Leder

Den stramme retspolitik er ikke gratis

Det er et politisk svigt, at politikerne ikke har ladet midlerne følge målene i den stramme retspolitik
Det kommer til at tage flere år at rette op på domstolenes sagsbehandlingstider. Første skridt er selvfølgelig at tilføre, hvad der skal til, for at domstolene kan klare det nuværende pres.

Det kommer til at tage flere år at rette op på domstolenes sagsbehandlingstider. Første skridt er selvfølgelig at tilføre, hvad der skal til, for at domstolene kan klare det nuværende pres.

Ida Guldbæk Arentsen

Indland
8. august 2022

Den danske retspolitik er i de seneste årtier kun gået i én retning.

Der har været bandepakker, udvisningspakker, tryghedspakke, voldspakke og indsats mod vanvidsbilisme. Der er blevet vedtaget hårdere straffe for voldtægt, våbenbesiddelse, hjemmerøveri, hævnporno og stort set alle kriminalitetsformer, som der på et tidspunkt har været offentlig debat omkring.

Politikere fra både rød og blå blok har været glade for at profilere sig ved den strammere retspolitik og hårdere indsats mod kriminalitet. Venstrefløjen har taget voldtægtsområdet og økonomisk kriminalitet, mens højrefløjen har fået vold, bander og kriminelle udlændinge.

Men hvad politikerne har været overraskende dårlige til at fokusere på, er den belastning som den strammere retspolitik har haft på alle led i straffekæden. De danske fængsler har længe været ved at knække, og det har ført til, at man sidste år måtte vedtage et historisk bevillingsløft og fremover vil leje fængselspladser i Kosovo.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

"Som De Konservatives retsordfører Britt Bager udtrykte det i torsdagens Information, er det ikke »ond vilje« fra politisk side. Men hun erkender, at domstolene hidtil ikke har fået tilført midler i tilstrækkeligt omfang: »Vi har bare ikke været opmærksomme på det, og så er det blevet et støt stigende problem.«

Det er et stort politisk svigt, for det burde ellers være relativt logisk. Øger man arbejdsbyrden uden at tilføre tilstrækkelige midler til håndteringen, kommer sagsbehandlingstiderne efterhånden til at vokse for meget."

Ja.

Og hvis det så bare var på rets- og domstols-området...

... men det er jo hele vejen rundt: Sundhed og sygdomsbehandling, skat, offentlig transport, ejendomsvurderinger, mitid, daginsitutioner, undervisning, forskning, handicap, ældrepleje, politi, militær - og jeg skal komme efter dig...

Er der efterhånden noget som helst andet end politikernes aflønning , motorveje og kongehuset, der fungerer???

Ingrid Olsen, Dorte Andersen, Rolf Andersen, Thomas Jørgensen, David Zennaro, Morten Højbjerg Sørensen, Egon Stich, Hans Larsen, Peter Meyling, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

- og ikke at glemme: Klima og miljø!

Carsten Munk, Rolf Andersen, Morten Højbjerg Sørensen, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John Johansen

Det er jo ikke politikkernes skyld at vores indenlanske tvivlsomme typer, er for dumme til at forstå, at når der fra politisk hold bliver indført stramninger af strafferammerne, og i forvejen kriminelle forhold bliver gjort endnu mere ulovlige, så er det fordi selvsamme tvivlsomme typer skal stoppe med deres ugerninger. Vi er vel alle sammen bekendte med det faktum, at potientelle kriminelle altid lige rådfører sig med straffeloven, inden de foretager sig dubiøse handlinger, for at blive opdateret på eventuelle retsmæssige konsekvenser, skulle de slippe mindre heldigt fra deres planlagte handling.

Inge Lehmann, Morten Jensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Ove Junne anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Mig bekendt er der ikke en sikker sammenhæng mellem fald i kriminalitet og større strafudmåling! Mig bekendt er der kun en vej mod sænkning af kriminalitet og det er at give de svage og utilpassede grupper, hvor vold og kriminalitet trives, bedre sociale muligheder, bedre uddannelses muligheder og større meningsfuldhed i livsudfoldelse. Disse "størrelser" er altid relative så en sikker måde at skabe større følelse af meningsfuldhed er at mindske polariteter i samfundet; sikre at det betaler sig at arbejde og at det føles meningsfuldt. Det sker bl.a. ved at sikre, at såkaldt arbejdsfri gevinster minimeres. F.eks. gennem progressiv beskatning af indkomst og beskatning af større formueophobninger, når de frigøres. De kolossale arbejdsfri gevinster, der er kollektivt genereret føres derved tilbage til kollektivet. På den måde kan markedets utilstrækkelighed justeres. De der "bare" arbejder for løn eller ikke kan få arbejde, behøver ikke at føle sig åndsvage, marginaliserede og som skravl.

Denne politik synes direkte modsat den der har været ført gennem de sidste 30-40 år. Ingen burde undres over, at meningsløshedsoptrapning og forarmelse skaber ressource problemer i værdi genererings sektorer såsom sundhed, retsvæsen, uddannelse-, social- og børnevæsen. Alternativet bliver "krig" og lad mig minde om at beskatningen var voldsom progressiv under den sidste krig fra 1914-45; op til 95% i kortere perioder. (Ødelæggelserne ikke medregnet som tab!!)

Ingrid Olsen, Morten Jensen, Eva Schwanenflügel og John Johansen anbefalede denne kommentar
Thomas Jørgensen

Fin Egerfelt
helt enig
Der er snart 60 års erfaring og skrevne rapporter der viser at det ikke afskrækker at kiminalitet giver højere straframme. Det samme gælder narkolovgivningen som i danmark er på højde med usa i 1960. Lige nu bruger politiet alle kræfter på hashen selvom de hårde stoffer ikke er længere væk en end sms. Man kunne kigge på udlandet og deres succes men nej. Oven i det er vi tilmed transit land til Sverige Finland og Norge

Dorte Andersen, Eva Schwanenflügel, John Johansen og Morten Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Aarslev

Inger Pedersen ja det gør offentlighedsloven, den fungerer aldeles glimrende. Helt på linje med skjulte og anonyme partistøttemidler, donationer og bidrag. Det kører også ret godt. Men vent - det ved netop vist Britt Bager et eller andet om. Det var vist noget med 5 bidrag lige under 20.000 kr fra samme bidragyder. Men det var vist ikke i strid med loven, kun intentionen med loven. Men det er vist nok undtaget for det der med stramninger på retsområdet. Disclaimer: Ironi kan forekomme

Inge Lehmann, Morten Jensen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Andersen

https://verdensbedstenyheder.dk/nyheder/holland/
Mens antallet af indsatte generelt stiger rundt om i verden, lukker hollænderne fængsler på stribe. ”Modsat Danmark gør Holland alt det, der virker,” mener ekspert.

Man kunne jo lade sig inspirere, være modig og prøve noget der virker.
Et paradigmeskifte...Ja tak.

uffe hellum, Ingrid Olsen, Inger Pedersen, Inge Lehmann og Peter Aarslev anbefalede denne kommentar
Peter Aarslev

Tak for linket Dorte Andersen, det er tankevækkende. Desværre er det nok sådan at der hvor der råbes højst om alene længere og hårdere straffe, enten er en enfoldig tro på at alene direkte og længere og hårdere straffe skulle skabe nyreformerte exarrestanter, eller samme er direkte og/eller indirekte afhængige af at blive valgt på netop længere og hårdere straffe til hvem som helst der er anderledes eller af anden kropskulør. Hvad enten det er det ene, det andet eller begge dele simultant, er det udtryk for en hovedrystende bedrevidende ignorance og/eller politisk kynisme.

Hvor er jeg glad for at se første reaktion: De samme forhold har gjort sig gældende på alle værdiskabende områder i de sidste 20 år.
Anders Fogh Rasmussens / Venstres genistreg i starten af nullerne var, at formøble midlerne i det offentlige system og samtidig begrænse finansiering af samme på den lange bane (fx fastfrysning af boligskatten). Det har øget polariseringen og samtidig langsomt undermineret vores velfærdssystemer.
Katastrofen for os alle:
Ingen af de dominerende politiske partier ønsker tilsyneladende at udøve politik for samfundets bedste - kun deres eget.
Hvis vi skal genvinde velfungerende velfærdsinstitutioner skal politik på området baseres på forskningsresultater i stedet for følelser.
Og vi skal sikre fordeling/tilbageførsel af samfundsskabte formuer fx på boligmarkedet og kapitalforrentning.
Partier med disse to ting som hovedbudskab efterlyses!!!!
Medier der bruger kræfter på at belyse disse forhold meget tydeligt og konkret - på linje med Information efterlyses...