Leder

Hurra for international hyldest af kødfri mad

Man kan håbe, at klimavenlig mad får endnu et rygstød, når en restaurant som danske Geranium kan blive kåret som verdens bedste uden at have kød på menuen
Danske Geranium med køkkenchef Rasmus Kofoed i spidsen (midt i billeet) er netop blevet kåret til verdens bedste. Forhåbentlig vil sejren på sigt skubbe til den brede befolknings lyst til at spise mindre kød.

Danske Geranium med køkkenchef Rasmus Kofoed i spidsen (midt i billeet) er netop blevet kåret til verdens bedste. Forhåbentlig vil sejren på sigt skubbe til den brede befolknings lyst til at spise mindre kød.

Joachim Adrian/Ritzau Scanpix

Indland
20. juli 2022

Mandag aften i London, mens hedebølgen bragede, og temperaturen satte rekord udenfor, vandt klimavenlig mad en stor sejr i konkurrencen ’50 Best Restaurants’, som hvert år kårer verdens bedste spisesteder.

En dansk restaurant vandt – igen – titlen som verdens bedste. Men for første gang i konkurrencens historie er der tale om en restaurant med en kødfri menu.

Vinderen er Geranium i København med køkkenchef Rasmus Kofoed i spidsen, som siden årsskiftet har fjernet okse, svin og andet kød fra menuen.

Sejren kan på sigt forhåbentlig skubbe til den brede befolknings lyst til at spise mindre kød. Selvfølgelig bliver hele verden ikke pludselig vegetarer eller pescetarer, bare fordi en konkurrence for fin mad anrettet med pincetter kårer en kødfri restaurant, hvor menuen koster 3.200 kroner, som verdens bedste. Det er klart. Men stjernekokke og dyre restauranter kan godt skabe en forandring i befolkningen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Når hæderen ankommer på en baggrund af udnyttelse, er der vist ikke så meget at råbe højt hurra for..

"Både i Financial Times og i Politiken har tidligere praktikanter og kokke de seneste dage stået frem med historier om, hvordan de arbejder langt over kontraktens 37,5 timer og udfører den samme ensartede opgave uge efter uge. At plukke fasaner, spiselige blomster eller citrontimian dagen lang giver ikke den erfaring, der er nødvendig, hvis man vil gøre karriere i branchen. Til gengæld kommer man hjem med erfaringen af, at løn, arbejdstider og -forhold selv på verdens bedste restaurant i et af verdens rigeste lande er elendige."

"Arbejdsforhold på danske Michelin-restauranter giver dårlig smag i munden"
https://www.information.dk/kultur/leder/2022/06/arbejdsforhold-paa-dansk...

John Johansen, ingemaje lange, Mogens Holme, Alan Frederiksen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er aldrig helt slået igennem i vores husholdning at montere sin mad med pincet.
Vi spiser heller ikke menuer til 3200 pr kuvert - Det ligner mere husholdningsbudgettet for en måned.
Efterabning af koncepter fra berømte restauranter er nok heller ikke voldsomt synligt, selvom de lokale madvarer spiller en stor rolle. Afsmitningen fra københavnske gourmetrestauranter er slet ikke så stor her i Omkantsdanmark, for vi spiser også stadig kød, selvom det er i mindre mængder end for 10 år siden. Økonomi, økologi og transportreduktion giver mere mening end pincetmad - her ude på landet.

Carsten Bjerre, Brian Andersen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvem etablerer det første supermarked, hvor man ikke behøver at gå rundt og spekuler på om varerne indeholder?
- Mener du et vegetarisk supermarked, ligesom en stor helsekostbutik?
- Nej, bare et supermarked hvor der ikke er nogen kødprodukter.
- Hvad så med mælk, æg og alt det der?
- Der blev sagt kød - et supermarked uden kød.
- Tror du der er penge i det?
- Det ved jeg ikke, men der i hvert fald ikke noget kød.

Ete Forchhammer og erik steenstrup dyhr anbefalede denne kommentar