Leder

Socialdemokratiet vil gerne hjælpe de fattige. Og så alligevel ikke …

Regeringen har ikke formået at mindske den økonomiske ulighed i de tre år, den har haft magten. Og det kan den ikke bare tørre af på De Radikale
På partikongressen før regeringsskiftet i 2019 kaldte Mette Frederiksen til kamp mod grådighed og ulighed, men kampen udeblev.

På partikongressen før regeringsskiftet i 2019 kaldte Mette Frederiksen til kamp mod grådighed og ulighed, men kampen udeblev.

Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix

Indland
3. august 2022

Det var røde Mette og co., som gik til valg i 2019. Et genfødt socialdemokratisk parti, der var dybt optaget af at gøre op med uligheden i samfundet.

Helle Thorning-Schmidt var så godt som retoucheret ud af den fælles partihistorie, og Peter Hummelgaard kritiserede i sin bog Den syge kapitalisme de europæiske socialdemokratier, inklusive det danske, for at svigte i årene efter finanskrisen ved ikke at fordele byrderne ligeligt i befolkningerne.

På partiets efterårskongres året før valget proklamerede Frederiksen, at hun agtede at føre en klassisk socialdemokratisk fordelingspolitik, hvis hun blev statsminister.

»Vi lever i grådighedens tid. Og den stigende ulighed skal bekæmpes,« sagde hun fra talerstolen i Aalborg.

Og da Socialdemokratiet vandt magten og efter forhandlinger med støttepartierne kunne præsentere et fælles forståelsespapir, var kampen mod den stigende ulighed helt oppe blandt topprioriteterne sammen med klima og bedre velfærd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Giv dem fire år mere, så der kan blive rettet op på det!

Inger Pedersen

Tror du selv på den, Freddie Vindberg?

Men findes der et bedre bud?

Jeg har svært ved at se det, desværre - det virker som om, de er svært godt tilfredse med tingenes tilstand og ikke ser nogen grund til at lave om på noget som helst, der kan udjævne nogen som helst ulighed

Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Peter Meyling, Peter Gløde, Per Rønne-Nielsen, Jørgen Tryggestad, Alvin Jensen, Rolf Andersen, Mogens Holme og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar

Er svært at lave en masse om når racisme fylder så meget.

Dorte Andersen, Susanne Kaspersen, Magnus Fischer, Morten Bo Johansen, Per Rønne-Nielsen, Jesper Kloppenborg, Alvin Jensen, Rasmus Kristiansen, Thomas Stage, Eva Schwanenflügel, Henning Kjær, Anne-Marie Esmann, Marianne Stockmarr, David Zennaro, Ete Forchhammer og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er penge og økonomisk overflod, som styrer verden.
En dansk minister modtager op til 1.7 mio kr om året, dvs 141.600 kr/md i vederlag for sit arbede.
Topcheferne i de store virksomheder tjener ikke under 10 mio kr./å. https://nyheder.tv2.dk/business/2021-02-12-se-listen-saa-meget-tjener-to...

Medmindre regeringen går ind og overtager styringen i de største private virksomheder (hahahahaha, jaja, men lad os lige lege med tanken et sekund) kan de ikke ændre på private virksomheders lønninger. Hvis der er skabt stor profit i virksomhederne, kan topledelsen arrangere at de selv får del i overskuddet. Og det kan nok være, at det kan dryppe lidt på mellemlederne også.

Men at ændre på uligheden mellem top og bund i samfundet?
Det kommer ikke til at ske. Og det ville selvfølgelig være komplet vanvid og bankerot at skrue op for lønningerne alle andre steder for at indhente toplønningerne.

Ingen dansk (eller EU'sk) embedgruppe kan regulere på erhvervslivets toplønninger.
Der hersker kun profittens lovmæssigheder.
Og man kan ikke komme udenom, uanset hvor tåbeligt det er, at en stor gruppe i befolkningen hellere vil sparke nedad og hævde, at det er de "fremmedes" og de arbejdsløse og syges skyld, at de ikke selv oplever større lønsucces,
end de vil deltage i at hive cheferne ned fra piedestalerne og stoppe tilbedelsen af grådighed. (Måske kan nogen huske en ældgammel men stadig aktuel historie om dansen om guldkalven)

Når vi kommer frem til den næste omgang valgflæsk, kunne man måske stille spørgsmålet til valgkandidaterne, HVORDAN de har tænkt sig at nedbringe uligheden i samfundet.
Det ligger kort sagt ikke i deres magt.

Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Peter Gløde, Mikael Velschow-Rasmussen, Torben K L Jensen, Jesper Kloppenborg, Alvin Jensen, Mogens Holme, Rasmus Kristiansen, Ole Bach, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Eller - jo selvfølgelig kan politikerne gøre noget ved uligheden.
At sætte en bundgrænse for indkomstskat ved f.eks 100.000 kr/å ville gøre en stor forskel for de fattigste.
Men de fattigste, det er jo dem med fremmedartet baggrund, de arbejdsløse, de gamle, udslidte og de syge, og den gruppe er under konstant mistanke for dovenskab og for at være uværdigt trængende.
Så det sker ikke.
'Vi' kan ikke sådan miste yndlings-syndebukkene.

Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Mikael Velschow-Rasmussen, Inger Pedersen, Jesper Kloppenborg, Alvin Jensen, Lars Jensen, Carsten Munk, Rasmus Kristiansen, Ole Bach, Thomas Stage, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Anne-Marie Esmann, Marianne Stockmarr og Hans Jørgen G. Ravn anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

At kritisere er en demokratisk ret men det er heller ikke forbudt af komme med alternativer til den socialdemokratiske regering - kom med et realistisk bud så giver jeg en bajer pr. mobilepay.

Erik Fuglsang, Bent Nørgaard og Peter Hottenroth anbefalede denne kommentar
Peter Hottenroth

"For i sidste ende har Socialdemokratiets egen frygt for at virke slapt og belønne arbejdsløse udlændinge økonomisk ved at hæve fattigdomsydelserne blokeret for muligheden for at løfte den fattigste del af befolkningen.” - Tja, men hvis ulighed og fattigdom i Kongeriget Danmark er et spørgsmål om “arbejdsløse udlændinge”, kunne det jo være problemet ikke løses med højere ydelser. Hvad er det, det hedder på Karl Smart-dansk: “Du skal kunne tænke ud af boksen”.

Henning Kjær

Det er da fint at mene at den socialdemokratiske regering skal ikke må være stram overfor arbejdsløse udlændinge, men så er det da sikkert vi får en mere fremmedfjentlig regeringe efter et valg. Socialdemokraterne er da valgt på en stram kurs overfor de fremmede. Se hvor mange borgerlige vælgere der ønsker en stram politik overfor de fremmede, de borgerlige vil nyde at se socialdemokraterne give højere uydelser til de fremmede.

Freddie Vindberg

Så Mettes store tale om, at der skal føres "en klassisk socialdemokratisk fordelingspolitik"... og at "den stigende ulighed skal bekæmpes"... har bare været én stor bevidst løgn? (Mundsvejr)

Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Morten Larsen, Inger Pedersen, Jesper Kloppenborg, Alvin Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Der er jo også blå blok (klanen fra helvede) som et alternativ, til den nuværende regering.

Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, Torben K L Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Der er rigtig mange forslag til, hvordan man skal bekæmpe den stigende ulighed i det danske samfund. Som gammel kvalitetschef i industrien kan jeg kun give nogle få gode råd ... inden I alle sammen griber til værktøjskassen ;)

1: Vælg en fast, stabil målemetode, som alle kan blive enige om.
Gini-koefficent på indkomst kan være et udgangspunkt. Og så er den (forholdsvis) sammenlignelig internationalt.

2: Offentliggør den med regelmæssige, korte mellemrum.
For mange år siden havde Politiken en daglig opgørelse over, hvor mange, der var trafikræbte. Det tal er nu faldet.

3: Kræv, at ethvert nyt lovforlag skal redegøre for, hvordan det påvirker uligheden i Danmark.

Birthe Lange, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Peter Gløde, Claus Nielsen, Morten Larsen, Inger Pedersen, Alvin Jensen og Lars Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Thorning-Schmidt var med længder bedre end Mette Frederiksen.

Peter Aarslev

Rolf Andersen - god idé, men nogen politiske organisationer og sikkert politikere kan bare ikke lade være at falde for fristelsen til at fifle med tallene. Eksempelvis i følge LLR der frejdigt hævdede - jeg stoler kun på tal jeg selv har manipuleret.

Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

@Peter Aarslev...
Det kunne jo være en uafhængig instans, som foretog fx Gini-koefficent beregninger, og offentliggjorte dem direkte til medierne. Og der kunne måske være et seriøst medie, som kunne finde på at offentliggøre dem ? En sådan beregnings instans, ville kunne bruges til en masse andre sager, hvor den brede befolkning, godt kunne tænke sig at kigge politikernes påstande, samt deres beregninger lidt efter i sømmene osv. Hvis det kunne lykkedes, at få den danske befolkning med på at støtte sådan en instans med lidt donationer. Så er det faktisk nogle rigtigt gode råd du kommer med Ralf Andersen syntes jeg. Men jeg tror ikke at vi skal forvente ændringerne fra Christiansborg uanset hvem vi stemmer på. Vi må selv finde på noget.

Søren Kristensen

Hvis der er noget der hedder hvide løgne, kan der vel også være noget der hedder hvide løfter.

Peter Meyling

Der er jo en helt speciel socialdemokratisk logik:
Hvis man fører en højreorienteret politik så forhindrer man de højreorienterede i at komme til magten.
Det har de nemlig fået at vide af deres spindoktorer.
Og så kan man jo meget nemt give alle andre skylden for at man ikke evner at forny sig.
Deres vælgere er ynkeligt naive.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

@Freddie Vindberg: "Der er jo også blå blok (klanen fra helvede) som et alternativ, til den nuværende regering".

I et demokrati, skal der være plads til forskellige holdninger. Det nytter ikke noget at dæmonisere politiske modstandere, bare fordi man er uenig. Det fremmer ikke samtalen. Demokrati er skrøbeligt.
Vil du virkelig gerne leve i et fastlåst og polariseret samfund, som det Amerikanske, hvor den politiske klasse kaster med mudder og stråmænd, mens reelle problemer negliseres alt imens de beriger sig på donationer(korruption) og insider trading.

Der er brug for alle os på gulvet går sammen og kræver handling af de folkevalgte. Der er mere der samler os end der skiller os.
Så længe vi slås indbyrdes, retter vi ikke blikket mod deres visionsløse og skadelige politkker. Blå eller rød? Det betyder ikke noget. De er allesammen ens.

Fald ikke for skuespillet. Det er et bluffnummer.

Rolf Andersen god ide, men husk at inkludere formuefordelingen.

https://www.altinget.dk/artikel/oekonom-danmark-er-mere-oekonomisk-ulige...

Det er på tide at myten om Danmark som lige samfund bliver punkteret. Vi hører faktisk til i den modsatte ende af skalaen.

Men som Morten Larsen er inde på, skal det komme fra nogen andre end de sædvanlige aktører.

Fordi hvor kommer spredningen og fastholdelse af myterne i samfundet fra, som gør det muligt for politikerne at blive valgt på det og dermed at skulle gøre noget ved realiteterne.

Kan nogen huske det berømte skjulte arbejdsudbud på 800.000 tusind? Det indeholdt også folk på førtidspension, ferie og barsel. Ingen medier spurgte ind til, at de ville afskaffe ferie og barsel. Det var bare de dovne simulerende kontanthjælpsmodtagere, der var emnet.

Kan nogen huske, hvordan medierne bare refererer påstandene om det ikke kan betale sig at arbejde, når kontanthjælp med tilskud bliver sammenlignet med lavløn uden de samme tilskud, de også var berettiget til?

Sådan er der mange eksempler på, at urigtige påstande får lov til at stå uimodsagt og gentages af libitum. I de rørte vande fisker politikerne så stemmer, mens den politik de så fører kan ske uforstyrret, som i de sidste dekader er ren trickle up.

Forøvrigt er der igen blevet stille på mediefrontonten angående jagten på de syge i jobcentrene.

Inger Pedersen

"Fordi hvor kommer spredningen og fastholdelse af myterne i samfundet fra, som gør det muligt for politikerne at blive valgt på det og dermed at skulle gøre noget ved realiteterne."

Newspeak!

Jeg mindes endnu, da besparelser i det gamle Vinorg amt blev kaldt "negative tillægsbevillinger"...

Og da "arbejdsudbuddet" blev lanceret af Thorning-regeringen sad jeg en aften sammen med veluddannede mennesker, som absolut ikke var dumme. De var faktisk RET begejstrede - for det var da på tide, at regeringen fik skabt flere arbejdspladser, ikke...?
Ud af otte personer var jeg den eneste, der havde forstået, hvad det handlede om - det er siden gået op for flere!

Inger Pedersen

Ups! Viborg amt, selvfølgelig