fire forbehold siden 1993. Nu var der en chance for at få et af dem væk.

Tilsvarende skal Sverige og Finland med i Nato og helst så hurtigt som muligt og uden for meget debat og i hvert fald uden folkeafstemning. Det er farligt blev det sagt af en regeringsperson i Sverige. Folk kunne jo finde på at stemme nej.

Jørgen Mathiasen

Det var en ret forstandig og tankevækkende leder af Lykkeberg. For kommentarerne gælder åbenbart, at taberne mod reglen ikke har meget fornuftigt at sige om sagen.

Til Henrik Poulsens bidrag: Det er åbenlyst og har været det temmelig længe, »at der på Christiansborg har været et ønske om at få fjernet de fire forbehold«. Det er grunden til, at der har været tre afstemninger! [syrpris]

Den politiske konstellation har i lang tid været, at vælgerne overvejende stemte i én retning ved folketingsvalgene, - flertallet som vil af med forbeholdene, mens de var mere tilbøjelige til at stemme i den modsatte retning ved folkeafstemninger om forbehold. Hvor svært kan det være?

Danskerne har igennem foreløbig 50 år ikke haft noget hjerte for EU. Hvis det ændrer sig, skyldes det antageligt, at yngre generationer er ved at gøre sig gældende i valglokalerne.

Inger Pedersen, Henrik Mølgaard, Torben Lindegaard og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@henrik poulsen 03. juni, 2022 - 09:34

Folkeafstemninger - Okay, det har sin berettigelse;
men det kræver et velegnet emne og en vel tilskåret problemformulering.

Tag f. ex. Folkeafstemningen om Danmarks tilslutning til
den fælles europæiske patentdomstol -
det er et spørgsmål for specialister -
og under alle omstændigheder lader vi os i høj grad overvælde
af vores grundlæggende følelser for mer' eller mindre EU,
uanset hva' Dælen vi i øvrigt måtte stemme om.

Irerne har udviklet EU-Folkeafstemninger til en vidunderlig EU-malkemaskine.

Hvad som helst skal til Folkeafstemning i henhold til den irske forfatning,
og i første omgang stemmer irerne så NEJ, så beslutningen blokeres på
grund af EU's konsensus beslutningsprocedure.

Herefter forhandler irerne gedigne tilskudsforbedringer hjem,
og irerne stemmer så Ja i 2. omgang -
det skulle da lig være det ....

Martin Christensen

Selv ledende kræfter bag det nationale komplot i 1992 har aldrig været varme overfor forbeholdene. Endsige ønsket at efterleve intentionerne i disse, som den danske befolkning blev stillet i udsigt var gældende fremover.
Og ingen af de 4 forbehold har desuden lagt hindringer i vejen for udviklingen af en stadig snævrere union som allerede Romtraktaten pegede frem mod.
Og modstanden er bestemt ikke død, omend Folkebevægelsen mod EU har brug for massiv opbakning med vælgererklæringer for opstilling til det kommende EU-Parlamentsvalg.

Jens Ole Mortensen

Der åbner sig et spørgsmål. - Skal den danske efterretningstjeneste, (der nyligt har aflyttet toppolitikere inden for EU- på NSA´ vegne.)
Skal den nu operere under EU regi ?
Eller forestiller vi os at EU´ forsvarsalliance skal operere under NATO og NSA regi ?

Torben Lindegaard

@Jens Ole Mortensen 03. juni, 2022 - 11:32

Indtil videre kan du være helt sikker på, at FE uændret fortsætter sit
samarbejde med både NSA og Nato.

Mig bekendt har EU ikke egen militær efterretningstjeneste -
eller egen efterretningstjeneste i det hele taget -
men er afhængig af videreformidling fra de 27 deltagerlande,
hvilket jo passer fint sammen med, at EU's samarbejde om
sikkerhed og forsvar er mellemstatsligt.

Torben Lindegaard

@Martin Christensen 03. juni, 2022 - 11:30

Jeg anerkender ubetinget, at 1/3 af de afgivne stemmer ved sidste EU Folkeafstemning var NEJ, men ....
er det mon ulejligheden værd, at bøvle med at indsamle 70.635
vælgererklæringer for at kunne opstille til EU Parlamentsvalget?

Jeg ville tro, at det var bedre brug af gode kræfter at melde sig ind i
et af NEJ partierne og derigennem påvirke Danmarks EU politik -
dette kan alligevel ikke ske igennem repræsentation i EU Parlamentet.

Jens Ole Mortensen

Torben Lindegaard.

Indtil videre kan du være helt sikker på, at FE uændret fortsætter sit
samarbejde med både NSA og Nato.

I så fald kan du være sikker på at Danmark er udelukket fra kernen og maskinrummet i det fælles forsvars arbejde.

Men positivt er det da at EU gradvist rykker sig fri af Pax Amerika . Og disse Hoover og Nixon typer som har været drivkraften i dette samarbejde. Hvis man kan kalde det.

Torben Lindegaard

@Jens Ole Mortensen 03. juni, 2022 - 16:35

Det vigtigste for Danmarks sikkerhed er Nato -
frit citeret efter Mette Frederiksen.

EU’s samarbejde om sikkerhed og forsvar er alene et supplement til Nato
til indsættelse udenfor EU's område - forventeligt i Afrika og Mellemøsten.

Det er fuldstændigt meningsløst at sammenligne Nato med EU's
udrykningsstyrke på 5.000 mand, som forventeligt alene vil blive indsat i fredsbevarende aktioner - ingen EU ledere er parat til at lade egne
statsborgere dø for EU, og det skal de da heller ikke.

Jens Ole Mortensen

Torben Lindegaard

Det er fuldstændigt meningsløst at sammenligne Nato med EU’s
udrykningsstyrke på 5.000 mand, som forventeligt alene vil blive indsat i fredsbevarende aktioner - ingen EU ledere er parat til at lade egne
statsborgere dø for EU, og det skal de da heller ikke.

Hvor finder man disse hensigtserklæringer. Så befolkningen har løfter eller vedtægter at holde EU op på.

Den danske efterretningstjeneste har nyligt spioneret på vegne af NSA mod sine Nato allierede. Bla. mod Merkel og flere højtstående EU politikere. Det er indlysende at klimaet er betændt.

Torben Lindegaard

@Jens Ole Mortensen 03. juni, 2022 - 19:10

Jeg hæftede mig især ved EU's "Strategiske Kompas"

https://www.consilium.europa.eu/da/infographics/strategic-compass/

En samlet styrke på 5.000 soldater er slet ikke tilstrækkeligt til en egentlig krigsindsats - derfor formuleringen, at de 5.000 mand til hurtig deployering
"forventeligt alene vil blive indsat i fredsbevarende aktioner"

EU plus 4 lande mere og minus Danmark & Malta har siden 2004 haft et antal såkaldte kampgrupper opstillet

https://www.ft.dk/samling/20072/almdel/euu/spm/104/svar/562205/580255.pdf

Indsættelse kræver konsensus og deltagelse er frivillig -
og ingen kampgruppe har nogensinde været sat ind noget sted på kloden.