Leder

Den danske model har sejret, men der venter SAS store udfordringer

SAS og de strejkende piloter har indgået en ny overenskomstaftale efter 15 dages strejke. Det er første skridt på vejen til at forsøge at overleve i en kriseramt og konkurrencepræget flybranche. Men der er lang vej endnu
Den nye aftale mellem SAS og piloterne betyder blandt andet, at piloterne går 25 procent ned i løn. På billedet ses formand for Dansk Pilotforening Henrik Thyregod på vej til forhandlingerne i Stockholm.

Den nye aftale mellem SAS og piloterne betyder blandt andet, at piloterne går 25 procent ned i løn. På billedet ses formand for Dansk Pilotforening Henrik Thyregod på vej til forhandlingerne i Stockholm.

Chris Anderson/Ritzau Scanpix

Indland
20. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Efter 15 dages strejke med tusindvis af utilfredse kunder og timelange forhandlinger i Sveriges hovedstad, Stockholm, landede der endelig en aftale natten til tirsdag mellem SAS og de strejkende piloter.

Aftalen rummer en lang række kompromiser. Piloterne går samlet set omkring 25 procent ned i løn og vilkår, grænsen for arbejdsbyrden hæves fra 47 timer til 60 timer om ugen, piloterne er garanteret jobsikkerhed de næste fem år, og så er længden på overenskomsten landet på fem et halvt år, hvilket i forhold til danske standarder er usædvanligt. Normalt varer overenskomster i Danmark tre år ad gangen. SAS har i løbet af forhandlingerne haft et ønske om en længde på hele otte til ti år.

Det er Dansk Metal og Dansk Pilotforening, der har repræsenteret en gruppe piloter og kabinepersonale fra moderselskabet Scandinavian Airlines og været med til at forhandle aftalen på plads.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Erik Karlsen

Man kan jo nemt få det indtryk, at det kun er på grund af piloternes lønninger, at SAS har et så stort underskud.
Men piloternes lønninger udgør kun 5 % af de samlede omkostninger i SAS, så der er altså nok andre steder at se sig om efter besparelser.

Søren Christensen, Lillian Larsen, Erik Tvedt, Rolf Andersen, Flemming Sørensen, Bjarne Bach Madsen, Martin Christensen, Inge Frederiksen , Michael Hullevad, Eva Schwanenflügel og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Hvad har aftalen at gøre med en dansk (?) model? Findes kompromisser ikke på det svenske og norske arbejdsmarked?
Har den lille nationalchauvinisme også indfundet sig på Information?

Jørgen Moberg, Flemming Sørensen, Mogens Holme og Martin Christensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Heldigvis var det ikke kernekunderne (de forretningsrejsende) det gik ud over, denne gang. Så med lidt held kommer SAS styrket ud af konflikten over tid. Det kan vi småaktionærer i hvert fald håbe på. Der er jo rigeligt plads til upside. Benpladsen må SAS selv ligge og rode med.

Kim Houmøller

Ikke kun SAS, men hele luftfarten har massive problemer. Konkurser i massevis vil forblive udfordringen.

Jacob Nielsen

Lidt firkantet sat op, så er det kun prisen der afgører hvilken billet man vælger.

Dermed er det, det selskab der er mest kreativt mht. lønninger, ansættelsesvilkår og skatteregler, som kan tilbyde den billigste flytransport. Var det intentionen med liberaliseringen i Maastrichttraktaten? At man ønskede ræset mod bunden for de ansatte, bare for at vi kunne rejse til Rom og retur, endnu en gang, på overflødighedsrejse nr 5, hvert år, for under 100 Euro?