Leder

Det grønne vandt valgkampen – nu bliver det afgjort, om de grønne også vinder valget

På trods af inflation, kriser og krig i Europa har valgkampen 2022 skabt større opbakning til den grønne omstilling og ført til flere vidtrækkende politiske løfter. Men vi savner stadig en vej til vores nærmeste mål i 2025 og nogle visioner for det egentlige bæredygtige samfund
På trods af inflation, kriser og krig i Europa har valgkampen 2022 skabt større opbakning til den grønne omstilling og ført til flere vidtrækkende politiske løfter. Men vi savner stadig en vej til vores nærmeste mål i 2025 og nogle visioner for det egentlige bæredygtige samfund

Jesse Jacob

Indland
1. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Scenen for den seneste måneds valgkamp er et land plaget af inflation, energikrisen og frygten for krigen i Ukraine. Det er, som de siger, blevet koldere, dyrere og langt mere uoverskueligt at være dansker uden opsparing og fjernvarme, og det gør mere ondt i landdistrikterne end i de store byer.

Vælgerne er en befolkning, som dette efterår ifølge Danmarks Statistik har oplevet de største stigninger i forbrugerpriserne siden 1983, og for at opretholde samme forbrug som i 2020 skal en gennemsnitshusstand ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i år bruge 33.900 kroner mere.

Der er historier om folk, som flytter i campingvogne, fordi de ikke har råd til varmeregningen længere, små virksomheder, der lukker, fordi de ikke kan klare elregningen, og 70 procent af den halvdel af borgerne i Danmark, som har de laveste indtægter, er bekymrede for, om deres privatøkonomi hænger sammen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

DET DANMARK, VI SKAL LÆRE AT KENDE

Så længe man IKKE er væsentligt økonomisk påvirket af alle de igangværende "kriser" og/eller ikke ser, hvad de potentielt fører med sig for den enkelte, så har man da selvfølgeligt overskud til at gå til demonstration for klimaet. Ingen farer, alt er godt.

Andre danske medborgere bruger allerede deres fulde tid på at frygte for her-og-nu overlevelse. De henter varer i fødevarebanker, de forlader deres lejligheder i nattens mulm og mørke, fordi de ikke kan betale for høje huslejer og varmeregninger. De kommer potentielt til at sidde i ubetalelig gæld.

Dejligt med en fin, grøn klode - ærgerligt, at så mange i Danmark og verden over inden længe kommer til at "gå i hundene" og potentielt dør en tidlig død. Det, fordi dem, der har ressourcerne og mulighederne (herunder talerør) til at ændre på noget, IKKE har fokus på det sociale, den røde bundlinje

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Arne Albatros Olsen, Kim Morten Nissen, Kim Houmøller og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Lykkebergs grønne jubeloptimisme ('Det grønne vandt valgkampen') er tragikomisk. Det er muligt at Lykkeberg har hørt noget grønt i valgkampen, den har også været laaang. Men de såkaldt grønne partier har under 20% tilslutning fra vælgerne og 'ungddommens parti', de neo-liberale skattenægtere med daddy Vanopslagh i spidsen får et kanonvalg ligesom svindler-Løkke med hans ækle politiske lurendrejeri som de voksne vælgere ser ud til at elske. Og Mette F. kerer sig ikke meget om klima og miljø. Nu skal Lea Wermelin ud og søge fast arbejde.
Det ser sort ud for vores børn og kommende generationer.

Lars B. Jensen, Steen K Petersen, erik pedersen, Holger Nielsen, Jette Steensen, Kim Morten Nissen, Torben Arendal og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Fin leder.
Jeg hæfter mig især ved sidste afsnit:
“…en egentlig forestilling om, hvordan det bæredygtige samfund skal indrettes kulturelt, økonomisk og politisk”.
Det må man nok sige. Grøn kultur, hm. Cirkulær økonomi, ja, kom nærmere. Det grønne, politiske liv, ja, kom op i fart.

En anden sætning:
“…systematisk reflektion over vores livsform, forbrug og økonomiske indretning”.
Vores livsform er svær at kritisere, for hvis det ikke skal blive en kold hakken på os selv, skal vi have noget andet at se hen til, og så må man hive en utopi op af lommen, og så bliver der grinet. Det er her, jeg synes, vi står i et dilemma. Vi bliver nødt til at komme væk i en fart (2025) fra den synkende skude, men vi skal jo også lige have en anden at hoppe over på, så vi ikke havner i vandet.

Løsningen hedder ‘bæredygtig livsform’. Nu skal alle sejl sættes til. Hvad hedder de danske, bæredygtige livsfilosoffer? Hvor foregår det bæredygtige livs diskussioner henne?
Lad os så fremstille en hylde (det behøver ikke være en amagerhylde), men en hylde skal det være, hvor vi kan stille eksemplerne på det bæredygtige liv op. Rundt omkring i landet arbejdes på sagen. Jeg har selv lige tilsluttet mig Orø Fællesjord. Det er en meget lille figur på hylden, men god nok.

Helle Bovenius, erik pedersen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Ditlev Palm, Holger Nielsen, Jette Steensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Og det eneste reelt visionære bidrag til grøn omstilling kom fra Sikandar Siddique, som derefter stod alene svigtet af både alternativet og Enhedslisten - —- og så langt nede i meningsmålingerne - skyldes det mon partiets udtalte antiracistiske politik som bare er for voldsom i andedammen ???

Freddie Vindberg

Humøret er højt
man håber og ser tegn
man er først duknakket igen i morgen

Jimmy Marquardsen

Elsker alle jeres kommentarer. :)

Her er min:

Vi tabte igen vores forstand
til alt det som trak os ned
men vi så op
på alt det vi ikke kunne nå
i forhåbning om...måske
en dag at kunne
kunne hvad?
kunne man spørge
kunne nå vores egne hjerter
inden for en armslængde af det
som vi alle sammen inderst inde
gerne vil nå

Claus Kjærsgaard

Jeg forstår måske ikke helt hvorfor det kommer bag på Rune Lykkeberg at det grønne valgt valgkampen. Der er jo ikke nogen opposition, alle statsmedier og 97% af alle politikere er for den grønne omstilling, så truslen om at virkeligheden skal ramme os i form af kulde, mørke, arbejdsløshed, konkurser og fødevaremangel, er jo nok ikke rigtig gået op for folk. Men vi får se.

Uanset hvor grøn i kalder væksten, så kan den ikke forsætte med at vokse eksponentielt til evig tid. Vi har et vækstproblem, det store pyramidespil vi kalder markedet, fungerer kun så længe det vokser eksponentiel. Det kan ikke fortsætte og løsningen på vækstkrisen bliver aldrig mere vækst.

Mogens Kjær, jens christian jacobsen, Steen K Petersen, erik pedersen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det grønne og bæredygtige må gælde i alle aspekter af samfundet.
Det er for eksempel voldsomt uproportionalt og ubæredygtigt, at 10% af de rigeste udleder 50% af den samlede CO2.

De fattige får ganske som Gitte Holmen skriver en strakt langemand istedet for hjælp i denne tid med hyperinflation, og har hverken råd til det ene eller andet, men må gå fra hus og hjem i al ubemærkethed, mens folk demonstrerer for klimaet.

https://arbejderen.dk/indland/sociale-organisationer-advarer-mange-har-s...

Den sociale og økonomiske bæredygtighed er ret væsentlig for at nå målet.
Sådan som det ser ud nu, er det dem der forbruger lidt eller intet, der skal betale for at den uhæmmede vækst kan fortsætte uanfægtet.

Det er et verden vi aldrig må acceptere, for så fortsætter rovdriften og udledningerne bare, altimens folk enten dør eller gør oprør, hvilket også kunne ske i fredelige Dannevang, selvom ingen tror det.

Sporene skræmmer.

Helle Bovenius, Mogens Kjær, Inger Pedersen, Steen K Petersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Hvis Mette Frederiksen som statsminister og Barbara Bertelsen som hendes departementschef kunne lykkes med at "ansætte" Lars Løkke i en SM-regering som sundhedsminister, skulle grøn politik vel fortsat kunne gennemføres ;-)

Jette Steensen
01. november, 2022 - 09:15
"Og det eneste reelt visionære bidrag til grøn omstilling kom fra Sikandar Siddique, som derefter stod alene svigtet af både alternativet og Enhedslisten - —- og så langt nede i meningsmålingerne - skyldes det mon partiets udtalte antiracistiske politik som bare er for voldsom i andedammen ???"

Eller også kunne det måske skyldes Frie Grønnes erklæring om, at det ikke er vigtigt for dem at komme ind og have indflydelse - men at holde fanen ubesmittet ren og højt...
Min tolkning: Begge fødder solidt plantet i den blå luft.
Uden nogen som helst forbindelse til hverdagens trivialiteter...

Frie Grønne blev inviteret mere end én gang til at være med i Alternativet - men sagde som bekendt NEJ!