Leder

Boomet i private sundhedsforsikringer i psykiatrien skaber ulighed og dræner det offentlige

Brugen af private sundhedsforsikringer har de seneste år været hastigt stigende i børne- og ungdomspsykiatrien. Man kan ikke bebrejde de forældre, der desperat søger hjælp i det private. Men privatiseringen bidrager til ulighed og personaleflugt og kan i værste fald være med til at udhule vores offentlige sundhedssystem
Brugen af private sygeforsikringer i børne- og ungdomspsykiatrien er i hastig stigning. Men de private sygeforsikringer har en social slagside, skriver journalist Louise Schou Drivsholm i denne leder.

Brugen af private sygeforsikringer i børne- og ungdomspsykiatrien er i hastig stigning. Men de private sygeforsikringer har en social slagside, skriver journalist Louise Schou Drivsholm i denne leder.

Peter Hove Olesen

Indland
12. oktober 2022

Der er ved at ske en uheldig privatisering af vores børne- og ungepsykiatri, som også får konsekvenser for den nødlidende offentlige psykiatri. 

Antallet af børn og unge, der bliver sendt til psykiater gennem deres forældres sundhedsforsikring, har de seneste år været hastigt stigende. 

Forsikringsselskabet PFA forventer i år at tilkende over 2.200 børn og unge under 24 år et forløb hos en psykiater, hvilket er en tredobling siden 2020. Og Dansk Sundhedssikring, Danmarks største udbyder af sundhedsforsikringer, oplyser til DR, at man i samme periode har set en fordobling af børn og unge i alderen 10-25 år, som bliver sendt til psykiater gennem forsikringen.

De private sundhedsforsikringer er garant for en langt hurtigere behandling, end hvis egen læge henviser til en psykiater på det offentliges regning. Hos PFA er ventetiden typisk to til seks uger, skriver DR. Til sammenligning var der i august knap 63 ugers ventetid på en praktiserende psykiater gennem det offentlige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg arbejde som skilære og fik et overrevet korsbånd. Og var så uheldig at blive transport tilbage til Danmark for at blive behandlet. Man vil ikke give mig den operation som var nødvendigt for at jeg kunne arbejde igen, men henviste til genoptræning. Efter et kort genoptrænings forløb, var kun jeg forsat ikke bruge mit knæ og slet ikke arbejde. Jeg endte i klørene på jobcentret som ikke anerkendte min tidligere job som skilære og pressede på for at låne mig ud til Netto. Jeg endte med at gå ned med en depression og selv om at jeg stod med Løkken om halsen så mente min egen læge ikke at jeg var deprimeret og ville ikke henvise mig til en psykiater. Til sidst var det så sort at mine nære fik mig indlagt på akut. Hvor jeg fik noget berolige med hjem. Det viste sige senere efter at jeg kom i behandling at jeg havde en bipolar lidelse.
At jeg idag er i live er kun fordi at jeg havde resursestærke menneske omkring mig. Man skal nemlig være stærk for at overleve i velfærds staten.

Jane Jensen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Vores sundhedsvæsen og især psykiatri hænger i laser, og selv om de ansatte kæmper dagligt for deres patienter med de få midler som de har, ender alt for mange i rendestene eller foran et tog, og så gentager spiralen sig igen.

Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Den glidebane fra den offentligt skattebetalte velfærd til den forsikringsbårne har ikke nået bunden endnu.
Løfter om skattelettelser er en del af planen og det skal nok gå glat for flertallet, som hellere vil på skirejse end betale skat.
Hvis ikke man bliver syg eller arbejdsløs, fungerer det jo glimrende, men hvorforskullemandogogsådet blive ramt af uheld. Man har vel styr på sit liv, ikkesandt.

Thomas Tanghus, Jesper Lerche, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Ole Olesen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

de asociale private sygeforsikringer – ”.. Social slagside – ..De fleste tegner dem gennem deres arbejdsgiver men det er langtfra i alle ansættelser og så er der jo også alle dem som ikke har et job. USA er et skrækeksempel på hvad det kan få af konsekvenser for folkesundheden hvis sundhedsydelser bliver hængt op på tilknytning til arbejdsmarkedet..”
ja mon ikke ! – og oveni et overbelastet underbemandet udkantslægehus MEN med 1 NY læge ved hver konsultation hårdtkæmpende sygeplejersker men forfra hele tiden ihurtigmarchpåstedet ! – og måske en speciallægehenvisning med mindst 3–6 måneders ventetid – ingen akuttider ! – det kræver et umanerligt godt helbred at være syg i udkantsDanmark – OG det ser faktisk mere og mere ud til at flere og flere middelklassedanskere er ved at stoppe med lysten til at bakke op om initiativer og betale den skat der kan sikre et anstændigt offentlige sundhedssystem uden social slagside – ”borgere uden for arbejdet proletariatet og røven af 4. division” er fucked ! MEN midt i valgkampens hede fyger det med valgflæsklunser på ellers kødfri dage – vingeskudte benfri fugle på taget og mere kage i himlen – gratis psykiatri(pillehjælp) og psykofarmaka til alle under 25 – og måske en indfølende psykolog ? – som om det skulle hjælpe – andre ”borgere uden for arbejdet osv..” kan hjælpe sig selv eller krepere i en fart !

Marianne Jespersen, Ole Olesen, Thomas Tanghus, Jesper Lerche, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Idioti af værste skuffe= vores sundhedssystem! Uhørt at det private tager resourcerne fra det offentlige, sågar med politikkernes velsignelse! De private systemer skal være selvfinancierede og der må ikke finde henvisning dertil af offentlige ansatte, der har bijob tilsvarende i det private! Sygt!

Pauline Hoffmann Schrøder

Hvordan kan I skrive, at “så slemt står det heldigvis ikke til endnu”. 2,3 mio med privat sundhedsforsikring. Dvs. alle de mest ressourcestærke, som bliver vandt til at løse deres sundhedsproblemer privat og samtidigt får mere smag for skattelettelser til at betale deres private løsninger. Det hat været slemt i mange år, men det venter vi med at sige til det er strukturelt umuligt at gøre noget ved.

Marianne Jespersen, Hans Christian Jørgensen, Ole Olesen, Brian W. Andersen, Jane Jensen, Lise Lotte Rahbek, Thomas Tanghus og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Peter Beck-Lauritzen
12. oktober, 2022 - 15:16
"Idioti af værste skuffe= vores sundhedssystem! Uhørt at det private tager resourcerne fra det offentlige, sågar med politikkernes velsignelse! "

Ikke blot med politikernes velsignelse - det er det, der har været den bagvedliggende hensigt siden 2001 og måske før.

Det er privatisering, det handler om: Det skal ikke blot kunne betale sig at arbejde, men også at kunne betale sig til hvad som helst, mens rosset må nøjes med den offentlige discountvare...

Vi havde før et dansk samfund, der kunne tegnes som en tønde: Få i både top og bund - og mange på midten.
Midten er i årevis skrumpet ind: Nogle er steget opad, og andre er faldet nedad, så modellen mere og mere ligner et timeglas.

I den tilbageblevne middelklassse kæmper man med næb og klør - på både egne og yngelens vegne - for i det mindste ikke at falde nedad: Man ved godt, det vil blive mere end svært at komme opad igen.

Det er ikke kun i psykiatrien, men hele vejen rundt.

Skal private sygeforsikringer nu forbydes?

Lise Lotte Rahbek

Fuglsang
Hvor læser du det?
Nej naturligvis skal det ikke være forbudt at forsikre sig.
Private sygeforsikringer skal bare ikke dræne det offentlige system.

Er du uenig, vil det være givtigt med en forklaring.

Det offentlige kunne lære meget af de private virksomheders måder at arbejde på. Kunden i centrum, hurtig ekspedition og enkle processer.

Inger Pedersen

Hvilke offentlige?
Og hvilke private virksomheder?

Jesper Lerche, Lise Lotte Rahbek og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar