Leder

Giv sosu-eleverne løn, men gør mere end det

Det vil kunne tiltrække flere unge til sosu-uddannelserne, hvis de får løn under uddannelse, som regeringen foreslår. Men der skal også gøres noget ved frafaldet på uddannelserne og fastholdelse i jobbet, og det bliver den svære del af opgaven
Billedet er fra Informations reportage fra Plejecenter Trekroner, hvor vi tilbage i 2020 fulgte SOSU-assistenten Louise. (Arkivfoto)

Billedet er fra Informations reportage fra Plejecenter Trekroner, hvor vi tilbage i 2020 fulgte SOSU-assistenten Louise. (Arkivfoto)

Emilie Lærke Henriksen

Indland
20. september 2022

Op til Socialdemokratiets landsmøde i weekenden, foreslog statsminister Mette Frederiksen (S) at give sosu-elever ret til løn under en større del af uddannelsen, end de får i dag.

Og løn under uddannelse i stedet for SU vil kunne tiltrække flere unge til sosu-uddannelserne, hvilket der er hårdt brug for. Som de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, så blev over 40 procent af sosu-stillingerne nemlig ikke besat i perioden september 2021 til februar 2022. Derfor er regeringens forslag oplagt, selv om det selvfølgelig ikke alene løser problemet med manglen på hænder i ældreplejen og sundhedsvæsenet.

Sosu-eleverne over 25 år har allerede siden 2020 fået løn under hele uddannelsen. Netop for at gøre sosu-uddannelsen mere attraktiv, og nu vil regeringen altså have de unge under 25 år med i den ordning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Den sociale kontrakt om, at vi skal tage os af de ældre, er ved at smuldre. Det er en skændsel og politikerne skal fandme vågne op nu.

Holger Nielsen, Eva Kjeldsen, jens christian jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det er en skændsel - men det ser kun ud til at blive værre, da regeringen ikke vil tilgodese kommunerne med større støtte til deres omkostninger ved de stigende priser osv. . Her frygter kommunerne fx. , at de bliver nød til kun at kunne tilbyde rengøring per 3 uge . Osv.................

Holger Nielsen, Eva Kjeldsen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Per Klüver og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Stort set alle lande I Vesten, der har store offentlige sundhedssystemer har de samme problemer: stort flow af medarbejdere, skiftende og uforudsigelige arbejdsdage, dårlige lønforhold og alt for mange opgaver. At give mere i løn til udvalgte personalegrupper er en kortsigtet løsning. Der skal fjernes opgaver; alt for meget påhviler sygehusvæsenet. Et eksempel er fødsler. Flyt dem fra sygehuse til hjemmene eller alternativt til fødeklinikker. I det hele taget kunne meget gøres både hurtigere, bedre og billigere ved at udlægge diagnostik og behandling til decentrale behandlingssteder og friholde sygehuse til vanskelige og højt specialiserede opgaver.

Inde i enhver pyramide står et lille menneske og skriger om hjælp.
Systemet er for længst kollapset, mursten og brokker ved at tage livet af de bærende konstruktioner.
Er det ulogisk at der flygtes for livet?

Hvad gør en facebookteknokratisklevebrødspolitiker ved det?
Smører nogle markrelmadder og hejser dannebrog.

Flugten er problemet. Derfor skal vilkårene bedres, og det er jo desværre på mange måder egne aftalestrategier, der især for sygeplejerskerne har skabt en uheldig situation.
Der er spørgsmålet om lav grundløn, der er spørgsmålet om uddannelsens tilknytning til hospitalerne, der er spørgsmålet om alle de opgaver, man i for faget trangere tider fik raget til sig fra sygehjælperne.
Men intet overskygger, at man i stedet for at bruge digitaliseringen til at lette en lang række dokumentationsopgaver i stedet opfandt en masse nye og i samme bevægelse tilførte sundhedsvæsenet et stærkt fordyrende ledelseslag, der lider af den vrangforestilling, at ledelse er en selvstændig faglighed. Ledelse er en funktion, og den løses bedst, lettest og uden en masse støj, der skal bevise ledelsens uundværlighed, hvis den er tæt knyttet til de opgaver, der konkret skal løses.
Derudover vil det være rigtig godt, hvis man fik lokalt forankrede sygehuse, der kan varetage de 80-90% af behandlingerne, der er ren rutine.