Leder

De borgerlige har glemt alt om økonomisk ansvarlighed i jagten på stemmer

Den påståede borgerlige ansvarlighed rækker åbenbart ikke længere, end at de blå partier gerne vil sætte den over styr i valgtider ved at pøse penge ud i samfundet midt i en energi- og inflationskrise
»Vi nærmer os en kold og mørk tid, og de næste seks måneder skal vi simpelthen have elafgiften fuldstændig i bund,« sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen i en debat på DR.

»Vi nærmer os en kold og mørk tid, og de næste seks måneder skal vi simpelthen have elafgiften fuldstændig i bund,« sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen i en debat på DR.

Keld Navntoft

Indland
19. september 2022

De blå er økonomisk ansvarlige, mens de røde er socialt ansvarlige. Sådan har en overordnet politisk analyse lydt i årevis, og virkeligheden har flere gange vist, at befolkningen ser det sådan: I nedgangstider vil den ofte hellere sætte sin lid til en økonomisk snusfornuftig borgerlig end til en socialdemokrat med en forkærlighed for et højt offentligt forbrug.

Men den nuværende politiske situation omkring de stigende energipriser har mere eller mindre byttet om på rollerne. Her har de politiske partier været ved at falde over hinanden med forslag til at afbøde de værste konsekvenser for trængte borgere og virksomheder med gigantiske elregninger. Men mens regeringens forslag til hjælp er mere beskedent, er de borgerliges vigtigste forslag så stor en håndsrækning, at det er decideret økonomisk uansvarligt, fordi det risikerer at puste uhæmmet til inflationen og fjerne incitamentet til at spare på energien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Et velfungerende system med non profit var gældende for eksektoren indtil for omkring 20 år siden. Men det harmonerede dårligt med den omsiggribende dyrkelse afmarkedstankegangen, hvorfor det ulyksaglige elmarked, vi døjer med i dag, blev indført baseret på lovændringer. Følgen er som bekendt, at vi må betale skyhøje profitter til elproducenter og elhandelsvirksomheder og tilmed for 100 mia. kr., skattefinansierede garantier til elselskaber.
Kære politikere, lad os få non profit tilbage, please.

Alvin Jensen, Mikael Benzon, Ole Svendsen, Kim Øverup, Eva Schwanenflügel, Dennis Tomsen, Arne Thomsen, Morten Jensen, Inge Lehmann, Inge Nielsen, Lillian Larsen, fin egenfeldt, Kim Houmøller, Holger Nielsen, Carsten Munk, Mogens Holme, Antoniette caldera, Katrine Damm, Marianne Stockmarr, Lise Lotte Rahbek, Egon Stich, Jens Voldby Crumlin, Inger Pedersen, Torben Skov og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Det er en særdeles sejlivet myte at de blå er økonomisk ansvarlige. Myten er gang på gang er blevet modsagt af den faktiske politiske virkelighed. Derfor virker det absurd at give myten legitimitet ved at kalde det en overordnet politisk analyse når det retteligt er et grundløst postulat. De borgerlige har i årevis givet massive skattelettelser som reelt var ufinansierede men kun fik et kunstigt skær af ansvarlighed gennem neoliberale regnemodeller som indregnede selektivt udvalgte dynamiske effekter med tvivlsomt økonomisk videnskabeligt empirisk grundlag.
Det er langt fra nyt at de blå er økonomisk uansvarlige under den nuværende energikrise, vi skal ikke længere tilbage end slagsmålet om økonomiske kompensationer under pandemien for at finde et tilsvarende mønster. Læg dertil at de borgerlige gladeligt bruger løs af fælleskassen samtidig med at de fortsætter løfterne om yderligere massive skattelettelser til de rige i deres valgorogram.

Alvin Jensen, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Peder Bjerring, Thomas Tanghus, Inger Pedersen, Ebbe Overbye, Peter Borre, Inge Lehmann, Inge Nielsen, Lillian Larsen, fin egenfeldt, Holger Nielsen, Carsten Munk, Mogens Holme, Katrine Damm, Marianne Stockmarr, Lise Lotte Rahbek, Egon Stich og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Kunne man forestille sig en periode med sænkelse af momsen ville kunne afhjælpe de værste skævheder i forhold til inflation og el ?

Der er ingen grund til at staten scorer overskuddet af de store prisstigninger, som lukker forretninger og giver fattige mavekneb.

Dennis Tomsen, Kim Houmøller, Holger Nielsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

@ Lise Lotte Rahbek

Uanset om man sænker momsen på el eller fjerner elafgiften, så er det en skattelettelse, hvilket vil kaste benzin på inflationsbålet. Som minimum bør det kombineres med en beskatning af de unormalt høje profitter i dele af energisektoren som foreslået af EU-kommissionen.

Men selv da er dilemmaet, at når man modvirker stigninger i prisen, så sænker man også incitamentet til de besparelser, der på kort sigt er det eneste, der kan skabe en ny ligevægt mellem udbud og efterspørgsel. Så selvom det er forståeligt, at politikerne gerne vil komme trængte familier og virksomheder til livs, kan de i sidste ende risikere at gøre mere skade end gavn.

Alvin Jensen, Lillian Larsen, Jonas Efternavn, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

De allermest trængte, som allerede før energikrisen havde svært ved at få pengene til at slå til, burde kunne få tilskud til dækning af deres energiregning og inflationen. Nok er der mangel på energi, men deres forbrug udgør formodentlig kun en lille del i forhold til forbruget i det øvrige samfund. Et tilskud til dem ville ikke øge inflationen.
Fjernelse af elafgiften vil derimod pumpe penge ud i samfundet og øge inflationen. Den samlede elafgift falder derimod allerede på grund af mindre forbrug.

Mogens Holme, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Lillian Larsen her kan man se hvor lidt de fattigste 40 % allerede bruger.

https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/en-person-fra-den-rigeste-procent-....

Der kan ikke spares noget, støtte betyder bare, at de kan bibeholde deres spartanske basale forbrug.

Og trods de priser vi har, er der stadig folk der har rigeligt til at bibeholde deres "normale forbrug" og ikke planlægger at spare

https://nyheder.tv2.dk/2022-09-15-nordjyde-er-ligeglad-med-el-skam-pynte...

Der er endda nogen, der betegner det som politisk korrekt, at være samfundsansvarlige.

Så med den gruppe og dem der ligger lige under med betalingsevnen, vil det være hul i hovedet bare at sænke priserne for alle.

Så bruger dem der allerede bruger meget bare uændret og vi får den effekt som Antoniette Caldera påpeger.

Eller som i Tyskland hvor benzinselskaberne strøg afgiftsnedsættelse ind som ekstra indtægt og de ikke fik mindsket forbruget for de højere indtægter.

Men i Danmark skal ikkeformuende være sulten og desperate, så der vil ikke komme hjælp til dem, der har mest behov.

Alvin Jensen, Mogens Holme, Lillian Larsen, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hm. I har ret, det med momsen var et dårligt forslag. :-/

Jeg ville bare ønske at det på en eller anden måde går op for politikere, at når de presser de fattigste så hårdt på indkomsten i hverdagen, at der ikke er plads til ekstraregninger eller prisforhøjelser hos lav-budgetterne, så SKAL der kompenseres.

Alvin Jensen, Antoniette caldera, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Dennis Tomsen, Carsten Munk, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

@Peder Bjerring
Elsektorens ekstra store profit, hvor havner den henne? Og skal den være fredet?

Eva Schwanenflügel

Enhedslisten har foreslået kompensation til dem med de laveste indtægter via den grønne check, altså et skattefradrag til mindrebemidlede.

Desuden at olie- og gasselskaber, samt distributører der tjener overnormalt beskattes, og disse penge omfordeles blandt dem, der er hårdest ramt af høje energipriser.

Alvin Jensen, Mogens Holme, Mikael Benzon, Inge Lehmann, Lillian Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eivind Skjold Rasmussen

Det var vist Poul Schlüter
der indførte er pris stop samt et lønstop
samtidig .
Dengang var jeg sur , men jeg må indrømme
at det virkede

Lise Lotte Rahbek

Eva S
Fair nok.
Når bare de ikke bruger samme metode til udvælgelse af de hårdest ramte, som til udbetalingen af varmechecken. Det var pinagtigt og direkte dumt.

Alvin Jensen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lise Lotte, det rod der kom i kølvandet på uddelingen af varmechecken, var et resultat af, at det skulle gå så hurtigt som muligt at få den sendt afsted.

Men man kunne godt have oplyst omkring BBR, som mange ikke var opmærksomme på at opdatere. Det var dér, det gik galt.

Jeg kan ikke finde belæg for, at særlig mange har fået udbetalt varmechecken uden at være berettiget til den; der er kun 70-80 personer, som har oplyst, at de ønsker at tilbagebetale pengene.

Dog er der en lidt morsom undtagelse, hvor omkring 100 beboere på et bosted for psykisk syge fik den udbetalt.
Det er et mysterium hvorfor, idet ingen af dem selv betaler for deres varme.
Ikke desto mindre er de nok faldet på et meget tørt sted ;)

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-08-20-direktoer-undrer-sig-hvorfor-h...

Det værste er, at der faktisk var rigtig mange berettigede, der ikke fik checken, og de kan først søge om at få den efter nytår..

Men den grønne check er et skattefradrag alene baseret på indkomst, så her er BBR heldigvis holdt helt uden for!

Alvin Jensen, Antoniette caldera, Inge Lehmann, Lillian Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det beroliger mig, Eva S.
Jeg har talt med flere, som (citat:) "Ikke gider bøvle med at lægge ændringer og nye oplysninger ind på BBR. Vi risikerer bare at blive beskattet af det".

Alvin Jensen, Inge Lehmann, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lise Lotte

Jeg er her en smule nysgerrig.

På hvilken måde kan man blive beskattet af oplysninger til BBR?

Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek, Inge Lehmann og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Kunne det handle om udestuer eller tilbygninger, opført som sort arbejde - eller håndværkers forbedringer på eget hus?

Antoniette caldera

De fleste kan nok blive enige om det rimelige i at holde hånden under de fattigste husholdninger, som allerede lever på et eksistensminimum. Men samtidig har corona-krisen og dens støtteordninger været med til at skabe en ide om, at det også er statens opgave at redde virksomheder fra at gå konkurs, hver gang der sker noget ugunstigt, som der gør nu med inflationen.

F.eks. har man for nylig kunnet læse i medierne om en restaurant, hvis elregning er steget fra 30.000 til 100.000 om måneden. Og i en anden artikel kan man læse om en ejer af 4 restauranter, der fortæller, at han ikke er i stand til at sende sine øgede omkostninger videre til kunderne, for så bliver de bare væk, og i øvrigt har han også svært ved at skaffe personale.

Og i en sådan situation er der altså ikke andre løsninger, end at nogen restauranter må lukke, hvorefter de resterende kan hæve priserne, finde det nødvendige personale, og igen have en lønsom forretning. Og hvis en enkelt restaurant bruger strøm for 100.000 om måneden, så svarer det til mindst 50 husholdninger, og dermed er lukning af restauranter en måde, hvorpå vi kollektivt kan spare på strømmen.

Man kan godt sige, at Europa pt. befinder sig i en tilstand af "krigsøkonomi", og så kan vi altså ikke forvente, at alle energiforbrugende aktiviteter bare skal fortsætte, som om intet var hændt. Vi er nødt til at skære nogle aktiviteter fra, og så er det nok trods alt bedre at droppe nogle restaurantbesøg frem for at lukke skoler og hospitaler, eller lade være med at varme vores boliger op.

Lene Grøstad, Alvin Jensen, Inger Pedersen, Inge Lehmann og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Eva S
Det er vist et spørgsmål om holdning til offentlige myndigheder og hvad de skal vide og ikke vide. Dem jeg har talt med om BBR-registringer har et relativt overfladisk kendskab til indretning af administration,skattesystemer osv, men der er en stor bevidsthed om, at det offentlige.. det er ikke noget man skal oplyse om noget, medmindre de spørger direkte.
Jeg tror - uden at have undersøgt det - at den holdning er almindelig blandt mindre selvstændige erhvervsdrivende og landbobefolkning. Myndigheder er ikke venner og allierede i denne gruppe, men mest anledning til bøvl, besværligheder og omkostninger.

Alvin Jensen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Inger Pedersen, man skal ikke oplyse noget om tilbygninger til BBR, hvis man bare vil ændre energikilde, fx fra gas til el.