Leder

Når det kommer til psykiatrien, er hjælpen ifølge regeringen altid lige rundt om hjørnet

Igen nedprioriterer regeringen totalt den trængte psykiatri ved at lade støttepartierne slås om et småbeløb i finansloven, som langtfra er nok til at løse sektorens massive problemer
Finansminister Nicolai Wammen (S) på dagen, hvor han præsenterede regeringens finanslovforslag for 2023  – hvori der ikke er sat en krone af specifikt til psykiatrien.

Finansminister Nicolai Wammen (S) på dagen, hvor han præsenterede regeringens finanslovforslag for 2023  – hvori der ikke er sat en krone af specifikt til psykiatrien.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
2. september 2022

Her kommer en parforholdsvittighed:

En kvinde siger til sin mand: »Jeg vil gerne have, at du slår græsset i haven.«

Til det svarer han: »Jaja, jeg har sagt til dig, at jeg nok skal få det gjort. Så du behøver ikke minde mig om det hvert eneste år.«

En variation fra dansk politik kunne være noget a la det her: Psykiatrien siger til den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammen, at »hvorfor sætter du ikke penge af i dit finanslovsudspil til den trængte psykiatri, som er notorisk underbemandet, og hvor der mangler sengepladser til det fortsat stigende antal af særligt børn og unge med psykiatriske lidelser?«

Hvortil Wammen svarer: »Jaja, jeg har sagt, at jeg nok på et tidspunkt skal øremærke en passende mængde penge til psykiatrien. I behøver ikke sige det til mig hvert år, når jeg præsenterer finanslov.«

Ja undskyld, hvis det er lidt plat. Men der er snart ikke flere måder at sige det på: Regeringen har igen og igen lovet, at den vil prioritere psykiatrien. Situationen i sektoren er kritisk. Men gang på gang må man skuffes. Den tiårsplan, som regeringen har lovet i forståelsespapiret, er stadig ufatteligt langt fra at blive til virkelighed. I august var der langt om længe planlagt et forhandlingsmøde om den, men det sluttede før tid, og regeringen kom groft sagt kun med hensigtserklæringer og ingen konkret politik. Sundhedsmyndighederne har fremlagt en plan for, hvad psykiatrien har brug for, men den er stadig bare et stykke papir, som ikke er blevet ført ud i livet.

'Forhandlingsreserve'

Og denne onsdag, hvor finansministeren fremlagde regeringens udspil til en finanslov, var der ikke sat en krone af specifikt til psykiatrien. I stedet har Socialdemokratiet på samme måde som ved tidligere finanslovsforhandlinger sat et lille beløb af til en såkaldt ’forhandlingsreserve’, som de andre partier så kan slås om at dele ud – eksempelvis til psykiatrien.

I alt er der 600 millioner kroner at forhandle om. Til sammenligning vurderer sundhedsøkonom Jakob Kjellberg over for DR, at der er brug for knap 4,5 milliarder kroner årligt for at finansiere tiårsplanen.

Til kritikken svarer Wammen, at der vil komme flere penge i de kommende år. Og det lyder jo som noget, vi har hørt før: Også sidste år blev regeringen kritiseret for ikke at prioritere psykiatrien i finansloven. Og også her pegede den på en kommende tiårsplan og en rigtig god løsning lige om hjørnet.

Men løsningen er her langt fra endnu. Det ville næsten være sjovt, hvis ikke det var så umådeligt trist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Christensen

Krigshysteriske bevillinger og erstatninger til pelsfruens leverandører er selvfølgelig langt vigtigere end befolkningens psykiske trivsel. Det må selv en lederskribent på Information vel kunne forstå.

Jesper Kloppenborg, Ete Forchhammer , Inger Pedersen, jens christian jacobsen, Alan Frederiksen og Colin Bradley anbefalede denne kommentar

Hvis psykiatrien, der har meget stor betydning for rigtig mange mennesker i Danmark, havde samme politiske betydning som udlændingedebatten, som reelt har meget lille betydning for mange mennesker i Danmark, ville vi se en hoben af politikere falde over hinanden for at overbyde indsatserne. I stedet har vi en stram udlændingepolitik og en stram psykiatri - desværre betyder det 2 forskellige ting. Tænk sig at kunne iagttage samme politiske ildhu i psykiatrien som i udlændingedebatten - man kan kun håbe....

Poul Anders Thomsen

Kan det virkelig passe at det var Benny Engelbrecht, vi kunne høre i Radioen sige, at Psykiatrien jo stod skrevet op første side i aftaleudkastet til satspuljemidlerne. Man ville ikke love flere penge via finansloven, men satspuljen skulle de andre partier jo slås om så der var chancen, og og og man skulle jo lægge særligt mærke til at regeringen havde skrevet psykiatrien øverst, så det er jo altid noget. Det er jo næsten lige så godt som at få lov til at sutte på et bolsjepapir.Tænk sig bare at stå der, øverst og så på side et. Hvem vil ikke gerne stå øverst på listen over dem der skal trække et lod i en tombola, det jo indlysende så meget bedre end at stå næst eller sidst. Faktisk kan du slet ikke regne på hvor meget bedre dine chancer hvis dit navn står øverst på listen til en lodtrækning, måske astronomisk meget bedre. Tak Benny, du er så klog ja.... og snedig, hmm eller klog, tror jeg.