Leder

Polio husker, hvad vi glemte efter pandemien

I både USA og Europa er der for nylig konstateret flere tilfælde af den ellers udryddede polio. Virussen er afledt af den vaccine, der er givet i de fattige lande, og minder os om en vigtig lære fra coronapandemien, som vi måske allerede har glemt
Dråbevaccinen har reddet millioner af børn fra lammelser og udryddet den frygtede vild polio, men nu har den svækkede virus i dråbevaccinen muteret.

Dråbevaccinen har reddet millioner af børn fra lammelser og udryddet den frygtede vild polio, men nu har den svækkede virus i dråbevaccinen muteret.

Khaled Abdullah

Indland
27. september 2022

En af verdenshistoriens helt trælse sygdomme har dette efterår fundet tilbage på dagsordenen. Polio, som særligt den ældre del af befolkningen ville kunne huske for invaliderende lammelse på børn, er med nye tilfælde i New York og London og positive prøver i både amerikanske og europæiske byers spildevand tilbage i Vesten.

Med opfindelsen af særdeles effektive vacciner blev det efter 1950’erne mere og mere ualmindeligt, og bortset fra få isolerede egne af Pakistan og Afghanistan har såkaldt ’vild polio’ været udryddet i Vesten siden 1970’erne og i Afrika som det sidste kontinent siden 2020. Det er en af lægevidenskabens største triumfer. Der har dog hele tiden luret en lille fare for nye udbrud i de fattigere dele af verden – ikke på trods af, men på grund af den vaccine, man her har givet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

@Lasse Lavrsen

"coronapandemien, som vi måske allerede har glemt"

Hvordan kan du skrive det? Du er ikke dum, og du har fulgt med siden starten.

Covid-19 pandemien er ikke overstået. I 2020, hvor pandemien startede, lå vi i Danmark i gennemsnit på 4,6 dødsfald pr. dag. I 2021 var tallet steget til 5,3 dødsfald pr. dag, og i år er tallet (indtil videre) helt oppe på 14,1 dødsfald pr. dag.

https://covid19.ssi.dk/overvagningsdata/download-fil-med-overvaagningdata

Pandemien er ikke slut. Den slår flere mennesker ihjel end nogensinde før. Grunden til at nogle prøver at bilde befolkningen (og hinanden) noget andet ind, er at pandemien blev for "dyr".

uffe hellum, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Du klipper sætningen forkert:"... vigtig lære fra coronapandemien, som vi måske allerede har glemt". Glemt henviser til 'lære' ikke til pandemien som hverken officielt eller reelt er forbi. Alene i foregående uge døde der 3.000 amerikanere af Covid-19.

Lene og Leif Sinius, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Lasse Lavrsen

Beklager hvis jeg har misforstået dig. Du skrev dog også "glemte efter pandemien" i overskriften, så måske var det det der fik mig til at reagere.

I det hele taget har pandemien været er skoleeksempel på spin og nudging. Personligt studsede jeg første gang over formuleringen "død med corona". Hvis en patient med terminal cancer rammes af et flygel, som tabes fra 8. sal, så skriver man "død af flygel" som dødsårsag, og man skriver ikke at "patienten ville alligevel have været død af kræft, før eller siden".

Man kan altid diskutere nytteetik mm. og om det måske/måske-ikke var det den rigtige beslutning at vælge, at vi må leve med pandemien og dens konsekvenser, men den debat blev aldrig taget offentligt. Hvis det gennemsnitlige daglige dødstal for 2022 holder sig på ca. 14 dødsfald pr dag, så vil pandemien i år koste ca. 5.000 danskere livet. En del af de liv kunne være reddet, hvis man prioriterede anderledes, men det ville have andre konsekvenser. Kompliceret, men ikke noget vi blot bør prøve at ignorere.

Samtidig er der et par nye "interessante" varianter som er dukket op, nu hvor vi går vinteren i møde. Ligesom klimaet mm. så drukner denne viden dog i historier om inflation og hullede gasledninger. Lidt ligesom Covid-19 fjernede fokus fra klimaet.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Peter Meyling og Ditlev Palm anbefalede denne kommentar