Leder

Det er selvforskyldt dumt, at Rasmus Prehn har betalt middage med ministeriets kort

Det er pinagtig politisk selvskade, at fødevareminister Rasmus Prehn har brugt ministeriets kreditkort til at betale for middage med blandt andet journalister
Fødevareminister Rasmus Prehn har blandt andet brugt sit ministeries kreditkort til at spise middag med politisk kommentator Hans Engell og B.T.s debatredaktør Sanne Fahnøe.

Fødevareminister Rasmus Prehn har blandt andet brugt sit ministeries kreditkort til at spise middag med politisk kommentator Hans Engell og B.T.s debatredaktør Sanne Fahnøe.

Mikkel Berg Pedersen

Indland
8. juli 2022

Oppe i Jammerbugt sidder minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn i et sommerhus, hvor han nu kan bruge sin ferie på at ruge over en ærgerlig, men fuldstændig selvforskyldt sag.

Ministeren må hellere huske de forklaringer, han ruger sig frem til, for Venstre har kaldt ham i samråd om sagen, hvis substans er, at Rasmus Prehn som først udviklingsminister og senere fødevareminister i nogle tilfælde har betalt for middage og værtshusbesøg med ministeriets kreditkort.

Rasmus Prehn har af egen drift betalt tilbage, og det må stå til troende, at det er sket, før det blev en sag i medierne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Ufatteligt ministeren ikke kan kende forskel på kreditkort! Det sker jævnligt forvirringen er total. Der skulle jo ikke gå Lars Løkke i den?

Poul Søren Kjærsgaard, David Zennaro, Susanne Kaspersen, ulrik mortensen, Mogens Holme og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Pinligt, at han bruger skatteborgernes penge på at lege sugar daddy for B.T.s debatredaktør Sanne Fahnøe - og de så begge lyver om det bagefter.

Niels K. Nielsen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme og Kristian Kolby anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Jeg undres til stadighed over, hvordan mennesker i høje positioner, og med tilsvarende høje lønninger.
De er i stand til at bryde gældende regler, af økonomisk beskeden værdi.
Der er omvendt proportionel med en ekstrem risiko for, at det får fatale konsekvenser for dem.

Hvis der skal bestå en eller anden rationel logik, må det være at et udbytte står mål med risikoen.

Det er ubegribeligt at det gang på er tilfældet fra Kommunal direktører til ministre, at det modsatte er tilfældet.
Og at de derfor løber de risici samme indebærer.

For Danmark er jo stadig overordnet set et land.
I det væsentlige uden den korruption vi ser i andre lande, som vi ikke gerne vil sammenlignes med.

Og her er det jo igen tilfældet, at det ikke er gjort ordenligt, og i en skala der kunne være til at forstå, hvis det endelig skulle være.

Heldigvis!

Og ja, netop derfor er det så dumt, at det ikke er til at forstå at en minister er i stand til det.

Og uanset den endelige konsekvens har han kun sig selv at takke for det.

Statsministeren kan han takke for det, hvis det ikke får de konsekvenser det bør få.

Det er en grundpille indenfor offentlig forvaltning, at ingen i offentlig tjeneste kan anvende offentlige midler, af egennyttige grunde.
Om så af nok så beskeden værdi, det handler om principper!

Den forskel må bestå mellem offentlig og privat virksomhed!
At i det private erhversliv er det op til ledelsen, hvad den accepterer eller ikke for egne midler.
Så længe der ikke et begået lovbrud.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Niels K. Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard og Kim Petersen anbefalede denne kommentar
Kristian Kolby

Tag kortet fra den bedrageriske fusentast!

Freddie Vindberg

"Ministeriets kreditkort"

Hvorfor render de overhovedet rundt med det? Hvor bruges det kreditkort?

Niels Makholm

Magten korrumperer. Mod dumhed kæmper Guderne forgæves. Igen og igen, (og atter engang,) - ser og hører vi, at tåbeligheden, er grænseløs. De der 25% platugler og nulrede nasserøve, dem har vi nok af. Og mange af dem, har aldrig fået at vide: "at de skal opføre sig ordentlig." Hvis det, (en sjælden gang er sket,) - så har de gloet på én, med store øjne, som om, de tvivlede på, hvorvidt man var rigtig klog."

Steffen Gliese

Ja, jeg har svært ved at se problemet. Møder og aftaler i dette land foregår ganske ofte under uformelle rammer ved frokoster og middage, og det er næppe anderledes, når en minister skal have f.eks. pressen eller andre interessenter i tale.
Det væsentlige er, at det er ministeriet, der betaler, så man ikke på en eller anden måde bringer sig i en personlig afhængighedssituation overfor den, man mødes med.

Thor Bjørn Kjeldbjerg, Jane Nielsen, uffe hellum, Alan Frederiksen, Ole Olesen og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Den [sagen] er dum. Helt ubeskriveligt dum. Pinagtig, politisk selvskade.

Jup.

David Zennaro, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

I de gode gamle dage havde man, i hvert fald i det private, en såkaldt repræsentationskonto, som gik ud på at understøtte firmaets muligheder for at gøre forretninger under mere eller mindre uformelle former - ikke sjældent på en restaurant. Jeg tænker at ministeriets kreditkort, ud over at være til brug for akutkøb af fx hæfteklammer eller en taxatur i en nødsituation, også er ment som en slags repræsentationskonto. Hvor grænserne går, for brug af sådan en fleksibel og tillidsbaseret løsning, skal nok vise sig at være op til ministeriet selv, men selvfølgelig i næstsidste ende under ansvar overfor statsministeren, som i sidste ende står til ansvar overfor folketinget (herunder sådan set også pressen) . På den måde gælder det, som i så meget andet, om at udvise en vis grad af mådehold og det er her dømmekraften kommer ind i billedet - både hos den evt. formastelige og såmænd også pressen. I det aktuelle tilfælde er det nu op til pressen at bevise, at der ikke var nogen faglig begrundelse for den afholdte beværtning - hvis altså der skal være noget at komme efter. Ellers må vi nok bare konstatere at akurkesæsonen er over os.

Thor Bjørn Kjeldbjerg, Steffen Gliese, Carsten Bjerre, Jane Nielsen, Rolf Andersen, uffe hellum, Jakob Bonde, Inger Pedersen, Ole Olesen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Man mindes et mere konsekvent land end Danmark, der respekterer retstatsprincipper og hvor der ikke er juridisk forskel på høj og lav. I 1997 trak Mona Sahlin sig fra statsministerposten i Sverige, da Expressen afslørede at hun, ligesom Rasmus Prehn, lod ministerkreditkortet betale for private goder, middage, tøj osv.
Naturligvis bør Prehn trække sig.
Men mor Mette gemmer ham nok i en eller anden 'kompetencestyrelse', hvis et uvejr for alvor truer lille Rasmus.

Niels K. Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard og Kim Petersen anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

"Jeg har svært ved at se problemet", skriver Steffen Gliese, og så oplister han ellers en del af manualen til den korruption-, vennetjeneste og indspiste netværkskultur, vi har i Danmark ("møder og aftaler i dette land foregår ganske ofte under uformelle rammer ved frokoster og middage"), men som vi ikke selv betragter som korruption, fordi "vi har svært ved at se problemet." Og hvis jeg - Jørgen Hattemager - ikke kan se problemet, så findes det nok ikke.

Mads Aagaard, Niels K. Nielsen, Peter Hertz, John Scheibelein, Ebbe Overbye, Kim Petersen, Rie Krogsbøll, Tina Peirano, David Zennaro, Jesper Kloppenborg, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Torben Lindegaard, Marianne Jespersen, jens christian jacobsen, Lise Lotte Rahbek og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Det store problem er jo, at de selvelskende magtmennesker, der ikke ejer skam i livet, er den slags, der åbenlyst flokkes i regering og folketing som fluer omkring kolort.

Kim Petersen, Jesper Kloppenborg og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Under alle omstændigheder burde han måske kun have private kort med og så huske bilag, som så evt. kan refunderes i tilfælde af at det er fagligt i orden.
Som minister eller lignende kan det ikke være rigtigt at man ikke kan lægge ud og så bagefter evt. får det refunderet.
At vi så har et erhvervsliv m.v. der kan gøre det som det passer dem og hvis de har "gode" revisorer kan meget bare betragtes som nødvendige udgifter, som fællesskabet så indirekte kan betale for. Og for ikke at blive beskyldt for injurier så er ikke alle erhvervsfolk sådan :)

Poul Søren Kjærsgaard, Kim Petersen, Thor Bjørn Kjeldbjerg, Steffen Gliese, Jakob Bonde og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Rasmus: Mette, jeg skal lige ind og tale med en vigtig person, på Wonder Bar.

Mette: Super, husk nu lige ministeriets kreditkort.

René Arestrup

Som skatteyder, har jeg svært ved at få øje på hvorfor jeg skal betale for at Hans Engell eller Sanne Fahnøe kan sidde og mæske sig på en eller anden københavnsk restaurant. Rasmus Prehn har tilsyneladende haft behov for meningsmagernes ører og dermed er det vel rimeligt at antage, at han har været ude i et rent politisk ærinde. Det er helt fint, men så må hans egne lommer eller partikassen holde for.

Niels K. Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard, Niels østergård, Kim Petersen, Rie Krogsbøll, Tina Peirano, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Hans Christian Hay, Jesper Kloppenborg, Jakob Bonde og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@René Arestrup 08. juli, 2022 - 12:05

Dit læserbrev er bare så helt spot on.

Udfordringen er vel at RP, uden at være uenig i de mange kommentarer, har opfattet det som en arbejdsmiddag og han derfor ikke selv skal betale. Det er svært at se staten skulle få noget ud af et møde med BT der ikke kunne klares i fuld dagslys på Christiansborg. RP har sikkert ikke lov til at modtage en middag fra BT uden at skulle deklarere det et sted. Han burde nok have kørt det over partikortet da det sikkert mest var for hans og socialdemokraterne skyld mødet. Men politikere, og især i nyere tid, har det med at tænke at hvad er godt for dem (personligt) er også godt for staten og borgerne. Det er vi selvfølgelig ikke enige med da staten ikke skal være en tag selv kasse for politikere. Tænker det er værre med vores udenrigsminister og hans privatfly.

Steen Andersen

@ Jens Christian Jacobsen: Mona Sahlin har aldrig været statsminister; hun var vicestatsminister 1994-1995. Skandalen vedrørende hendes økonomi var ikke i 1997, men i 1995, og resulterede i, at hun opgav at kandidere, da der skulle vælges ny partileder. Hun blev senere partileder (2007-2011) - og fik i øvrigt i 2017 en dom for skattesvig.

Sebastian Dorset, David Zennaro, uffe hellum og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Den slags mennesker kan overhovedet ikke se, at det er et problem.
Det er hverken dumhed eller glemsomhed, de synes, det er en selvfølgelighed at kortet bliver brugt til det, de nu har lyst til.
Manden burde naturligvis aldrig være udstyret med sådan et kort.
Det har han demonstreret for længst
Lige som han ikke burde være minister.
Må jeg have lov at sige: Brixtofte

Torben Lindegaard

@Jakob Bonde 08. juli, 2022 - 13:23

Det er åbenbart normen, at danske udenrigsministre - uafhængigt af
partifarve - flyver i privatfly rundt i verden.

Jeg finder det også aldeles overdådigt; men det er en tjenstlig omkostning -
ikke en partiomkostning.

En ministers middage med udvalgte journalister vil typisk være for
at gavne partiet og dets politik - og den omkostning skal slet ikke
bæres af Statskassen.

Naturligvis har du ret at det var i tjeneste men mon ikke Jeppe har planlagt møder sådan at det kun kan nå det med privatfly. Det er ikke sådan man skal omgåes med statens penge. Han er langt værre end alle andre.
Værre er det for RP at han har skrevet folk på møder der ikke var tilstede. Det er svindel.

Jens Christensen

Det er temmelig ærgerligt. Prehn har efter min mening gjort det rigtig godt politisk, ikke mindst sammenlignet med visse andre ministre, hvilket kun gør noget som det her med kreditkortene endnu mere ærgerligt og meningsløst.

jens christian jacobsen

@Steen Andersen
Tak for de præcise årstal. Jeg kan så selv supplere med at hun har haft 4 forskellige ministerposter i sin karriere.
Det ændrer vel ikke på at min sammenligning er relevant?

Rie Krogsbøll

Der er jo - mindst hele tre problemer i sagen:

- Ministeren giver forkerte oplysninger på bilag. Fy, fy, fy! Og med elendig bortforklaring.

- Ministeren inviterer en enkelt presserepræsentant (ad gangen) på middag for ministeriets penge. Det kan kun være fordi, enten Prehn eller regeringen har en eller anden særlig - og ikke officiel - dagsorden. De vil have noget ud af mødet. De vil charmere pressen og sørge for god omtale. Hvis det var et reelt møde, hvor regeringen/dennes repræsentant er blevet bedt om interview af et pressemedlem med et eller andet formål, så burde det foregå på Christiansborg over en kop kaffe - helt åbent. Hvis regeringen havde noget generelt på hjerte, som skulle kommunikeres, så bør det foregå på et egentligt pressemøde. Hvis det undtagelsesvis skulle være nødvendigt at mødes en til en, så bør hver betale sin egen regning.

- Pressens repræsentant lader sig "bestikke" af en minister. Der er ingen saglig grund til, at det skal foregå på den måde, med mindre Prehn har været ude i privat- eller regeringslobbyistærinde. Det burde pressens repræsentanter være for kloge/ærlige til at tage imod.

Og alt bør fremgå af ministeriets/ministerens kalender, som der kan søges aktindsigt i. Gør de pågældende møder det?

I mine øjne er sagen udtryk for råddenskab og korruption hele vejen igennem, og det kan kun være fordi, det er så vigtig en del af det danske selvbillede at mene, at korruption ikke sker i Danmark, at nogen mener, at det er helt i orden.

Flemming Jensen

Prehns dårlige undskyldninger viser med al tydelighed hans totale mangel på politisk formåenhed. Hvis han ikke kan kende forskel på kreditkort, hvad kan han så kende forskel på.
Politikerleden er støt voksende.