Leder

Global opvarmning er et modefænomen

Copenhagen Fashion Weeks bæredygtige krav til de virksomheder, som er med i modeugen, er en del af løsningen på problemer skabt af tekstilproduktionen. Men formålet med modeugen er også selve problemet: at få os til at købe mere
Tonsvis af tøjaffald efterladt i bunker i Atacamaørkenen i den nordlige region af Chile.

Tonsvis af tøjaffald efterladt i bunker i Atacamaørkenen i den nordlige region af Chile.

Martin Bernetti/AFP/Ritzau Scanpix

Indland
12. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

677 ton.

Så meget tøj bliver der smidt ud i Danmark hvert år ifølge en undersøgelse lavet af rådgivningsfirmaet Econet for Forbrugerrådet Tænk. Det bliver samlet i uåbnede papkasser eller taget ned af bøjlerne i butikkerne uden at have været brugt, hvorefter det bliver sorteret som småt brændbart og lagt i en container. Så bliver det hentet af en lastbil og kørt til det lokale forbrændingsanlæg, hvor det bliver brændt med emballage og prismærker og det hele.

Så er der plads til nye kollektioner.

I Danmark køber vi tre gange så meget tøj som gennemsnittet i verden og må altså destruere en del af det for at få plads til nyt. Den store produktion i den danske og den internationale tekstilindustri betyder ifølge tal fra Det Europæiske Miljøagentur, at industrien står for ti procent af de samlede udledninger af CO₂ i verden. Det er mere end fly- og skibstrafikken tilsammen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

Global opvarmning er et modefænomen... Puha, jeg troedelig det var alvorlig.

Og så er der alle de pakker der sendes tur/retur verden rundt med t-shirter og gule gummiænder, samt andet godt.

erik pedersen, Carsten Munk og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

10% af verdens samlede CO2udledninger - det er faktisk en hel del.
Det er let for mig personligt at sidde og føle mig hellig.

Jeg skal ikke ud og signalere noget specielt tilhørsforhold i mit tøj eller tilbehør, dertil er jeg både for gammel og for ligeglad. Jeg ville ikke kunne genkende en mærkevaretaske om jeg fik den i nakken.
Men vi ved jo godt allesammen at vi sender signaler om succes med vores tøj og ejendele. Hvordan man ændrer den tendens, ved jeg ikke. Aner ikke hvad der får nogen til at ville signalere overforbrug.

Lillian Larsen, erik pedersen, Mogens Kjær, Carsten Munk og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar

man kunne begynde at fremstille tøj af hamp. Hampdyrkning kræver ikke så mange kemikalier og hampeplanten er god for jorden.

Lise Lotte Rahbek

Karen Grue
Det er ikke så meget materialet som det er den fuldkomment vanvittige mængde af tøj, modebranchen ønsker at sælge

Nike Forsander Lorentsen, Lillian Larsen, Ruth Sørensen, erik pedersen og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Forbrugerne har magten! De skal bare bruge den! Velkommen i genbrugs klubben!

Jens Ole Mortensen, Frederik Schwane, Lillian Larsen, erik pedersen, Gitte Loeyche og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Genbrug og en kultur hvor vi ikke bare smider ud, fordi sofaen er blevet grim med årene. De fleste mennesker tjener alt for mange penge. Penge fordrer forbrug. I sig selv er penge intet værd. Hvordan kan man bruge penge uden det medfører forøget CO2 udledning?

Jens Ole Mortensen, erik pedersen og Luth Bess Jørgensen anbefalede denne kommentar
Luth Bess Jørgensen

Der mangler lovgivning på området. Det bør ikke være op til branchen selv og forbrugerne at begrænse dette vanvittige overforbrug.

Frederik Schwane

Luth Bess Jørgensen, og interessant, hvilken type lovgivning dette i så fald skulle være?

Nike Forsander Lorentsen

Uniform til alle unger i skolen og til de voksne, en hverdagsuniform og en efter arbejdet, de arbejdsløse kan også have den samme af slagsen som de kan skifte efter kl 17:00. Forårets uniforme kan være i forskellige lysegrønne farver og sommerens lidt i forskellige mørkegrønne, efteråret kan være i efterårets røde/gule/rustrøde farver. Vinterens kan skifte i mange slags hvide til creme farvede. Og damerne kan smide bh, ligesom man gjorde i halvfjerdserne.

Frederik Schwane

Nike Forsander Lorentsen, inspireret af Mao?

»Så bliver det hentet af en lastbil og kørt til det lokale forbrændingsanlæg, hvor det bliver brændt med emballage og prismærker og det hele ...« Er der ikke ved at blive indført en landsdækkende genbrugsordning for tøj? Den gælder måske ikke uupakket tøj.