Leder

De grønne partier har et valg: Sammen om klimaet eller hver for sig ud i mørket

Hvis de vil overleve, skal de små, grønne partier slå sig sammen – hurtigst muligt. Siden valget i 2019 har de andre partier hugget sig ind på klimadagsordenen, men der er stadig plads til et realistisk, grønt alternativ i dansk politik
Frie Grønne til sommerpressemøde i Bibliotekshaven i København.

Frie Grønne til sommerpressemøde i Bibliotekshaven i København.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
3. september 2022

Hvis meningsmålingerne holder stik, så kan Alternativet, Frie Grønne og Grøn Alliance på næste valgdag tilsammen stå med stemmer nok til at have en realistisk chance for at få fire mandater.

Det er ’tilsammen’, der er nøgleordet i foregående sætning. Hvis de grønne partier her i opløbet frem mod næste folketingsvalg insisterer på at køre solo, så ser ingen af partierne ud til at komme over spærregrænsen.

Så er der nul mandater til de grønne partier.

Derfor har stifteren af Alternativet og nuværende medlem af Frie Grønne Uffe Elbæk ret, når han i denne avis siger, at Alternativet og Frie Grønne bør slå sig sammen. Dertil kan man tilføje, at Grøn Alliance, der består af det tidligere Veganerpartiet og De Grønne, bør æde al skam, leve op til deres nye navn og slutte sig til flokken.

Valget i 2019 var et klimavalg, hvor det lykkedes at mobilisere unge såvel som gamle til den grønne dagsorden. De øvrige partier har fourageret i denne grønne dagsorden, så man nu skal langt ud i retning af den yderste højrefløj, før man kan finde skellet i forhold til klimaproblematikkens truende realitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Heinskou

Drop venligst selvgodheden og etabler en fælles front for klima og grøn omstilling, please !
Vi har behov for at de grønne bevægelser viser modenhed og gør sig istand til at indgå indbyrdes kompromis'er. De blå smadremænd ligger på lur i kulissen hvis vi spilder stemmerne.

Tina Peirano, Eva Schwanenflügel, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Maia Aarskov, Pernille Elholm, Inger Pedersen, Ete Forchhammer , Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Hvor sætter man sit X når man er dystop? Personligt er det klimaet/ biodiversiteten der bekymrer. ALT andet må komme i anden række.
Min bankrådgiver vil have mig til at investere i fremtiden (?) så jeg har midler når jeg skal pensioneres om ti år .. Hvis naturkatastroferne fortsætter i samme omfang som nu, har jeg ikke lyst at leve om ti år. I min dystopiske tænkende hjerne er der stor risiko for at katastroferne tager til i omfang..

Jeg plejer at stemme på EL - men de har skuffet fælt denne periode.

Jeg vil stemme grønt, men ikke spilde min stemme på personfnidder

Så hvor pokker sætter man sit X ???

Alan Frederiksen, Pernille Elholm, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Torben Heinskou, Hans Larsen, Morten Balling, Rolf Andersen og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, de grønne og alternative må finde sammen i et parti på stemmesedlen, sådan som de røde gjorde det i sin tid da Enhedslisten blev skabt - som et middel til at nå de politiske mål folkene bag havde. Et godt signal at sende til interesserede vælgere: vi tager os sammen og viser den fælles vej, så kan I sætte krydset hos os på valgdagen.

Leanette Nathalia Chresta Jensen, Pernille Elholm, Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, erik pedersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Alternativet har rakt hånden frem. På imødekommende vis. Uden at sætte politisk eller grøn troværdighed over styr.

Frie Grønnes top vender ryggen til, og mister i hvert fald politisk troværdighed, for kan man ikke samarbejde NU, hvornår så?

Grøn Alliance burde straks fortsætte alliancevejen, hvis ellers der er tale om en grøn alliance der.

Brug weekenden til at få kastet terningerne og smid personfnidderet i Tryggevælde Å.

Leanette Nathalia Chresta Jensen, Pernille Elholm, Inger Pedersen, Hans Larsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Gunner Boye Olesen

God ide at få de grønne partier sammen. Og kom så kraftigt ud med budskabet om at hverken regeringen eller den blå opposition virkelig vil tage fat om klimaets problemer med stigende trafik (regeringen og de blå er enige om at lavere afgifter til hybridbiler, millarder på nye motorveje og kun lidt til cykelstier mens besparelserne på kollektiv trafik skræmmer passagererne væk), landbrug, minimal klimabistand m.m. I stedet har de besluttet at staten skal bruge milliarder på at opsamle CO2 og lave Power-to-X, - nye og uprøvede teknologier, som det er farligt at basere klimaindsatsen på.

Leanette Nathalia Chresta Jensen, Carsten Munk, Inger Pedersen, Pernille Elholm og erik pedersen anbefalede denne kommentar

hvis de små grønne ikke har formatet til at konsolidere og styrke alt det grønne i et valgforbund eller samlet i et grønt parti – vil ingen grønne være i Folketinget efter et valg og klimakampen er slået tilbage – især Torsten Gejl vil være et stort tab for anstændig redelighed – en torpedo ind i socialkammeraternes og småborgerlighedens blok som har brug for alle stemmerne – ellers er det ørkenvandring med de blå !

De er ikke sammen fordi de på alle andre områder end klima, stikker i forskellige retninger.
Man kan godt "stå selv" sålænge man er aktiv påvirkende, og ikke går i opgivende hule.